Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Παρουσίαση του βιβλίου «Φορείς της ορειβασίας και του πολιτισμού – 40 χρόνια με τον ΣΕΟ Λιτοχώρου»



ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

Παρουσίαση του βιβλίου «Φορείς της ορειβασίας και του πολιτισμού – 40 χρόνια με τον ΣΕΟ Λιτοχώρου»

Ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Λιτοχώρου «ΟΛΥΜΠΟΣ» σε συνεργασία με τον Δήμο Δίου-Ολύμπου θα πραγματοποιήσει την παρουσίαση του βιβλίου «ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- 40 Χρόνια με τον Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών (Σ.Ε.Ο.) Λιτοχώρου (1968-2008)» το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 20:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου (Ναυτικό Μουσείο).

Λίγα λόγια για την ιστορία
Ο Σ.Ε.Ο. Λιτοχώρου ιδρύθηκε το 1968 σε συνεργασία με τον Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης λόγω της ανάπτυξης της ορειβασίας αλλά και επ’ αφορμή των στενών φιλικών δεσμών που είχαν αναπτυχθεί ανάμεσα στον Γιόσο Αποστολίδη από την Θεσσαλονίκη και ντόπιων ορειβατών οι οποίοι συνέδραμαν στην κατασκευή του ομώνυμου ορειβατικού καταφυγίου στο οροπέδιο των Μουσών.
Η ανάπτυξη της ορειβασίας και η αγάπη προς το βουνό αποτέλεσαν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους που αγωνίστηκαν για χρόνια ώστε το Λιτόχωρο να αναδειχθεί σε πυλώνα της ορειβασίας αλλά πρωτίστως ώστε να συντηρηθεί ο μύθος και το φυσικό μεγαλείο του θεϊκού Ολύμπου.

Το βιβλίο
Η ιδέα για την συγγραφή του συγκεκριμένου πονήματος γεννήθηκε το 2008 όταν ο Σ.Ε.Ο. Λιτοχώρου μετεξελίχθηκε και επονομάστηκε Φυσιολατρικός Σύλλογος Λιτοχώρου με την επωνυμία «Όλυμπος». Η έλευση νεαρών σε ηλικία μελών που ανέλαβαν πλέον δράση απαιτούσε την καταγραφή της πλούσιας ιστορίας ενός εκ των μακροβιότερων, ενεργών συλλόγων της περιοχής. Το εγχείρημα ανέλαβε ο Λιτοχωρίτης και συγγραφέας Σωτήριος Μασταγκάς οποίος αξιοποιώντας το αρχείο του συλλόγου σε συνεργασία με το ιστορικό μέλος Γιαννικό Κωνσταντίνο (καθώς και το προσωπικό αρχείο του τελευταίου) συνέδεσε με επιτυχία τα γεγονότα, τα αισθήματα και τις επιτυχίες του συλλόγου στα πρώτα 40 χρόνια της ζωής του. Το βιβλίο ολοκληρώθηκε χάρη στην άοκνη προσπάθεια του συγγραφέα, των μελών και την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας – Οργάνωση Ξενώνων Νεότητας Ελλάδας (Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε. – Ο.Ξ.Ν.Ε.) στην οποία και ανήκει ο Σύλλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.