Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου



ΠΡΟΣ τους κ.κ.
1. Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
2. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
3. Υπουργό Οικονομικών
4. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Κύριοι Υπουργοί,
Η ανάπτυξη, οργάνωση και λειτουργία σύγχρονων επιχειρηματικών πάρκων, ενώ στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη είναι ένας επιτυχημένος θεσμός, στον ευρωπαϊκό νότο δεν έχει καθιερωθεί αν και θα μπορούσε να αποτελεί μια απάντηση στην κρίση και το έλλειμμα εισαγωγών, να συμβάλει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, τον ορθό χωροταξικό σχεδιασμό και ταυτόχρονα στην αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, δηλαδή την προώθηση των αρχών της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.

Το Επιμελητήριο Πιερίας διαθέτει επικαιροποιημένη μελέτη που χρηματοδότησε με ίδιους πόρους και έχει καταλήξει σε ένα ρεαλιστικό σενάριο που μπορεί να πάρει τη μορφή «Επιχειρηματικού Πάρκου» σε μια ιδιαίτερα ελκυστική επένδυση της τάξεως των 40 εκ. ευρώ. Πρέπει να γίνει κατανοητό στα αρμόδια υπουργεία και στη Βουλή ότι οι σχεδιασμοί του Επιμελητηρίου Πιερίας μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με αντίστοιχα επιχειρηματικά πλάνα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και να υπάρχει συνέργεια για παράδειγμα με τον ΟΛΘ ακόμη και υπό την αίρεση της ιδιωτικοποίησής του.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι Υπουργοί,
1. Προτίθεται το υπουργείο να προχωρήσει στην ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελλάδα; 
2. Αν θα υλοποιηθεί η ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ; 
3.Προτίθεται να εντάξει τη μελέτη που εκπόνησε το Επιμελητήριο Πιερίας σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων;


Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Γ.Κουκοδήμος

Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σωκράτη Ξυνίδη σε ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κ.Κουκοδήμου

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ
Σε απάντηση της παραπάνω ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κ.Κουκοδήμος σας γνωρίζουμε τα εξής: «Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προώθησε την ψήφιση του νέου νόμου 3982/2011 (ΦΕΚ 17-6-2011) περί «Απλοποίησης της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελμάτων και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις» για να δώσει, μεταξύ άλλων, νέα ώθηση στην ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελλάδα.

Προς αυτή την κατεύθυνση και όσον αφορά τα Επιχειρηματικά πάρκα, ο ν. 3982/2011 εισάγει μια σειρά καινοτομιών που αφορούν τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων που επιτρέπεται να εγκατασταθούν, πέραν των βιομηχανικών-βιοτεχνικών, απλοποιεί τη διαδικασία κατασκευής έργων υποδομής, απλοποιεί τη διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων και θεσμοθετεί οικονομικά, πολεοδομικά και διοικητικά κίνητρα για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, προβλέπει ειδική διαδικασία για την περιβαλλοντική εξυγίανση περιοχών όπου υπάρχουν άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, ώστε να αναβαθμίζονται οι υποδομές, χωρίς να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Η αρμόδια Υπηρεσία μας εργάζεται ήδη για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών, ώστε να είναι δυνατή η επιχορήγηση του κόστους για την ίδρυση και οργάνωση Επιχειρηματικών Πάρκων όλων των κατηγοριών και για τη συμπλήρωση ή αναβάθμιση των υποδομών των υφιστάμενων Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιηθούν και πόροι του ΕΣΠΑ.

Όσον αφορά τη διαδικασία ανάπτυξης επιχειρηματικού Πάρκου η πρωτοβουλία ανήκει σε Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) η οποία έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρείας και στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας μπορούν να συμμετέχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα του δημοσίου τομέα, νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, ΟΤΑ, δημοτικές και περιφερειακές επιχειρήσεις, το Ελληνικό Δημόσια και Επιμελητήρια. 
Η ενδιαφερόμενη ΕΑΝΕΠ υποβάλλει αίτηση ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, συνοδευόμενη από Επιχειρηματικό Σχέδιο. Το περιεχόμενο της αίτησης, η διαδικασία εξέτασης της αίτησης και απόφασης έγκρισης ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου, η διαδικασία επιχορήγησης και κάθε άλλο σχετικό θέμα ρυθμίζονται με τις διατάξεις και τις συντονιστικές αποφάσεις του Ν.3982/2011».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός
Σωκράτης Ξυνίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.