Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με τον Δήμαρχο Κατερίνης



Την Δευτέρα 21/11/2011, η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου επισκέφτηκε τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη, για να συζητήσουν όλα τα τρέχοντα θέματα του Δήμου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης βρέθηκαν στο επίκεντρο:
  • ζητήματα σχολικής στέγης
  • οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Δήμου,
  • η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της περιοχής και
  • το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου.
Μετά την πλήρη ενημέρωση που έλαβε από τον κ. Χιονίδη, η κα Μίχου τόνισε πως θα συμβάλει όπου είναι δυνατόν στην επίλυση των προβλημάτων.
«Είναι πολύ σημαντικό όλα τα θεσμικά όργανα της πολιτείας να δρουν συντονισμένα προς όφελος του πολίτη. Αυτό προσπαθώ να πετύχω με τις συναντήσεις που κάνω εδώ και δύο χρόνια με όλους τους θεσμικούς φορείς της Πιερίας. Αυτό γίνεται και στην σημερινή συνάντηση με τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη».

ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
Σχολεία προς κατασκευή
Στις παρακάτω περιπτώσεις ο Δήμος Κατερίνης έχει παραχωρήσει οικόπεδα ώστε να διευκολυνθεί η ανέγερση σχολικής στέγης μέσω Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.). Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα σχολεία:
  • 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης
  • 5ο Λύκειο Κατερίνης (πίσω από 11ο Δ/Σ),
  • Μουσικό Σχολείο Κατερίνης(πίσω από τα Δικαστήρια) και
  • 8ο Δημοτικό Σχολείο (στο χώρο δίπλα από το νέο Νηπιαγωγείο του Σ. Σταθμού). Εδώ υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) Κεντρικής Μακεδονίας.
Επιπλέον, υπάρχουν 3 έτοιμοι διαγωνισμοί για τα εξής Δημοτικά Σχολεία:
  • 5ο (περιοχή Αγ. Άννας),
  • 14ο (25ης Μαρτίου, περιοχή Τιμίου Σταυρού)
  • 4ο (μεταξύ Βατάν και Μυλαυλάκου).
Τα σχολεία αυτά θα παραδοθούν έως το τέλος του 2013.
Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων 3ου Γυμνασίου – Λυκείου Κατερίνης
Έχουμε πλήρη μελέτη και άδειες δόμησης από τον Απρίλιο του 2009, για τις οποίες εκκρεμεί η έγκριση, επειδή το Υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει αλλαγές στο κτιριολογικό σχέδιο. Ο Προϋπολογισμός του έργου είναι 1.470.000€ ενώ τον περιβάλλοντα χώρο θα τον αναλάβει ο Δήμος. Θεωρώ ότι αν εγκριθεί και προχωρήσουμε σε διαγωνισμό, θα έχουμε και μείωση της συνολικής δαπάνης λόγω έκπτωσης.
Ειδικό Σχολείο
Εδώ και ένα χρόνο έχει γίνει η γεωτεχνική μελέτη από το Δήμο. Οι υπόλοιπες μελέτες του φακέλου προχωράνε κανονικά από την Πιερική Αναπτυξιακή και θα κατατεθούν για την ένταξή του έργου στο ΕΣΠΑ.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Στις 29/9/2011 καταθέσαμε 11 έργα για έγκριση χρηματοδότησης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έως τις 31/10/2011 δεν είχε κατατεθεί άλλη πρόταση και μάλιστα δόθηκε παράταση έως 15/11. Τα έργα έχουν πολύ υψηλό επίπεδο μελετών αλλά ακόμη δεν αξιολογήθηκαν αν και επρόκειτο για διαδικασία άμεσης αξιολόγησης έως την εξάντληση του ποσού.
