Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Τροποποίηση του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα



  • Ερώτηση Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου
  • Ζητούν η προστασία της επιχειρηματικότητας να μην λειτουργεί εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατέθεσαν την Πέμπτη Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία της κας Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη με θέμα την ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα που αφορά τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.
Όπως επισημαίνουν οι Βουλευτές σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία εξυγίανσης μιας επιχείρησης κατέληξε να γίνεται σε βάρος των εργαζόμενων και των ασφαλιστικών τους ταμείων.

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της ερώτησης:

Με τις ρυθμίσεις των ν.3588/2007 και 4013/2011 αρθ.99 προτάθηκε ως νέο έκτο κεφάλαιο του Πτωχευτικού Κώδικα η πτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης των επιχειρήσεων με στόχο την διάσωση των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της οικονομίας.
Στην δικαστική πρακτική με την πάροδο των χρόνων διαπιστώθηκε ότι:
α) οι εν λόγω διατάξεις κυριολεκτικά κατέληξαν να εξελιχθούν σε «κολυμπήθρα του Σιλωάμ», για προβληματικές και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις οι οποίες ως δρόμο αποφυγής της πτώχευσης καταφεύγουν σωρηδόν στις εν λόγω ρυθμίσεις, αποφεύγουν τις συνέπειες της πτωχευτικής διαδικασίας και
β) κατά τις ρυθμίσεις του αρθ.106 του πτωχευτικού κώδικα η κυριότερη συνέπεια της επικύρωσης της συμφωνίας των πιστωτών είναι η δέσμευση των πιστωτών που δεν έχουν συμπράξει σε αυτήν.
Καθίσταται, λοιπόν, βέβαιο ότι οι εν λόγω πιστωτές ικανοποιούνται σχεδόν στο σύνολό τους όχι όμως και οι απαιτήσεις των εργαζομένων οι οποίοι καθυστερούν ως προς την ικανοποίηση των αξιώσεών τους και ταλαιπωρούνται στις δικαστικές αίθουσες ή στις συναντήσεις διαπραγμάτευσης.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι δεσμεύονται από τις συμφωνίες των πιστωτών μεγαλύτερου οικονομικού μεγέθους (π.χ. τραπεζών κλπ) και κυρίως δεν κατατάσσονται προνομιακά, όπως συμβαίνει στην διαδικασία πτώχευσης, με συνέπεια να καθίστανται αδύναμοι διαπραγματευτές.
Ενόψει των παραπάνω αδικιών και ανισοτήτων εκτιμώ ότι οι εν λόγω διατάξεις πρέπει να τροποποιηθούν υπέρ των αδύνατων οικονομικών στρωμάτων (εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά τους ταμεία) παράλληλα με τη διάσωση των υγιών επιχειρήσεων.

Ενόψει των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Είναι στις προθέσεις των συναρμόδιων υπουργείων η τροποποίηση της διαδικασίας του αρθ.99 του πτωχευτικού κώδικα προς τις παραπάνω κατευθύνσεις, ώστε
  • η επιχειρηματικότητα να μην πλήττεται και
  • η εν λόγω εξυγίανση να μην καταλήγει να είναι διαδικασία σε βάρος των εργαζόμενων και των ασφαλιστικών τους ταμείων;
  1. Είναι στις προθέσεις τους
  • η τροποποίηση των άνω διατάξεων ώστε να συντμηθούν οι προθεσμίες προσδιορισμού δικασίμου και των προβλεπόμενων διαδικασιών και
  • η προνομιακή συμμετοχή απαιτήσεων που προέρχονται από εργασιακές συμβάσεις και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, όπως ορίζεται και στο αρθ.154 του Πτωχευτικού Κώδικα;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.