Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥΣ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ Ρ/Σ «NET 105,8»
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΡΑΝΤΗ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΟΥΤΣΙΑ



Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
                        Καλημέρα κ. Μπεγλίτη. Πανηγυρίζουμε σήμερα;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, δεν πανηγυρίζουμε, αλλά από την άλλη πλευρά όμως δε μπορούμε να υποτιμήσουμε τις θετικές διαστάσεις μιας συμφωνίας πολύ σημαντικής για τη χώρα μας. Πιστεύω ότι είναι ένα εξαιρετικά θετικό, θα το χαρακτήριζα ανακουφιστικό αποτέλεσμα, ακόμα και εξ αντιδιαστολής. Ας σκεφτούμε όλοι, ας φανταστούμε όλοι πώς θα ήταν η σημερινή ημέρα μ' ένα αρνητικό αποτέλεσμα χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες. Θα είχαμε σήμερα ένα κλίμα πλήρους διάλυσης στη χώρα μας και πιστεύω θα μπαίναμε σε μια μακρά περίοδο αστάθειας.
            Το αποτέλεσμα δημιουργεί την αφετηρία για να δουλέψουμε και πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά ως ελληνική κοινωνία, ως πολιτικό σύστημα, ως ελληνικός λαός την επόμενη περίοδο, για να μπορέσουμε αξιοποιώντας αυτό το θετικό περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το θετικό αποτέλεσμα, για να βγούμε από την κρίση. Με άλλα λόγια είναι ένα, αποτέλεσμα που παρέχει τη δυνατότητα να είμαστε παρόντες για ένα πολύ σημαντικό χρονικό διάστημα μέσα στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ευρωπαϊκών θεσμών, σε μια περίοδο που αναμένονται, κατά την προσωπική μου άποψη και σημαντικές πολιτικές εξελίξεις μέσα στον ίδιο τον ευρωπαϊκό χώρο, στο ίδιο το ευρωπαϊκό πολιτικό και θεσμικό σύστημα.
Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Υπάρχουν δυο ερωτήματα. Το ένα, το δεύτερο το βάλατε εσείς τώρα και το ερωτηματικό για τις αλλαγές αυτές που λέτε και υπονοείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρώτο ερώτημα είναι μήπως τεθούν πάλι τα ίδια διλήμματα σε λίγο χρονικό διάστημα.
Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ούτως ή άλλως ο κ. Μπεγλίτης είχε πει ότι τον Ιούνιο έρχονται κι άλλα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα ήμουν ο τελευταίος που θα δημιουργούσα, μια εικόνα ειδυλλιακή για το τι μέλλει γενέσθαι, για το ποιες υποχρεώσεις έχουμε μπροστά μας. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη δύσκολη, επίπονη και επώδυνη προσπάθεια. Οι θυσίες πρέπει να πιάσουν τόπο. Δεν έχουμε τελειώσει αυτή τη μακρόσυρτη διαδικασία, δεν έχουμε διαβεί αυτό το σκληροτράχηλο δρόμο.
                        Σήμερα το στοίχημα είναι, με βάση αυτή τη συμφωνία, να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές, στις ριζικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, καταβάλλοντας ως ελληνικός λαός με τρόπο δίκαιο, με τρόπο αναλογικό, και αυτό πρέπει να εμπεδωθεί και να γίνει συνείδηση στον ελληνικό λαό, τα βάρη και τις θυσίες. Δεν είπα ποτέ και δεν πρέπει να πούμε ποτέ στον ελληνικό λαό ότι η προσπάθεια τελειώνει εδώ. Η προσπάθεια τώρα αρχίζει για μια νέα περίοδο για την Ελλάδα.
                        Θα υπάρξουν βεβαίως και άλλα μέτρα. Όμως το σημαντικό είναι, με βάση αυτή τη συμφωνία στις Βρυξέλλες, να έχουμε το χρόνο για να μπορέσουμε ν' αλλάξουμε πολλά πράγματα στη χώρα. Να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, να διορθώσουμε λάθη ή παραλείψεις του πρόσφατου παρελθόντος.
Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Κύριε Μπεγλίτη, το ζητούμενο μέσα απ' όλη αυτή τη διαδικασία, χτες ήταν η κορύφωση, είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πιστεύετε ότι τελικά το καταφέραμε αυτό;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Έχουμε στην προβολή του ένα αποτέλεσμα 120% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος το 2020. Δεν είναι μικρό το ποσοστό, είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό. Όμως γι' αυτό είπα προηγουμένως ότι πρέπει να δουλέψουμε στην κατεύθυνση της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, στην κατεύθυνση της πλήρους δημοσιονομικής εξυγίανσης, ώστε να περάσουμε σε μια νέα φάση πρωτογενών πλεονασμάτων για να μπορέσουμε έτσι να καταστήσουμε διαχειρίσιμο, πιο βιώσιμο, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.
