Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΟΥΛΙΔΗΣ: Η Ευρώπη της καινοτομίας και η Ελλάδα της ευκαιρίας. Μπορεί;


Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει, και συνεχίζει να επενδύει στην έρευνα και στην καινοτομία, με στόχο την «Ένωση Καινοτομίας». Στην κατεύθυνση αυτή το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», με διάρκεια από 2014 - 2020, προϋπολογισμού 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει ως βασικό σκοπό την προώθηση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας, στηρίζοντας τις καλύτερες ερευνητικές ιδέες. Αυτό διανοίγει την προοπτική «αναχώματος στην αυξανόμενη ανεργία», και μεγαλύτερων ευκαιριών εργασίας και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Όμως η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία δεν αρκεί: πρέπει να συνοδεύεται από την υιοθέτηση μέτρων σε πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε εθνικό επίπεδο. 

Με την ανεργία να καλπάζει και τον πληθυσμό να γερνάει, πλήττοντας έτσι κάθε προσπάθεια κοινωνικής ανάπτυξης, η ανάγκη εμπλουτισμού δεξιοτήτων για τα επαγγέλματα του μέλλοντος καθίσταται επιτακτική. 
Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την «Έξυπνη ανάπτυξη», τη «Διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη» και η «Ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας» μπορούν να διαμορφώσουν ένα σταθερό πλαίσιο ενίσχυσης της απασχόλησης, και όχι απλώς ένα ευχολόγιο. 
Βέβαια, στη δική μας περίπτωση, όπου η –περασμένων δεκαετιών- μεθοδολογία δημιουργίας θέσεων απασχόλησης του «δημοσίου στενού ή ευρύτερου» τομέα, και το πλήρως αναποτελεσματικό 

μοντέλο του μικροκεφαλαιούχου επιχειρηματία αφήνουν μέχρι και σήμερα ανεξίτηλα τα σημάδια τους, οφείλουμε σε δύο επίπεδα να πραγματοποιήσουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις: Στο επίπεδο της αλλαγής νοοτροπίας και στο επίπεδο των ρυθμίσεων άμεσης προσαρμογής. Αυτές φυσικά απαιτούν σχέδιο, επιμονή, και τεχνογνωσία. 

Η καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας, με σειρά μεταρρυθμίσεων για διαμόρφωση συμβάσεων εργασίας που επιτρέπουν την είσοδο των ατόμων στην αγορά εργασίας και την εξέλιξή τους, είναι αναγκαία όσο ποτέ. Η δυναμική παρέμβαση των δομών του κράτους στην αναζήτηση εργασίας, διακόπτοντας οριστικά το μοντέλο «επιδότησης» της ανεργίας όλων αυτών των περασμένων χρόνων, η εξατομικευμένη στήριξη στα άτομα που αναζητούν εργασία και η θέσπιση κινήτρων για αξιοποίηση των μαθησιακών ευκαιριών και εφοδιασμό των ατόμων με τις κατάλληλες δεξιότητες για απασχόληση με δράσεις μπορούν να παρέχουν στους νέους -κυρίως- τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον κατάλληλο συνδυασμό προσόντων. Οι δομές κοινωνικής οικονομίας, έχουν ήδη θεσμοθετηθεί στη χώρα μας οφείλουν από «κενό γράμμα» να μετατραπούν σε «καινοφανή ευκαιρία».

Το νομικό πλαίσιο που διέπει την απασχόληση, την υγεία και την ασφάλεια θα πρέπει να απλοποιηθεί και να κωδικοποιηθεί. Οφείλει να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προάγει τόσο την αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας όσο και την ποιότητά τους. 

Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, όπου θα προβλέπεται βελτίωση των όρων για τη σύσταση και λειτουργία μιας επιχείρησης, όπως για παράδειγμα μείωση των φόρων επί της εργασίας και μείωση του διοικητικού φόρτου.
Στην ΕΕ του 2020 στόχος είναι να εργάζεται το 75% του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας, δηλαδή σε ηλικία από 20 έως 64 ετών, και τούτο σίγουρα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να προηγηθούν αξιόλογες μεταρρυθμίσεις και αποτελεσματικά μέτρα, για την ενίσχυση της απασχόλησης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και την ενεργό στήριξη της οικογένειας. Ειδικά στη χώρα μας, η στήριξη της οικογένειας, όταν ειδικά οι νέοι τεκνοποιούν λιγότερο και σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι μονόδρομος ως επιλογή. 
Η αλλαγή στη νοοτροπία είναι σίγουρα δύσκολη, όμως με παρεμβάσεις που κατά βάση δεν κοστίζουν, μπορούμε σταδιακά, και συγκροτημένα να οδηγηθούμε στο πρώτο.
Τούτο πρέπει να αποτελέσει πρόκληση και συνάμα πρόσκληση για τη χώρα μας, προκειμένου εργαλεία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης να αξιοποιηθούν για την ουσιαστική καταπολέμηση της ανεργίας, και τη δημιουργία σταθερώς αυξανόμενων θέσεων εργασίας για όλους. 
Όμως από εμάς ξεκινάει η πορεία ανάπτυξης. 
Όποιος πιστεύει ότι με μαγικούς τρόπους, ανομολόγητα μυστικά, και μυστικιστικές σέκτες έρχονται αλλαγές, δεν κάνει απλά λάθος: αγνοεί την ιστορία του τόπου και τον τρόπου που οι επόμενες γενιές μπορούν να αλλάξουν και τη μοίρα του, με επιμονή και προσήλωση. Και αυτή τη μοίρα μπορούμε να την αλλάξουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.