Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Μήνυμα του Διοικητή του Γ.Ν. Κατερίνης για την παγκόσμια μέρα Υγείας


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 07-04-2013
Μήνυμα του Διοικητή του Γ.Ν. Κατερίνης- Ψυχιατρικού Τομέα
κ. Αστέριου Φαρμάκη



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η 7η Απριλίου, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην αρτηριακή υπέρταση και τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Κατερίνης ενημερώνει το κοινό της Πιερίας σχετικά με την πάθηση αυτή που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας.
Η πάθηση αυτή αν δεν προληφθεί ή αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή και θάνατο, ιδιαίτερα στην περίπτωση που συνοδεύεται από άλλες χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή καταστάσεις όπως παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα λιπιδίων αίματος (υπερχοληστεριναιμία), κάπνισμα, κατάχρηση αλατιού στη διατροφή, κατάχρηση αλκοόλ.
Οι καρδιοπάθειες και λοιπές αγγειακές παθήσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% του συνόλου των θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες.
Στη χώρα μας, το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αρτηριακή υπέρταση αυτή τη στιγμή είναι κατά μέσο όρο 20%. («Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα», Ελληνική Στατιστική Αρχή – 2012).
Μέχρι σήμερα υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τον έλεγχο της υπέρτασης μέσω της πρόληψης και της αποφυγής των ανωτέρω αναφερομένων παραγόντων κινδύνου και με την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής (σωστή διατροφή, σωματική άσκηση).
Παράλληλα η αντιυπερτασική θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά περίπου 40%, για στεφανιαία νόσο κατά 25% και για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 50%. (Πρακτικές κατευθυντήριες Οδηγίες για την υπέρταση 2008).

                                                                           Ο Διοικητής
Γ.Ν. Κατερίνης – Ψυχιατρικού Τομέα
Αστέριος Φαρμάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.