                        Όμως το αποτέλεσμα είναι θετικό, αν το δούμε και άμεσα υπό την έννοια ότι έχουμε ένα σημαντικό ετήσιο κέρδος από μείωση των υποχρεώσεών μας για την καταβολή τοκοχρεολυσίων, σε ετήσια βάση μιλώ. Αυτό θα ελαφρύνει τον προϋπολογισμό και θα επιτρέψει αυτά τα ποσά που θα δίναμε στην πληρωμή τόκων, να τα στρέψουμε, είτε στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, είτε βεβαίως και στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών σχεδίων, δηλαδή να ξαναβάλουμε την ανάπτυξη στο κέντρο της εθνικής μας προσπάθειας.
Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος συνοδεύεται με τη μείωση του κράτους, έτσι δεν είναι;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς, συνοδεύεται θα το έλεγα καλύτερα, με μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική στο χώρο του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι λέξεις. Οι λέξεις «κράτος» και «Δημόσια Διοίκηση» δυστυχώς για πάρα πολλά χρόνια για το πολιτικό μας σύστημα ήταν λέξεις ταμπού, τις αποφεύγαμε όλοι, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο, γιατί πάνω απ' όλα η κρίση που βιώνει η χώρα, είναι η κρίση του κράτους.
                        Άρα λοιπόν πρέπει σ' αυτή την κατεύθυνση να εργαστούμε συλλογικά, να εργαστούμε εθνικά, να ξαναδούμε το κράτος, μέσα στην εθνική αυτή προσπάθεια, κάνοντας σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις και αλλαγές.
Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Τρία σημεία τα οποία νομίζω ότι είναι σημαντικά και θα τα βρούμε μπροστά μας, θ' αναπτυχθεί πολλή κουβέντα γι' αυτά.
                        Σημείο πρώτο: Επιτροπεία. Σημείο δεύτερο: Ειδικός λογαριασμός. Σημείο τρίτο: Τι πρέπει να γίνει και τι περισσότερο να περάσει μέσα στο σύνταγμά μας.
Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Και Αγγλικό Δίκαιο..
Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Σωστά, Αγγλικό Δίκαιο το τέταρτο, έχεις δίκιο.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Συζητήθηκαν πολύ αυτά τα θέματα, νομίζω πολλές φορές μ' έναν εξόχως συναισθηματικό τρόπο που κρύβει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώσαμε και καλούμαστε να συνεχίσουμε να βιώνουμε ως χώρα. Αυτά τα ζητήματα τέθηκαν στο τραπέζι και αν θέλετε, μ' έναν τρόπο επιβλήθηκαν δια της συμφωνίας στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακριβώς γιατί είχε διαρραγεί ή σχέση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης μεταξύ της χώρας μας, του πολιτικού μας συστήματος και των Ευρωπαίων εταίρων.
                        Εάν εμείς οι ίδιοι ήμασταν στην πρωτοπορία των αλλαγών, κάναμε αυτά που λέγαμε, ήμασταν αξιόπιστοι και εμπεδώναμε εμπιστοσύνη, αυτές οι θεσμικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε θα χρειάζονταν. Και αυτή την αλήθεια πρέπει να την πούμε στον ελληνικό λαό. Γιατί θυμάμαι πάντα, επειδή έχω δουλέψει χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι μας κάναμε αυτή τη, θα έλεγα συνειδητή επιλογή, τα καλά να τα πιστωνόμαστε εμείς, εννοώ το ελληνικό πολιτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις και τ' αρνητικά και τις ευθύνες κάθε φορά να τα ρίχνουμε στις πλάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών θεσμών.
                        Αυτό λοιπόν το συλλογικό εθνικό ψέμα πρέπει να τελειώσει. Πρέπει ν' αποκτήσουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα ως χώρα, αναλαμβάνοντας να υλοποιήσουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Άρα λοιπόν, πρέπει όλοι με αίσθημα σοβαρότητας και ευθύνης να τα δούμε αυτά τα θέματα. Εμένα αυτοί οι θεσμοί δε με φοβίζουν, υπό την έννοια ότι αν κάνουμε τη δουλειά μας καλά, εάν είμαστε σοβαροί, αν είμαστε ειλικρινείς στο καθημερινό μας έργο, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.
