Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Για μας στο ΠΑΣΟΚ είναι μείζον θέμα το ασυμβίβαστο κόμματος και κράτους.


Συνέντευξη Ν. Ανδρουλάκη Γραμματέα της Κεντρικής Πολίτικης Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην  εκπομπή του «MEGA»: «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» με τους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη & Γ. Οικονομέα

Συνέντευξη Ν. Ανδρουλάκη Γραμματέα της Κεντρικής Πολίτικης Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην εκπομπή του «MEGA»: «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» με τους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη & Γ. Οικονομέα

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλημέρα κ. Ανδρουλάκη.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας, για να δούμε τι καινούριο φέρνει.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θέλω να ρωτήσω τον κ. Ανδρουλάκη για τα χαράτσια, αλλά επειδή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στην εκπομπή, δεν ξέρω αν έχετε βγει και αλλού…
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι, είναι η πρώτη φορά.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ως καινούριος Γραμματέας κι είναι νέος, κατ΄ αρχήν θέλω να μου πείτε αυτό που κουβεντιάστηκε όταν πρωτοεκλεγήκατε ότι «είστε ο Τσίπρας του ΠΑΣΟΚ». Πως το εκλαμβάνετε εσείς αυτό;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι σχηματικό, ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει.
Το «είναι ο Τσίπρας του ΠΑΣΟΚ» θέλει να δείξει ότι κάτι νέο υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ. Νέο όμως τι; Φτάνει το ηλικιακό; Ηλικιακά και ο κ. Τσίπρας είναι νέος κι εγώ είμαι νέος και σε άλλα κόμματα υπάρχουν νέοι άνθρωποι. Το θέμα είναι τι καινούριο λες, τι καινούριο φέρνεις. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή ο κ. Τσίπρας εκφράζει μία επιστροφή στο παρελθόν, η οποία δεν μπορεί να γίνει.
                        Η Ελλάδα πριν δέκα και είκοσι χρόνια ήταν μια άλλη χώρα, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτή. Πρέπει λοιπόν να κοιτάξουμε στο μέλλον κι αν θέλουμε να απαντάμε ρεαλιστικά στους νέους ανθρώπους πρέπει να έχουμε μια τέτοια στόχευση, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε μεγάλα αδιέξοδα, όπως αυτά που οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ένα δεύτερο που θέλω να ρωτήσω ως γνωρίζων τους μηχανισμούς τους εσωτερικούς του ΠΑΣΟΚ που ήταν ατσάλινοι, πολύ σκληροί, λένε ότι εσείς καταφέρατε μέσα στο συνέδριο και καθαρίσατε τους παλιούς εντελώς.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτό δεν ισχύει.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και είναι όλοι καινούριοι λέει, καινούρια παιδιά και τα έχω δει και στους καταλόγους και τα λοιπά.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Προσωπικά έβαλα ένα θέμα στο συνέδριο που έχει να κάνει με το ασυμβίβαστο κόμματος και κράτους, γιατί θεωρώ ότι είναι μείζον.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είχατε κάποια στιγμή πολλούς κρατικοδίαιτους εκεί μέσα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι μείζον για τα πολιτικά κόμματα και το ΠΑΣΟΚ..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Ανδρουλάκη, λέω κάποια στιγμή είχατε κρατικοδίαιτους πολλούς.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όλα τα κόμματα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, σχεδόν όλους εννοείτε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Έπρεπε κάποια στιγμή να υπάρξει μία «αποκρατικοποίηση» του ΠΑΣΟΚ και όλων των κομμάτων. Αυτό πρέπει να γίνει σε όλα τα κόμματα, ώστε να μπουν οι πραγματικές δυνάμεις της κοινωνίας, οι άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα. Τώρα έχουν εκλεγεί πολλοί νέοι άνθρωποι στην Κεντρική Επιτροπή και θα σας πω το εξής στοιχείο: Το 70% δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα, το 20% είναι άνεργοι και το 10% δουλεύει στο δημόσιο. Δηλαδή πραγματικά χαρακτηριστικά μιας γενιάς η οποία δεν είναι εντός του ΠΑΣΟΚ, είναι μια γενιά η οποία βρίσκεται στη χώρα. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως από την κοινωνία δε βλέπω αυτό το νέο που λέτε, τουλάχιστον δημοσκοπικά δε φαίνεται να εισπράττει το ΠΑΣΟΚ αυτή την αλλαγή που θέλετε να φέρετε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι φυσιολογικό, είναι πολύ νωρίς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι νωρίς;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι πολύ νωρίς, πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τι πληρώνετε; Τη συμμετοχή σε μια Κυβέρνηση με δύσκολες αποφάσεις ή πληρώνετε τη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει ιστορικά λάθη. Όμως για να είμαστε δίκαιοι κι επειδή ακούω συλλήβδην να καταδικάζουν τη μεταπολίτευση. Η μεταπολίτευση, στην οποία το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνίστησε γιατί κυβέρνησε τα περισσότερα χρόνια, ήταν τα καλύτερα χρόνια, τα πιο ισορροπημένα χρόνια που πέρασε η Ελλάδα μετά την απελευθέρωση...
