ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΙΩΤΗ Ι.ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑ ΤΟ 1974 - ΜΕ ΤΟΝ ΑΝ.ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, Γ.ΦΑΡΜΑΚΗ.
* ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΝΙΚΗ ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Η ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΜΑΧΗ 344 ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
* ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΣΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ …ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥΣ!
Το βιβλίο «ΝΙΚΗ στη νεκρή ζώνη», που περιλαμβάνει ιστορικές μαρτυρίες για τις μάχες Ελλήνων καταδρομέων της Α’ μοίρας καταδρομών στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας τον Ιούλιο του 1974, αυτό το βιβλίο χάρισε ο επιζών Πιεριέας καταδρομέας Ιωάννης Μαρινόπουλος στον αν.δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, Γιώργο Φαρμάκη, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο δημαρχείο. Το βιβλίο συνέγραψαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Γιάννης Φασουλάς και Γιάννης Σκάλκος.
Η επίσκεψη του κ. Ι.Μαρινόπουλου στον δήμο οφείλεται σε πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο κ. Γ.Φαρμάκης ο οποίος πριν από κάποιους μήνες είχε παρακολουθήσει την παρουσίαση αυτού του βιβλίου στην ταξιαρχία Λιτοχώρου. Εκείνη τη μέρα ο αν.δήμαρχος γνώρισε και έναν αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων εκείνης της εποχής, τον καταδρομέα Ιωάννη Μαρινόπουλο, και τον προσκάλεσε να έρθει στον δήμο.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ - DVD ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Το βιβλίο περιέχει και ένα DVD - ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ήρωες χωρίς παράσημα..» και περιλαμβάνει σπάνιο τηλεοπτικό υλικό από την δράση της Α’ Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο το 1974.
Πρόκειται για ντοκουμέντο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αγαθός Λόγος» και που αναφέρεται στην αντίσταση Ελλήνων καταδρομέων εναντίον τού «Αττίλα», στην προδοσία τού αγώνα τους από το τότε καθεστώς αλλά και στη μη αναγνώριση αυτής της θυσίας.
Συγκεκριμένα, «το βιβλίο «Νίκη» στη Νεκρή Ζώνη επιχειρεί να ρίξει φως σε άγνωστους δρόμους και διαδρόμους της νεότερης εθνικής καταστροφής που εξελίχθηκε στην Κύπρο, πριν από 38 χρόνια, μέσα από την έρευνα για την αποστολή της Α΄ Μοίρας Καταδρομών από την Κρήτη στην Κύπρο.
Εξετάζοντας τις ζώσες μαρτυρίες και το ιστορικό της αποστολής αυτοκτονίας των «300» (και πλέον) καταδρομέων από το Μάλεμε προς τη Λευκωσία, τον σκοτεινό Ιούλιο του 1974, με αεροσκάφη τύπου Noratlas, έρχονται στο φως νέα σημαντικά ντοκουμέντα της κυπριακής τραγωδίας.
Αναδεικνύονται άγνωστες, μέχρι σήμερα, πλευρές της παράτολμης αεροαποβατικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ». Μια επιχείρηση που ανατέθηκε στην Α’ Μοίρα Καταδρομών και πραγματοποιήθηκε με την γενναία προσφορά των Ελλήνων χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας που πέταξαν από τη Σούδα, τη νύχτα της 21ης προς 22ας Ιουλίου του ΄74, προς τη Λευκωσία, ακολουθώντας τους δικούς τους εναέριους νόμους και κανόνες».
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Ι.ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝ.ΔΗΜΑΡΧΟ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗ
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο τού αν.δημάρχου, ο κ. Γ.Φαρμάκης αφού καλωσόρισε τον Πιεριέα καταδρομέα που συμμετείχε στην επιχείρηση «Νίκη» τον Ιούλιο του 1974, συζήτησε μαζί του για τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής.
Τόνισε ότι αυτά τα γεγονότα και οι μαρτυρίες των επιζησάντων αλλά και η θυσία των Ελλήνων καταδρομέων προκαλούν συγκίνηση, προκαλεί όμως μεγάλη πικρία η στάση τής ελληνικής πολιτείας να μην αναγνωρίσει πλήρως τη θυσία τους και να μην τιμήσει όλους εκείνους που συμμετείχαν στην επικίνδυνη επιχείρηση που κράτησε απωθημένες τις δυνάμεις τού «Αττίλα» από το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.