                        Αντίθετα, αν πάμε να κοροϊδέψουμε, ή αν πάμε ν' αγοράσουμε χρόνο και να κερδίσουμε καθυστερήσεις, αντιλαμβάνεστε ότι αυτοί οι θεσμοί θα έχουν από την πλευρά των Ευρωπαίων ένα λόγο ύπαρξης στην Ελλάδα. Άρα λοιπόν, το πρόβλημα και σ' αυτή την περίπτωση, είναι ένα πρόβλημα δικό μας. Εμείς το δημιουργήσαμε, δια των ελλειμμάτων μας, δια της ελλειμματικής πολιτικής μας βούλησης, δια της ελλειμματικής διαχειριστικής μας ικανότητας και αποτελεσματικότητας είναι που δημιουργήσαμε αυτούς τους θεσμούς ελέγχου της Ελλάδας.
Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Κύριε Μπεγλίτη, χρόνος εκλογών;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πιστεύω ότι ο χρόνος των εκλογών με την ολοκλήρωση, γιατί δεν τελείωσε η προσπάθεια με την ολοκλήρωση εννοώ και τη νομοθετική σειράς αποφάσεων, ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει όπως έχει προσδιοριστεί..
Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Άρα πάμε για τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου απ' ό,τι φαίνεται.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ακριβώς. Σ' αυτές τις ημερομηνίες όλοι νομίζω λίγο πολύ συμφωνούμε.
Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ολοκληρώθηκε το Eurogroup το οποίο το περιμένατε στο ΠΑΣΟΚ για ν' ανοίξει για τα καλά η διαδικασία. Ξεκινάει δηλαδή από σήμερα;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η διαδικασία είχε ήδη ξεκινήσει, απλώς είχαμε πει ότι είμαστε ευέλικτοι, για να προσαρμόσουμε τις δικές μας διαδικασίες και το δικό μας χρονοδιάγραμμα στις αποφάσεις που θα λαμβάνονταν για τη χώρα.
Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Άρα, 3-4 Μαρτίου η Συνδιάσκεψη..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ναι, έχουμε προγραμματίσει την Εθνική Συνδιάσκεψη 3-4 Μαρτίου και πιστεύω ότι όλα θα πάνε ομαλά με τον πιο συντεταγμένο και ενωτικό τρόπο, με ηρεμία και θα ολοκληρωθούν στις ημερομηνίες που είχαμε πει. Όμως, όπως σας είπα και το επισημαίνω αυτό, όντως ευέλικτοι, για να φέρουμε τις ημερομηνίες και πιο σύντομα.
Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Στον ενωτικό τρόπο τον οποίο μόλις αναφέρατε είναι και η ένταξη μέσα αυτών που έχουν διαγραφεί;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: Γίνεται μια εθνική προσπάθεια, αναλάβαμε όλοι ένα τεράστιο πολιτικό κόστος, παίρνοντας την εθνική ευθύνη ο κάθε Βουλευτής, για να μη φτάσει η χώρα σήμερα, είχαμε ένα αρνητικό στη χρεοκοπία. Άρα λοιπόν, πολλοί συνάδελφοι, εγώ σέβομαι τον κάθε συνάδελφο για τη διαδρομή του και την ιστορία του, δε μετείχαν αυτής της συλλογικής εθνικής προσπάθειας. Και δεν πιστεύω ότι πρέπει ν' αντιμετωπίζονται μείζονες εθνικές αποφάσεις, όπως είναι αυτή η απόφαση της περασμένης Κυριακής στην ελληνική Βουλή, με μια λογική «αλά κάρτ», συγκυριακά, καιροσκοπικά.
                        Εγώ πιστεύω ότι θα ήταν ένα εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα για την ελληνική κοινωνία, σε μια περίοδο μειωμένης αξιοπιστίας των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και βεβαίως αναλαμβάνει και το κόστος της στάσης του και των αποφάσεών του. Προσωπικά μιλώ, δεν μιλώ ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Είμαι Βουλευτής που ανέλαβα την εθνική μου ευθύνη και ψήφισα και πιστεύω ότι ο καθένας μας αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του, πρέπει ν' αναλάβει και το κόστος.
                        Εγώ προσωπικά διαφωνώ με το να κάνουμε ένα παιχνίδι, θα έλεγα μια μικροπολιτική κουτοπονηριά, να αφήσουμε να περάσει ο χρόνος, δυο τρεις εβδομάδες, και να προσποιηθούμε όλοι ότι δεν συνέβη τίποτα. Συνέβη κάτι πολύ σημαντικό την προηγούμενη Κυριακή και διαφωνώ μ' εκείνους που λένε ότι με την πρώτη ευκαιρία, με το πρώτο νομοσχέδιο μπορεί ο καθένας να επιστρέψει. Αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικά λανθασμένο μήνυμα ως στάση πολιτική.
Π. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνομιλία. Καλημέρα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.