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με δανεικά τα έκανα κι εγώ καλύτερα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μα και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν δανεικά. Τα καλύτερα χρόνια τα έχουμε στη μεταπολίτευση, χωρίς εθνικά ζητήματα, με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, αν θέλετε από το 1981 και μετά, χωρίς διαχωρισμούς σύμφωνα με τις πολιτικές ιδέες…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ισχύουν αυτά αλλά τώρα είναι πολύ παλιά.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Έγιναν πάρα πολλά. Κάποιοι καταδικάζουν συλλήβδην τη μεταπολίτευση και είναι αυτοί οι οποίοι ανοίγουν τρύπες στη γη για να βγουν τα φίδια της ακροδεξιάς. Αυτό είναι λάθος και πρέπει να δούμε τα πραγματικά λάθη που έγιναν: το πελατειακό κράτος, το ρουσφέτι, το ότι δεν αλλάξαμε το μοντέλο ανάπτυξης μετά την είσοδο στο ευρώ.
                        Ακούω πολλούς να αναρωτιούνται «γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα». Η Ελλάδα χρεοκόπησε όχι μόνο γιατί είχε ένα μεγάλο δημόσιο τομέα, αλλά και γιατί δεν άλλαξε το παραγωγικό της μοντέλο για να αντέξει στη Ζώνη του Ευρώ. Αυτοί που λένε - ιδιαίτερα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας - ότι «επεκτακτική» δημοσιονομική πολιτική έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε και ο Καραμανλής ο μικρότερος, αυτό δεν ισχύει. Διότι ο Ανδρέας το έκανε κάτω από άλλες κοινωνικές συνθήκες και με δραχμή. Δηλαδή έδινε συντάξεις αλλά μέσω της εξωτερικής υποτίμησης μείωνε το χρέος.
Ο Καραμανλής έπρεπε να γνωρίζει ότι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που έκανε ήταν εντός του ευρώ, άρα όσο έδινε δεν μπορούσε να κόψει το χρέος, οπότε σε μια κρίση χρέους η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε. Αυτά ήταν τα μεγάλα λάθη που έγιναν στη μετά ευρώ εποχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τον Γ. Παπανδρέου δε βλέπετε κανένα λάθος;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ έκανε δύο λάθη..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί για το ΠΑΣΟΚ σταματάει η κριτική στο 2009.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι δε σταματάει στο 2009, να τα πούμε τα πράγματα καθαρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι επειδή είστε νέος άνθρωπος γι΄ αυτό σας ρωτάω.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Τα λάθη έγιναν πριν την εποχή του μνημονίου, το μνημόνιο είναι η κατάληξη. Για να μη φτάναμε εκεί που έφτασε η Κύπρος θα ερχόταν ένα μνημόνιο, το θέμα είναι πως φτάσαμε εκεί.
                        Πρώτον, δεν έπρεπε πριν τις εκλογές να λέμε ότι «υπάρχουν λεφτά» κι έπρεπε να μιλήσουμε για την πραγματική εικόνα της οικονομίας. Το δεύτερο λάθος είναι ότι η συγκρότηση της πρώτης Κυβέρνησης έπρεπε να συμβολίζει μια Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ανθρώπων με μεγαλύτερη εμπειρία. Αλλά, δεν μπορούμε να χρεώνουμε στο Γιώργο Παπανδρέου ότι αυτός είναι που έφερε το μνημόνιο. Το μνημόνιο το έφερε η χρεοκοπία. Αν δεν υπήρχε μνημόνιο, θα είχαμε χειρότερα αποτελέσματα.
