Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου προς τον υπουργό Εργασίας



ΘΕΜΑ: Εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία από τις νέες μειώσεις συντάξεων κύριων και επικουρικών

Κύριε Υπουργέ,
Εύλογη είναι η διαμαρτυρία αλλά και η ανησυχία της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ για τις συνεχείς περικοπές σε συντάξεις των ατόμων με αναπηρία αλλά και των οικογενειών τους που αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τη φροντίδα τους.
Η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει τη δραματική κατάσταση που νιώνουν οι πολίτες της χώρας, όλες οι κοινωνικές ομάδες, οι νέοι, οι γυναίκες οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα εκείνοι που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία και οι γονείς/κηδεμόνες σύζυγοι των ατόμων με βαριά αναπηρία είναι γνωστή στο Πανελλήνιο.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις σας για νέες μειώσεις στις συντάξεις είναι ιδιαίτερα επώδυνες   ιδιαιτέρως για τα άτομα με αναπηρία και εκείνες τις οικογένειες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

Επισημαίνουμε ότι οι γονείς ατόμων με βαριά αναπηρία που έχουν συνταξιοδοτηθεί με τις ευνοϊκές διατάξεις της 25αετίας ή με άλλες διατάξεις και είναι κάτω των 60 ετών δεν εξαιρέθηκαν από τα μέτρα περικοπής δώρων εορτών και αδείας.

Γίνεται αντιληπτό ότι από τις νέες μειώσεις των κύριων ή επικουρικών συντάξεων ατόμων που είναι κάτω των 55 ετών ή έχουν συντάξεις άνω των 1200 ευρώ καθίσταται αναγκαίο να εξαιρεθούν όλα τα άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν συντάξεις με οποιοδήποτε συνταξιοδοτικό καθεστώς (διατάξεις του ν. 612/77, συντάξεις αναπηρίας κ.λπ)  Αναγκαία, για την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους, είναι και η εξαίρεση των συζύγων, γονέων/κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία που λαμβάνουν συντάξεις είτε με τις γενικές διατάξεις είτε με προστατευτικές διατάξεις λόγω αναπηρίας του παιδιού τους.

Επίσης, ζητούν την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και γονέων/κηδεμόνων, συζύγων ατόμων με αναπηρία από τη μείωση του ποσού που αντιστοιχεί στο εφάπαξ.

Επισημαίνουμε ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο κόστος που πηγάζει από τις ανάγκες της ίδιας της αναπηρίας τους, το οποίο σε καιρούς οικονομικής κρίσης το επιβαρύνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό το ίδιο το άτομο με αναπηρία και η οικογένειά του.

Για αυτό το λόγο η πολιτεία έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε διακριτά και σαφή μέτρα προστασίας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1.Προτίθεται να λάβει μέτρα προστασίας των ΑμεΑ και των οικογενειών τους;
2.Θα υπάρξει ειδική μέριμνα στο θέμα των νέων περικοπών σε συντάξεις;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Κουκοδήμος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.