Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΗΣ UNESCO



Βέροια 21 Φεβρουαρίου 2012

Η διαφύλαξη της γλωσσικής μας κληρονομιάς αποτελεί «μέγιστον μέλημα», επειδή η ελληνική, η μητρική μας γλώσσα, είναι ο ισχυρότερος συνδετικός ιστός των παραδόσεων και του πολιτισμού μας και συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση της ιστορικής και εθνικής μας συνείδησης. Οι ρίζες της ελληνικής γλώσσας, όπως και η ιδέα της ελευθερίας σηματοδοτούν την εθνική μας ταυτότητα.

Μόνον μέσω της γλώσσας επιτυγχάνεται η ουσιαστική μύηση στον ιδεολογικό πλούτο του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γραμματείας, του ελληνοκεντρικού ανθρωπισμού και της κοινής μήτρας των αξιών και των ιδεών, που διαμόρφωσαν τις κοινωνίες και τα έθνη του κόσμου μας.
Στην εποχή μας, περισσότερο ίσως από ποτέ, είναι απολύτως αναγκαία η συνειδητοποίηση, ότι η ολοκληρωμένη γνώση της γλώσσας μας προϋποθέτει, την αποκατάσταση των άρρηκτων σχέσεων ανάμεσα στις παλαιότερες μορφές της και στη σημερινή.
Στην εκπαίδευση σίγουρα, δεν αρκεί η ποσοτική ενίσχυση της γλωσσικής παιδείας. Επιβεβλημένη είναι η ποιοτική αναβάθμιση του γλωσσικού μαθήματος, που έχει δύο προαπαιτούμενα: την ελκυστική και αποδοτική διδασκαλία και τα κατάλληλα για το σκοπό αυτό, καλογραμμένα διδακτικά βιβλία.
Για να μπορούν οι μελλοντικές γενιές των Ελλήνων να συνεχίσουν να μιλούν την ελληνική γλώσσα και να ακούν «μέσα από τα κόκκαλά της το σταθερό άσμα των περιπετειών της ελληνικής ψυχής».
Η ελληνική γλώσσα συνιστά φορέα θεμελιωδών γραμματειακών ειδών και διαχρονικών αξιών. Με αυτήν, διαχρονικά και παγκόσμια, διαμορφώθηκαν οι ηθικές, κοινωνικές και πολιτικές ιδέες, με επίκεντρο τον Άνθρωπο.
Η προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας, η διάσωση των γλωσσών που τείνουν να εξαφανιστούν, η προστασία και η διαφύλαξη της μητρικής γλώσσας και της γλωσσικής κληρονομιάς των Λαών και των Εθνών υπομνηματίζει την Ιστορία, αποκαλύπτει τα βάθη της Συνείδησής του Κόσμου και όλους μας ανεβάζει στους χώρους του Αιώνιου.

ΘΟΥΛΗ-ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Ν. Ημαθίας «Δίκτυο Πολιτισμού και Ανάπτυξης της Οικολογικής Δημοκρατίας» - Μέλος Ε.Σ. ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.