                        Κι αυτό τώρα που κάνει ο κ. Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες και με την Κύπρο με το λεγόμενο «plan-b». Ποιο plan-b; Δεν υπήρξε plan-b όταν η Κύπρος χρειαζόταν 6 δισεκατομμύρια. Θα υπήρχε για την Ελλάδα που χρειάστηκε 240 δισεκατομμύρια; Φανταστείτε τη διαφορά.
Δεύτερο, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ και λέει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα το οποίο θέλει να λέγεται κεντροαριστερό, αλλά κάνει Κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και με τη ΔΗΜΑΡ. Εμείς το κάναμε, γιατί έπρεπε να υπάρχει Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, να προχωρήσει η χώρα και να μη μείνει σε ακυβερνησία. Ο ίδιος γιατί κάνει ανίερες συμμαχίες με ένα κόμμα πιο δεξιό από τη Νέα Δημοκρατία, όπως είναι το κόμμα του κ. Καμμένου;
Και τρίτο, χθες στη συνέντευξή του, όπως ακούσατε, έβαλε πάλι θέμα ευρώ. Μπορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση μίας χώρας, η οποία θέλει σταθερότητα για να έρθουν επενδύσεις, να βάζει ξανά ζήτημα ευρώ;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλά, όταν είπε δεν μπορούμε να καταστρέψουμε τη χώρα για το ευρώ δε σημαίνει κάτι, είπε είμαστε μέσα στο ευρώ.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι, ο κ. Τσίπρας είπε δεν μπορούμε να καταστρέψουμε τη χώρα για το ευρώ, όμως πρέπει να καταλάβει ότι εκτός του ευρώ σίγουρα θα καταστρέψουμε τη χώρα, διότι αν σήμερα έχουμε 30% ανεργία η ανεργία θα πάει στο 60% και θα πάει αυτόματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και μάλιστα ο κ. Σταθάκης, είπε ότι μνημόνιο θα υπάρχει και με άλλο νόμισμα, μνημόνιο θα υπάρχει και με το ευρώ. Το έχουν πει αυτό ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό; Για να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, να σας πω κάτι τώρα, το ΠΑΣΟΚ κάποια στιγμή στα επόμενα δυο χρόνια θα πάει σε εκλογές. Κάποια στιγμή θα πάει σε εκλογές και δεν πάει καθόλου καλά δημοσκοπικά και ο Βενιζέλος είναι ήδη δοκιμασμένος σε αυτό, δηλαδή έκανε εκλογές συνέχισε έκανε τις επιλογές και δε φαίνεται να πηγαίνει καλά ως τώρα αυτή η πολιτική. Εσείς θα φέρετε κάτι άλλο, θα εκφράσετε κάτι άλλο, θα πείτε κάτι άλλο;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Καμπουράκη οι πολίτες δεν ακούν το ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Όμως το παρατηρούν.
                        Εμείς λοιπόν πρέπει να σταματήσουμε να λέμε πολλά. Πρέπει να κάνουμε πολλά, πολλές πράξεις, για να λύσουμε ή να απαντήσουμε σε μεγάλα ζητήματα της σημερινής κοινωνίας, όπως είναι το ζήτημα της ανεργίας, κομβικά θέματα.
Εμείς έχουμε κάνει μία πρόταση η οποία εδράζεται σε δύο σημεία και θα σας τη δώσω να την έχετε κιόλας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως υπάρχουν και πολλοί που λένε ότι τη χάσατε την ευκαιρία, την είχατε και τη χάσατε τόσα χρόνια. Πρέπει λοιπόν να κάνετε πολλά..
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ έκανε πολλά θετικά, έκανε και κάποια λάθη. Όμως πρέπει να δούμε τι κάνουμε τώρα, πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν μπαίνετε στην Κυβέρνηση να τα κάνετε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όταν θα υπάρξει ανασχηματισμός, θα τα συζητήσουμε όλα αυτά, όμως θέλω να σας πω κάτι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν λάθος που δεν μπήκατε με πολιτικά στελέχη στην Κυβέρνηση..
