Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ν.Παππάς: Οι ηγεσίες να σταματήσουν να διαχειρίζονται μια στρεβλή καθημερινότητα


ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ε.α. Ν.ΠΑΠΠΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
* «ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΝΙΩΘΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ»
* «ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ Σ’ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ»













Αυστηρό μήνυμα προς τις ηγεσίες των κομμάτων και της χώρας «να σταματήσουν να διαχειρίζονται μια στρεβλή καθημερινότητα και να μην αγνοούν το παρελθόν» αυτού του τόπου, έστειλε από το Λιτόχωρο ο ναύαρχος ε.α. Νίκος Παππάς, ο ηρωικός κυβερνήτης τού αντιτορπιλικού «Βέλος», που τον Μάιο του 1973, δηλαδή την εποχή που η Χούντα ήταν στην παντοδυναμία της, προχώρησε σε μια κορυφαία ενέργεια αντίστασης κατά της δικτατορίας, ενέργεια που έγινε γνωστή σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. 
Τριάντα εννιά χρόνια μετά, ο Νίκος Παππάς, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμήν του η δημοτική κοινότητα Λιτοχώρου και ο δήμος Δίου-Ολύμπου, αναφερόμενος στη σημερινή τραγική κατάσταση, είπε μεταξύ άλλων: «Κανείς μας δεν νιώθει απόλυτα δικαιωμένος για τους (αντιστασιακούς) αγώνες (κατά της χούντας), βλέποντας, δυστυχώς, τη σημερινή κατάσταση της πατρίδας μας. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί! 
Οι πολιτισμικές αξίες που διατηρούνται ακόμα στην ξεχασμένη ελληνική περιφέρεια, όπως εδώ στην «πόλη των θεών», ο θαλασσινός πολιτισμός που παραδειγματικά αναδεικνύεται σε πόλεις όπως εδώ στο Λιτόχωρο, είναι η διέξοδος σ’ ένα καλύτερο μέλλον που αξίζει η πατρίδα μας», τόνισε, καταχειροκροτούμενος. 
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ
Ολόκληρη η ομιλία τού ναυάρχου Νίκου Παππά, έχει ως εξής: «Αγαπητέ κ. δήμαρχε Γιώργο Παπαθανασίου. Άξιε δήμαρχε.  Αγαπητέ κ. πρόεδρε της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου, Δημήτρη Ανδριά. Αγαπητοί συμπολίτες τού Λιτοχώρου. Αγαπητοί φίλοι και φίλες. Αξιότιμοι προσκεκλημένοι. 
Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση για την τιμή που μου κάνει σήμερα η ιστορική πόλη τού Λιτοχώρου, μια πόλη με κοινά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία με τη γενέτειρά μου την Κύμη. Λιτόχωρο και Κύμη είναι δυο πόλεις που διατηρούν τον θαλασσινό πολιτισμό στον πυρήνα τής κοινωνικής λειτουργίας τους, είναι δυο πόλεις που παράλληλα με τη θαλασσινή ενασχόλησή τους ανέδειξαν και κορυφαίους επιστήμονες και άξιους πολίτες. 
Τον πολιτισμό αυτόν τον υπηρέτησα σ’ όλη μου τη ζωή έχοντας την αγαθή τύχη να συνδυάσω την επαγγελματική μου ζωή με την κληρονομική γονιδιακή μου αγάπη προς τη θάλασσα. 
Στα πλαίσια αυτού του πολιτισμού, της δημοκρατικής συμβίωσης, με συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δικαιώματα, είχα το χρέος να αντισταθώ, να καταγγείλω τους λίγους σφετεριστές τής εξουσίας και να δείξω ότι δεν είναι όλοι οι ένστολοι ίδιοι, ότι δεν είναι όλοι οι ένστολοι επίορκοι. Για την κίνησή μου αυτή πιστεύω ότι οι ιστορικοί τού μέλλοντος θα μας δώσουν τη θέση που πρέπει. 
Προσωπικά αλλά και όλοι εμείς έχουμε την πεποίθηση ότι κάναμε το καθήκον μας προς την πατρίδα υπερασπιζόμενοι τη συνταγματική νομιμότητα και την αξιοπρέπεια των ενόπλων μας δυνάμεων. Τα ίδια έκαναν και άλλοι πολλοί. 
Κανείς μας όμως δεν νιώθει απόλυτα δικαιωμένος γι αυτούς τους αγώνες βλέποντας, δυστυχώς, τη σημερινή κατάσταση της πατρίδας μας. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Οι ηγέτες πρέπει να σταματήσουν να διαχειρίζονται μια στρεβλή καθημερινότητα και πρέπει να μην αγνοούν το παρελθόν. 
