Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θεμέλιο της κυβέρνησης η αναθεώρηση δυσμενών όρων και η επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ Ρ/Σ «ΒΗΜΑ FM»
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καλή σας μέρα κ. Πρόεδρε.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλημέρα.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Πρόεδρε.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλημέρα και στους δυο σας και στις φίλες και τους φίλους που μας ακούνε.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με αυτό που απασχολεί όλα τα πρωτοσέλιδα σήμερα στις εφημερίδες, το αν είναι εφικτός αυτός ο στόχος που έχει θέσει η Κυβέρνηση, να περικοπούν 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις κρατικές δαπάνες.
Θέλω να σας ρωτήσω, εσείς πιστεύετε ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός από μόνος του ή θα καταστεί εφικτός μόνον εφόσον η Κυβέρνηση κατορθώσει να επιτύχει αυτή την επιμήκυνση του μεσοπροθέσμου προγράμματος;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, είναι πάρα πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο να συγκεντρώσει κανείς από περικοπές δαπανών 11,5 δισεκατομμύρια για το 2013 και το 2014. Αυτή η δυσκολία υπήρχε πάντα, αλλά έχει επιδεινωθεί λόγω των τελικών προβλέψεων που γίνονται σε σχέση με την ύφεση του 2012.
Το μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις μας με την τρόικα από την αρχή, από το 2010, είναι ότι όλες οι προβλέψεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη και πιο συγκεκριμένα η κορυφαία πρόβλεψη που είναι η πρόβλεψη για την ύφεση, διαψεύδονται. Και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται προσαρμογές στη συνέχεια, γιατί όταν μειώνεται το ΑΕΠ, μειώνεται ο παρονομαστής του κλάσματος που αποτυπώνει το έλλειμμα και άρα έχουμε συνολικό πρόβλημα στον σχεδιασμό μας.
Γι΄ αυτό πάντα όταν διαπραγματευόμασταν στην πρώτη φάση υπό πίεση - για να πάρουμε τη μείωση του χρέους, για να πάρουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εγγύηση των καταθέσεων, για να πάρουμε το πρόσφατο δάνειο των 130 δις, για να πάρουμε τα καλύτερα επιτόκια, για να πάρουμε τη μεγαλύτερη διάρκεια εξόφλησης και τη μείωση των ετήσιων τόκων - είχαμε στο μυαλό μας ότι μόλις αυτά καταστούν δεδομένα το επόμενο βήμα θα ήταν να ζητήσουμε παράταση. Διότι όλοι έβλεπαν και οι συνομιλητές μας έβλεπαν ότι δε γίνεται χωρίς την παράταση, χωρίς την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Απόδειξη δε του γεγονότος ότι το έβλεπαν αυτό όλοι, είναι ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποφάσισε να διαθέσει στην Ελλάδα 8,2 δισεκατομμύρια, μετά το τέλος της περιόδου του προγράμματος όπως έχει τώρα, δηλαδή μετά το τέλος του 2014, για το οικονομικό έτος 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2016. Άρα αυτό που λέω είναι κάτι προφανές για όποιον βλέπει τα μεγέθη και για όποιον τα έβλεπε ούτως ή άλλως τα μεγέθη.
Άρα εφόσον θα κάνουμε ένα επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής και θα απλώσουμε την προσαρμογή αυτή το λιγότερο σε 4,5 χρόνια από σήμερα, δηλαδή από το δεύτερο εξάμηνο του 2012 που είναι το μισό 2012 μέχρι και το τέλος του 2016 το λιγότερο, θα δούμε με τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις, με τη νέα δυναμική που ευχόμαστε και θέλουμε να αποκτήσει η οικονομία, πώς μπορεί να ολοκληρωθεί αυτό το σχήμα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Δηλαδή τι σημαίνει αυτό; Ότι στόχος είναι να βγούμε σε πρωτογενή πλεονάσματα και να διατηρήσουμε για πολλά χρόνια, ει δυνατόν διαρκώς πρωτογενή πλεονάσματα, μαζί με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Γιατί αυτές οι δύο παράμετροι είναι που προσφέρουν τη βιωσιμότητα της οικονομίας, τη βιωσιμότητα του χρέους και την επάνοδο στην ομαλότητα.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Για να υπάρξει όμως η επιμήκυνση κάποιοι πρέπει να μας τη δώσουν κι αυτοί είναι οι δανειστές και από ότι είδαμε από το κλίμα που εισέπραξε ο κ. Στουρνάρας για να μας δώσουν την επιμήκυνση, μάλλον για να αρχίσουν να συζητάνε για την επιμήκυνση, πρέπει εμείς να κάνουμε πρώτα κάποια πράγματα για να βάλουμε όπως λένε το πρόγραμμα ξανά σε τροχιά.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να σας πω το εξής, αυτή είναι μια συζήτηση διαρκής, πάντα πρέπει να κάνουμε πράγματα και πάντα πρέπει να αποδεικνύουμε ότι είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι.