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θα το συζητήσουμε αυτό για τον ανασχηματισμό, απλά εδώ θέλω να σας πω κάτι για το θέμα της ανεργίας, επειδή είναι βασικό. Το ΠΑΣΟΚ για το θέμα της ανεργίας έχει μία ξεκάθαρη πρόταση και πιστεύω ότι η Κυβέρνηση πρέπει να την αποδεχτεί για να αντιμετωπιστεί αυτό το μείζον σήμερα θέμα κοινωνικής συνοχής.
                        Πρέπει να υπάρχει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τις συγχωνεύσεις ώστε να υπάρχει ρευστότητα, διότι δεν πρόκειται να μειωθεί η ανεργία μόνο με επενδύσεις από το εξωτερικό ή αποκρατικοποιήσεις. Αυτά καθυστερούν και πρέπει σήμερα να υπερασπιστούμε τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα και που έχουν πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ρευστότητα και δεύτερον να υπάρξει από την τρόικα ένα θετικό μήνυμα για αύξηση των δόσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη, για να αναπνεύσουν οι σημερινές επιχειρήσεις.
Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι κάνουμε μία πρόταση για κάποιες ομάδες πληθυσμού ώστε να υπάρχει ανακούφιση τουλάχιστον για θέσεις εργασίας ενός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου, δηλαδή οι 500 χιλιάδες που υπάρχουν ήδη πως μπορούμε να τις προστατεύσουμε πληρώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και 200 χιλιάδες που θα είναι είτε σε Δήμους, είτε στην κοινωνική εργασία, είτε με πρακτική άσκηση.
Αυτή είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση, τα περισσότερα χρήματα να προέρχονται από το ΕΣΠΑ και πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα γιατί εάν συνεχίζει να αυξάνει η ανεργία αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι σταθερή…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Ανδρουλάκη, εγώ την έχω δει την πρόταση και το έλεγα και προχθές εδώ. Στην πρόταση λέτε: Ένα πρόγραμμα για να κρατήσουμε θέσεις που υπάρχουν για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις και μετά να αυξηθούν κάποιες. Έχετε λοιπόν μέσα στην πρόταση ένα κρατικό όργανο, αυτόν τον ΕΥΑΔ που ήταν στον ΟΑΕΔ που κινεί ένα πρόγραμμα και σας το παίρνει ο Μανιτάκης και το διαλύει. Δηλαδή μια αναφορά κάνατε σε κρατικό όργανο και δε σας δίνουν καμία σημασία.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτή η πρόταση μετά τον ανασχηματισμό πρέπει να είναι ένα κορυφαίο ζήτημα της Κυβέρνησης. Σε μια Κυβέρνηση τριών κομμάτων μπορεί να υπάρχουν θέματα, όμως το ζήτημα της ανεργίας είναι μείζον.
                        Δηλαδή να σας το πω πολύ απλά, δεν μπορεί να σταθεί αυτή η Κυβέρνηση μόνο με το φόβο ότι αν έρθει μια άλλη θα τα κάνουν χειρότερα, πρέπει να σταθεί με ελπίδα και προοπτική, αλλιώς τα πράγματα θα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μπαίνει το ερώτημα κ. Ανδρουλάκη γιατί δεν μπαίνετε στην Κυβέρνηση κανονικά με πολιτικά στελέχη να το υλοποιήσουν, χωρίς αντιπολίτευση; Είστε κυβερνητικό κόμμα, έτσι;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να πάμε λοιπόν στο θέμα του ανασχηματισμού. Για μας ο ανασχηματισμός δεν είναι εναλλαγή προσώπων, είναι νέα προγραμματική συμφωνία, ρεαλιστική όχι όπως η προηγούμενη. Στην προηγούμενη, ερχόταν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με ταχύτητα από τα Ζάππεια και η προγραμματική συμφωνία δυστυχώς δεν είχε χαρακτηριστικά ρεαλισμού όπως θα έπρεπε να έχει και πολλά πράγματα ήταν λίγο…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι ήταν λίγο έκθεση ιδεών και διαθέσεων.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτή λοιπόν πρέπει να είναι ρεαλιστική πειστική και με πολλά μεταρρυθμιστικά στοιχεία που θα πραγματοποιηθούν. Δεύτερο, άλλη λειτουργία. Δεν μπορεί να μη συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν μπορεί να έρχονται τροπολογίες στη Βουλή Παρασκευή βράδυ χωρίς να περνάνε από τις Επιτροπές. Η Κυβέρνηση αυτή πρέπει να έχει πιο θεσμικά χαρακτηριστικά.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γιατί κ. Ανδρουλάκη να θεωρήσει ο πολίτης ότι θα είστε ειλικρινείς, όταν εχθές μαζευτήκανε τρεις Πολιτικοί Αρχηγοί και αλλάξανε το όνομα ενός χώρου;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι γιατί στην προγραμματική συμφωνία αν ένα πράγμα τηρήθηκε ήταν αυτό που λέτε, ότι έπρεπε να φύγουμε από το ΕΕΤΗΔΕ και να πάμε στον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.
