Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Συνεχίζεται η διαβούλευση της Πρότασης Νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ανακούφιση των δανειοληπτώνΣυνεχίζεται η διαβούλευση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ανακούφιση των δανειοληπτών. Σήμερα το πρωί ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Ανάπτυξης πραγματοποίησε διαδικασία διαβούλευσης με τη συμμετοχή κοινωνικών και θεσμικών φορέων. Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι πτυχές της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ και οι εκπρόσωποι των φορέων είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, ενώ έγινε διεξοδική συζήτηση για όλες τις διαστάσεις του προβλήματος.Στη διαδικασία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, του Συνηγόρου του Καταναλωτή καθώς επίσης και εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ και ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ. Από το ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν ο Γραμματέας της Κ.Ο., Γιάννης Μανιάτης, ο Εισηγητής για θέματα Ανάπτυξης, Θάνος Μωραΐτης, οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου και Κώστας Τριαντάφυλλος καθώς και ο υπεύθυνος επαγγελματικών και βιοτεχνικών οργανώσεων του Κινήματος, Μανώλης Όθωνας.

Ο Γ. Μανιάτης δήλωσε ότι «η κοινωνική συνοχή και η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελούν τα δυο μεγάλα στοιχήματα του επόμενου διαστήματος. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσα από συγκεκριμένες και άμεσα αποδοτικές αναπτυξιακές διαδικασίες, καθώς και η ενίσχυση όλων των θεσμών στήριξης των αδυνάτων αποτελούν υποχρέωση της Πολιτείας. Η ανακούφιση των δανειοληπτών και ειδικά των υπερχρεωμένων νοικοκυριών συνιστά προφανή και αυτονόητη υποχρέωση, μιας κοινωνίας που παλεύει αποφασιστικά να σταθεί όρθια, μπροστά στις μεγαλύτερες δυσκολίες των τελευταίων δεκαετιών. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση των προβλημάτων της χώρας, χωρίς τους πολίτες όρθιους και τις οικογένειες τους δυνατές και με ελπίδες».

Ο Θ. Μωραΐτης έκανε λόγο για μια πρόταση νόμου την οποία «το ΠΑΣΟΚ καταθέτει με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους πολίτες οι οποίοι βιώνουν οριακές καταστάσεις αλλά και με ρεαλισμό μπροστά σε μια κρίσιμη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος». Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των φορέων είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στη διαβούλευση» σημειώνοντας ότι «τα νομοσχέδια δεν πρέπει να διαμορφώνονται ερήμην της κοινωνίας». Υπενθυμίζεται ότι της διαδικασίας διαβούλευσης έχουν προηγηθεί συναντήσεις του Θ. Μωραΐτη με τον υφυπουργό, Αθανάσιο Σκορδά και την υπεύθυνη για θέματα Ανάπτυξης της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη.

Τα κυριότερα σημεία της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ είναι τα εξής:

1) Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να ρυθμίζουν ως ανώτατο όριο της δόσης εξυπηρέτησης των δανείων, το 30% του εισοδήματος των οφειλετών..

2) Δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στις διαδικασίες του νόμου και φυσικά πρόσωπα που ασκούν την εμπορική τους δραστηριότητα.

3) Ρυθμίζονται τα υπερβολικά επαχθή επιτόκια που εφαρμόζουν τα πιστωτικά ιδρύματα για τα καταναλωτικά δάνεια, προβλέποντας ότι τα επιτόκια αυτά δε μπορεί να υπερβαίνουν το 9%.

4) Προβλέπεται, το ακατάσχετο μέχρι του ποσού 1.500 ευρώ για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό και 2.000 ευρώ για κοινό τραπεζικό λογαριασμό.

5) Παρατείνεται για δύο περαιτέρω έτη (από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως την 31η Δεκεμβρίου 2014) η απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.