Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Οργανώνουμε τη νέα αφετηρία της χώρας


ΔΗΛΩΣΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ  ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ


Οργανώνουμε τη νέα αφετηρία της χώρας, μετά την ολοκλήρωση των πολύ δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και εταίρους μας.
 Το θέμα τώρα είναι να ανακόψουμε την ύφεση, να περιορίσουμε την απειλή της ανεργίας, να αποκτήσουμε ξανά θετικό πρόσημο, ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. 

Να νιώσει ο Έλληνας πολίτης ασφαλής, να συνειδητοποιήσει και να πιστέψει ότι αυτά τα μέτρα, τα δύσκολα, τα βαριά είναι πράγματι τα τελευταία. Και θα είναι τα τελευταία γιατί έχει αλλάξει η συγκυρία υπέρ της Ελλάδας αυτή τη στιγμή και μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη στροφή. Θέλει όμως δουλειά. Θέλει κοινωνική συναίνεση και θέλει να πιστέψουμε σε μια εθνική στρατηγική.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η κοινωνική συνοχή. Παίρνουμε προτάσεις, παίρνουμε πρωτοβουλίες, καταθέτουμε προτάσεις. Βλέπετε τι έχουμε κάνει και ως ΠΑΣΟΚ, τι θα κάνει η Κυβέρνηση ως σχήμα συνεργασίας των τριών κομμάτων.

Ο δεύτερος άξονας είναι πρακτικά μέτρα για την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο ιδιωτικοποιήσεις και μεγάλες επενδύσεις. Είναι κλίμα στην αγορά, πολλές μικρές κινήσεις, με τη βοήθεια του κράτους, της αυτοδιοίκησης, του τραπεζικού συστήματος, που πρέπει τώρα να λειτουργήσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.
Και βέβαια έχουμε και τις διαρθρωτικές αλλαγές, να κάνουμε την Ελλάδα κανονικό κράτος. Κράτος φιλικό για τους πολίτες, φιλικό για την ανάπτυξη. Αυτοί είναι οι μεγάλοι στόχοι, γι αυτά συζητήσαμε.

Ερώτηση: Για τη λειτουργία της κυβέρνησης καταθέσατε κάποια πρόταση;

Ευ. Βενιζέλος: Να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό διοικητικό συντονισμό και με απόλυτο πολιτικό συντονισμό. Εμείς εδώ ασχολούμαστε με τον πολιτικό συντονισμό. Πρέπει να υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να είναι ενιαία, να λειτουργεί, να λειτουργεί η Βουλή, να αξιοποιούμε τις δυνατότητες του Κανονισμού  και βέβαια να έχουμε πλήρη συνεννόηση για τα θέματα που έχουν πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Δεν έχουν σημασία οι διοικητικές λεπτομέρειες, σημασία έχει το κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα 

Ερώτηση: Αλλαγές στο φορολογικό συζητήσατε;
Ευ. Βενιζέλος: Για το φορολογικό έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση. Και η Βουλή όμως θα συζητήσει γιατί η Βουλή έχει τον τελευταίο λόγο. Νομίζω ότι τα σημεία που έχουν απομείνει προς διευθέτηση είναι πολύ λίγα.
 Σημασία έχει να φύγουμε από τη συζήτηση για τα φορολογικά μέτρα, που είναι μέσα στο πακέτο των δύσκολων μέτρων και να πάμε το ταχύτερο στη συζήτηση για το ολοκληρωμένο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Σημασία δεν έχει να ανακατανέμεις τα βάρη στα δηλωμένα εισοδήματα, αλλά να συλλαμβάνεις μη δηλωμένη φορολογητέα ύλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.