                        Αυτό συνέβη και μάλιστα συνέβη προς όφελος των πολιτών, διότι δεν μπορώ εγώ να έχω ένα σπίτι 20 τετραγωνικά στο οροπέδιο Λασιθίου στο χωριό που πάω μια φορά το χρόνο και να πληρώνω φόρο και κάποιος που έχει ένα οικόπεδο μη δομημένο στη Μύκονο 20 στρέμματα μπροστά στη θάλασσα να μη δίνει ούτε ένα ευρώ.
                        Δε γίνεται αυτό, αυτό είναι άδικο για τους πολίτες. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων λύνει τέτοιου τύπου αδικίες και θα υπάρχει και αποκλιμάκωση των φόρων με προοδευτικό χαρακτήρα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δε μου λέτε κάτι, εδώ έχει καθιερωθεί εδώ και τόσα χρόνια αυτός ο φόρος, δεν μπορούσαν να το κάνουν αυτό;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κακώς δεν έγινε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και αν δεν κάνω λάθος ήταν ο Αρχηγός σας ο οποίος το επέβαλε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ήταν ένας προσωρινός φόρος για να υπάρχουν έσοδα. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε. Πρέπει τα πράγματα να γίνονται καλύτερα, προς όφελος των πολιτών και σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα γίνονται καλύτερα, γίνονται δικαιότερα, γίνεται μια δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Λέτε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Έτσι είναι. Δηλαδή θα πληρώσουν και άνθρωποι που δεν είχαν πληρώσει ποτέ και θα αποκλιμακωθεί ο φόρος προοδευτικά και θα υπάρχει μείωση..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Από αυτούς που πληρώσανε θα υπάρχουν κάποιοι που δε θα πληρώσουν;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βέβαια θα υπάρχει μείωση του φόρου, αυτή είναι η συμφωνία και θα υπάρχει μείωση του φόρου, αποκλιμάκωση και για κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και αφορολόγητο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε υπόψη σας πόσο θα είναι το αφορολόγητο;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό, αυτά θα τα δούμε, πιστεύω θα γίνει μια εξειδίκευση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κατά συνέπεια χθες είδα και σε πολικό επίπεδο τον κ. Βενιζέλο λίγο να φεύγει από τη λογική του μπαίνω εγώ στην Κυβέρνηση προσωπικά ο κ. Βενιζέλος και Αντιπρόεδρος να γίνει ο ίδιος.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ο κ. Βενιζέλος δεν είχε πει ποτέ ότι θα έμπαινε στην Κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που το έλεγαν όμως κι εσείς το γνωρίζετε καλύτερα από μένα τώρα, μην γελιόμαστε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μάλλον αναφέρεστε σε διάφορες διαρροές. Ως μηχανικός επειδή οι διαρροές φέρνουν διάφορα προβλήματα στις κατασκευές…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Που σου χαλάνε τα υδραυλικά και σου γκρεμίζουν το σπίτι.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτές είναι οι διαβρωτικές διαρροές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τις κλείσετε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θα κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Στεγανά θα τα κάνετε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι θα τα στεγανοποιήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πάντως θεωρώ δεδομένο ότι θα μπείτε με πολιτικά στελέχη όταν κι εφόσον κι αν γίνει ανασχηματισμός υποθέτω…
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Σας το ξαναλέω, ανασχηματισμός δε σημαίνει μόνο αλλαγή προσώπου, αυτό δε φτάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει θέλετε μία προγραμματική συμφωνία το κατάλαβα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν φτάνει αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπείτε με πολιτικά στελέχη;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βέβαια, αυτό είναι απόφαση του συνεδρίου μας. Δεν φτάνει όμως αυτό, αν δεν υπάρχει νέα προγραμματική συμφωνία. Είναι απλό πράγμα, πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν το εξής…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον κ. Σαμαρά να το πείτε αυτό για την προγραμματική συμφωνία γιατί δεν ξέρω αν τη θέλει..
