«Σε 150 δις. ευρώ θα ανέλθουν τα δημόσια έσοδα για τα επόμενα 30 χρόνια από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία» σύμφωνα τη συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΟ ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη στην εφημερίδα «Επενδυτής».
Ο κ. Μανιάτης κάνει λόγο για αντιστάσεις που υπήρξαν όταν άνοιξε ο φάκελος «πετρέλαια» σημειώνοντας πως δεν είναι του παρόντος να αναφερθεί σε αυτές. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως είχε πάρει «πράσινο φως» από τον Γιώργο Παπανδρέου και το μόνο που έλειπε ήταν το πού θα πάνε τα έσοδα. «Για αυτό και καταθέσαμε ως ΠΑΣΟΚ την πρόταση για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Γενεών» συμπλήρωσε ο κ. Μανιάτης.
«Οι υδρογονάνθρακες είναι συστατικό στοιχείο του πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Δεν έχουν καμία σχέση με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Όλα θα γίνουν με διαφάνεια. Κανένας υπουργός δεν μπορεί να αναθέσει καμία εκμετάλλευση χωρίς διεθνή διαγωνισμό και επικύρωση από τη Βουλή. Τα έχουμε διευθετήσει όλα στο νόμο 4001/2011. Τα λεφτά δεν θα τα ακουμπήσει κανείς. Θα πάνε κατευθείαν στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών» τονίζει χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και αναφορικά με τον διάλογο για την κεντροαριστερά ο κ. Μανιάτης σημειώνει:
«Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μία ελληνική «Ελιά», όπως στην Ιταλία, όπου δεν χρειάζεται να διαλυθούν τα κόμματα, όπως επιδιώκουν κάποιοι».
Καταλήγοντας στη συνέντευξή του ο Γραμματέας της ΚΟ ΠΑΣΟΚ τονίζει εμφατικά: «Πέρασε η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων και των κομματικών δεινοσαύρων. Κανένα κόμμα πια δεν θα ξεπερνάει το 20-25%. Δεν θα ξαναδούμε σαραντάρια. Κομμάτια του παζλ θα είμαστε όλοι. Η λύση είναι μία: συνεργασία και σύνθεση».
Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ
«Συναντήσαμε αντιστάσεις για τους υδρογονάνθρακες. Όταν έρθει η ώρα θα μιλήσουμε».
«Οι υδρογονάνθρακες είναι συστατικό στοιχείο του πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας»
«Πέρασε η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων και των κομματικών δεινοσαύρων»
Στη Βασιλική Σιούτη
Ο Γραμματέας της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, ως υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν ο μόνος που δήλωνε βέβαιος για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και είχε κάνει σκοπό του να τα φέρει στο φως προς αξιοποίηση. «Δεν με πίστευε κανείς τότε » λέει, με μία αίσθηση δικαίωσης σήμερα, καθώς τώρα όλοι πλέον συζητούν για αυτό.
Στη σημερινή συνέντευξή του στον «Επενδυτή» προβλέπει ότι τα κόμματα δεν θα ξαναπιάσουν ποτέ ποσοστά της τάξης του 40% και ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε μόνο κυβερνήσεις συνεργασίας.
-Είστε ο πρώτος πολιτικός που μίλησε με βεβαιότητα για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας δράση. Τελευταία μιλάνε όλοι για αυτό, ειδικά μετά και την έκθεση της Deutsche Bank.
«Οι έρευνες είχαν ξεκινήσει πριν από 30-40 χρόνια, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Εμείς ανοίξαμε ξανά τον φάκελο «πετρέλαια», νομοθετήσαμε το αναγκαίο πλαίσιο, δρομολογήσαμε διαγωνισμούς. Έλειπε μόνο ένα πράγμα: το πού θα πάνε τα έσοδα. Για αυτό και καταθέσαμε ως ΠΑΣΟΚ την πρόταση για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Γενεών».
-Είχατε υποστήριξη όταν ανοίξατε τον «φάκελο πετρέλαια»;
«Συναντήσαμε πολλές αντιστάσεις. Αρχικά μας θεωρούσαν αιθεροβάμονες . Διαμορφώσαμε μια ομάδα δημόσιων λειτουργών όμως, που εργάστηκαν με αυτοθυσία, ανιδιοτέλεια και πατριωτισμό, προσφέροντας πάρα πολλά σε αυτή την υπόθεση».
-Ο Γιώργος Παπανδρέου σας πίστεψε;
«Ναι. Με πίστεψε και μου έδωσε το πράσινο φως».
-Από ποιους τότε συναντήσατε αντιστάσεις;
«Όταν έρθει η ώρα θα μιλήσουμε… Σήμερα επείγει η προώθηση των ερευνών ».
-Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις για τα πιθανά έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Η Deutsche Bank στην πρόσφατη έκθεσή της μιλάει για 417 δισεκατομμύρια. Πόσο ακριβείς ή αυθαίρετες είναι αυτές οι εκτιμήσεις;
«Στη δική μας εισηγητική έκθεση εκτιμούμε σε 150 δις. ευρώ τα δημόσια έσοδα για τα επόμενα 30 χρόνια, με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία».
-Πως γίνονται αυτές οι εκτιμήσεις; Θα αλλάξουν δηλαδή μόλις έρθουν τα νέα στοιχεία;
«Είναι εκτιμήσεις από αρμόδιους επιστήμονες. Πάντως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν τα βρίσκουμε στα τηλεπαράθυρα. Χρειάζεται να γίνουν πρώτα γεωτρήσεις για να γνωρίζουμε περισσότερα με λεπτομέρειες.».
-Πότε θα γίνει αυτό;
«Οι Νορβηγοί θα τελειώσουν τις γεωφυσικές έρευνες σε τρεις μήνες. Σε άλλους τέσσερις θα έχουμε την ερμηνεία τους. Το φθινόπωρο του 2013 εκτιμώ ότι θα ξέρουμε με ακρίβεια πού και πόσους υδρογονάνθρακες έχουμε, καθώς και πόσο αξιοποιήσιμοι είναι».
-Και πως ξέρουν οι πολίτες ότι τα όποια έσοδα θα πάνε προς όφελος της χώρας και δεν θα τα καρπωθούν κάποιοι λίγοι πάλι, ή δεν θα περάσουν στα χέρια των δανειστών και ξένων συμφερόντων;
«Οι υδρογονάνθρακες είναι συστατικό στοιχείο του πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Δεν έχουν καμία σχέση με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Όλα θα γίνουν με διαφάνεια. Κανένας υπουργός δεν μπορεί να αναθέσει καμία εκμετάλλευση χωρίς διεθνή διαγωνισμό και επικύρωση από τη Βουλή. Τα έχουμε διευθετήσει όλα στο νόμο 4001/2011. Τα λεφτά δεν θα τα ακουμπήσει κανείς. Θα πάνε κατευθείαν στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών. Οι σημερινές ώριμες ηλικίες, που έζησαν σε καλύτερες εποχές, χρωστούν έτσι και αλλιώς πολλά στα παιδιά τους».
-Το Ταμείο δεν έχει δημιουργηθεί όμως ακόμα.
«Το καταθέσαμε ως πρόταση νόμου στη Βουλή τον Ιούλιο του 2012. Έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση άμεσα να συζητηθεί και να ψηφισθεί».
-Και η Νιγηρία έχει πετρέλαια. Δεν ευτυχεί ο λαός της όμως.
«Αυτό είναι το δίλλημα που έχουν όλες οι χώρες να αντιμετωπίσουν: Νιγηρία ή Νορβηγία- Ευχή ή Κατάρα; Η δική μας απάντησή είναι ξεκάθαρη: Νορβηγία και Ευχή».
-Υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
«Συγκροτήσαμε πριν ένα χρόνο, αρμόδια επιτροπή για τα θέματα αυτά, η οποία θα θέσει αυστηρότερες προδιαγραφές και από τη Νορβηγία. Στην Ελλάδα δεν θα παίξει κανείς με τον τουρισμό και το περιβάλλον. Άλλωστε, στα πετρέλαια της Καβάλας με τη Θάσο δίπλα, 30 χρόνια τώρα, δεν έγινε κανένα ατύχημα. Μία από τις προϋποθέσεις είναι οι εργαζόμενοι να προέρχονται από την τοπική κοινωνία. Αυτοί είναι οι καλύτεροι προστάτες του περιβάλλοντος γιατί ξέρουν ότι αν γίνει ένα ατύχημα, θα την πληρώσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους».
-Να πάμε στο ΠΑΣΟΚ και στα αμιγώς πολιτικά; Συμμετέχετε σε αυτόν τον διάλογο για την κεντροαριστερά μαζί με τη ΔΗΜΑΡ και άλλους , που προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ. Η αριστερά όμως, τι σχέση έχει με τα μνημόνια που ψηφίσατε;
«Πιστεύω στο μεταρρυθμιστικό σοσιαλισμό. Στο σοσιαλισμό που αλλάζει την πραγματικότητα προς όφελος των πολλών και όχι των προνομιούχων. Η κατευθυνόμενη αγανάκτηση αφορά τουλάχιστον κατά το ήμισυ παθογένειες που έπρεπε να είχαμε θεραπεύσει μόνοι μας. Το να ζητάς την επιστροφή στο παρελθόν των προνομίων είναι βαθιά συντηρητική πρόταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει άκριτα οπισθοδρομικές λαϊκίστικες αντιλήψεις και προνόμια».