Οι πολιτισμικές αξίες που διατηρούνται ακόμα στην ξεχασμένη ελληνική περιφέρεια, όπως εδώ, ο θαλασσινός πολιτισμός που παραδειγματικά αναδεικνύεται σε πόλεις όπως εδώ στο Λιτόχωρο, είναι η διέξοδος σ’ ένα καλύτερο μέλλον που αξίζει η πατρίδα μας. 
Σας ευχαριστώ από τα βάθη τής καρδιάς μου για την ωραία αυτή λαμπρή εκδήλωση τιμής την οποία εκλαμβάνω ως τιμή προς τους συντρόφους μου του αντιτορπιλικού «Βέλος», ως τιμή του πολεμικού μας ναυτικού και κυρίως ως τιμή των ενόπλων μας δυνάμεων. Σας ευχαριστώ και πάλι για την τιμή που μου κάνατε. Είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ κοντά σας». (Παρατεταμένα χειροκροτήματα). 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ Δ. ΑΝΔΡΙΑΣ
Της ομιλίας τού κ. Παππά είχε προηγηθεί η ομιλία τού προέδρου τής δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου, Δημήτρη Ανδριά, ο οποίος αναφερόμενος στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν των ναυτικών τού Λιτοχώρου, της ναυτικής παράδοσης της περιοχής αλλά και του ναυάρχου Νίκου Παππά, είπε τα εξής: 
Στην αποψινή εκδήλωση προς τιμήν τής ναυτικής μας παράδοσης και των ναυτικών τού τόπου μας, χαιρόμαστε που βρίσκεται κοντά μας ο τ. αρχηγός τού πολεμικού μας ναυτικού και κυβερνήτης τού αντιτορπιλικού «Βέλος», Νίκος Παππάς. Μαζί με τον κ. Παππά είναι κοντά μας και ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί τού ναυτικού μας
Σε όλους είναι γνωστή η ναυτική παράδοση του τόπου μας. Σήμερα τιμούμε αυτή την παράδοση καθώς και τους ναυτικούς μας. Οι ναυτικοί τού Λιτοχώρου πρόσφεραν τα μέγιστα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας. Έγιναν γνωστοί για την εργατικότητα και την τιμιότητά τους στα πέρατα του κόσμου. 
Σε εποχές δύσκολες, πότε με βάρκες, πότε μια καΐκια, αργότερα με μότορσιπ, με γκαζάδικα κλπ, όργωναν τις θάλασσες και τους ωκεανούς κάνοντας γνωστό, εκεί που πήγαιναν, το Λιτόχωρο και τον Όλυμπο αλλά και τη λιτοχωρίτικη ντοπιολαλιά. Και μετά απ’ όλες αυτές τις περιπέτειες, απόμαχοι πλέον της ζωής, έβρισκαν τη δική τους Ιθάκη στη γλυκιά πατρίδα. 
Υπήρξαν όμως και ναυτικοί μας που δεν επέστρεψαν στην πατρίδα τους και στο χωριό τους που τόσο αγαπούσαν, γιατί στις θάλασσες συμβαίνουν, καμιά φορά, και ατυχήματα. Κάποιοι λοιπόν χάθηκαν σε θάλασσες μακρινές, άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή, τάφηκαν εκεί. Αυτούς τους ναυτικούς μας δεν τους ξεχνούμε… Αυτούς τους ναυτικούς μας πάντοτε τους θυμόμαστε. Αυτούς τους ναυτικούς μας τους θυμηθήκαμε και σήμερα το πρωί, όταν τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη τους, για την ανάπαυση των ψυχών τους. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους. 
Οι νεότεροι σήμερα ναυτικοί τού Λιτοχώρου, σε ένδειξη σεβασμού προς τις προηγούμενες γενιές, δημιούργησαν το ναυτικό μουσείο τού Λιτοχώρου, ένα πραγματικό στολίδι που κοσμεί την πόλη των θεών. Φυσικά, το ναυτικό μουσείο έγινε με συνδρομή πολλών ναυτικών τού Λιτοχώρου που με μεγάλη χαρά πρόσφεραν αγαπημένα τους αντικείμενα και ναυτικά στοιχεία μεγάλης συναισθηματικής αξίας. Όλα αυτά τα αντικείμενα ανήκουν σήμερα σ’ όλο το Λιτόχωρο, είναι αντικείμενα που δεν κληρονομούνται ούτε μεταβιβάζονται σε κάποιους προσωπικά, είναι κομμάτια τής παράδοσής μας που ανήκουν σε όλους μας. 