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ότι εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μειώσουν την γκρίζα ζώνη κράτους και αγορών, μια ζωή τα σπασμένα θα τα πληρώνει ο πολίτης, ο τίμιος φορολογούμενος. Λοιπόν αυτό πρέπει να σταματήσει και αν δεν προχωρήσουμε με ταχύτητα δυστυχώς θα βρεθούμε σε νέα αδιέξοδα. Τον χαμένο χρόνο του περυσινού καλοκαιριού τον πληρώσαμε 5 δισεκατομμύρια παραπάνω.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για τις εθνικές εκλογές..
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βέβαια και κάποιοι σήμερα που διαρρέουν ζητήματα εκλογών πρέπει να είναι πιο υπεύθυνοι, όταν λέμε για εκλογές σε μία χώρα η οποία έχει παραδείγματα όπως η Ιταλία που δεν έχει κυβέρνηση τόσο καιρό, ξέρετε γιατί είναι όρθια; Διότι έχει Δημόσια Διοίκηση, έχει Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει ισχυρούς πυλώνες. Φανταστείτε να κάνουμε δυο φορές κάθε χρόνο εκλογές στην Ελλάδα που δεν έχουμε τέτοιες δομές, τι έχει να γίνει. Λοιπόν να μην παίζουμε με αυτό το θέμα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δε θέλουμε κ. Ανδρουλάκη για να σας καταχεριάσουμε για λίγο ενώ δε φταίτε σε τίποτα εσείς, εκτός από ότι ίσως κολλήσατε μερικές αφίσες.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κι εσείς έχετε κολλήσει αφίσες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κι εμείς και η γενιά μας, εντάξει.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ξέρετε είναι φοβερό το εξής, η δικιά σας γενιά καταδικάζει τη δικιά μας γενιά για κάτι που εσάς ήταν μόδα και για μας απλά δεν είναι μόδα. Ήτανε μια επιλογή και από μας να πολιτικοποιηθούμε νωρίς στα φοιτητικά μας χρόνια.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και η γενιά μας, Γιώργο. Επειδή δεν κόλλαγες εσύ δηλαδή;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και εσύ κόλλαγες αφίσες.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κολλάγαμε, όλοι κολλάγαμε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, άλλο θέλω να πω τώρα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κολλήσαμε αφίσες αλλά μετά τις αφίσες δεν μπήκαμε ούτε σε οργανισμούς, ούτε βολευτήκαμε στο κράτος.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ακούσατε τι σας είπα; Δεν φταίτε σε τίποτα εκτός από το ότι ίσως κολλήσατε κάποιες αφίσες και άρα με κάποιο τρόπο συντηρήσατε ένα σύστημα ολόκληρο.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Τις ιδέες μας υπερασπιστήκαμε και τώρα τις ιδέες μας υπερασπιζόμαστε. Τώρα στο ΠΑΣΟΚ εμείς του 7,5% δεν είμαστε γιατί ξέρουμε ότι θα πάρουμε κάποιες καρέκλες αύριο - μεθαύριο. Είμαστε γιατί θέλουμε να υπερασπιστούμε τις ιδέες μας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το θέμα είναι το εξής: ότι λέει ο κόσμος ότι εδώ τα κόμματα και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δεν μπορέσατε, το κάνατε μπάχαλο το μαγαζί. Χρωστάτε στους εργαζόμενους. Έγινε ο χαμός εκεί μέσα στα κόμματα, δεν έχουνε να πληρώσουνε τίποτα. Πώς θα βάλουμε τάξη σε αυτή την χώρα ας πούμε; Ήδη είναι. Αυτό σου λέει ο κόσμος. Μέσα έχετε ακόμα απλήρωτους εργαζόμενους από ό,τι μου λέτε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Οικονομέα, το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και ένα από τα θέματα είναι ο εκλογικός νόμος. Είναι κυρίαρχο, όπως κυρίαρχο θέμα είναι και η χρηματοδότηση των κομμάτων. Θέλετε την προσωπική μου άποψη; Πρέπει να πάμε σε προγραμματική χρηματοδότηση. Κάθε έξι μήνες ή ένα χρόνο να πληρώνουν τα έξοδα των κομμάτων με ένα ποσό πλαφόν, ξεκάθαρα, με συγκεκριμένες δαπάνες, με συγκεκριμένους κωδικούς.