                        Και βεβαίως πρέπει να εκτελείται ο προϋπολογισμός και βεβαίως πρέπει να προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές. Πρέπει η Δημόσια Διοίκηση να γίνει κανονική ευρωπαϊκή, πρέπει η δικαιοσύνη να απονέμεται, πρέπει τα σχολεία να λειτουργούν, πρέπει οι περιττές δαπάνες σε τομείς κρίσιμους, όπως είναι το φάρμακο για παράδειγμα και γενικότερα η υγεία, να κόβονται. Όλα αυτά είναι προφανή και δεδομένα.
Όμως τώρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία του 2012, δηλαδή σε λίγο πρέπει να μας απασχολήσει το πώς θα κλείνει ο προϋπολογισμός γιατί θα γίνονται πια προβολές στο 12μηνο, θα υπολογίζονται όλα σε 12μηνη βάση. Και πρέπει την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όπως είπα και χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ κι όπως προβλέπει το Σύνταγμα, να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013.
Έχει λοιπόν πάρα πολύ μεγάλη σημασία να βοηθήσουμε με ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επικαιροποιημένο, όπως το θέλουμε εμείς, να το φτιάξουμε μόνοι μας, να πούμε τι ζητάμε προς το παρόν, να σκεφτούμε μόνοι μας τι είναι αυτό που πρέπει να ζητήσουμε. Με βάση λοιπόν αυτό πρέπει να ζητήσουμε και πράγματα τα οποία έχουν σχέση με την πραγματική οικονομία και με την ανάπτυξη.
Δηλαδή να σας πω ένα κορυφαίο παράδειγμα: Εάν δεν επιταχυνθούν οι δόσεις του δανείου που αφορούν την εξόφληση των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του δημοσίου στην αγορά, εάν δεν πέσουν στην αγορά τα 6,5 δισεκατομμύρια που χρωστάει το κράτος σε επιχειρήσεις, εάν δεν μπορέσουμε να επιστρέψουμε το ΦΠΑ, εάν δεν μας βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεμπλοκάρουμε μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ, δε θα αλλάξουν τα δεδομένα στην πραγματική οικονομία και στην ανεργία. Δε θα ανοίξουν εργοτάξια, δε θα γίνουν επενδύσεις οριζόντιες μικρές και μεγάλες. Γιατί μιλάμε μόνον για τις μεγάλες, ενώ οι πολλές μικρές έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία ή θα έλεγα εξίσου μεγάλη σημασία.
Άρα πρέπει να κερδίσουμε αυτό το χρόνο. Η σκέψη ότι τα μεγέθη μας θα είναι καλύτερα σε δυο-τρεις μήνες το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο από ότι είναι τώρα, δεν είναι μια σωστή σκέψη, γιατί τώρα μιλάμε για τα δεδομένα του εξαμήνου, ενώ τότε θα μιλάμε για τα δεδομένα τα οποία θα τείνουν πια στο 12μηνο και θα έχουμε πραγματικά στοιχεία οκταμήνου και ίσως η θέση μας να έχει γίνει και δυσκολότερη.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πάντως απ΄ αυτά που λέτε αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που λέγατε προεκλογικά επαναδιαπραγμάτευση, εξαντλείται μόνο στην επιμήκυνση του προγράμματος.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, όχι, να σας πω το εξής: Κατ΄ αρχάς εγώ δε μιλάω ποτέ για επαναδιαπραγμάτευση, εγώ μιλάω για αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης, δηλαδή της δανειακής σύμβασης, η οποία προβλέπεται ρητά απ΄ αυτήν και γίνεται το αργότερο κάθε τρίμηνο. Κι επίσης μιλάω για διαπραγμάτευση β΄ φάσης, γιατί όταν κάναμε τη διαπραγμάτευση της α΄ φάσης ξέραμε ότι ακολουθεί η δεύτερη, η τρίτη.
                        Η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικά άρα και το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδος, είναι μία διαρκής διαπραγμάτευση. Βλέπετε τι γίνεται: παίρνει σήμερα μία απόφαση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από την επόμενη μέρα αρχίζει η συζήτηση ξανά για το πώς θα την αλλάξουμε και αυτό κάνει τη ζημιά βεβαίως όταν αλλάζουν οι μεγάλες αποφάσεις για τη δημοσιονομική σταθερότητα, για την ανάπτυξη, για την τραπεζική ένωση.