Σήμερα, όπως προανέφερα, έχουμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε τον τέως Αρχηγό τού Πολεμικού μας Ναυτικού, Ναύαρχο Νικόλαο Παππά, τον Έλληνα αξιωματικό που τον Μάιο του 1973, δηλαδή την εποχή που η Χούντα ήταν στην παντοδυναμία της, προχώρησε σε μια ενέργεια αντίστασης κατά της δικτατορίας, ενέργεια που έγινε γνωστή σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. 
Ήταν τότε που ο Νικόλαος Παππάς, κυβερνήτης τού αντιτορπιλικού «Βέλος», μαζί με άλλους αξιωματικούς τού Πολεμικού Ναυτικού, είχε τη γενναιότητα να αντισταθεί στο τότε καθεστώς, χάνοντας δόξες και τιμές και μένοντας μακριά από την οικογένειά του, όταν οδήγησε το αντιτορπιλικό στις ιταλικές ακτές. 
Αυτή η ενέργεια του Νίκου Παππά αποτέλεσε το πλέον σοβαρό πλήγμα στο στρατιωτικό καθεστώς εκείνης τής εποχής, διότι η αντιστασιακή ενέργεια έγινε όχι από πολίτες αλλά από υψηλόβαθμους στρατιωτικούς τού Ναυτικού. Ο δε αντίκτυπος αυτής της πράξης στο εσωτερικό τής χώρας αλλά και στο εξωτερικό, ήταν τέτοιος, που κλόνισε τη χούντα, στραπατσάρισε την εξωραϊσμένη εικόνα που είχαν φιλοτεχνήσει οι δικτάτορες εκείνης της εποχής, δια της προπαγάνδας. 
Ο Νίκος Παππάς ήταν και παραμένει ένας γνήσιος αντιστασιακός, κι αυτό φάνηκε όταν δεν δέχθηκε να πάρει σύνταξη αντιστασιακού, όπως έκαναν άλλοι. Δεν δέχθηκε, επίσης, να εκμεταλλευτεί τις ηρωικές του πράξεις και να πάρει πολιτικά ή άλλα αξιώματα, όπως επίσης έκαναν άλλοι. 
Σήμερα, στην εποχή τής κρίσης, στην εποχή επαναπροσδιορισμού των αξιών, ο Νίκος Παππάς συνεχίζει να αποτελεί ένα πρότυπο αυθεντικού ήθους, ένα πρότυπο αντίστασης, ένα πρότυπο ελληνικής ψυχής. Τον Ναύαρχο είχα την τιμή να τον γνωρίσω και να εκτιμήσω αυτό το ήθος του, τον πατριωτισμό του, την αγάπη του για την Ελλάδα. Γι αυτό είναι σήμερα κοντά μας. Αυτόν τον Έλληνα τιμούμε σήμερα». 
ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΝΑΥΑΡΧΟ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
Στη συνέχεια, ο κ. Ανδριάς κάλεσε τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, Γιώργο Παπαθανασίου, να έρθει στο βήμα, λέγοντας: «Τον Ναύαρχο Νίκο Παππά θα τιμήσει ένας άξιος συμπολίτης μας. Πρόκειται για έναν συμπολίτη μας που προέρχεται μεν από ναυτική οικογένεια αλλά δεν υπήρξε ναυτικός. Ωστόσο, εδώ και έναν χρόνο ο κ. Παπαθανασίου πέρασε και ο ίδιος μια μεγάλη φουρτούνα, την ξεπέρασε όμως ως καλός καπετάνιος και είναι πάλι κοντά μας. Καλώ, λοιπόν, στο βήμα τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, Γιώργο Παπαθανασίου, να τιμήσει τον Ναύαρχο Νίκο Παππά
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στο ήθος τού ναυάρχου Νίκου Παππά και του χάρισε μια εικόνα τού αγίου Διονυσίου τού εν Ολύμπω, προστάτη τής πόλης τού Λιτοχώρου. 
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Κεντρικός ομιλητής τής εκδήλωσης ήταν ο φιλόλογος Νίκος Κολωνιάρης. Συμμετείχαν η δημοτική χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» και το «χοροθέατρο Ολύμπου». Ποιήματα απαγγέλθηκαν από την κ. Χρύσα Μπάρα
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα τού Δήμου Δίου-Ολύμπου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.