Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΑΠ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΑ ΓΕΝΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.


Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και ειδικότερα του 2ου πυλώνα ήταν το βασικό θέμα της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, που συνήλθε στις Βρυξέλλες στις 15 Δεκεμβρίου. Στο Συμβούλιο, αποφασίστηκε η παράταση του καθεστώτος δωρεάν διανομής τροφίμων στους απόρους καταρχήν μέχρι το 2013 και συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με εγκρίσεις γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Σχετικά με τη μεταρρύθμιση του 2ου πυλώνα της ΚΑΠ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι ο 2ος πυλώνας οφείλει να υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και την προστασία της από την αύξηση του κόστους των εισροών, την διακύμανση των τιμών και τις διατροφικές κρίσεις.

Επισήμανε ότι χρειάζεται σταθερή χρηματοδότηση για τη στήριξη των παραγωγών, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τη βελτίωση της λειτουργίας της αγροδιατροφικής αλυσίδας, τη διατήρηση του πληθυσμού και την ανάπτυξη στην ύπαιθρο. Στα κριτήρια για την κατανομή των πόρων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που είναι εντονότερες στο νότο της Ε.Ε. όπου το ποσοστό εθνικής συγχρηματοδότησης θα πρέπει να είναι μειωμένο.

Ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι είναι απαραίτητα τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων λόγω της αστάθειας είτε των αγορών είτε των φυσικών φαινομένων, που κατά κανόνα είναι απρόβλεπτοι και υπερβαίνουν τις δυνατότητες αντιμετώπισης από πλευράς των γεωργών. Η εισαγωγή τέτοιων μέτρων στην ΚΑΠ είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα της γεωργίας ενώ θα πρέπει να παρέχεται ευελιξία στη χρήση των εργαλείων αυτών, που πρέπει να είναι απλά στην εφαρμογή τους, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι κίνδυνοι για τα εισοδήματα των γεωργών.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της στήριξης της καινοτομίας και των νέων ιδεών, λαμβάνοντας υπόψη το ανταγωνιστικό και ασταθές ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον που δραστηριοποιείται η γεωργία, ώστε να μπορούν οι γεωργοί να ανταπεξέλθουν στις διαχρονικές προκλήσεις. Για το σκοπό αυτό προέχει η επένδυση στην επαγγελματική εκπαίδευση και στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στην παραγωγική αλυσίδα για την ανάπτυξη πρακτικών τεχνολογικών λύσεων και τη διάδοσή τους. 
Σχετικά με την κυκλοφορία μιας σειράς γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, ο Υπουργός επανέλαβε τη σταθερή μας αντίθεση σε τέτοιες εγκρίσεις. Στο Συμβούλιο δεν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί και πάλι στην Επιτροπή η λήψη απόφασης.

Τέλος, με την επιμονή τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και ορισμένων άλλων αντιπροσωπειών, κάμφθηκε η αντίσταση της Γερμανίας και εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη συνέχιση μέχρι το 2013 του καθεστώτος δωρεάν διανομής τροφίμων στους απόρους. Από το 2014 θα ισχύσει ένα νέο καθεστώς, στο πλαίσιο του νέου κοινοτικού δημοσιονομικού πλαισίου και της νέας ΚΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.