Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Φιλμ με Όλυμπο και ολύμπιες γεύσεις


ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΟΛΥΜΠΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
* ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΒΟΛΗ 
ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
* ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ, 
ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ.






Ένα φιλμ υπό μορφή ντοκιμαντέρ γυρίζεται αυτές τις μέρες στον Όλυμπο καθώς και σε παρολύμπιες περιοχές από τον Αυστριακό σκηνοθέτη Johannes Eglaϋ. Θέμα του φιλμ είναι ο Όλυμπος και οι κάτοικοί του σε συνάρτηση με τη γαστρονομία της περιοχής. 

Συγκεκριμένα, το θέμα του φιλμ θα είναι ο Όλυμπος με τους γνήσιους ανθρώπους του, με το τι γεύονται, με τι γεύσεις προσφέρουν. Τίτλος του φιλμ θα είναι «στιγμές γεύσης» και πώς το βουνό των θεών «ταΐζει» τους ανθρώπους του». 

Αυτό το ντοκιμαντέρ αναμένεται να αποτελέσει μια δωρεάν προβολή του ιερού βουνού, του δήμου Δίου-Ολύμπου αλλά και ευρύτερα της Πιερίας και της Ελλάδας στο εξωτερικό. 

Την περασμένη Παρασκευή 21/10, ο σκηνοθέτης μαζί με τη Ελληνίδα συνεργάτιδά του, Ελίνα Αλεξοπούλου, ήρθαν στον δήμο Δίου-Ολύμπου και πραγματοποίησαν συνάντηση με τον εκλεγμένο δήμαρχο Γιώργο Παπαθανασίου, τον αναπληρωτή δήμαρχο Γιώργο Φαρμάκη και τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Ελευθερίου. 

Θέμα της συνάντησής τους ήταν ο χρονικός και γεωγραφικός προγραμματισμός για κινηματογραφικές λήψεις που πρέπει να γίνουν από διάφορα σημεία γύρω – γύρω από τον Όλυμπο, ώστε να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Επίσης, εκ μέρους του σκηνοθέτη ζητήθηκε η στήριξη του δήμου, ιδιαίτερα όμως ως προς την καθοδήγηση και μετάβαση του τηλεοπτικού συνεργείου σε συγκεκριμένα σημεία από όπου θα πραγματοποιηθούν οι λήψεις. 

Ακόμη, όπως ανέφερε η κ. Αλεξοπούλου, για τις λήψεις θα γίνει χρήση και ελικοπτέρου, το κόστος του οποίου θα βαρύνει την εταιρία παραγωγής του ντοκιμαντέρ. 

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ 

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο όταν είχε έρθει στον δήμο Δίου-Ολύμπου ένας άλλος αυστριακός σκηνοθέτης (εκ μέρους της ίδιας εταιρίας κινηματογραφικής παραγωγής), ο Stefanus Domanig, ο οποίος επισκέφθηκε διάφορες περιοχές του Ολύμπου και του δήμου Δίου-Ολύμπου, ιδιαίτερα όμως επισκέφθηκε το κάστρο του Πλαταμώνα, τον Παλιό Παντελεήμονα, το Λιτόχωρο, τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαιολογικό μουσείο του Δίου. 

Η ξενάγηση του Stefanus Domanig και της συνεργάτιδάς του, Ελίνας Αλεξοπούλου, στον Όλυμπο και σε παρολύμπιες περιοχές, έγινε αρχικά από τον εκλεγμένο δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, Γ. Παπαθανασίου. 

Τις επόμενες μέρες ο Αυστριακός σκηνοθέτης ξεναγήθηκε από τον αναπληρωτή δήμαρχο Γ. Φαρμάκη, την αντιδήμαρχο πολιτισμού Μ. Τσιμήτρη, τη δημοτική σύμβουλο Σ. Ζουρζούρα καθώς και από άλλα στελέχη του δήμου Δίου-Ολύμπου. 

