ΘΕΜΑ: Καίριο πλήγμα για την τοπική οικονομία η κατάργηση Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας
Κύριε Υπουργέ
Η κατάργηση των δυο οργανισμών της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας δημιούργησαν έντονη ανησυχία σε εργαζόμενους αλλά και δανειολήπτες, καθώς και δικαιούχους των παροχών.
Η απόφαση όμως αυτή αποτελεί και πλήγμα για τον κλάδο του τουρισμού, αφού από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας συντηρήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, μεταξύ αυτών μεγάλος αριθμός και στο Ν. Πιερίας.
Είναι αυτονόητο ότι εάν τα ως άνω προγράμματα καταργηθούν μαζί με το μητρικό τους οργανισμό, όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν άμεσο και οξύ πρόβλημα επιβίωσης, ειδικά όταν οι περισσότερες από αυτές έχουν ήδη προγραμματίσει τις κρατήσεις τους και έχουν προχωρήσει στις αναγκαίες προμήθειες πάγιου υλικού.
Πρόκειται ως επί το πλείστον για οικογενειακές επιχειρήσεις, που θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
Επιπλέον, με την κατάργηση των δυο οργανισμών θα βρεθούν στο δρόμο 2.000 παιδιά ηλικίας από 8 μηνών έως 5 ετών, τα οποία φιλοξενούνται στους 25 βρεφονηπιακούς σταθμούς του, θα μειωθεί ο εσωτερικός τουρισμός κατά 4 εκ. διανυκτερεύσεις, ενώ 2.700 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα βρεθούν σε απόγνωση λόγω της μείωσης αυτής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Οργανισμών, πάνω από 150 θεατρικές επιχειρήσεις θα στερηθούν το βασικό τους οικονομικό πόρο, που είναι τα εργατικά-θεατρικά εισιτήρια, 900 τουριστικά λεωφορεία πανελλαδικά θα βρεθούν σε δυσχερή θέση, 3.000 επιχειρήσεις επισιτισμού πανελλαδικά θα δουν το εισόδημά τους να καταβαραθρώνεται και 1 εκ. δικαιούχοι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που έχουν ήδη καταβάλλει εισφορές υπέρ του Οργανισμού δεν θα λάβουν ποτέ καμία παροχή.
Κύριε Υπουργέ,
Ειδικότερα για το Ν.Πιερίας, 8.000 εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού θα χαθούν, 1.500 θεατρικά εισιτήρια, εκδρομικά προγράμματα, 187 ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μας που είναι συμβεβλημένες με τον ΟΕΕ θα αντιμετωπίσουν μείζον οικονομικό πρόβλημα.
Περίπου 30.000 κοινωνικοί τουρίστες επισκέπτονται το νομό ετησίως, πραγματοποιώντας 210.000 διανυκτερεύσεις που αντιστοιχούν περίπου σε 3 εκ. ευρώ, τα οποία θα εκλείψουν από το νομό και θα συντελέσουν στη μαράζωση της τοπικής οικονομίας.
Γίνεται άμεσα αντιληπτό πως η αλυσίδα των οικονομικών συνεπειών που επιφέρει η κατάργηση των δυο οργανισμών θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία.
Θα πρέπει τέλος να γίνει αναφορά σε προγράμματα όπως στεγαστικά, με χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια, με επιδότηση ενοικίου;
Ο ΟΕΚ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, διαθέτει σημαντικό αποθεματικό και ακίνητη περιουσία, ενώ άλλοι οργανισμοί του οφείλουν σημαντικά ποσά. Οι πόροι του προέρχονται από εισφορές των εργαζομένων 1% και των εργοδοτών 0,75%.
Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Ποια θα είναι η τύχη των εργαζομένων στους δυο καταργούμενους Οργανισμούς;
-Γιατί κρίθηκε αναγκαία η κατάργησή τους, τη στιγμή που δεν επιβαρύνουν με τη λειτουργία τους το κράτος;
-Θα συνεχιστούν οι κοινωνικές παροχές όπως κοινωνικός τουρισμός, επιδότηση ενοικίου, άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια κάτω από την ομπρέλα άλλου οργανισμού ή φορέα;
-Τι θα συμβεί με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Οργανισμού;
-Τι πρόβλεψη υπάρχει για τα τρέχοντα δάνεια των εργαζομένων και το επιτόκιο;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Γ. Κουκοδήμος
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.