                        Αλλά είναι και απολύτως αναγκαίο να γίνεται διότι βλέπουμε ότι τα δεδομένα αλλάζουν, κατ΄ αρχάς επιδεινώνεται η πανευρωπαϊκή κρίση, δεν είναι τα πράγματα τόσο απλά. Εμείς δε θωρακιζόμαστε μόνον σε σχέση με την ελληνική κρίση, εμείς θωρακιζόμαστε και σε σχέση με την δυναμική της πανευρωπαϊκής κρίσης, η οποία πρέπει να μας απασχολεί εξίσου, για να μην πω και περισσότερο.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε να ρωτήσω κάτι; Στην προηγούμενη περίοδο ήσασταν εσείς που είχατε βάλει τα χέρια στα κάρβουνα. Μήπως τώρα και οι τρεις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτή την Κυβέρνηση και που έχουν δει ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα και έχουν προσγειωθεί όλοι μετεκλογικά, ασχέτως απ΄ αυτά που έλεγαν προεκλογικά, μήπως ήρθε η ώρα και οι τρεις πολιτικές δυνάμεις να βάλουν τα χέρια στα κάρβουνα;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κατ΄ αρχάς όχι μόνον οι τρεις, πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης και ιδίως οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που είναι τώρα Αξιωματική Αντιπολίτευση και πήραν ένα πολύ μεγάλο εκλογικό ποσοστό.
                        Δε γίνεται χωρίς τη στήριξη της Αντιπολίτευσης. Δε γινόταν ούτε στην πρώτη περίοδο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ χωρίς τη στήριξη της τότε αντιμνημονιακής Νέας Δημοκρατίας. Δε γινόταν ούτε στην κυβέρνηση Παπαδήμου με επαμφοτερίζουσες τάσεις και δε θα γίνει και τώρα, αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις  δε δείξουν σοβαρότητα και συναίνεση.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως λέει όχι, γιατί να καεί; Δε θέλει να καεί.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πρέπει να σας πω, επειδή αναφερθήκατε στα προεκλογικά, ότι εμείς στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά, αφού αναφέρεστε σ' εμένα που μ' έχετε συνομιλητή σας τώρα, είπαμε αυτά τα οποία λέμε και τώρα. Δεν υποσχεθήκαμε τίποτα παραπάνω απ' ό,τι  μπορούσαμε να πούμε και μετεκλογικά, δε λέμε μετεκλογικά τίποτε διαφορετικό απ' ό,τι είπαμε προεκλογικά.
                        Έχουμε πληρώσει πολύ  μεγάλο κόστος, κουβαλάμε πολύ μεγάλο βάρος διότι στη δική μας συμβολή σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται η συγκρότηση της σημερινής πλειοψηφίας και της σημερινής κυβέρνησης. Χαιρόμαστε γιατί οι πολιτικές δυνάμεις που μέχρι τώρα δεν έδειχναν να έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και να το έχουν προσεγγίσει ρεαλιστικά, τώρα  έρχονται πολύ κοντά στα λόγια μας ή πολλές φορές θέλουν να μας ξεπεράσουν και μ' έναν τρόπο υποτίθεται πιο ρεαλιστικό, πιο υπεύθυνο, πιο μετριοπαθή, και είναι καλοδεχούμενοι σ' αυτό. Αλλά ας πετύχουμε ανάλογα μ' αυτά που πετύχαμε πέρυσι και πρόπερσι και να πάμε για καλύτερα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Με τον κ. Στουρνάρα υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Η στρατηγική που ακολουθεί στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης δημιούργησε  κάποιες φήμες ότι δυσφορήσατε.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο κ. Στουρνάρας είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, ένας άνθρωπος με εμπειρία, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ζήσει  τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συνεργαζόμενος  την περίοδο του κ. Σημίτη και του  κ. Παπαντωνίου στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, έχει πολύ μεγάλη εμπειρία από το ΙΟΒΕ...
Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Χρησιμοποίησε λάθος έκφραση στη Βουλή όταν είπε ότι δε μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να σας πω το εξής: Δε θυμάμαι ακριβώς τι ειπώθηκε, εκείνο που ξέρω είναι ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματικές δηλώσεις που τις ανέγνωσε ο Πρωθυπουργός και έχει μια συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων, θεμέλιο της οποίας είναι η αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης, δηλαδή η αναθεώρηση δυσμενών όρων και η επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.
                        Η κυβέρνηση αυτή είναι. Αυτή τη συμφωνία έχει, αυτό το θεμέλιο, αυτά είπε στον ελληνικό λαό προεκλογικά. Θα θυμάστε τον κ. Σαμαρά να μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση, τον κ. Κουβέλη για απαγκίστρωση, εμένα για αναθεώρηση. Αυτοί είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί, αυτό είναι το πολιτικό πλαίσιο. Δε νομίζω ότι υπάρχει κανένα πρόβλημα, νομίζω ότι δημιουργείται ένας θόρυβος εκ του μην όντως.
Δ. ΤΑΚΗΣ:  Θα το θέλατε πιο διεκδικητικό στο Eurogroup κ. Πρόεδρε τον κ. Στουρνάρα;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν είναι θέμα Eurogroup κ. Τάκη, εδώ υπάρχουν σύνθετες ενέργειες οι οποίες ξεκινούν από πολύ χαμηλά και φτάνουν πάρα πολύ  ψηλά. Πρέπει να μπει σε όλα τα κλιμάκια.
