Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Γ. Παπακωνσταντίνου: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" ΜΟΥ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕKΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ.



Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» για άλλη μια Κυριακή συνεχίζει τη γνωστή (και με αφετηρία τις γνωστές φορολογικές εκκρεμότητες) εκστρατεία της κατά του Υπουργού ΠΕΚΑ. Η τελευταία της «ανακάλυψη» είναι ότι ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα στην ανακύκλωση («Παρεμβάσεις Παπακωνσταντίνου στην ανακύκλωση – Ενίσχυσε συγκεκριμένα συμφέροντα, επιβαρύνοντας τις επιχειρήσεις δοκιμαζόμενων κλάδων κατά 20 εκ. Ευρώ»).
Είναι προφανές ότι κάποια «συμφέροντα» έχουν πράγματι ενοχληθεί από τη διενέργεια οικονομικού, διαχειριστικού και τεχνικού ελέγχου στα συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης (ανακύκλωση). Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του ελέγχου για ανακύκλωση συσκευασιών δείχνουν σημαντικότατες αποκλίσεις για την ποσότητα που συλλέγει η Ανταποδοτική Ανακύκλωση μέσω των Μηχανημάτων Αντίστροφης Πώλησης (ΜΑΠ – σπιτάκια της ανακύκλωσης) σε σχέση με τα στοιχεία που δήλωσε στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για τα έτη 2009 και 2010. Οι ποσότητες που δήλωσε το σύστημα ότι ανακύκλωσε είναι από 8 έως 400 φορές μεγαλύτερες, ανάλογα με το υλικό συσκευασίας, από αυτές που κατέγραψαν οι ελεγκτές. Είναι προφανές ότι το κόστος της ανακύκλωσης ανά τόνο, που αποτελεί το κριτήριο για τον καθορισμό των χρηματικών εισφορών, εμφανίζεται πολύ χαμηλότερο αν υπερτιμάται η ποσότητα που ανακυκλώθηκε.
Ίσως έτσι να εξηγείται το γεγονός ότι η Ανταποδοτική Ανακύκλωση έφτασε να ζητήσει από το δικαστήριο ασφαλιστικά μέτρα και έκδοση προσωρινής διαταγής κατά του ελέγχου, παρότι ο έλεγχος των συστημάτων από τον ΕΟΑΝ αποτελεί το θεμέλιο του θεσμικού πλαισίου της ανακύκλωσης (ν.2939/2001), με πρόβλεψη για ποινική δίωξη όσων αρνούνται ή επιχειρούν να παρεμποδίσουν τον έλεγχο. Η αίτηση της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για προσωρινή διαταγή απορρίφθηκε από το δικαστήριο.
Ο ν.2939/2001 της ανακύκλωσης, αναφέρει ρητά ότι είναι αρμοδιότητα και υποχρέωση του ΕΟΑΝ να «οργανώνει τακτικούς και έκτακτους ελέγχους […] στα οικονομικά στοιχεία της λειτουργίας των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, στα τεχνικά στοιχεία και κάθε άλλο στοιχείο αναφορικά με τη λειτουργία των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης». Κατά το νόμο, ο Υπουργός ΠΕΚΑ ασκεί «έλεγχο και εποπτεία» στον ΕΟΑΝ και προφανώς οφείλει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης. Επίσης, οφείλει να διασφαλίζει ότι ο εποπτευόμενος φορέας στον οποίο έχει εκχωρηθεί δημόσια εξουσία, λαμβάνει τις αποφάσεις του στη βάση έγκυρων και τεκμηριωμένων στοιχείων, όπως απαιτεί η νομιμότητα και η χρηστή διοίκηση.
Το Πρώτο Θέμα βέβαια δεν αναφέρεται φυσικά σε τέτοιες λεπτομέρειες. Απλώς συνεχίζει τις συκοφαντίες που εξυπηρετούν την επιχείρηση λάσπης της εφημερίδας στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου τα τελευταία δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.