Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Η ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΕΤΕΘΗ ΑΠΕΡΙΣΠΑΣΤΗ.


Συνέντευξη Πέτρου Ευθυμίου στον Ρ/Σ «ΡΑΔΙΟ 9» και στο δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΠΕΤΡΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΡΑΔΙΟ 9»
ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ο κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είναι στην τηλεφωνική μας  γραμμή. Καλημέρα σας κ. Ευθυμίου.
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Καλημέρα σας κ. Παπαπαναγιώτου, καλημέρα σε όλους τους ακροατές μας.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Πως είστε, καλά είστε;
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Όσο είναι δυνατόν στην εποχή μας.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Θέλω να ξεκινήσω κατευθείαν και να σας ρωτήσω ευθέως εάν συμφωνείτε με την άποψη-πρόταση που ακούγεται όλο και εντονότερα τις τελευταίες ημέρες, ότι πρέπει να αποχωρήσουν από την Κυβέρνηση οι Υπουργοί οι οποίοι θα εμπλακούν ευθέως στις διαδικασίες που θα δρομολογηθούν στο κόμμα σας.
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Παπαπαναγιώτου εγώ θεωρώ ότι πριν από όλα πρέπει αυτή η Κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά που της ανετέθη απερίσπαστη.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Για να την κάνει το λένε αυτό όσοι το λένε.
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Αυτό σημαίνει να ολοκληρώσει τη δανειακή σύμβαση το οικονομικό παράρτημα και το PSI, να κατοχυρώσει τη χώρα και ο κ. Παπαδήμος να είναι Πρωθυπουργός με πλήρη εξουσιοδότηση να κάνει αυτό το έργο.
                        Αν λοιπόν ορισμένοι Υπουργοί, είτε κατά την κρίση του κ. Παπαδήμου, θέλουν και προσφέρονται να είναι αποδοτικοί σε αυτή την περίοδο, είτε άλλοι Υπουργοί θα προτάξουν κάποιο άλλο θέμα, προφανώς η Κυβέρνηση αυτή πρέπει να λειτουργεί, γιατί η Κυβέρνηση αυτή έχει την πιο δύσκολη αποστολή που έχει Κυβέρνηση, τουλάχιστον όσο εγώ μπορώ να καταλάβω, από το 1897 και μετά.
                        Άρα δεν υπάρχει περιθώριο για παιχνίδια, δεν υπάρχει περιθώριο για όποιες καθυστερήσεις και δεν υπάρχει περιθώριο για να υπάρχει ο,τιδήποτε άλλο στο μυαλό μας. Προσωπικό συμφέρον δεν μπορεί να υπάρχει.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Πρακτικά αυτό τι σημαίνει, ότι πρέπει να γίνει ανασχηματισμός, πρέπει να υπάρξουν οικειοθελείς αποχωρήσεις;
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ορισμένα πράγματα ούτως ή άλλως είναι στην ευθύνη των ίδιων των στελεχών και ορισμένα άλλα είναι στην ευθύνη του Πρωθυπουργού και πρέπει να γίνεται κάθε φορά ό,τι συμφέρει τον τόπο κι όχι ό,τι συμφέρει εμάς ή το κόμμα μας.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εσείς διαπιστώνετε ότι αυτή η εσωκομματική εκκρεμότητα που υπάρχει στο κόμμα σας δημιουργεί προσκόμματα και προβλήματα στη λειτουργία της Κυβέρνησης;
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Δε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει οποιαδήποτε κομματική δραστηριότητα στο ΠΑΣΟΚ άρα..
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν υπάρχει;
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Δεν υπάρχει καμία και είναι κακό που δεν υπάρχει.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όχι, εσείς προφανώς εννοείτε κάποια συντεταγμένη και επίσημα δρομολογημένη.
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ναι, και έχω ζητήσει να υπάρξουν συντεταγμένες λειτουργίες, όπως επιβάλλει το Καταστατικό μας. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται να κάνει απολογισμό, δεν μπορεί να σφυρίζουμε αδιάφορα ότι τίποτα δε συνέβη, ούτε μπορούμε να παριστάνουμε ότι απέναντι στον ελληνικό λαό συνεχίζουμε με την εντολή του 2009.
                        Έχουν συμβεί πάρα πολλά, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει τον απολογισμό του, πρέπει να κάνει εκ νέου διερεύνηση του τρόπου που θα παρουσιαστεί απέναντι στην ελληνική κοινωνία και σε σχέση με όσα έκανε, αλλά και σε σχέση με όσα μπορεί και δεσμεύεται ότι θα βελτιώσει και πρέπει σύμφωνα με το Καταστατικό μας να ενεργοποιήσει όλες τις λειτουργίες που καθιστούν κυρίαρχη τη βάση του ΠΑΣΟΚ, αυτή να αποφανθεί για όλα.