                        Από το πιο μικρό τεχνικό κλιμάκιο μέχρι το  υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Κι όταν λέω υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, εννοώ τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Διότι αυτές είναι αποφάσεις οι οποίες συνδέονται με τη μοίρα της Ευρωζώνης, με πολιτικές σκοπιμότητες στο εσωτερικό κάθε κράτους, με τον εκλογικό κύκλο πολλών μεγάλων κρατών τα οποία έχουν τα δικά τους πολιτικά, θεσμικά και εκλογικά προβλήματα.
                        Άρα λοιπόν χρειάζεται μια κινητοποίηση δυνάμεων. Γι' αυτό επιμένω - και αυτό έχει γίνει δεκτό φυσικά απ' όλους - στην ανάγκη να συγκροτηθεί και να ενεργοποιηθεί η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία θ' αξιοποιήσει όχι μόνο τους πολιτικούς αρχηγούς και τα στελέχη των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, αλλά και όλη την πολιτική εθνική ομάδα των δυνάμεων και της αντιπολίτευση, αλλά και τους θεσμικούς μας εκπροσώπους: το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τον οποίο συναντήθηκα χτες, ανθρώπους οι οποίοι έχουν χειριστεί τα θέματα, για να έχουμε μια ικανότητα να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε εγκαίρως.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Να πάμε κ. Πρόεδρε και στα του ΠΑΣΟΚ και θα σας κάνω δύο-δύο τις ερωτήσεις γιατί δεν είναι εύκολο να σας διακόψω να σας κάνω τη δεύτερη: Έχετε ξεκινήσει μια επιχείρηση ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ και του κεντρώου χώρου γενικότερα και θέλω να σας ρωτήσω, πρώτον:
                        Αν αυτή η επιχείρηση ανασύστασης θα εξαντληθεί στα στελέχη που βρίσκονται εντός του ΠΑΣΟΚ ή αν θ' απευθύνετε κάποιου είδους προσκλητήριο και σ' αυτούς που βρίσκονται εκτός του ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι το ένα και το δεύτερο που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι αν έχετε ενοχληθεί από τη συμπεριφορά ορισμένων στελεχών σας που αρνούνται ν' αναλάβουν ρόλους στο νέο σας αυτό εγχείρημα.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αρχίζω από το δεύτερο: Δε μ' ενοχλεί τίποτα, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν δυσκολίες. Το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί  μια μεγάλη ήττα, έχει χάσει ένα πολύ  μεγάλο μέρος της δύναμής του, αυτή τη στιγμή έχουμε έναν πολύ  μεγάλο αριθμό στελεχών, εκ των πραγμάτων δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την κοινοβουλευτική μας εκπροσώπηση και την εκλογική  μας βάση.
                        Πρέπει να δουλέψουμε λοιπόν όλοι ξανά στη βάση προκειμένου  να τη μεγαλώσουμε για να έχουν ρόλο και τα στελέχη στην κορυφή. Και καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να προσαρμοστεί κανείς στις νέες συνθήκες. Έχουμε μείνει με 33 Βουλευτές. Στις εκλογές του  2009 είχαμε 160. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό. Από την άλλη μεριά, στα ψηφοδέλτιά μας του Μαΐου και του Ιουνίου υπήρχαν πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι. Νέοι, σπουδαγμένοι, δυναμικοί, ελπιδοφόροι, οι οποίοι έκαναν εντυπωσιακά καλή δουλειά και είναι πρωτοπόροι τώρα και στην ανασύσταση.
                        Άρα λοιπόν έχω πολύ μεγάλη κατανόηση για όλες τις ευαισθησίες και αυτό που κάνω είναι να ενώνω τις προσπάθειες αυτές γιατί έχω πάρει μια εντολή προσωπικά στις 18 Μαρτίου, πριν από λίγο καιρό, όταν εκλέχθηκα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν μπούμε στη διπλή μάχη των εκλογών. Και αυτή θα τη φέρω εις πέρας, γιατί το θεωρώ ως καθήκον απέναντι στη χώρα πρωτίστως και απέναντι στην παράταξη κατά συνέπεια.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Η κατανόησή σας ισχύει και όταν υπάρχει φημολογία ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα στην  Κεντροαριστερά και μάλιστα θα συμμετάσχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ σ' αυτό;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όποιος θέλει να κάνει κόμμα μπορεί να κάνει. Έχω ακούσει πολλά περί κομμάτων, περί κινήσεων, περί ρόλων. Όποιος θέλει να κατέβει στο λαό να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, να κατέβει στο λαό να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Όποιος έχει αμφιθυμία και δεν ξέρει τι είναι και έχει κρίση ταυτότητας και νιώθει ότι δεν τον εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, βεβαίως δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρείται στο ΠΑΣΟΚ.