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν υπήρξε ποτέ, το ξέρετε πολύ καλά, δεν υπήρξε Οργανισμός που να έχει πάρει τόσα λεφτά από το κράτος, όπως τα κόμματα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να το κάνουμε λοιπόν. Να μάθουμε απ’ τα λάθη μας. Να μάθει όλο το πολιτικό σύστημα απ’ τα λάθη του. Και τα κόμματα εξουσίας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Λογαριασμό δεν έδιναν τα κόμματα τόσα χρόνια, έτρωγαν τα λεφτά.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς να σηκώσουμε ένα βουνό ευθύνες. Η αντιπολίτευση που δεν ψήφισε ποτέ μία μεταρρύθμιση στη Βουλή, που όποτε πήγε να γίνει μία επένδυση στην χώρα στάθηκε απέναντι, σηκώνει ένα σπυρί άμμου ευθύνης; Κανένα. Και βγαίνουνε με απίστευτο θράσος και λένε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη. Έχουν και αυτοί πολύ μεγάλη ευθύνη. Όλοι έχουν ευθύνη και μεγαλύτερη ευθύνη έχουν τα κόμματα εξουσίας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Ανδρουλάκη, εάν θέλετε πράγματι να πείτε ότι θέλουμε ένα καινούργιο αέρα κτλ. μην λέτε να μπει ένα πλαφόν και να δίνουνε τα κόμματα αυτό. Πρέπει να εισηγηθείτε να μην υπάρχει χρηματοδότηση των κομμάτων.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν γίνεται αυτό που λέτε. Δεν γίνεται και θα σας πω…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να γίνει και θα βρεθεί ένας τρόπος. Αν θέλετε να είστε ταυτισμένος με τον μέσο Έλληνα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτό δεν το δέχομαι, είναι δημαγωγία και λαϊκισμός να λες ότι η δημοκρατία είναι ένα πολιτικό σύστημα όπου τα κύτταρά του, τα κόμματα θα τα πληρώνουν οι ιδιώτες και οι εταιρείες. Εμείς δεν θέλουμε να αμερικανοποιήσουμε το πολιτικό σύστημα, να το εξορθολογίσουμε θέλουμε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι και να δίνετε και λογαριασμό. Να δίνετε λογαριασμό.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να υπάρχουνε δαπάνες αλλά να ξέρει ο ελληνικός λαός πού πάνε τα χρήματά του.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό λέω.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Και όχι να τα παίρνουν τα κόμματα και να μην ξέρει κανείς πού πάνε αυτά τα λεφτά. Αυτό λέω. Όχι όμως να πάμε στο άλλο άκρο, στην αμερικανοποίηση, θεωρώ ότι είναι λάθος.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σιδεροκέφαλος. Στην χειρότερη περίπτωση ήρθατε με τις ευθύνες αυτές, στην χειρότερη φάση.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς και εγώ προσωπικά θα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να ανανεωθεί το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο ηλικιακά αλλά και σε επίπεδο κουλτούρας και πολιτικής πρακτικής. Όλοι πρέπει να αλλάξουμε. Για το καλό της χώρας, για το καλό της γενιάς μας γιατί ξέρετε οι πραγματικοί μη προνομιούχοι του σήμερα είναι οι νέοι άνθρωποι γιατί δεν έχουνε πολλές επιλογές.
                        Είμαστε μια γενιά με τα περισσότερα προσόντα και τις λιγότερες ευκαιρίες. Τεράστια ανεργία εντός της Ελλάδας. Και αυτοί που πάνε στο εξωτερικό μην νομίζετε ότι έχουν καλύτερη τύχη διότι τη δεκαετία του ’50, κ. Οικονομέα και κ. Καμπουράκη, πήγαιναν οι Έλληνες στη Γερμανία, δούλευαν δέκα χρόνια, πληρώνονταν σε μάρκο, και τα δέκα χρόνια αυτά επειδή εδώ είχαμε δραχμή ήτανε είκοσι χρόνια δουλειάς. Σήμερα δεν πάνε για αποταμίευση, πάνε για επιβίωση.
