Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν πρόκειται ν’ απολογηθώ για αυτούς που πρόδοσαν την παράταξη.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν πρόκειται ν’ απολογηθώ για αυτούς που πρόδοσαν την παράταξη.

Αποσπάσματα συνέντευξης Φώφης Γεννηματά, Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στην εκπομπή του MEGA: «Ανατροπή» και στο δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη

 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ                         Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ.
Β. ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ                Βουλευτής Ανεξάρτητων Ελλήνων
ΟΔ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ                 Ανεξάρτητος Βουλευτής
Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ        Μέλος Κ.Ε. του ΚΚΕ
Τ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ       Συγγραφέας
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ Δημοσιογράφος
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ                      Ανεξάρτητος Βουλευτής, Πρόεδρος κόμματος «Συμφωνία για την Ελλάδα»

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κυρία Γεννηματά έρχομαι σ’ εσάς γιατί είστε η επίσημη Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Πέσατε από τα σύννεφα με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου; Προσωπικά θέλω να μου πείτε. Τον ξέρετε από μικρό παιδί υποθέτω.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θέλω να πω ότι αισθάνομαι προσωπικά προδομένη από αυτή την εξέλιξη, νομίζω ότι άνθρωποι όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος που εκμεταλλεύθηκαν την αγάπη του κόσμου, την εμπιστοσύνη των στελεχών, την εμπιστοσύνη του Ανδρέα Παπανδρέου και την εκμεταλλεύτηκαν με τέτοιον τρόπο, την πρόδωσαν τελικά, θα πρέπει να ντρέπονται οι ίδιοι. Γιατί άκουσα πολλούς να λένε ότι είναι ντροπή για το ΠΑΣΟΚ.
Εγώ κ. Πρετεντέρη δε ντρέπομαι για το ΠΑΣΟΚ και θέλω να το πω ξεκάθαρα αυτό. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν πρόκειται ν’ απολογηθώ για όλες αυτές τις καταστάσεις. Πρέπει να ντρέπονται αυτοί που φέρθηκαν μ’ αυτό τον τρόπο. Και θα μου επιτρέψετε να πω, επειδή την Πέμπτη συμπληρώνονται 19 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γεννηματάς, ότι το ΠΑΣΟΚ είχε και Γεννηματάδες, είχε και Μελίνα Μερκούρη, είχε και Πέτρο Μόραλη. Είχε και Αλευρά, είχε και Πεπονή και πολλούς άλλους και εκατοντάδες χιλιάδες στελέχη που αγωνίστηκαν για οράματα, για αξίες με εντιμότητα, με ήθος, που άλλαξαν την Ελλάδα, που έκαναν μια τεράστια αναδιανομή, που προχώρησαν στην ανάπτυξη της ελληνικής Περιφέρειας.
Και δεν τραβάω ένα Χ και μια μονοκονδυλιά σε όλη αυτή την ιστορία και όλη αυτή την πορεία επειδή υπήρχαν και αυτές οι εξαιρέσεις, εξαιρέσεις οι οποίες πρέπει να ντρέπονται για τη συμπεριφορά τους, για την εξέλιξη που είχαν οι ιστορικές τους αυτές διαδρομές. Εγώ θέλω να πω ότι υπάρχουν άνθρωποι στο ΠΑΣΟΚ που αγωνίστηκαν για αξίες με εντιμότητα και με ήθος, με επίκεντρο τον άνθρωπο και γι’ αυτό ακόμα κι αυτοί που σήμερα λένε ότι δεν ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ αλλά παρακολουθούν με σκεπτικισμό, με προβληματισμό από μια απόσταση, έχουν στη μνήμη τους όλη αυτή την πορεία και πιστεύω ότι είναι τεράστιο λάθος να ισοπεδώσουν όλη αυτή την προσπάθεια.
Η ισοπέδωση όλων των πολιτικών, όλοι οι πολιτικοί είναι κλέφτες», ας τους βάλουμε όλους μέσα σ’ ένα καζάνι, οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις, ρίχνει νερό στο μύλο του φασισμού και θεωρώ επειδή αναφερθήκατε και στη δημοσκόπηση, ότι είναι ένα τεράστιο ζήτημα αυτό το 30% που αποτυπώθηκε, πιστεύω ότι υπάρχει θέμα και με την εφημερίδα και την επιλογή της την ημέρα αυτή να προβάλλει μια τέτοια δημοσκόπηση, θεωρώ ότι οι απαντήσεις που παίρνει κανείς σε μια δημοσκόπηση έχουν να κάνουν και με το πώς θέτεις τα ερωτήματα αλλά δε μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σ’ αυτό το αποτέλεσμα, το θεωρώ πάρα πολύ επικίνδυνο, πρέπει να μας προβληματίσει όλους.
Και αν αναφερόμαστε σε κάποιους ανθρώπους που είναι αμετανόητοι θαυμαστές της δικτατορίας και της χούντας, δε μπορώ να φανταστώ ότι είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό..
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για να επιστρέψω στην ερώτησή μου, σας διαβάζω μια δήλωση του κ. Παπαδημούλη σήμερα: «Το βέβαιο είναι ότι η όψιμη αποκήρυξη του κ. Τσοχατζόπουλου από κύκλους του ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να λειτουργήσει ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ ούτε για το ΠΑΣΟΚ ούτε για τη Νέα Δημοκρατία». Δηλαδή ο κ. Παπαδημούλης υποθέτω θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία είναι ένοχοι.. Πώς απαντάτε σ’ αυτές τις απόψεις του; Δεν είναι ο μόνος, τις έχω ακούσει από πολλούς.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα σας απαντήσω αμέσως σ’ αυτό. Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει αποστάσεις από τον Άκη Τσοχατζόπουλο εγκαίρως, νομίζω πολύ γρήγορα και ηθικά και πολιτικά, τον απέβαλλε από τις τάξεις του και θεωρώ ότι όλοι αυτοί που έχουν δεχθεί και στελέχη από το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όταν κάνουν τέτοιου είδους κριτική κι όταν μιλάνε για κολυμπήθρα.