                        Αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι, τόσοι πολλοί πολίτες, τόσοι ψηφοφόροι, τόσοι αγωνιστές της βάσης, τόσοι άνθρωποι με ιστορία, με παράδοση μέσα στο χώρο αυτό που κινητοποιούνται τώρα με αφορμή την ανασύσταση, όχι οι ίδιοι για ν' ανακυκλώσουμε τον εαυτό μας, αλλά για ν' ανοίξουμε το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία και να ξαναμιλήσουμε με την κοινωνική μας βάση.
                        Εδώ δοκιμάστηκε τα τελευταία 2,5 χρόνια ο κοινωνικός συνασπισμός που είχε διαμορφώσει ιστορικά το ΠΑΣΟΚ από το 1977 και μετά. Δοκιμάστηκε η αντίληψή μας για το κράτος, δοκιμάστηκε η αντίληψή μας για το τι σημαίνει πρόοδος, τι σημαίνει συντήρηση. Έπρεπε να λύσουμε προβλήματα στη δημιουργία των οποίων είχαμε μετάσχει κι εμείς όπως φυσικά και τ' άλλα κόμματα και πρωτίστως η Νέα Δημοκρατία τα προηγούμενα χρόνια. Και όλα αυτά  είναι μια πολύ δύσκολη αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα,  μεταβατική περίοδος.
                        Το ΠΑΣΟΚ δε συμβιβάζεται μ' ένα μικρό ποσοστό, οι ευθύνες που κουβαλάει και οι ευθύνες που του ζητάει ο κόσμος είναι ούτως ή άλλως μεγαλύτερες. Το ποσοστό μας, αυτό το 12,2% του Ιουνίου, έχει πολύ  μεγάλη πυκνότητα, γιατί πρέπει να δει κανείς τις εκλογικές συμπεριφορές: πόσοι άνθρωποι ψήφισαν για λόγους εκλογικού νόμου Νέα Δημοκρατία, πώς υπήρξαν οι ροές οι εκλογές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ. Και είδατε ότι στην εναρκτήρια συνδιάσκεψη της ανασύστασης, φωνάξαμε τη ΔΗΜΑΡ για ν' αρχίσουμε το διάλογο μαζί της, γιατί θεωρούμε ότι είμαστε συγγενείς δυνάμεις, όμορες,  και πρέπει να δούμε τι εκφράζει και τι λέει ο καθένας. Και επίσης φωνάξαμε και τους Οικολόγους Πράσινους, ακριβώς για να δείξουμε ότι ανοίγουμε έναν διάλογο στον οποίο μετέχουν όλοι.
                        Και αυτό αφορά και τις διάφορες Κινήσεις οι οποίες μπορεί να είναι μικρές, μεγάλες, μεσαίες, να έχουν κάποιον αριθμό στελεχών. Όλοι είναι  άνθρωποι αξιοσέβαστοι, όλοι μπορούν να παίξουν το ρόλο τους. Αρκεί να μας πουν κάποια στιγμή εάν είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ που  θέλουν να έχουν μια δικτύωση εντός ΠΑΣΟΚ ή αν είναι δυνάμεις εκτός ΠΑΣΟΚ που θέλουν να συνομιλήσουμε με το ΠΑΣΟΚ. Και υπάρχουν βεβαίως και κάποιες  απαξιωτικές επηρμένες συμπεριφορές ατόμων που λένε «το ΠΑΣΟΚ τελείωσε, ας προσχωρήσει σ' εμάς το ΠΑΣΟΚ».  Δηλαδή να προσχωρήσει το ΠΑΣΟΚ σε ορισμένα άτομα.
                        Αυτά δε νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να τα σχολιάσει κανείς σοβαρά, αυτά είναι εκδηλώσεις οι οποίες είναι θα έλεγα απόρροια της  έλλειψης συνείδησης των μεγεθών.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Θέλω να σας ρωτήσω και κάτι άλλο: Είμαι βέβαιος ότι θα  διαβάσατε ένα δημοσίευμα αυτή την Κυριακή στο BHMAgazino του συναδέλφου Παύλου Παπαδόπουλου που αναφερόταν στα γεγονότα των Καννών. Εκεί αναφέρεται αυτό που κι εμείς παρατηρήσαμε αυτή την περίοδο, ότι είχατε αλλάξει θέση για το δημοψήφισμα.
                        Ενώ στην αρχή είχατε δηλώσει ότι πρέπει να ξαραχνιάσει ο θεσμός του δημοψηφίσματος και είναι μια καλή ευκαιρία να εφαρμοστεί με το δημοψήφισμα που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου, στη  συνέχεια, επιστρέφοντας από τις Κάννες, κάνατε μια δήλωση ξημερώματα τότε, ότι δε μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ.
