Νέα από το «Μέτωπο Ανάπτυξης»
Ημερίδα με θέμα:
«Ελλάδα, όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων»,
διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο στο Παρίσι
Συμμετείχε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Πιερίας
Γρηγόρης Παπαχρήστος
Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι γαλλικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καθώς και εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων, τραπεζών και Επιμελητηρίων της Γαλλίας. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης παρευρέθηκαν ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, και ο Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης.
Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Απόστολος Τζτζικώστας και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Πιερίας κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος και Θεσσαλονίκης κα Τζελίνα Μακραντωνάκη.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξαν με χαιρετισμούς ο εκπρόσωπος του Γαλλικού Επιμελητηρίου κ. Glande Kazpeles, ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου κ. Christophe Hadzopoulos και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζτζικώστας.
Ακολούθησαν εισηγήσεις με την παρακάτω θεματολογία:
1. «Ελλάδα: Μετά την κρίση, η ανάκαμψη».
Εισηγητής: Marc Touati, Διευθυντής Οικονομικής Έρευνας της εταιρίας ASSYA.
2. «Εφικτές επενδύσεις στην Ελλάδα».
Εισηγητής: Κώστας Μητρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Δημόσιας Περιουσίας.
3. «Ελλάδα, ένα νέο ελκυστικό επενδυτικό τοπίο».
Εισηγητής: Αριστομένης Συγγρός, Εκτελεστικός Πρόεδρος Οργανισμού Επενδύσεων στην Ελλάδα.
4. «Αξιολόγηση του σιδηροδρομικού δικτύου για μια στρατηγική σύμπραξης».
Εισηγητής: Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, Πρόεδρος ΟΣΕ
5. «Τα πάντα για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης».
Εισηγητής: Νίκος Σοφιανός, Διευθυντής ΙΕΝΕ
6. «Ο τουρισμός, πρόκληση στην οικονομική κρίση».
Εισηγητές: Γιώργος Νικητιάδης, Υφυπουργός Τουρισμού
Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΣΕΤΕ
7. «Επιχειρηματικότητα και περιβάλλον».
Εισηγητής: Μαρία Χατζάκου, Γενική Γραμματέας Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
8. «Έρευνα και Επιχειρηματικότητα».
Εισηγητής: Γιάννης Μυλόπουλος, Πρύτανης Α.Π.Θ.
Στην ομιλία του ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στην Ευρώπη, σε σχέση με την κρίση στην Ελλάδα και παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη με όποιο πολιτικό κόστος να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε η Ελλάδα να βγει από την κρίση και να μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό το σκοπό είναι η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική ρευστότητα. Εάν δεν υπάρξουν αυτά, τότε μάλλον είναι μάταια και αναποτελεσματικά όποια μέτρα λαμβάνονται τον τελευταίο καιρό. Επόμενοι στόχοι μας είναι η παραγωγή, η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια τους οποίους θα πετύχουμε με την απλούστευση του συστήματος επενδύσεων, με τους νέους ευνοϊκούς επενδυτικούς νόμους που θεσπίζουμε, όπως ο νέος αναπτυξιακός, ο fast track και οι αποκρατικοποιήσεις.
Μετέφερε το μήνυμα, πως στην Ελλάδα όλα αλλάζουν και αλλάζουν φιλικά προς τις επιχειρήσεις. Είμαστε αποφασισμένοι και θα νικήσουμε την κρίση. Προσκάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες να επενδύσουν στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως η κρίση δίνει παράλληλα πολλές ευκαιρίες επικερδών επενδύσεων.
Τέλος, ευχαρίστησε όσες επιχειρήσεις επενδύουν ήδη στην Ελλάδα και γενικότερα τη γαλλική κυβέρνηση που στηρίζει τη χώρα μας σ’ αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Σημαντικές ανακοινώσεις ακουστήκαν στις εισηγήσεις των εκπροσώπων των ελληνικών οργανισμών όπως του Διευθύνοντα Συμβούλου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Δημόσιας Περιουσίας κ. Μητρόπουλου και του Προέδρου του Οργανισμού Επενδύσεων κ. Συγγρού.
Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στον κατάλογο και το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων:
- 70 χιλιάδες δημόσια ακίνητα πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν.
- Τον προσεχή Νοέμβριο τίθεται σε διαγωνισμό το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, προϋπολογισμού 2,5 εκατ.€.
- Ακολουθούν λιμάνια, αεροδρόμια εθνικά οδικά δίκτυα, εταιρίες ύδρευσης-αποχέτευσης, πηγές ενέργειας, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, δημόσια κτίρια.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Επενδύσεων κ. Αριστομένης Συγγρός αναφέρθηκε στους τομείς που προσφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα.
· Πρώτος ο Τουρισμός, «η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά είπε. Η Ελλάδα είναι 17η στον κόσμο σε αφίξεις τουριστών και 15η σε εισπράξεις. Χρειάζεται αύξηση της τουριστικής περιόδου, με επενδύσεις στον εναλλακτικό τουρισμό. Ο νέος επενδυτικός νόμος χρηματοδοτεί έως και 50%. Ευνοϊκός επίσης σε επενδύσεις στον τουρισμό είναι και ο fast track, ενώ έχουν απλουστευθεί οι διαδικασίες επενδύσεων.
· Δεύτερος τομέας, οι Ανανεώσιμες Πηγές και η Ενέργεια. Έως το 2120 θα επενδυθούν πάνω 17 δις €. Ο νέος νόμος 6/2010 περιορίζει το χρόνο και τις διαδικασίες επένδυσης.
· Τρίτος τομέας, Τρόφιμα και Ποτά, Γαστρονομία- Μεσογειακή Δίαιτα. Ρυθμοί ανάπτυξης κλάδου 20%.
· Τέταρτος τομέας, Τεχνολογία-Πληροφορική.
Βελτίωση δεικτών ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.
· Πέμπτος τομέας, Περιβάλλον –Διαχείριση Αποβλήτων.
Παράγονται πέντε εκατομμύρια τόνους αποβλήτων στην Ελλάδα. Το 16% των αστικών αποβλήτων αντιστοιχεί στην Κεντρική Μακεδονία.
Τέλος μετά την ομιλία του Έλληνα Υπουργού και τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των Οργανισμών ακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.