Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Εξαιρετικής ποιότητας τα νερά των ακτών της Πιερίας








«Τα νερά όλων των ακτών της Πιερίας είναι πεντακάθαρα και κατάλληλα για κολύμβηση» επισημαίνει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Καθαρές και πανέμορφες παραλίες θα απολαύσουν και το φετινό καλοκαίρι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Πιερίας.  Όπως πιστοποιούν τα  αποτελέσματα των πρώτων αναλύσεων  για τη φετινή κολυμβητική περίοδο, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τα νερά κολύμβησης στις ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας κρίνονται κατάλληλα και χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης,  επαναλαμβάνεται κάθε έτος κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, από τον  Ιούνιο έως το  Σεπτέμβριο (με δειγματοληψίες κάθε 15 ημέρες) και τα αποτελέσματά του καθώς και η ετήσια έκθεση παρακολούθησης κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, στην Πιερία αναλύονται τα νερά σε όλες τις ακτές, από το νότιο έως το βόρειο τμήμα. Η λήψη των δειγμάτων του νερού πραγματοποιείται  από 15 επιλεγμένες θέσεις σε όλη την έκταση της ακτογραμμής της Πιερίας. Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας  Πιερίας διενεργεί τους ελέγχους από τους οποίους επιβεβαιώνεται ότι σε όλες τις παραλίες της Π.Ε. Πιερίας τα νερά κολύμβησης είναι πεντακάθαρα και κατάλληλα.
Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη  Πιερίας,  Σοφίας Μαυρίδου, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και ειδικά η Διεύθυνση Υγείας και  Κοινωνικής  Μέριμνας, η Διεύθυνση Ανάπτυξης καθώς και το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας  εντείνουν τους ελέγχους σε θέματα δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια προκειμένου  να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον,  προσφέροντας ασφαλείς και καθαρές παραλίες στους λουόμενους  της Πιερίας.
«Έχουμε σχεδόν 80 χιλιόμετρα ακτογραμμής με νερά εξαιρετικής ποιότητας. Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας θεωρεί πρωταρχικό  ζήτημα για τον τουρισμό την  ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στις ακτές την Πιερίας. Και φέτος τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων αποδεικνύουν ότι τα νερά όλων των ακτών της Πιερίας είναι πεντακάθαρα και   κατάλληλα για κολύμβηση. Με την ευκαιρία, καλούμε τους τουρίστες να επιλέξουν για τις φετινές τους διακοπές τα παράλια της Πιερίας,  να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές, τις ποιοτικές υπηρεσίες και τα πλούσια πολιτιστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται σε όλους τους δήμους μας», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.
Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς,  ανέφερε  ότι στόχος των αναλύσεων είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας των λουομένων. «Τα σημεία των ακτών όπου γίνονται οι δειγματοληψίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγου της συγκέντρωσης σημαντικού αριθμού λουομένων, δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις και κυρίως είναι στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος μας της προβολής ή της ανάπτυξης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ρουκάς.
Οι 15 ΘΕΣΕΙΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΩΝ ΝΕΡΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ  ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ
1ΜΕΘΩΝΗ(έμπροσθεν παραλίας- μετά τις ψαροταβέρνες)
2.ΜΙΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ(κέντρο παραλίας)
3.ΑΛΥΚΕΣ ΚΙΤΡΟΥΣ(κέντρο παραλίας- βόρεια λιμανιού)
4.ΚΟΡΙΝΟΣ(παραλία μπροστά στα ξενοδοχεία)
5.ΠΑΡΑΛΙΑ(κέντρο παραλίας)
6.ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΤΗ(στο μέσο με Παραλία)
7ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΤΗ(μπροστά στην πλατεία του οικισμού)
8ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΤΗ(εκβολή Μοσχοποτάμου νότια οικισμού)
9.BAPIKO(μπροστά στα camping)
10ΓΡΙΤΣΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ(νότια του λιμανιού της Γρίτσας
11ΠΛΑΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ(κέντρο παραλίας )
12ΛΕΠΤΟΚΑΡΙΑΣ(κέντρο παραλίας)
13ΣΚΟΤΙΝΑ(έμπροσθεν ΚΑΑΥ)
14ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ(κέντρο παραλίας)
15ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ Ν.ΠΟΡΟΙ(νότια του λιμανιού στο κέντρο τις παραλίας των οικισμών)

Από τα αποτελέσματα των πρώτων δειγματοληψιών στα παραπάνω σημεία,  η ποιότητα των νερών κολύμβησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών 76/160/ΕΟΚ και 2006/7/EΚ εντάσσονται στην κατηγορία Εξαιρετικής Ποιότητας (Κριτήριο 10).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.