                        Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό ήταν και μια παγίδα για τον τότε Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, μια παγίδα δική σας. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα έπρεπε αυτή την ερώτηση να μου την κάνετε παρόντος του συναδέλφου σας, γιατί μ' έχει εκπλήξει το δημοσίευμα αυτό ως παράδειγμα κακής δημοσιογραφίας.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Γιατί το λέτε αυτό τώρα;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δηλαδή αντιεπαγγελματικής και επιπόλαιης.
Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Επειδή δεν είναι παρών θα τον υπερασπισθώ εγώ. το δημοσίευμα αναφέρεται σε συγκεκριμένες πηγές...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Χιώτη, δε μπορείς να γράψεις ένα δημοσίευμα που αφορά έναν πρώην Πρωθυπουργό κι έναν αρχηγό κόμματος και να μην έχεις μπει στον κόπο να ζητήσεις στοιχειώδη διασταύρωση και στοιχειώδη πληροφόρηση.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να υπερασπισθώ το συνάδελφο.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, ακούστε πρώτα, γιατί θα έχετε να υπερασπισθείτε πολλά, ακούστε με λιγάκι. Στα ερωτήματα αυτά, τα οποία μου θέτετε εσείς και θα μπορούσε να μου είχε θέσει και ο συνάδελφός σας, έχω απαντήσει σε σωρεία συνεντεύξεών μου προεκλογικά.
                        Έχω απαντήσει σε όλες αυτές τις ερωτήσεις που μου κάνετε, σε συνέντευξή μου στον κ. Χατζηνικολάου στον enikos.gr στις 12 Απριλίου, σε συνέντευξή μου στην κα Τρέμη και στον κ. Τσίμα στο MEGA στις 18 Απριλίου, σε συνέντευξή μου στον ΑΝΤ1 στην κα Χούκλη και στον κ. Λιαρέλλη στις 23 Απριλίου και σε εκτενή συνέντευξή μου στους «Φακέλους» του ΣΚΑΪ με τον κ. Παπαχελά στις 30 Απριλίου. Εκεί θα δείτε όλες τις απαντήσεις ακριβώς για το τι έγινε, θα δείτε λοιπόν τι έχω πει δημόσια, τι έχω πει και δεν έχει διαψευστεί φυσικά από κανέναν και ποια είναι η αλήθεια για όλα αυτά τα πράγματα.
                        Εάν δεν ήθελε ο συνάδελφός σας να με πάρει τηλέφωνο ή να ζητήσει κάποιες πληροφορίες μέσω του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, μπορούσε να μπει στο site μου ή στο site του ΠΑΣΟΚ να βάλει τη λέξη «δημοψήφισμα», να βγουν όλα τα δημοσιεύματα και όλες οι συνεντεύξεις μου και να έχει μία πλήρη εικόνα. Άρα λοιπόν πάρτε και διαβάστε..
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο συνάδελφος παρέθετε απόψεις συνεργατών του κ. Παπανδρέου, ήταν σαφές από το δημοσίευμα.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν το ξέρω, δεν το γνωρίζω αυτό.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κι επίσης αν δεν απηχούσε τις απόψεις του ίδιου του κ. Παπανδρέου, με την ευαισθησία που τον διακρίνει φαντάζομαι ότι θα είχαμε κάποια διάψευση.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που μου λέτε, είναι δημοσιογραφική ποιότητα και δεοντολογία να μην απευθύνεται σε μένα;
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Λέω όταν παραθέτεις μία άποψη κάποιου πρώην Πρωθυπουργού δε χρειάζεται διασταύρωση.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με συγχωρείτε, είναι δεοντολογία αυτό; Λυπάμαι, λυπάμαι πολύ. Λυπάμαι πραγματικά πολύ. Μπείτε στον κόπο ενδεικτικά σας λέω να πάρετε την εκτενέστερη αναφορά μου, η οποία είναι μακρά αναφορά, στην συνέντευξή μου στην εκπομπή του κ. Παπαχελά στις 30 Απριλίου, να δείτε και να μάθετε κι εσείς.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Επειδή δεν την έχουμε πρόχειρη, μπορείτε να μας επαναλάβετε ποιος ήταν ο βασικός λόγος γι΄ αυτή τη μεταστροφή σας από..
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν υπήρξε καμιά μεταστροφή μου κ. Χιώτη, απολύτως καμία.
                        Ήμουνα πάντα εναντίον της ιδέας του δημοψηφίσματος, δεν είχα ενημερωθεί, δεν είχα πάρει μέρος σε καμία σύσκεψη, κατελήφθην εξ απήνης όταν το άκουσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, προσπάθησα να αντιδράσω με πολύ μεγάλη ψυχραιμία και να διασώσω το κύρος της χώρας και να διασώσω τη δυνατότητά της να έχει Κυβέρνηση και να έχει υπόσταση νομισματική την ίδια νύχτα και την επόμενη μέρα το πρωί.