Γιατί εγώ δεν καταλαβαίνω ποια είναι η κολυμπήθρα στην οποία μπαίνουν στελέχη που φεύγουν από έναν πολιτικό χώρο και ξαφνικά δεν έχουν καμία ανάμιξη με τίποτα και είναι καταπληκτικοί και έξοχα στελέχη και όλοι όσοι έχουν μείνει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ ξαφνικά πρέπει ν’ απολογούνται για όλη αυτή την εικόνα. Δεν το κατάλαβα.
Και θεωρώ μάλιστα ότι όσοι έχουν απομείνει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που κυρίως δίνουν στο ΠΑΣΟΚ, αυτοί που πέρασαν και πήραν είναι αυτοί που έχουν φύγει σήμερα και αναζητούν την τύχη τους σε άλλους χώρους.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κυρία Γεννηματά, ο κόσμος θέλει αίμα;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Νομίζω ότι το κρίσιμο θέμα αυτή τη στιγμή είναι ότι θέλει αποτελεσματικότητα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Καλά, αποτελεσματικότητα θέλει οπωσδήποτε. Λέω αν θέλει και αίμα. Θέλει ν’ αποδοθούν ευθύνες; Θέλει να δει κόσμο στις φυλακές;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτό το λένε εδώ και πάρα πολύν καιρό, νομίζω το έχουμε ακούσει όλοι μας ότι θέλουμε να δούμε κάποιον στη φυλακή.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είναι άγριο αυτό;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι άγριο όμως κ. Πρετεντέρη εγώ θα πω ότι πρέπει ν’ αποδίδεται επιτέλους δικαιοσύνη σ’ αυτή τη χώρα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σωστό.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και πρέπει να καταλάβει ο πολίτης ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, ότι δεν υπάρχει ένα σύστημα που είναι αποφασισμένο να καλύπτει όλα τα κακώς κείμενα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ή που αυτοπροστατεύεται..
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Νομίζω ότι αυτή η κρίση έφερε στην επιφάνεια τα κακώς κείμενα και στο πολιτικό σύστημα και στον τρόπο οργάνωσης του κράτους, δε θεωρώ ότι το κακό πολιτικό σύστημα οδήγησε στην κρίση, είναι πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα και απαντώ και σ’ αυτό  που είπε πριν ο κ.Καπερνάρος, νομίζω ότι η απόλυτη νίκη των αγορών επί της πολιτικής παγκοσμίως μας έφερε σ’ αυτό  το σημείο που μας έφερε τώρα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εκεί συμφωνείτε με τον κ. Παπαδόπουλο.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι, θα συμφωνήσω σ’ αυτό  με τον κ. Παπαδόπουλο. Απλώς αυτό που μας συμβαίνει έφερε στο φως όλα τα κακώς κείμενα, τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και βέβαια να θυμηθούμε κιόλας ότι και ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων  συμμετείχε ως Υπουργός στην κυβέρνηση Καραμανλή που έχει  σοβαρότατες ευθύνες για το χρέος και το έλλειμμα και την αδράνεια αν θέλετε το διάστημα εκείνο για το ότι φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο που φτάσαμε.
Εν πάση περιπτώσει αυτό που νομίζω ότι πρέπει να γίνει σήμερα είναι όπως είπα πριν η αποτελεσματικότητα. Το κυρίαρχο ζήτημα αυτή τη στιγμή που απασχολεί νομίζω την ελληνική κοινωνία, το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα είναι η ανεργία. Πιστεύω ότι για ν’ αντιμετωπισθεί αυτό χρειάζεται ενότητα των πολιτικών δυνάμεων, χρειάζεται συνεννόηση, σοβαρότητα, πρέπει να πέσουν οι τόνοι, πρέπει να φύγουμε από θεωρίες συνωμοσίας, πρέπει να φύγουμε από διάφορες καταγγελίες που εκτοξεύονται χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς απόδειξη και δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου.
Εμείς είχαμε προτείνει τη δημιουργία, τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, δυστυχώς κάποιοι αρνήθηκαν να βάλουν τα χέρια τους και να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, είπαμε στη συνέχεια να γίνει η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, πάλι κάποιοι αρνήθηκαν, στη συνέχεια είπαμε ότι πρέπει να είναι Εθνική Ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού γιατί τώρα πρέπει να φύγουμε απ’ αυτό το στείρο διχασμό, μνημόνιο – αντιμνημόνιο  που δεν οδηγεί πουθενά και πρέπει να μιλήσουμε για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και γύρω από αυτό να μπορέσουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αυτό είναι σήμερα το ζητούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.