ΦΙΛΜ ΜΕ «ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΕΥΣΗΣ» Ή ΠΩΣ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ «ΤΑΪΖΕΙ» ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ 

Μιλώντας για την παρουσία του στον Όλυμπο και στον δήμο Δίου-Ολύμπου ο Stefanus Domanig ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι προέρχεται από τη Βιέννη και ότι ήρθε στη Νότια Πιερία επειδή θέλει να γυρίσει ένα ξεχωριστό φιλμ σε μορφή ντοκιμαντέρ. 

«Το θέμα του φιλμ θα είναι ο Όλυμπος με τους γνήσιους ανθρώπους του, με το τι γεύονται, με τι γεύσεις προσφέρουν. Τίτλος του φιλμ θα είναι «στιγμές γεύσης» και πώς το βουνό των θεών «ταΐζει» τους ανθρώπους του», ανέφερε αρχικά. 

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι πρόκειται για μια «έρευνα» που γίνεται σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ελβετία, η Αυστρία και η Γερμανία, τώρα δε γίνεται και στην Ελλάδα και επιλέχθηκε η περιοχή του Ολύμπου και ο δήμος Δίου-Ολύμπου. 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 

«Όταν είχαμε κάνει τη σκέψη να γυρίσουμε αυτό το φιλμ στην Ελλάδα, είχαμε την πρόθεση να έρθουμε εδώ στον Όλυμπο αυτή την περίοδο, όπως και το κάναμε. Στη συνέχεια δε να επανέλθουμε και πάλι εδώ και να κάνουμε γυρίσματα σε παρολύμπιες περιοχές», σημείωσε. 

Και πρόσθεσε: «Πάντοτε μας ενδιέφερε για το πώς ζουν οι άνθρωποι που κατοικούν σε ορεινές περιοχές, τι πολιτισμό έχουν αλλά και τι κερδίζουν, τι παίρνουν οι άνθρωποι από κάθε βουνό. Διότι, όπως γνωρίζουμε, κάθε χώρα και κάθε ορεινή περιοχή έχει μια διαφορετική ζωή στο βουνό». 

Μιλώντας για τη σειρά των γυρισμάτων που ήδη έχουν γίνει, είπε ότι έχουν ξεκινήσει 50 ντοκιμαντέρ σε ορεινές περιοχές, αρχίζοντας τα γυρίσματα από τα Πυρηναία όρη, γυρίσματα που θα ολοκληρωθούν σε διάφορες οροσειρές μέχρι και την Κίνα. 

«ΕΔΩ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΑΜΕ» 

«Δεν έρχομαι για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έχω ξανάρθει. Είναι όμως η πρώτη φορά που έρχομαι εδώ στον Όλυμπο και στον δήμο Δίου-Ολύμπου», υπογράμμισε. 

Απαντώντας δε στο ερώτημα για το ποιες είναι οι εντυπώσεις του, είπε: «Ερχόμενος εδώ, λοιπόν, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, είναι πραγματικά αυτό που περίμενα, διότι ο συνδυασμός του βουνού με τη θάλασσα, με τους τόσο υπέροχους, ευγενικούς και φιλόξενους ανθρώπους που γνώρισα, είναι ακριβώς αυτό που ψάχναμε για να κάνουμε αυτό το ντοκιμαντέρ. 

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος έμεινα από την επίσκεψή μου στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου αλλά και στο αρχαιολογικό μουσείο. 

Έμεινα ικανοποιημένος από τη διατήρηση των μνημείων και εκείνο που διαπίστωσα ήταν το ότι ο θεός Διόνυσος λατρεύονταν και εδώ στο Δίον, γεγονός που έρχεται σε άμεση σχέση με το φιλμ που θέλουμε να γυρίσουμε με βάση τη γαστρονομία των Μακεδόνων και των κατοίκων του Ολύμπου… 

Πρέπει να ξέρετε ότι ο Διόνυσος είναι και δικός μας θεός (θεός των Αυστριακών), θεός της διασκέδασης, του κρασιού και του κεφιού», είπε κλείνοντας τις δηλώσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.