Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου



Θέμα: Στελέχωση των Υπηρεσιών της 
Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κ.Κουκοδήμος, σας γνωρίζουμε ότι, η αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών της ελληνικής περιφέρειας, αποτελεί αντικείμενο διαρκούς και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας. Προ το σκοπό αναβάθμισης της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των περιφερειακών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, εξετάζονται και αξιολογούνται οι πραγματικές αστυνομικές ανάγκες κάθε περιοχής, η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα των οικείων αστυνομικών Υπηρεσιών, καθώς και άλλα συναφή στοιχεία, όπως τα γεωμορφολογικά και πληθυσμιακά δεδομένα, η νέα διοικητική διαίρεση της χώρας κ.λ.π, ώστε να προκριθούν οι πλέον ουσιαστικές, ορθολογικές και ωφέλιμες, για τις τοπικές κοινωνίες και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, λύσεις.
Προς την κατεύθυνση αυτή, επιχειρείται ήδη μέσω συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμμάτων, η εκπόνηση μιας ενιαίας μελέτης αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο πλαίσιο αυτό κατόπιν υποβολής στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικού προς τούτο Τεχνικού Δελτίου Προτεινόμενης Πράξης, την 19-1-2011, με απόφαση του οικείου Υπουργού, εντάχθηκε η Οριζόντια Πράξη «Μελέτη Αναδιάρθρωσης –Αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας» στα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013». Σκοπός της παρούσας πράξης είναι η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι Υπηρεσίες της, να προσαρμοστεί η δομή και η λειτουργία της στη σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς και οι κατάλληλες οργανωτικές αλλαγές, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση του ρόλου και της αποτελεσματικότητάς της.
Πέραν αυτών, σε ο,τι ειδικότερα αφορά στο ζήτημα της στελέχωσης των αστυνομικών Υπηρεσιών, σας ενημερώνουμε ότι αυτό, αντιμετωπίζεται σήμερα, μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η συνολική δύναμη του Σώματος, η οποία είναι ελλειμματική, με ορθολογική κατανομή αυτής, σύμφωνα με τις ειδικές προβλέψεις του κανονισμού που διέπει τις μεταθέσεις και τις εν γένει μετακινήσεις του ένστολου προσωπικού. Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας καταβάλλονται προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση των περιφερειακών υπηρεσιών, με ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να ανταποκρίνονται με επάρκεια στην εκπλήρωση της αποστολής τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει στελεχωθεί και η Α.Δ. Πιερίας.
Πάντως, κατά τις τακτικές μεταθέσεις του έτους 2011, η εν λόγω Αστυνομική Διεύθυνση ενισχύθηκε με 4 αστυνομικούς διαφόρων βαθμών και 1 ειδικό φρουρό, καθώς και με 4 ακόμη αστυνομικούς κατωτέρων βαθμών, κατά τις συμπληρωματικές μεταθέσεις του ιδίου έτους. Επίσης, ενισχύθηκε με 1 νεοπροαχθέντα, αρχιφύλακα και 4 αστυνομικούς διαφόρων βαθμών, που τοποθετήθηκαν σε Υπηρεσίες της. Επιπρόσθετα, προς κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών Υπηρεσιών τουριστικών περιοχών, κατά τη θερινή περίοδο η Α.Δ. Πιερίας ενισχύθηκε σταδιακά από 1-6-2011 με 20 τριτοετείς δόκιμους Αστυφύλακες.
Περαιτέρω, σημειώνεται ότι, ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων Αξιωματικών, που πρόκειται να καλυφθούν με τις τακτικές μεταθέσεις με αντικειμενικά κριτήρια (μόρια) έτους 2012, θα αποφασιστεί από το Ανώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων, μετά τις ετήσιες τακτικές κρίσεις, ενώ ο ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων Ανθυπαστυνόμων, Αρχιφυλάκων και Αστυφυλάκων που πρόκειται να καλυφθούν με τις τακτικές μεταθέσεις με αντικειμενικά κριτήρια (μόρια) έτους 2012, θα αποφασιστεί από το Κατώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων, μέχρι τέλος Ιανουαρίου.
Επισημαίνεται δε ότι οι μεταθέσεις των αστυνομικών μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Β’ και Ειδικών Φρουρών, από μια περιοχή μετάθεσης σε άλλη, γίνονται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια (άρθρο 3 π.δ.100/2003 και π.δ. 211/2005) και ουδεμία παρέμβαση γίνεται από την Υπηρεσία. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 19 του π.δ. 100/2003 και άρθρο 15 του π.δ. 211/2005, δίνεται η δυνατότητα στο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στον Αστυνομικό Διευθυντή Πιερίας, να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Α’, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στην εκάστοτε Υπηρεσία.
Τέλος, σας πληροφορούμε ότι, προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δόθηκαν εντολές και οδηγίες για την εντατικοποίηση των ενεργειών τους, την ενεργοποίηση του προσωπικού και την κατάλληλη αξιοποίηση μέσων που διαθέτουν, ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο αστυνόμευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας. Παράλληλα, επισημάνθηκε η σημασία της συνεργασίας των αστυνομικών Υπηρεσιών με τις κατά περίπτωση συναρμόδιες υπηρεσίες και άλλους φορείς, για την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη διασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης και συνοχής σε όλες τις περιοχές της Πιερίας.
Ο Υπουργός
Χρήστος Παπουτσής 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.