                        Αυτό λοιπόν δεν έχει δρομολογηθεί κ. Παπαπαναγιώτου ώστε ο οποιοσδήποτε να έχει χάσει έστω και μισή ώρα από τη ζωή του σε κομματικές δράσεις και το θεωρώ..
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μήπως πάει κι ανάποδα κ. Ευθυμίου αυτό;
                        Επειδή δεν έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα, καταναλώνονται πολλοί Υπουργοί σε συναντήσεις συσκέψεις σχεδιασμούς πράγματα ράμματα, ενόψει των διαφόρων σεναρίων που μπορεί να επικρατήσουν, ανάλογα με τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου;
                        Γιατί τώρα στην ίδια πόλη ζούμε, με τους ίδιους ανθρώπους κουβεντιάζουμε, εσείς βεβαίως γνωρίζετε περισσότερα, αλλά ξέρουμε κι εμείς ότι ένα μέρος της σκέψης κάποιων ανθρώπων είναι αλλού.
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ότι προφανώς δεν μπορεί να είσαι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Υπουργός και να μην έχεις στο μυαλό σου τις εξελίξεις στην παράταξή σου, είναι αυτονόητο. 
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτό λέω.
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Δηλαδή το υπουργικό έργο ας κριθεί κατά περίπτωση, δεν είναι ούτε θέμα αρχής, ούτε θέμα κανόνων, είναι θέμα περίπτωσης.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Τώρα, επειδή χθες ο κ. Καρατζαφέρης είπε ευθέως και επισήμως δηλαδή ότι «χρειάζεται η Κυβέρνηση Παπαδήμου και ανασχηματισμό, ανασύσταση το είπε, για ένα πιο ολιγομελές και τα λοιπά σχήμα και να πάει και στο τέλος της τετραετίας» λέει. Κατά τη γνώμη σας αυτό στέκει πολιτικά; Δηλαδή με δεδομένο ότι υπήρξε μία συμφωνία πάνω στην οποία στηρίζεται.
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Εγώ δε συμμερίζομαι την άποψη της τετραετίας, αλλά εξαρχής στην πρώτη μου ομιλία ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στις 15 Νοεμβρίου στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης είπα περίπου αυτό που είπε ο κ. Σαμαράς πριν μια εβδομάδα, ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν πρέπει να κοιμάται με την ημερομηνία των εκλογών στην αγκαλιά, πρέπει να μην κοιμάται από ανησυχία πως θα τελειώσει το έργο της.
                        Το έργο  της όπως είπα προσδιορίζει και τον χρόνο της. Όταν τελειώσει αυτό το έργο η φυσική λογική των πραγμάτων είναι η προσφυγή στις εκλογές, αλλά όχι πριν και όχι διακυβεύοντας αυτό που έχει εντολοδοτηθεί με ευρύτατη πλειοψηφία 258 ψήφων στη Βουλή να κάνει.
                        Δηλαδή κ. Παπαπαναγιώτου θέλω να είμαι σαφής, γιατί μόνο η γλώσσα της αλήθειας βοηθάει και την πολιτική και τη ζωή μας πια ως Ελλήνων πολιτών. Το δίλημμα είναι το εξής, έχουμε επιτακτική ανάγκη τα 130 δις του δανειακού προγράμματος και ειδικά όταν ξέρουμε ότι τα 80 δις θα καταβληθούν το πρώτο τρίμηνο του 2012 και για να πάμε καλύτερα και για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Η δανειακή σύμβαση συνοδεύεται από το οικονομικό παράρτημα. Το οικονομικό παράρτημα είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης που πρέπει να κάνουμε και το ερώτημα είναι: αυτή τη διαπραγμάτευση θα την κάνουμε τα κόμματα που είναι σήμερα στην συγκυβέρνηση τα τρία μαζί, όπως κατά τη γνώμη μου είναι σκόπιμο να γίνει γιατί είναι προφανές ότι όταν έχεις εδώ μία Κυβέρνηση τόσο ενισχυμένη η διαπραγμάτευση γίνεται με καλύτερους όρους; Αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Ή θα την κάνει τη διαπραγμάτευση μια άλλη Κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές;
Εγώ λέω ότι το χρυσό χαρτί το έχουμε σήμερα στα χέρια μας, δηλαδή μια Ελλάδα που εμφανίζεται με την πιο ισχυρή Κυβέρνηση που είχε ποτέ από τη μεταπολίτευση.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εντάξει, είναι ισχυρή αριθμητικά, αλλά πολιτικά θα μου επιτρέψετε να έχω την άποψη ότι είναι ασθενέστατη, διότι δεν υπάρχει καμία συνεκτική πολιτική ύλη, που να την κάνει ένα ενιαίο μόρφωμα πολιτικό, το οποίο έχει συμφωνίες σε βασικά πράγματα.