Σχετικά με τον οικισμό «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ» στον Κορινό, θέλω να σας ενημερώσω ότι ίσως πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με τελική αξία 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για έναν οικισμό καθόλα βιοκλιματικό με συγκεκριμένους όρους δόμησης μέσα από ειδική τυπομορφολογική μελέτη. Η έκταση του αγγίζει τα 2.200.000 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας σε λίγες εβδομάδες θα μπορούν οι ιδιώτες να ξεκινήσουν την ανέγερση των οικοδομών τους.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα λιγνίτη στο Μοσχοπόταμο. Για το λόγο αυτό επισκέφτηκε την περιοχή στις 10 Νοεμβρίου εκπρόσωπος της Δ.Ε.Η. έτσι ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση. Φαίνεται ότι υπάρχουν 1.5 εκατομμύριο εκμεταλλεύσιμοι τόνοι και κάπου 7-8 εκατομμύρια τόνοι μη διαθέσιμοι ακόμη. Σε συνέχεια των προσπαθειών αυτών ο Δήμος θα στείλει δικά του στελέχη στην περιοχή για να συλλέξουν επιπλέον στοιχεία.
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙΟΥ
Όσον αφορά το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, έχουν κληθεί οι αρμόδιοι φορείς για να συζητήσουμε. Έχουν ήδη συγκεντρώσει περίπου 15.000€ που είναι απαραίτητα για το ξεκίνημα και ο Δήμος έχει διαθέσει όλα τα απαραίτητα μηχανήματα για τις εργασίες καθαρισμού, οπότε σίγουρα θα ξεκινήσει η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου.
ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
«Η παιδεία και η υγεία είναι οι δύο πιο κρίσιμοι τομείς στους οποίους οφείλουμε να δίνουμε λύσεις ως πολιτεία. Βλέπω ότι στα θέματα της εκπαίδευσης είμαστε σε καλό δρόμο και θα είμαστε ακόμη καλύτερα, κάνοντας τις απαραίτητες παρεμβάσεις.
Από τη διοίκηση του Ο.Σ.Κ. έχω ενημέρωση ότι αναμένεται Υπουργική Απόφαση για την κατασκευή του 5ου Γυμνασίου Κατερίνης μέσω Σ.Δ.Ι.Τ..
Για το θέμα, της κατασκευής αίθουσας πολλαπλών χρήσεων που είναι αναγκαία για το σχολικό συγκρότημα του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου Κατερίνης θα έρθω άμεσα σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας για να προσκομίσω στην Υπουργό τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να προχωρήσουν σε αλλαγές όπου χρειάζεται.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Σε πρόσφατη συνάντηση που είχα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώθηκα ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για τα εν λόγω έργα είναι 100 εκατομμύρια ευρώ για όλη τη χώρα. Κατά συνέπεια, είναι θετικό ότι κατατέθηκαν οι 11 αυτές προτάσεις, όμως πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια ιεράρχηση αφού ενδέχεται να μην εγκριθούν όλες λόγω περιορισμένων πόρων. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι χρήσιμη μια ακόμα συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου ώστε να δούμε τις πραγματικές δυνατότητες χρηματοδότησης των έργων.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η ενέργεια αποτελεί αναμφισβήτητα τον κινητήριο μοχλό της οικονομικής δραστηριότητας. Το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αυξήσει την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας.
Σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε και πέρα από τις «παραδοσιακές» μορφές ενέργειας. Είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευτούμε νέες «καθαρές» μορφές ενέργειας, οι οποίες έχουν σημαντικές εφαρμογές στην πρωτογενή παραγωγή ενώ παράλληλα προστατεύουν το περιβάλλον.
Η εκμετάλλευση π.χ. της γεωθερμίας θα βοηθήσει τους αγρότες της Πιερίας να αυξήσουν σημαντικά το εισόδημά τους πετυχαίνοντας με χαμηλό κόστος τις βέλτιστες συνθήκες παραγωγής σε θερμοκήπια, κτηνοτροφικές μονάδες και υδατοκαλλιέργειες.
Όσον αφορά, το θέμα του λιγνίτη στο Μοσχοπόταμο, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες και οι μελέτες κόστους – οφέλους. Πριν καλλιεργηθούν ελπίδες στους κατοίκους πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό.
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙΟΥ
Όσον αφορά το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά όχι όμως αξεπέραστα. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν καταφέρει με πολύ κόπο να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα για την έναρξη λειτουργίας του χιονοδρομικού. Όμως, είμαι της άποψης ότι πρέπει να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση, έτσι ώστε να μην βρισκόμαστε κάθε φθινόπωρο με την αγωνία αν και πως θα λειτουργήσει το χιονοδρομικό μας κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.