Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Απάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου σε ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κ.Κουκοδήμου



ΘΕΜΑ: ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΟΠΑΔ

Απαντώντας στην με αρ.2213/306/01-12-11 ερώτηση που κατατέθηκε στη βουλή των Ελλήνων από τον βουλευτή κ. Κ.Κουκοδήμο σχετικά με τις οφειλές του ΟΠΑΔ, όπως με ενημέρωσε η υπηρεσία, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Ο ΟΠΑΔ παρουσιάζει καθυστέρηση στην πληρωμή των συμβεβλημένων παρόχων υπηρεσιών Υγείας, κυρίως διότι το χρέος του Οργανισμού είχε ανέλθει σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα (1 δις ευρώ στις 31-12-2009 μόνο σε ιδιωτικούς φορείς), με αποτέλεσμα να καλύπτονται διαρκώς παρελθούσες υποχρεώσεις.
Επιπλέον, το πρότυπο χρηματοδότησης του Οργανισμού καθιστούσε αδύνατη τη μείωση του χρόνου αποπληρωμής των προμηθευτών και των ασφαλισμένων, δεδομένου και του ότι τα ετήσια έσοδα με τη μορφή επιχορήγησης-έναντι εισφορών-υπολείπονταν πάντα των δαπανών του ΟΠΑΔ.
Η συνθήκη αυτή προκαλούσε καθυστέρηση στην πληρωμή των προμηθευτών, ακόμα και όταν υπήρχαν διαθέσιμες πιστώσεις.
Για το λόγο αυτό, τα εποπτεύοντα Υπουργεία, έπειτα από πρόταση της Διοίκησης του ΟΠΑΔ, με το αρ.79 του Ν.3918/11, θέσπισαν για πρώτη φορά ένα ευέλικτο σύστημα πληρωμής του αιτούμενου ποσού, με καταρχήν πρόχειρο λογιστικό έλεγχο.
Το σύστημα αυτό άρχισε να εφαρμόζεται στις αρχές Μαρτίου για όλους τους φαρμακοποιούς. Επιπλέον, με το σύστημα αυτό και τη μετατροπή του ΟΠΑΔ σε Ταμείο έχει διασφαλιστεί η συνεχής ροή χρήματος προς τους προμηθευτές, ενώ σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Ν.3918/11, όλα τα συσσωρευμένα χρέη του παρελθόντος θα καλυφθούν με έκτακτη χρηματοδότηση.
Σε ο,τι αφορά το ύψος των υποχρεώσεων του Οργανισμού, έχουν εξοφληθεί όλες οι οφειλές μέχρι το Μάιο του 2011 και οφείλονται οι μήνες Ιούνιος μέχρι και Νοέμβριος 2011 (περίπου 250.000.000 ευρώ).
Ο Υπουργός
Α.Λοβέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.