-Αυτό πως το εννοείτε;
«Αριστερά είναι να ανοίγεις νέους δρόμους στο μέλλον, τις μεταρρυθμίσεις, τις ρήξεις, την καινοτομία, την δημιουργικότητα, την επιχειρηματικότητα. Όχι να υπερασπίζεσαι αδέξια και υποκριτικά το χρεωκοπημένο παρελθόν».
-Η σοσιαλδημοκρατία, στην οποία πιστεύετε, έχει απαντήσεις;
«Το μεγάλο στοίχημα της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς δεν είναι πλέον το πώς θα μοιράσει τον πλούτο που παρήγαγε ο καπιταλισμός, όπως έκανε μέχρι τώρα. Το στοίχημα είναι πως θα τον δημιουργήσει, πως θα τον παράξει με αειφόρο και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο και μάλιστα σε συνθήκες πανευρωπαϊκής ύφεσης».
-Αυτά τα έλεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά δεν είδαμε τίποτα.
«Ξέρουμε πού έγιναν λάθη και πού δεν υπήρχαν άλλες επιλογές».
-Θα μας πείτε;
«Ας περάσουμε στην επόμενη ερώτηση»
-Είστε σοσιαλιστής λέτε. Πως εννοείτε τον σοσιαλισμό;
«Ο σοσιαλισμός στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: οικονομική αποτελεσματικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, οικολογική βιωσιμότητα. Οι σοσιαλιστές είναι ταυτόχρονα οραματιστές και ρεαλιστές. Υπάρχει, ωστόσο, μεγάλη αμηχανία στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά σήμερα. Ο νεοφιλελευθερισμός στην κρίση έχει έτοιμη την απάντηση: λιτότητα. Η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να ψάξει να τη βρει ».
«Ας περάσουμε στην επόμενη ερώτηση»
-Είστε σοσιαλιστής λέτε. Πως εννοείτε τον σοσιαλισμό;
«Ο σοσιαλισμός στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: οικονομική αποτελεσματικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, οικολογική βιωσιμότητα. Οι σοσιαλιστές είναι ταυτόχρονα οραματιστές και ρεαλιστές. Υπάρχει, ωστόσο, μεγάλη αμηχανία στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά σήμερα. Ο νεοφιλελευθερισμός στην κρίση έχει έτοιμη την απάντηση: λιτότητα. Η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να ψάξει να τη βρει ».
-Μέσα σε αυτή την Ευρωζώνη που λειτουργεί σε βάρος των χωρών του νότου;
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να έχει ήδη δημιουργήσει μηχανισμό ανακατανομής των πλεονασμάτων του πλούσιου και πλεονασματικού Βορρά προς όφελος του φτωχότερου ελλειμματικού Νότου».
-Το αντίθετο δεν συνέβαινε ως τώρα; Τα ελλείμματα του νότου δεν είναι τα πλεονάσματα του Βορρά;
«Ακριβώς. Αυτή είναι η πρόκληση της σοσιαλδημοκρατίας όμως. Να δημιουργήσει το μοντέλο ξεπεράσματος της κρίσης κι έναν μηχανισμό ανακατανομής των πλεονασμάτων μαζί με μία νεοκευνσιανή αύξηση δημοσίων δαπανών. Η Ευρώπη ή θα κάνει μια μεγάλη σοσιαλδημοκρατική στροφή ή θα πάψει να υπάρχει, όπως την ξέρουμε».
-Μέλλον στο ΠΑΣΟΚ βλέπετε;
«Πιστεύω στο μέλλον της παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Μέσα από το διάλογο και τη συνένωση δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Ο διάλογος πρέπει να γίνει χωρίς αλαζονεία, χωρίς προαπαιτούμενα, αλλά έχοντας ταυτόχρονα και συνείδηση του τι εκπροσωπεί ο καθένας μας».
-Με τι ΔΗΜΑΡ έχετε διαφορές;
«Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μία ελληνική «Ελιά», όπως στην Ιταλία, όπου δεν χρειάζεται να διαλυθούν τα κόμματα, όπως επιδιώκουν κάποιοι».
-Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τι καινούργιο έχει να πει;
«Θα είναι συνέδριο επανίδρυσης, με νέα, εκλεγμένα όργανα, με νέο καταστατικό και διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης».
-Λύσεις βλέπετε;
«Πέρασε η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων και των κομματικών δεινοσαύρων. Κανένα κόμμα πια δεν θα ξεπερνάει το 20-25%. Δεν θα ξαναδούμε σαραντάρια. Κομμάτια του παζλ θα είμαστε όλοι. Η λύση είναι μία: συνεργασία και σύνθεση».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.