Έχω πει την άποψή μου στον κ. Παπανδρέου για το τι έπρεπε να γίνει και πως έπρεπε να γίνει, είχα μία περιπέτεια υγείας συμπτωματικά αλλά πέρασα όλο το βράδυ μιλώντας με τον κ. Γιούνκερ, τον κ. Σόιμπλε, τον κ. Ρεν, τον κ. Μπαρόζο κι έχω ενημερώσει για τις συνομιλίες μου αυτές, εκλήθην προσωπικά από τους Αρχηγούς κρατών στις Κάννες και εγώ και αναγκάστηκα να πάω παρά την κατάσταση της υγείας μου για λόγους προστασίας του κύρους της χώρας.
Και έκρινα ότι έπρεπε να πω το αυτονόητο, ότι η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ δεν τίθεται σε δημοψήφισμα, ποτέ δεν είχε πει κανείς ότι μπορούμε να κάνουμε δημοψήφισμα για το αν η Ελλάδα θα μετάσχει στο ευρώ.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε σε αυτό το δημοσίευμα ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να καλεί τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει το φθινόπωρο σε δημοψήφισμα σε αυτό που ο ίδιος δεν κατάφερε να κάνει, αυτό πως το σχολιάζετε;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με συγχωρείτε, πότε είπατε;
Δ. ΤΑΚΗΣ: Φέρεται ο κ. Παπανδρέου να καλεί τον κ. Σαμαρά το φθινόπωρο που μας έρχεται να προχωρήσει σε αυτό το δημοψήφισμα.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα θυμάστε την προεκλογική συζήτηση τώρα που έγινε περί δημοψηφίσματος, μετά την υποτιθέμενη συζήτηση που είχε γίνει με την κα Μέρκελ;
Δ. ΤΑΚΗΣ: Ασφαλώς.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχω μιλήσει για τα θέματα αυτά, δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Άρα θεωρείτε ότι είναι μία λάθος προτροπή, να το πω έτσι;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, δεν χαρακτηρίζω τις προτροπές, δεν είναι μέσα στην πολιτική της Κυβέρνησης, δεν είναι μέσα στην προγραμματική σύγκλιση, δεν είναι μέσα στις συζητήσεις που κάνουμε με τους εταίρους μας, δεν είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή είναι πάνω στο τραπέζι και δεν πρέπει να είναι πάνω στο τραπέζι.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Αν δεν υπήρχε αυτή η υπόθεση του δημοψηφίσματος ο κ. Παπανδρέου θα ήταν ακόμα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; 
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πιθανότατα και η άποψή μου ήταν μετά τη μεγάλη επιτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28-29 Οκτωβρίου ότι πρέπει - και το είχα πει με δήλωσή μου από τις Βρυξέλες τις παραμονές της Συνόδου της 28-29 Οκτωβρίου του 2011, άποψή μου ήταν σε συνεννόηση με τον κ. Παπανδρέου τότε ότι έπρεπε - να ζητήσουμε την υπερψήφιση από πλειοψηφία τριών πέμπτων, είχα συμφωνήσει ότι πρέπει να ζητήσουμε και ψήφο εμπιστοσύνης και πιστεύω ότι θα μπορούσαν τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά.
Διότι μην ξεχνάτε ότι λόγω της συμπεριφοράς της Νέας Δημοκρατίας και της επαμφοτερίζουσας στάσης της «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης και αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης», από τον σχηματισμό της Κυβέρνησης Παπαδήμου και μετά μπήκαμε στην πραγματικότητα σε μία μακρά προεκλογική εκστρατεία, σε μία μακρά προεκλογική αβεβαιότητα, η οποία κόστισε στη χώρα διαπραγματευτικά και μείωσε τη διαπραγματευτική της ισχύ. Διότι ετέθησαν από τους εταίρους μας αιτήματα και ασκήθηκαν πιέσεις οι οποίες δε θα είχαν ασκηθεί, εάν δεν υπήρχε η προεκλογική αβεβαιότητα.
Γιατί σας θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία μπήκε στην Κυβέρνηση Παπαδήμου ζητώντας οι εκλογές να γίνουν το αργότερο στις 19 Φεβρουαρίου, δηλαδή μία μέρα στην οποία δεν είχαμε τελειώσει ούτε τη μείωση του χρέους με το PSI, ούτε τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, ούτε την εκταμίευση, ούτε την προστασία των καταθέσεων μέσω της ανακεφαλαιοποίησης.
Σας θυμίζω ότι αυτά κλείσανε στο Eurogroup στις 21 προς 22 Φεβρουαρίου και ότι όλες οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν μετά τις 9 Μαρτίου, για να καταλάβετε υπό ποία πίεση τελούσαμε έχοντας βάλει τον εαυτό μας σε προεκλογική αβεβαιότητα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε έχουμε μισό λεπτό ακόμα στη διάθεσή μας και η τελευταία ερώτηση που έχω να σας κάνω είναι: Επαφή με τον κ. Παπανδρέου έχετε αυτή την περίοδο;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στενοτάτη, είναι Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τέως Αρχηγός, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει παίξει ρόλο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ και οι σχέσεις μας είναι προσωπικά άψογες, πολύ φιλικές, πολύ ειλικρινείς.  