Από την πλευρά του ο καταδρομέας Ιωάννης Μαρινόπουλος αφού εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για την πρόσκληση που του έγινε, χάρισε στον αν.δήμαρχο το βιβλίο «ΝΙΚΗ στη νεκρή ζώνη» και του ζήτησε ευγενώς να προβληθεί και διαδοθεί αυτό το ιστορικό ντοκουμέντο.
Τόνισε δε ότι είναι ανάγκη να γίνει γνωστή η μεγάλη προδοσία που παίχτηκε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές, όταν οι νικητές Έλληνες καταδρομείς, μετά τις επιτυχίες τους εναντίον των τουρκικών δυνάμεων, έλαβαν διαταγή από τους ανωτέρους τους να …αποχωρήσουν από το αεροδρόμιο της Λευκωσίας το οποίο, ουσιαστικά, θα αφήνονταν ως τρόπαιο και λάφυρο στους ηττημένους Τούρκους!
Ο κ. Μαρινόπουλος είπε ότι παρά τις επανειλημμένες και αυστηρές διαταγές αλλά και παρά τις αφόρητες πιέσεις που στη συνέχεια ασκήθηκαν στους ανυπάκουους Έλληνες καταδρομείς προκειμένου να εκτελεστούν αυτές οι διαταγές, οι καταδρομείς αξιωματικοί μαζί με τους υπαξιωματικούς και τους οπλίτες αρνήθηκαν να υπακούσουν στις διαταγές, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις μάχης και να φύγουν.
Μ’ αυτή τους την περήφανη στάση οι Έλληνες καταδρομείς πέτυχαν όχι μόνο να μην καταληφθεί ποτέ το αεροδρόμιο από τους Τούρκους αλλά και να θεωρείται μέχρι σήμερα ολόκληρη εκείνη η περιοχή ως «νεκρή ζώνη» φυλασσόμενη από κυανόκρανους του ΟΗΕ.
ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ
Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι στις μάχες τού αεροδρομίου τής Λευκωσίας κάποιοι Έλληνες καταδρομείς άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.
Κάμποσοι από αυτούς (29 νεκροί και 10 τραυματίες) χτυπήθηκαν από διασταυρούμενα πυρά ενώ βρίσκονταν ακόμη μέσα στα αεροπλάνα καθώς αυτά προσγειώνονταν εν μέσω νυκτός στο αεροδρόμιο.
Συγκεκριμένα, χτυπήθηκαν όχι μόνο από πυρά Τούρκων αλλά και από πυρά …Ελληνοκυπρίων υπερασπιστών, επειδή από την Αθήνα φαίνεται πως είχε καθυστερήσει να γίνει ειδοποίηση στη Λευκωσία ότι τα αεροπλάνα που θα προσγειώνονταν εκείνο το βράδυ στο αεροδρόμιο, θα ήταν ελληνικά!
Πολλοί καταδρομείς αφού κατόρθωσαν να βγουν από τα αεροπλάνα (εν μέσω διασταυρούμενων πυρών πηδούσαν από τα κατατρυπημένα ή και φλεγόμενα NORATLAS τα οποία βρίσκονταν σε φάση προσγείωσης – τροχοδρομούσαν στους αεροδιαδρόμους) έπιαναν θέσεις μάχης. Στη συνέχεια όμως κάποιοι από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή μαχόμενοι για να μην πέσει το αεροδρόμιο στα χέρια των Τούρκων. Και τα κατάφεραν, η θυσία τους δεν πήγε χαμένη.
Τέλος, ένας σημαντικός αριθμός καταδρομέων μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, επειδή έφεραν σοβαρά τραύματα.
ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΙΕΡΙΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Ο επιζών Πιεριέας καταδρομέας Ιωάννης Μαρινόπουλος τού Φιλώτα (στρατιώτης Α’ μοίρας καταδρομών) ανέφερε, τέλος, ότι στην κρίσιμη μάχη τού αεροδρομίου τής Λευκωσίας πολέμησαν 344 στρατιώτες των ελληνικών ειδικών δυνάμεων και μεταξύ αυτών και ένας ακόμη Πιεριέας, ο στρατιώτης Ανδρέας Αθ. Μπατζικώστας (Α’ μοίρα καταδρομών) από το Δίον, ο οποίος όμως δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.
Επίσης, στην ίδια μάχη πολέμησαν και δύο καταδρομείς που δεν είναι μεν Πιεριείς ζουν όμως στην Πιερία. Πρόκειται για τον τότε υπίατρο Κωνσταντίνο Χρ. Κοσκινά (Α.Μ.ΑΛ), παιδίατρο στην Κατερίνη, αλλά και τον στρατιώτη Κωνσταντίνο Αντων. Γαβριηλίδη (Α’ μοίρα καταδρομών).
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.