ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ, ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ.
* ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΥΧΟΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΡΡΟΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ 1987 ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ
* ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΓΚΥΡΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΗΓΗ.
Καθαρό από επιβλαβή στοιχεία για την ανθρώπινη υγεία είναι το πεδίο βολής αλλά και ευρύτερα η περιοχή του Λιτοχώρου και του Ολύμπου, σύμφωνα με επιστημονικούς ελέγχους που έχουν γίνει εκεί καθώς και από άλλα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, από το 1999 και εξής.
Οι επιστημονικοί έλεγχοι έχουν αποδείξει ότι α) δεν υπάρχουν τυχόν υπολείμματα από την εποχή που έγινε το ατύχημα του Τσερνομπίλ (1987) και β) δεν ευσταθούν και ισχυρισμοί κάποιων πολιτών ότι δήθεν υπάρχει ουράνιο στο πεδίο βολής (εξαιτίας υποτιθέμενης χρήσης μολυσμένου στρατιωτικού υλικού).
ΚΑΤΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙ ΔΗΘΕΝ ΥΠΑΡΞΗΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥ
Οι ισχυρισμοί ότι υπάρχει ουράνιο στο πεδίο βολής είχαν ακουστεί πολύ έντονα το 1999, κυρίως δε κατά το διάστημα όπου είχε γίνει η ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στην πρ. Γιουγκοσλαβία αλλά και στη συνέχεια.
Κατά τους τότε ισχυρισμούς, η ύπαρξη ουρανίου σχετίζονταν με βλήματα που δήθεν είχαν αγοραστεί από τις ΗΠΑ και περιείχαν εμπλουτισμένο ουράνιο. Ωστόσο, εκείνη την εποχή υπήρξαν διαβεβαιώσεις του στρατού ότι η Ελλάδα δεν διέθετε αμερικανικά βλήματα αλλά χρησιμοποιούσε βλήματα που είχαν παραχθεί από την ελληνική στρατιωτική βιομηχανία, ήταν βλήματα που δεν είχαν ουράνιο αλλά και ότι ήταν κατά πολύ φθηνότερα από τα αμερικανικά.
Οι ισχυρισμοί περί ύπαρξης ουρανίου στο πεδίο βολής κατέπεσαν, όταν εκείνη την εποχή πραγματοποιήθηκε και έλεγχος από επιστήμονες με ειδικά μηχανήματα (οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται είναι από τους ελέγχους εκείνης της εποχής).
Η όλη διαδικασία έγινε στο πεδίο βολής με την παρουσία αιρετών των δήμων Λιτοχώρου και Δίου, δημοσιογράφων αλλά και πολιτών. Τα δε πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων ανακοινώθηκαν επιτόπου και σύμφωνα με αυτά δεν αποδείχθηκε η ύπαρξη ραδιενεργών υλικών εντός του πεδίου βολής. Στη συνέχεια, εκδόθηκε και επίσημη έκθεση με καταγεγραμμένα αποτελέσματα.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ 7 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
Ισχυρισμοί για ύπαρξη ουρανίου έχουν ακουστεί και κατά τα τελευταία χρόνια, πρόσφατα όμως υπήρξαν σχετικές αναφορές σε μπλογκς καθώς και στην τοπική τηλεόραση. Οι ισχυρισμοί όμως αυτοί παραμένουν επιστημονικά ατεκμηρίωτοι.
Σύμφωνα με τους τελευταίους ελέγχους που έγιναν σε επτά σημεία του Λιτοχώρου και του Ολύμπου αποδείχθηκε ότι «οι τιμές είναι φυσιολογικές» (Έκθεση αποτελεσμάτων μετρήσεων ραδιενέργειεας επτά δειγμάτων εδάφους).
Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι έγιναν από το εργαστήριο πυρηνικής τεχνολογίας της πολυτεχνικής σχολής του Α.Π.Θ. και οι περιοχές από όπου ελήφθησαν δείγματα εδάφους ήταν οι εξής: Γυμνάσιο Λιτοχώρου, Πριόνια, Λατομείο ΔΕΑΛ, Μοναστήρι, Καναπίτσα, Πλάκα και Σκανδαλίθρα.
