Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΘΑΡΟ ΑΠΟ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΏΝ ΤΟ ΠΙΕΡΙΚΟ ΜΕΛΙ.



Σ.Μαυρίδου: Υψηλής θρεπτικής αξίας και απαλλαγμένο από κατάλοιπα φαρμάκων και άλλων επικίνδυνων ουσιών το Πιερικό μέλι

Δ.Ρουκάς: Εκπαιδευμένοι και με οικολογική συνείδηση οι μελισσοκόμοι της Πιερίας.

Απαλλαγμένο από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών είναι το πιερικό μέλι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από δείγματα μελιού,  που έστειλε για ανάλυση η Π.Ε. Πιερίας σε διαπιστευμένα κτηνιατρικά εργαστήρια.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου,  δήλωσε  πως «Όλο το μέλι που συλλέγεται  από περιοχές της Πιερίας είναι ένα προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας, εξαιρετικής ποιότητας και ένα προϊόν ταυτότητας για την Πιερία. Το μέλι είναι από τα ελάχιστα προϊόντα που δεν επιτρέπεται απολύτως κανένα υπόλειμμα αντιβιοτικού και άλλων ουσιών για να επιτραπεί η κυκλοφορία του. Τα αποτελέσματα των ελέγχων στο μέλι μας αποτελούν τη καλύτερη διαφήμιση για το μέλι της Πιερίας».

 Με τις αναλύσεις που πραγματοποιούνται διασφαλίζεται ότι  δεν υπάρχουν κατάλοιπα φαρμάκων ή άλλες επικίνδυνες ουσίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Η Π.Ε. Πιερίας υποστηρίζει έμπρακτα την ανάδειξη και προβολή του Πιερικού Μελιού συμμετέχοντας και φέτος όπως κάθε χρόνο μαζί με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Πιερίας στο 5o Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας που θα πραγματοποιηθεί στις 6, 7, και 8 Δεκεμβρίου 2013 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.

Δύο  είναι οι τρόποι ρύπανσης του μελιού από τις διάφορες δραστικές ουσίες ο άμεσος και ο έμμεσος. Ο άμεσος τρόπος, που αφορά τα κτηνιατρικά φάρμακα που χρησιμοποιεί ο ίδιος ο μελισσοκόμος εντός της κυψέλης για να προστατέψει το μελίσσι του. Ο έμμεσος τρόπος ,που οφείλεται στη μεταφορά των διαφόρων φυτοπροστατευτικών ουσιών από τις ίδιες τις μέλισσες κατά τη συλλογή του νέκταρ, του μελιττώματος, του νερού και της γύρης στο μέλι.

Στο πλαίσιο  της εφαρμογής  του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Καταλοίπων στο Μέλι για την προστασία της δημόσιας υγείας, από ουσίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία του καταναλωτή,  το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας πραγματοποιεί  δειγματοληψίες σύμφωνα με την κειμένη νομοθεσία. Τα δείγματα αποστέλλονται, για τη  διεξαγωγή των δοκιμών για την ανίχνευση Αντιμικροβιακών Παραγόντων (Αντιβιοτικών) στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Χανίων ενώ για τη διεξαγωγή των δοκιμών που αφορά την ανίχνευση  φυτοφαρμάκων,  τα δείγματα αποστέλλονται στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Τριπόλεως.

Οι Αντιμικροβιακοί Παράγοντες (Αντιβιοτικά) για τους οποίους αναλύονται τα δείγματα μελιού, για ύπαρξη αφορά: τετρακυκλίνες [Οξυτετρακυκλίνη (OTC), Τετρακυκλίνη (TC), Χλωροτετρακυκλίνη (CTC), Δοξυκυκλίνη (DTC)], σουλφοναμίδες [Σουλφαμεραζίνη (SMR), Σουλφαμεθαζίνη (SMTH), Σουλφαθειαζόλη (STHZ), Σουλφαμονομεθοξίνη (SMMTH), Σουλφαχλωροπυριδαζίνη (SCPZ), Σουλφαμεθοξαζόλη (SMXL), Σουλφαφεναζόλη (SPHL)], στρεπτομυκίνη και διυδροστρεπτομυκίνη.

Τα φυτοφάρμακα για τα οποία αναλύονται τα δείγματα μελιού, για ύπαρξη αφορά τις ουσίες: Aldicarb, Carbaryl, Carbofuran, Methomyl, Oxamyl ,Methiocarb, Methiocarb Sulfoxide, Pirimicarb, Pirimicarb Desmethyl, Fenoxycarb, Propoxur.

Την πλήρη απουσία (<CCa: Όριο απόφασης), Αντιμικροβιακών Παράγοντων (Αντιβιοτικά) και φυτοφαρμάκων,  έδειξαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα μελιού που απέστειλε η Π.Ε. Πιερίας κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Καταλοίπων (Ε.Π-Ε.Κ.) για το μέλι.
Ο υπεύθυνος κτηνίατρος του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας για το Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Καταλοίπων στο οποίο εντάχθηκε και το μέλι,  κ. Τιμόθεος Ζουγκουρίδης,  τόνισε την προσπάθεια που καταβάλει η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Πιερίας για την πιστή τήρηση των οδηγιών και επισημάνσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχής διεκπεραίωση του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Καταλοίπων.

Οι δειγματοληψίες για το Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Καταλοίπων (Ε-Π.Ε.Κ.) στο μέλι για το δεύτερο έτος ξεκίνησαν την 1η Ιανουαρίου 2013 και ολοκληρώνονται την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε.Πιερίας,  κ. Δημήτρης Τσιμήτρης,  επεσήμανε ότι  « η  απουσία υπολειμμάτων φαρμάκων στα δείγματα από μέλι που παράγεται  στην Πιερία και έστειλε για ανάλυση το τμήμα κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας δείχνει τον υπεύθυνο τρόπο με το οποίο ο μελισσοκόμος τη; Πιερίας  ασκεί την πανάρχαια δραστηριότητα της παραγωγής μελιού, σεβόμενος  τον καταναλωτή» . Από την πλευρά του,  ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς  κατέστησε σαφές ότι « η  εκπαίδευση των μελισσοκόμων σε θέματα ορθής μελισσοκομικής πρακτικής που πραγματοποιείται  τακτικά τα  τελευταία τρία χρόνια  στην  Π.Ε. Πιερίας σε συνεργασία με το τοπικό κέντρο ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ και τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Πιερίας, οδηγεί στη δημιουργία συνειδητοποιημένων μελισσοκόμων που συμβάλουν στην προστασία και την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντός μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.