Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ CAPITAL.GR
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κωνσταντινόπουλε, οι αριθμοί του προγράμματος δύσκολα θα βγουν και οι πιέσεις των δανειστών αυξάνονται.  Έχει την επιλογή της ρήξης με την τρόικα η κυβέρνηση ή υπάρχουν εναλλακτικές και ισοδύναμα μέτρα που μπορεί να προτείνει;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι απόφαση και δέσμευση του συνεδρίου μας και την έχουμε καταθέσει από την πρώτη στιγμή ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει νέα δημοσιονομικά μέτρα. Οι πολίτες δεν μπορούν και δεν έχουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω. Ούτε θαυματουργά και φαντασιακά ισοδύναμα υπάρχουν, τα οποία όσοι πρότειναν κατάλαβαν εκ των υστέρων ότι δεν μπορούν να τα εφαρμόσουν.
Ο πολιτικός κόσμος το μόνο που θα μπορούσε να κάνει -και αυτό αφορά και ανθρώπους νέους που δεν έχουν ευθύνη για τα λάθη του παρελθόντος, ωστόσο συμμετέχουν στο δημόσιο βίο και κατέχουν θέσεις πολιτικής ευθύνης-  είναι να προτείνει μια σημαντική κλιμακωτή μείωση του εισοδήματός του που απορρέει από την πολιτική θέση και ιδιότητα του καθενός (μισθοί, συντάξεις βουλευτών, υπουργών, διοικητών οργανισμών).

Αυτό, βεβαίως, δεν αποτελεί ισοδύναμο. Είναι μια προσωπική μου πρόταση και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να λαϊκίσω. Είναι, ωστόσο, κατά τη γνώμη μου ένα σαφές μήνυμα προς την τρόικα ότι δεν μπορούμε να πάρουμε κανένα άλλο μέτρο εις βάρος των πολιτών. Είναι ένα μήνυμα ότι το μόνο που μένει να κάνουμε ως πολιτικός κόσμος είναι να περικόψουμε το δικό μας εισόδημα. Τίποτα άλλο, από κανέναν άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αντιπαράθεση Βενιζέλου-Αβραμόπουλου για τα υποβρύχια φανερώνει επικίνδυνες ισορροπίες στην κυβέρνηση;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι θέμα εσωτερικών ισορροπιών. Είναι θέμα που αφορά τις κεντρικές κατευθύνσεις και το πλαίσιο που είχαν θέσει ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας από τον προηγούμενο Ιούνιο. Δυστυχώς, αυτό το πλαίσιο δεν τηρήθηκε, όχι με δική μας ευθύνη. Ο Πρωθυπουργός ας ελέγξει ποιος δεν τήρησε το πλαίσιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το οικονομικό επιτελείο το θέμα του επιδόματος θέρμανσης και από το αποτέλεσμα των χειρισμών αυτών;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Από το καλοκαίρι είχαμε θέσει το θέμα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Φθάσαμε στο φθινόπωρο και μάθαμε μέσω διαρροών και αντιπαράθεσης του οικονομικού επιτελείου για το ποιος έθεσε το θέμα στην τρόικα και ποιος όχι.

Φθάσαμε σήμερα, μερικά 24ωρα μετά την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, για να προχωρήσουμε στον καθορισμό των κριτηρίων και της προκαταβολής, βήματα που έστω και καθυστερημένα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Δυστυχώς, τα περσινά αποτελέσματα δεν μας κάνουν αισιόδοξους ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν ανταπόκριση, ώστε και οι πολίτες να έχουν πετρέλαιο και να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση των φορολογικών εσόδων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του ΠΑΣΟΚ στο διάλογο για την Κεντροαριστερά, μετά το κείμενο των 58;
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς, εδώ και καιρό, μιλάμε για ενιαία Κεντροαριστερά, Κεντροαριστερά της ευθύνης και όχι των ανέξοδων υποσχέσεων. Η συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης αποτελεί για μας πρώτη προτεραιότητα και είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να συνομιλήσουμε με ειλικρίνεια, ισοτιμία και συνέπεια και να στρατευτούμε με κινήσεις και πρόσωπα που εντάσσονται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
 Είναι ενθαρρυντικό ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι προοδευτικοί πολίτες, τόσο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτοί που στηρίζουν τη ΔΗΜΑΡ, βλέπουν θετικά την πρόσφατη πρωτοβουλία των 58 και επιθυμούν τη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, παρόλο που ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν στηρίζει το εγχείρημα. Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να προβάλουμε το «εμείς» και να αφήσουμε πίσω το «εγώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.