Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Οι Νέοι Αγρότες Πιερίας με την Κοινωνία στα Νέα Γραφεία


Η κοινωνία της Πιερίας με τους νέους αγρότες







Η αγροτική κοινωνία της Πιερίας έδωσε ηχηρό «παρών» στα εγκαίνια των γραφείων της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας, την Δευτέρα, 9/7/2012, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα τις «Συναντήσεις της Δευτέρας» κάθε Δευτέρα, στις 21.00, στα νέα γραφεία, στο Παλαιό Κεραμίδι, του Δήμου Κατερίνης, που είναι παραχώρηση του Δήμου Κατερίνης.
Στα εγκαίνια ευχήθηκαν και διακήρυξαν την πίστη τους στον δυναμισμό των Νέων Αγροτών της Πιερίας, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Νικόλαος Μπουρονίκος, ο Σύμβουλος της Αντιπεριφεριάρχη Πιερίας κ. Δημήτριος Ρουκάς, η Βουλευτής Πιερίας κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου , η τέως Βουλευτής κα Μαρία Μίχου, ο Πρόεδρος του Κεραμιδιού κ. Γεώργιος Τσάμης, ο κ Νίκος Χουσουρίδης από το Επιμελητήριο Πιερίας, ο κ. Αντώνιος Μάντζιος, ο κ. Αθανάσιος Γκούνας, ο κ Θωμάς Παπαδημητρίου, ο κ. Ξενοφών Μπαραλιάκος, ο Τεχν. Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, ο κ. Ανδροκλής Γιάτσογλου από το ΑΓΡΟΡΑΜΑ, η κα Μαριάνα Καβουνίδου, μέλη του νεότευκτου Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Μούσες Πιερίων» κα Χριστίνα Πανούση, κα Λουκία Κατσαμάγκα, κα Πολυξένη Τσιλιμίγκα, η Δ/τρια Αγροτικής Οικονομίας Πιερίας κα Κική Κίτσιου, η εκπρόσωπος της ΕΝΑ Πιερίας στην ΠΕΝΑ κα Κερασία Παπούλια, ο υπεύθυνος στην οργανωτική επιτροπή του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών κ. Γεώργιος Κουκουλιάτας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑ Πιερίας κ Δημήτριος Δαλαμήτρας, κ Απόστολος Κούρτης, κ. Ιωάννης Τσιφτίδης, κ. Ιωάννης Δημαλής, κ Ιωάννης Παντούλης, κ Α. Παπαγεωργίου, κ Νικόλαος Στεφανίδης, οι κκ. Νικ. Μιχαηλίδης & Νικ. Ζησιός (ΑγροΠρόταση), ο κ. Κων. Ντούλιας (κράνα) και πολλά μέλη της κοινωνίας.

Στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας στο παλαιό Κεραμίδι στις 9-7-2012, μεταξύ άλλων ακουστήκαν:
Η γέννηση της ΕΝΑ Πιερίας οφείλεται στην συνάντηση Κερασίας Παπούλια-Δημήτρη Μιχαηλίδη στο stand του Θ. Βασιλόπουλου, στο ΑγρΟραμα στην Detrop (Μαρ 2011). Η πρώτη δημόσια συζήτηση για τους Νέους Αγρότες Πιερίας έγινε στην Ράχη (29/3/2012) με την υποστήριξη του κ. Δ. Ντούρου. Μια μεγάλη σειρά τοπικών ενημερώσεων-συζητήσεων κάλυψε την Βροντού (14/4/11), την Κατερίνη (9/5/11), το Πλατανόδασος (6/6/11 & 20/6/11), τον Κολινδρό (4/7/11), το Δίον (2/8/11), την Κατερίνη (5/9/11), την Ρητίνη (3/10/11), την Βροντού (16/10/11) & την Κατερίνη (7/11/11 & 16/11/11).
Η «ληξιαρχική πράξη» ίδρυσης της ΕΝΑ Πιερίας έγινε τον Νοε 2011.
Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία συγκρότησης της ΕΝΑ Πιερίας ήταν η συμμετοχή στην συνάντηση με τον Κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Τεχνόπολη (Αθήνα, 13/5/2011), η συμμετοχή στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Χίος, 12/9/2011), η συμμετοχή στην Γιορτή του Αγρότη (Καρίτσα, 17/9/2011), η διεκδίκηση και επιτυχής ανάθεση του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών (Εκάβη, Κατερίνη, 29/11/2011) και η επίσκεψη 12μελούς αντιπροσωπείας της ΕΝΑ Πιερίας στις Βρυξέλλες με πρόσκληση του Ευρωβουλευτή κ. Γ. Παστάμκου.
Μια νέα σειρά ενημερωτικών εξειδικευμένων συναντήσεων χαρακτηρίζει την πολυδραστήρια Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας το 2012, με την πρώτη εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου στις 4/1/2012 και συνάντηση με τους Ευρωβουλευτές κ Σ. Δανέλη & κ Γ. Παπαστάμκου στην Κατερίνη.
Μετά την πολύ επιτυχή παρουσία της ΕΝΑ Πιερίας στην Agrotica (1-5/2/2012), επισημαίνονται οι εκδηλώσεις που οργάνωσε η ΕΝΑ Πιερίας στην Θεσσαλονίκη (4/2/2012-ΥΠΑΙΘΡΟΣ2020), στην Κατερίνη (24/2/2012), στην Σίνδο (14/3/2012), στην Κατερίνη (2/4/2012, Γεωτρήσεις) και πολλές συναντήσεις με το ΑΓΡΟΡΑΜΑ για την προετοιμασία του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών.
Από την πρώτη συνάντηση στη Ράχη μέχρι σήμερα στο Παλαιό Κεραμίδι, εδώ στην Πιερία αλλά και εκτός αυτής, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στον Ελαιώνα Σερρών, στα Σέρβια Κοζάνης και σε μερικές μέρες στο Αστροχώρι Άρτας είχαμε μαζί τον ακούραστο Δημήτρη Ρουκά, ως άνθρωπο, ως φίλο, ως επιστήμονα και ως εκπρόσωπο της αντιπεριφεριάρχη Πιερίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την εισήγηση της τέως βουλευτή κας Μαρίας Μίχου στην Βουλή των Ελλήνων, όπως είναι καταγεγραμμένη στα Πρακτικά της Βουλής: Στο άρθρο 14 προβλέπεται η χρηματοδότηση των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις εισφορές του ΕΛΓΑ. Θεωρώ ότι μπορεί να συμπεριληφθεί εδώ και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών. Αποτελεί το 30% των ενεργών αγροτών και σίγουρα θα είναι το 100% των μελλοντικών αγροτών στη χώρα μας. Έτσι θα αποδείξουμε ότι τους στηρίζουμε έμπρακτα. Χωρίς πόρους, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι το δύσκολο έργο τους θα γίνει απλά πιο δύσκολο. Νομίζω ότι αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για τους νέους αγρότες, για την ανάπτυξη της υπαίθρου, για την αύξηση του αγροτικού προϊόντος, αλλά και για την καινοτόμο τους προσπάθεια, θα πρέπει να το δείξουμε έμπρακτα. (σσ. Η ΠΕΝΑ δεν έχει εισπράξει καμιά χρηματοδότηση για τις λειτουργικές της δαπάνες, που καλύπτονται όλες από τις εισφορές των μελών της, και την εθελοντική προσφορά μελών και φίλων).
Το 1960-70 από την συνολική τιμή στο ράφι ενός αγροτικού προϊόντος ο αγρότης εισέπραττε το 60% (το 10% ήταν το κόστος εισροών και το 30% η συσκευασία, μεταποίηση, μεταφορές, αποθήκευση, λιανική κλπ). Το 2010 από την συνολική τιμή στο ράφι ενός αγροτικού προϊόντος ο αγρότης εισπράττει το 10% (το 20% πάει για το κόστος εισροών και το 70% παίρνει η μεταποίηση-εμπόριο). Ο αυτάρκης αγρότης των προηγούμενων δεκαετιών κατέληξε να είναι σήμερα εξαρτώμενος χρηματοδοτούμενος ψηφοφόρος.
Οι προβαλλόμενες ως νέες ή μαγικές ή δυναμικές καλλιέργειες ή εκτροφές, χωρίς έρευνα και στοιχεία 10ετίας στην ελληνική πραγματικότητα, δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για υγιή αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η αγροτική κοινωνία της Πιερίας αγκάλιασε την νέα βάση της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας και συνεισέφερε σε είδος για την οργάνωση της γευσιγνωσίας προϊόντων της Πιερίας και των ακουσμάτων, ώστε τελικά όλη η εκδήλωση να γίνει χωρίς χρηματοροές, εγκαινιάζοντας και δοκιμάζοντας στην πράξη την ανταλλακτική κοινωνία σε μικρή κλίμακα. Η ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας ευχαριστεί ιδιαιτέρως τις οικογένειες των μελών που προσέφεραν από μία σπιτική πίττα η κάθε μία, όσους από τα μέλη προσέφεραν τα φρούτα και τις σαλάτες, καθώς και τα κρασιά-ποτά, τις «Μούσες Πιερίων» για τα γλυκά, τους κρεοπώλες Α.Βούβαρη-Κ.Μηλιά, Καραγιώργη-Κατερίνη, Ν.Μπιζιώτη-Ράχη, Δ.Ζήση & Γ.Χ#Βασιλείου), το Μάρκετ Μύτικας, το τυροκομείο Θεοχαρόπουλου-Καστανιά, τον Κοκκινίδη-Φωτιστικά/ηχητικά και ιδιαιτέρως τους μουσικούς.
Η κοινωνία της Πιερίας έδειξε ότι είναι ενωμένη στην βάση και συμπαραστέκεται όσους προσπαθούν και θέλουν να δημιουργήσουν καλύτερο μέλλον για τον τόπο, για όλους μας, για τους Νέους. Και οι Νέοι Αγρότες της Πιερίας απέδειξαν μέχρι σήμερα «στην πράξη» ότι μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον, και ο Δήμος Κατερίνης τόλμησε.
Στο Παλαιό Κεραμίδι Κατερίνης, κάθε Δευτέρα, στις 9μμ, η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας μας περιμένει. Και βέβαια το μεγάλο μας ραντεβού είναι στις 6-9 Σεπ 2012, στο Ελατοχώρι Πιερίας, στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.