Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Δραστική περικοπή των δαπανών της Βουλής



Εισήγηση της Βουλευτού Πιερίας κας Μαρίας Μίχου κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού της Βουλής για το 2012.

Με την ομιλία της εισηγήτριας της πλειοψηφίας και Βουλευτού Πιερίας κας Μαρίας Μίχου, ξεκίνησε την Παρασκευή η συζήτηση του Προϋπολογισμού της Βουλής για το 2012.
Η κα Μίχου έκανε εκτενή αναφορά στην προσπάθεια που γίνεται εδώ και τρία χρόνια για δραστική περικοπή των δαπανών της Βουλής. Όπως, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Έχουμε εξοικονόμηση 51 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε μόλις 3 χρόνια. Ένα ποσό ιδιαίτερα σημαντικό σε σχέση με το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι δεν μιλάμε για μια λογιστική προσέγγιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά για ουσιαστική συμμετοχή του Κοινοβουλίου στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει ο ελληνικός λαός.
Δεν πρέπει, όμως, σε καμία περίπτωση να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Δεν πρέπει να κάνουμε την πολιτική πεδίο μόνο για πολίτες με υψηλά εισοδήματα».

Στην συνέχεια της Ομιλίας της η κα Μίχου αναφέρθηκε στα φαινόμενα απαξίωσης των θεσμών τα οποία έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.
«Είναι αναγκαίο και θετικό οι πολίτες να κρίνουν αυστηρά τους πολιτικούς και να αξιολογούν καθημερινά το έργο της κυβέρνησης και των κομμάτων. Η κριτική, θετική ή αρνητική, συμβάλει ουσιαστικά στην λειτουργία της δημοκρατίας.
Είναι άλλο πράγμα, όμως, η διαμαρτυρία και άλλο η απαξίωση των θεσμών.  Γι’ αυτό πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να επαναπροσδιοριστεί η σχέση πολίτη – πολιτικού συστήματος κυρίως ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα έχει αυτή η σχέση και όχι με οικονομικούς όρους.
Είναι ώρα να συζητήσουμε ανοιχτά μεταξύ μας, σαν κοινωνία, τι θέλουμε.
Τι πολιτικούς θέλουμε, τι θεσμούς θέλουμε, ποια θα είναι η σχέση των θεσμών μεταξύ τους, ποια θα είναι η σχέση τους με την κοινωνία.
Πρέπει, λοιπόν, τα βήματα μας να συγχρονίζονται με τα βήματα της κοινωνίας.
Κι αν δεχτούμε ότι η ελληνική κοινωνία μετασχηματίζεται με ταχύς ρυθμούς πρέπει σίγουρα να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας.
Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε ότι περνάει απ’ το χέρι μας για να φέρουμε κοντά μας τους πολίτες και να δουλέψουμε από κοινού.
Καμία Βουλή, καμία Κυβέρνηση, δεν μπορεί να φέρει ευημερία σε έναν λαό ο οποίος δεν την ακολουθεί».
Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της εισήγησης.


Όταν αποτιμά κανείς το κόστος για την λειτουργία του Κοινοβουλίου, πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη ότι αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στηρίζονται και λειτουργούν οι δημοκρατικές και προοδευτικές κοινωνίες.
Και τα οφέλη που προκύπτουν σίγουρα δεν αποτιμώνται με αριθμούς.
Αυτό, όμως, φαίνεται ότι το έχουν λησμονήσει ορισμένοι. Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες θλιβερών περιστατικών λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής βίας εναντίον μελών του Κοινοβουλίου με στόχο την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, του κοινοβουλευτισμού και κατ’ επέκταση της ίδιας της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.
Μάλιστα, αρκετοί, την τακτική αυτή την «επενδύουν» με τον «ιδεολογικό μανδύα» του προοδευτισμού, υποστηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τα πατριωτικά τους αισθήματα τους ώθησαν σε αυτές τις συμπεριφορές.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Οι σημαντικές περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών αποτελούν αναμφισβήτητα μια πρωτοβουλία θετική και ουσιαστική, με έντονο συμβολικό χαρακτήρα.
Πρώτοι απ’ όλους, εμείς, πρέπει να δείχνουμε με πράξεις ότι η προσπάθεια είναι συλλογική.
Γνωρίζουμε, όμως, όλοι πολύ καλά ότι το θεμελιώδες ζήτημα είναι πολιτικό και όχι πρωτίστως οικονομικό.
Γνωρίζουμε, επίσης, πολύ καλά ότι η περικοπή των αποδοχών μας δεν αρκεί ούτε για να λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας ούτε και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Θέλω να πιστεύω όμως ότι πάνω απ’ όλα οι πολίτες θέλουν να λειτουργεί η δημοκρατία και τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο.
Δεν πρέπει, λοιπόν, σε καμία περίπτωση να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Δεν πρέπει να κάνουμε την πολιτική πεδίο μόνο για πολίτες με υψηλά εισοδήματα.

ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

Η συνολική δαπάνη για το 2012 διαμορφώνεται σε 170.972.000€ από 197.988.000€ το 2011.
Έχουμε δηλαδή εξοικονόμηση 27 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε μόλις ένα χρόνο.
Πιο συγκεκριμένα:
Στην κατηγορία Α’ που αφορά πληρωμές για παροχή υπηρεσιών έχουμε μείωση των δαπανών περίπου κατά 23 εκατομμύρια ευρώ, με το τελικό ποσό για το 2012 να διαμορφώνεται στα 159.441.000€.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 70% της συνολικής εξοικονόμησης προέρχεται από τις περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής οι οποίοι σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος αυτής της προσαρμογής.
Συγκεκριμένα, οι αποδοχές κάθε βουλευτή μειώθηκαν σε ετήσια βάση πάνω 40%, ενώ αντίστοιχα οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν μηνιαίες περικοπές που ξεκινούν από 450 και φτάνουν έως τα 1130€.
Στην κατηγορία Β’ έχουμε μείωση κατά 20.76% δηλαδή 1,1 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της κατηγορίας Γ’ εμφανίζεται μειωμένος κατά  23.76% δηλαδή κατά 2 περίπου εκατομμύρια ευρώ λιγότερο για το 2012 και τέλος, στην κατηγορία Δ’ έχουμε μια περικοπή της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η νέα πολιτική στέγασης των υπηρεσιών της Βουλής η οποία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και έχει ως βασική κατεύθυνση την μεταστέγαση των υπηρεσιών από μισθωμένα κτήρια σε ιδιόκτητα.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια επιλογή η οποία κινείται προς τη σωστή αλλά και την αναγκαία κατεύθυνση. Η αξιοποίηση της ιδιόκτητης ακίνητης περιουσίας της Βουλής των Ελλήνων αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση για μόνιμο περιορισμό των λειτουργικών εξόδων.
Ήδη από το 2010 με τη λύση τριών προσυμφώνων και την μη ανανέωση μιας σύμβασης μίσθωσης, η Βουλή απέφυγε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ ετήσια επιβάρυνση.
Είμαι βέβαιη ότι αυτή η πρωτοβουλία θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλο τον δημόσιο τομέα καθώς η στοχευμένη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του κράτους μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.