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Η αποστολή, γιατί κατά τη γνώμη μου η σταθερότητα της διαπραγμάτευσης για τη δανειακή σύμβαση συνδέεται και με την επιτυχία, την απόλυτη που θα θέλαμε εμείς ως Ελλάδα να υπάρξει, στο PSI. Γιατί αν πάει το PSI κατ΄ ευχήν, και περιλάβει το 100% των δανειστών μας, θα απαλλαγούμε από 100 δις χρέος.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, αν λέτε κι εσείς και καλά κάνετε και λέτε αν.
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ναι λέω «αν» ακριβώς και λέω αν απαλλαγούμε από τα 100 δις του χρέους από το 2012 κατευθείαν έχουμε μεσοσταθμικά 4 δισεκατομμύρια το χρόνο ανακούφιση από τόκους και τοκοχρεολύσια.
                        Δηλαδή αυτή τη στιγμή τσακίζουμε τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους χαμηλόμισθους, η ανεργία έχει πάει στο 1 εκατομμύριο κι όλα αυτά για να μαζέψει το κράτος από δω 250 εκατομμύρια, από κει 300 κι από κει 50. Μόνο από την ανακούφιση από τα τοκοχρεολύσια θα έχουμε 4 δις ετήσια ανάσα στους προϋπολογισμούς μας.
Κι εγώ λέω κ. Παπαπαναγιώτου είναι δυνατόν και τα τρία κόμματα που είναι στην Κυβέρνηση και οι τρεις Αρχηγοί και όλοι μας να μη σκεφτόμαστε ότι το πρωτεύον είναι να διασφαλίσουμε αυτό, χωρίς καταπιέσεις για ημερομηνίες; Δηλαδή αν αυτό το έργο απαιτήσει να ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου, τι μας πειράζει να κάνουμε εκλογές μέσα Απριλίου; Ή αν ολοκληρωθεί στα μέσα Απριλίου, τι μας πειράζει να κάνουμε εκλογές αρχές Μαΐου;
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εντάξει, αν πάει έτσι, πάει και Ιούνιο, πάει και Σεπτέμβριο και πάει και παρακάτω.
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Όχι, δεν καταλάβατε, αυτά όλα έχουν προθεσμίες  προθεσμίες  εσωτερικές, δεν μπορείς να πας μακριά το PSI και δεν μπορείς να πας πέρα από το πρώτο τρίμηνο του 2012 τη δανειακή σύμβαση. Άρα είναι σαφές ότι αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να κάνει αυτή τη δουλειά, να την κάνει καλά, να την κάνει προς όφελος ολονών μας και αμέσως μετά να πάμε σε εκλογές σε ένα διασφαλισμένο έδαφος και ο ελληνικός λαός να κρίνει ποιος καλύτερα θα οδηγήσει τα πράγματα.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ένα τελευταίο ερώτημα κ. Ευθυμίου, γιατί δυστυχώς δεν έχω άλλο χρόνο.
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Να ολοκληρώσω όμως. Το ερώτημα είναι ποιος θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, που δε μιλάμε γι΄ αυτή πια και αυτό είναι το μεγάλο μας λάθος. Η ανάπτυξη είναι το κλειδί, αυτή θα μας βγάλει από την κρίση.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μα ήταν στα αζήτητα επί μία διετία η ανάπτυξη κ. Ευθυμίου, στα αζήτητα.
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Προσέξτε, αυτή η δανειακή σύμβαση έχει μέσα 15 δις που θα είναι τα πρώτα χρήματα που θα τρέξουν μετά το 2009 στην πραγματική οικονομία. Το κομμάτι των 80 δις..
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εάν δε χαθούν στο δρόμο και αυτά.
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Όχι, δε με προσέξατε, αυτό είναι δεσμευμένο ως εξής..
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι και τα άλλα δεσμευμένα ήταν κ. Ευθυμίου.
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Τα 8 δις θα πάνε στις οφειλές του δημοσίου προς τους πολίτες του, γιατί το δημόσιο χρωστάει 8 δις στους πολίτες του από ΦΠΑ ως εκτελεσθέντα έργα παντού και άλλα 7 δις για να εξοφληθούν οι οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των νοσοκομείων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου πάλι στους πολίτες. Δηλαδή θα πέσουν 15 δις  στην πραγματική οικονομία κι αυτό είναι μια αφετηρία ανάπτυξης.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Επιτρέψτε μου ένα τελευταίο ερώτημα γιατί δεν έχω άλλο χρόνο.
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Βεβαίως.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εκλογή από τη βάση, από το συνέδριο, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τι;
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Εκλογή από τη βάση είναι η καταστατική μας διαδικασία και η πολιτικά αναγκαία διαδικασία. Κάθε τι άλλο θα μας πάει πίσω και δεν ταιριάζει στις στιγμές.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Ευθυμίου.
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κι εγώ κ. Παπαπαναγιώτου να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.