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Θα τον καλέσετε να συμβάλλει στην επιχείρηση ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ; 
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τι είπατε;
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Θα τον καλέσετε να συμβάλλει και ο ίδιος με τις δικές του δυνάμεις;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα τι εννοείτε; Είναι εν ενεργεία Βουλευτής του κινήματος, είναι πρώην Πρόεδρος.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Καλά, δεν είναι όλοι εν ενεργεία Βουλευτές.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τι είναι οι ερωτήσεις αυτές;
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ρωτώ πολύ απλά αν θα του αναθέσετε ή θα του ζητήσετε να συμβάλλει και ο ίδιος με το δικό του ειδικό βάρος στην επιχείρηση ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ. 
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Χιώτη είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μετέχει σε όλες τις συναντήσεις που κάνουμε τις διεθνείς.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Επειδή μαθαίνουμε ότι θα κάνει κάποια σεμινάρια στο Χάρβαρντ, μήπως λείπει, γι΄ αυτό.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εμείς εδώ ξέρετε έχουμε έναν πολιτικό πολιτισμό, τηρείται ένας πολιτικός πολιτισμός. Η σχέση μου με τον κ. Παπανδρέου είναι η σχέση που κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι η καλή σχέση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ του εν ενεργεία Προέδρου και των προκατόχων του.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Το ίδιο ισχύει κι από την άλλη πλευρά;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αλλού αναζητήστε προβλήματα σχέσεων.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Το ίδιο ισχύει κι από την πλευρά του κ. Παπανδρέου;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Προφανώς, δεν έχω καμία αρνητική ένδειξη. Κοιτάξτε να σας πω κάτι, αυτά που κάνετε τώρα με τις ερωτήσεις αυτές είναι μία τετριμμένη παραπολιτική προσέγγιση, η οποία ευτελίζει προσωπικές και πολιτικές σχέσεις και τροφοδοτεί την κοινή γνώμη με μία ανεκδοτολογία.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Γιατί το λέτε αυτό; Δημοσιεύματα υπάρχουν κάθε μέρα γι΄ αυτά.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ενώ εδώ έχουμε να διαχειριστούμε την κρίση της χώρας, την κρίση της κοινωνίας, το μέλλον του έθνους κι εσείς είστε καθηλωμένοι σε μία τετριμμένη παραπολιτική προσέγγιση.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Πάντως αυτή την παραπολιτική την αναπαράγουν όλοι οι Βουλευτές του κόμματός σας κ. Πρόεδρε.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η οποία είναι μια προσέγγιση τύπου Φαντάζιο, για να θυμηθώ ένα περιοδικό της δεκαετίας του ΄60.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Όχι κ. Πρόεδρε μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν έχει και την καλύτερη παράδοση του ΠΑΣΟΚ ο διάδοχος να συνεργάζεται με τον προκάτοχό του.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ των ημερών μου κ. Χιώτη.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Πάντως θα πρέπει να πείτε στους Βουλευτές σας να μη διαβάζουν Φαντάζιο, διότι αυτά που σας λέμε εμείς μας τα μεταφέρουν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε καθημερινή βάση.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλά, καλά εντάξει, δεν αμφιβάλω. Να σας πω κάτι; Είδα και το δημοσίευμα στο οποίο αναφερθήκατε, το οποίο κόσμησε την ένθετη έκδοση του Βήματος, μιας μεγάλης κυριακάτικης έκδοσης που είναι η ναυαρχίδα της δημοκρατικής παράταξης, χωρίς στοιχειώδη τήρηση κανόνων δεοντολογίας, χωρίς να έχετε ρωτήσει τον Αρχηγό του κόμματος.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Μην το λέτε αυτό κ. Πρόεδρε, κατέθεσε ορισμένες απόψεις οι οποίες ήταν σαφές από πού προέρχονται.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν είναι κατάθεση απόψεων, είναι ιστορία, είναι μυθοπλασία.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό είναι δική σας άποψη, την οποία σέβομαι απόλυτα, αλλά αν μου επιτρέπετε να διαφωνήσω.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, δεν είναι η δική μου άποψη, είναι η άποψη την οποία έχω πει σε σωρεία δημοσίων δηλώσεων και συνεντεύξεών μου και είναι, θα έλεγα, έλλειψη επαγγελματισμού να μην έχει ανατρέξει κανείς στο αρχείο στοιχειωδώς των δημοσίων δηλώσεών μου, που είναι ντοκουμέντα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Σέβομαι απολύτως την άποψή σας, δεν μπορώ να το αποδεχτώ.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Διότι εδώ γράφεται η ιστορία του τόπου.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε για όλη αυτή τη συνομιλία.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, γεια σας.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Καλή σας μέρα.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Καλημέρα.
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ήταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.