                        Άρα το πρόβλημα είναι συνολικό, είναι ευρωπαϊκό και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Και επειδή δεν υπάρχει ιδεολογικός συσχετισμός για να αλλάξει αυτή η πολιτική στην Ευρώπη, η οποία είναι καταστροφική, δεν είναι μόνο της Μέρκελ, είναι συνολικά των βορείων χωρών, πρέπει εμείς να πάμε σε μία συμμαχία βιωμάτων με όλες τις χώρες που έχουν υψηλή ανεργία στους νέους, πολύ μεγάλη ύφεση και αυτή η συμμαχία βιωμάτων του Νότου να πιέσει το Βορά να αλλάξει πολιτική ατζέντα.
                        Με την απόλυτη λιτότητα οι ευρωπαϊκοί λαοί θα πάνε σε μικρούς εθνικισμούς και θα απαξιωθεί αυτό το εγχείρημα, το οποίο είναι ευγενές εγχείρημα, το εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τώρα για να τελειώσουμε με μία προσωπική ερώτηση. Εσύ είσαι τώρα παιδί του κομματικού σωλήνα, όπως μου λέει ένας κακεντρεχής δεξιός ή είσαι ένας κανονικός άνθρωπος που βγάζει μεροκάματο στο δρόμο;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εγώ σας είπα. Από τους νέους που έχουν εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή το 70% είναι στον ιδιωτικό τομέα, ήμασταν στον ιδιωτικό τομέα. 20% είναι άνεργοι, 10% είναι στο δημόσιο και το λέω αυτό γιατί κομματικός σωλήνας είναι αυτός ο οποίος είναι επαγγελματίας πολιτικός, τον πληρώνει το κόμμα, ή τον βολεύει το κόμμα στο κράτος.
                        Εμείς ήμασταν πρώτοι που βάλαμε το ζήτημα να μην μπορείς να είσαι στην Κεντρική Επιτροπή και να είσαι και στο κράτος έμμισθος.                
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, σου λέω τι μου λέει τώρα ο κακεντρεχής δεξιός, αυτό λέω.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Προσέξτε. Μα εμείς βάλαμε σαν νέοι άνθρωποι στο Συνέδριο το ζήτημα να μην μπορείς να είσαι αργόμισθος και να είσαι και στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Όλα τα κόμματα αυτό έπρεπε να κάνουνε. Όλα τα κόμματα. Πρέπει με ισχυρά σύμβολα, με ισχυρή διαχείριση συμβόλων, να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι αλλάζουμε κουλτούρα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μπράβο, ωραία. Κύριε κακεντρεχή δεξιέ την πήρατε την απάντηση γιατί μου έστειλε ένα μήνυμα. Μου λέει αυτός κάπου θα έχει καμία αργομισθία εκεί και…
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Παλιά υπήρχανε. Κρίνει η γενιά σας και δεν το βάζω τώρα έτσι επιθετικά εξ ιδίων τα αλλότρια.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να σου πω, δεν είσαι και μικρότερος από μας, μην κάνεις έτσι.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το λέω αυτό, γιατί εμείς πληρώνουμε όχι μόνο πολιτικά τα βάρη των προηγούμενων γενεών, κοινωνικά και οικονομικά. Οι μικρές και λίγες ευκαιρίες δεν είναι μόνο στην οικονομική ζωή, την κοινωνική ζωή, είναι και στην πολιτική ζωή. Πληρώνουμε βάρη άλλων…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ αυτό που έχω να πω που δεν ήμουνα ποτέ ΠΑΣΟΚ ότι αν έχει κάποια ελπίδα αυτό το κόμμα, όπως και όλα τα κόμματα, είναι από ανθρώπους νέους, για να κάνουνε κάτι. Αν υπάρχει μια ελπίδα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει τύχη όταν έχει ρεαλιστικό προγραμματικό λόγο, προοδευτικό, που θα απαντάει στα σημερινά προβλήματα, όχι στα προβλήματα που είχαμε πριν είκοσι χρόνια. Πιστεύω ότι θα γίνει αυτό διότι δεν υπάρχει και άλλη διέξοδος, για το καλό της χώρας.  
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άντε να τον πείσεις τον άλλον ότι είναι προοδευτικό άμα είσαι με τον Σαμαρά στην κυβέρνηση. Τέλος πάντων, θα τα πούμε άλλη φορά. Καλημέρα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να είστε καλά, καλημέρα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.