Τα δείγματα εδάφους «συλλέχθηκαν από βάθος 0-10 cm» και «μετρήθηκε η ραδιενέργεια των δειγμάτων αυτών». Διερευνήθηκαν τυχόν ραδιενέργειες «ανά μονάδα μάζας εδάφους (Bq/kg) των ραδιονουκλιδίων U-238 και Ra-226 της σειράς Ουρανίου, του Ra-228 της σειράς Θορίου, του Κ-40 και του Cs-137 (προϊόν σχάσης από το ατύχημα του Chernobyl)». Αποδείχθηκε δε ότι δεν υπάρχουν ραδιενεργά στοιχεία στο έδαφος των περιοχών από όπου ελήφθησαν τα δείγματα.
ΚΑΘΑΡΟ ΑΠΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Εξάλλου, σύμφωνα με έγκυρη στρατιωτική πηγή, μέχρι και σήμερα στην ταξιαρχία Λιτοχώρου δεν χρησιμοποιούνται βλήματα που περιέχουν άκρως επιβλαβή στοιχεία για την υγεία του ανθρώπου, όπως για παράδειγμα είναι το απεμπλουτισμένο ουράνιο.
Κατά την ίδια πηγή, αν τυχόν γινόταν χρήση βλημάτων με τέτοια επιβλαβή στοιχεία, τότε οι πρώτοι που θα αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, και μάλιστα άκρως σοβαρά, θα ήταν οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι στρατιώτες της ταξιαρχίας Λιτοχώρου.
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΒΟΛΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΔΙΟ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ
Όπως είναι γνωστό, στο υπό διαβούλευση σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τις ανθρώπινες δραστηριότητες στον Όλυμπο υπάρχει δυνητική (κατά μία άποψη) αναφορά για απομάκρυνση του πεδίου βολής Λιτοχώρου.
Το ζήτημα αυτό καθώς και άλλα θέματα που αναφέρονται στο σχέδιο του προεδρικού διατάγματος, αποτέλεσαν αντικείμενο διαβούλευσης στην ηλεκτρονική σελίδα open.gov του υπουργείου περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής (η ηλεκτρονική διαβούλευση έχει ήδη ολοκληρωθεί).
Το ίδιο θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δίου-Ολύμπου, όπου και ακούστηκαν απόψεις εκ διαμέτρου αντίθετες, ως εξής:
Κατά μία (κυριαρχούσα μάλλον) άποψη, το πεδίο βολής είναι ανάγκη να απομακρυνθεί, επειδή αυτού του είδους στρατιωτικές δραστηριότητες δεν συνάδουν με την ύπαρξη ενός παγκόσμιου μνημείου της φύσης και της ιστορίας.
Κατά μία άλλη άποψη, το πεδίο βολής επιβάλλεται να απομακρυνθεί και εκ του γεγονότος ότι από τις εκεί στρατιωτικές δραστηριότητες επιβαρύνεται η περιοχή με ουράνιο (ισχυρισμός που από τους μέχρι στιγμής επιστημονικούς ελέγχους αποδείχθηκε ότι δεν ευσταθεί).
Κατατέθηκε όμως και η άποψη ότι σε περίπτωση κατά την οποία απομακρυνθεί το πεδίο βολής, υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο απομάκρυνσης ολόκληρης της ταξιαρχίας ή σημαντικού τμήματος της ταξιαρχίας Λιτοχώρου. Κατά την άποψη αυτή, ένα τέτοιο γεγονός θα επιφέρει σοβαρά πλήγματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή του Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου (στην άποψη αυτή πάντως υπήρξε και αντίλογος, ότι δηλαδή από την απομάκρυνση του πεδίου βολής δεν συντρέχει λόγος απομάκρυνσης της ταξιαρχίας).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχετικά με το πεδίο βολής, την τελική απόφαση για το τι θα αναφέρει το προεδρικό διάταγμα, που αργότερα θα υπογραφεί, αναμένεται να λάβει το υπουργείο περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής αφού, προφανώς, ληφθούν υπόψη και θέσεις που περιλαμβάνονται στις διαδικασίες διαβούλευσης.
Πάντως, μέχρι στιγμής, η κυριαρχούσα μάλλον άποψη για το πεδίο βολής είναι η απομάκρυνσή του, όχι όμως για λόγους δήθεν ύπαρξης ραδιενέργειας, η ύπαρξη της οποίας έως τώρα δεν έχει αποδειχθεί, τουλάχιστον επιστημονικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.