Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΣΟΚ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.





ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

1. Το πρόβλημα που κληθήκαμε ως Κίνημα να αντιμετωπίσουμε από τον Οκτώβριο του 2009, δεν είχε μόνο δημοσιονομική διάσταση - δεν ήταν δηλαδή αποκλειστικά πρόβλημα ιλιγγιώδους ελλείμματος και χρέους, που άφησε πίσω της η ΝΔ και απειλούσαν την ύπαρξη της χώρας. Επίσης, δεν ήταν μόνο πρόβλημα διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, η οποία είχε τραυματιστεί βαρύτατα από τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης.
- Υπήρξε και μία τρίτη, εξαιρετικά προβληματική διάσταση, που δυσχέρανε σημαντικά την έγκαιρη αντιμετώπιση της κρίσης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη: η κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
2. Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου (βλ. παρακάτω στο παράρτημα) υπογράμμιζε από τα τέλη του 2009 ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά βαθύτερες διαρθρωτικές αδυναμίες (σπατάλη, φοροδιαφυγή, ανομία κ.ο.κ.) που χρειάζονται χρόνο για να αντιμετωπιστούν, η συντηρητική Ευρώπη πίεζε για άμεσες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
- Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου από τις αρχές του 2010 τόνιζε ότι, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, και ότι ο βασικός στόχος όλων των κερδοσκοπικών επιθέσεων είναι το ίδιο το ευρώ, η συντηρητική Ευρώπη μιλούσε αποκλειστικά για «Ελληνικό πρόβλημα».
- Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου από τον Οκτώβριο του 2009 - όπως και συνολικά οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές - υποστήριζε ότι, τα προβλήματα της Ευρώπης δεν θα αντιμετωπιστούν με υφεσιακές πολιτικές, αλλά με τολμηρές επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη και με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο φόρος στο διοξείδιο του άνθρακα και τα ευρωπαϊκά ομόλογα, η συντηρητική Ευρώπη απλώς παρέπεμπε τα θέματα αυτά από το ένα στο άλλο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
- Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου από την πρώτη στιγμή έθεσε το θέμα του δημοκρατικού ελέγχου πάνω στις ανεξέλεγκτες χρηματοπιστωτικές αγορές, η συντηρητική Ευρώπη συμφωνούσε στα λόγια αλλά στην πράξη έκανε ελάχιστα έως τίποτα για να αρχίσει να μπαίνει τέλος στην ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία.
3. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η αδυναμία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση με τρόπο αποφασιστικό, εξαρχής. Η Ελλάδα στάθηκε βέβαια όρθια. Και αυτό είναι το σημαντικότερο όταν κινδυνεύεις με χρεοκοπία. Χάρις στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, τις θυσίες του Ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων μας. Αλληλεγγύη στην Ελλάδα φυσικά και υπήρξε, και μάλιστα πρωτόγνωρη, αλλά με τέτοιο τρόπο που δεν επέτρεψε στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει τη φωτιά εν τη γεννέσει της. Φωτιά που έγινε πυρκαγιά που απειλεί πια όλη την ΕΕ.
- Σήμερα, όλοι αναγνωρίζουν, ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι μεγάλες διαρθρωτικές της αδυναμίες. Ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο. Ότι ναι μεν πρέπει να μειωθούν τα ελλείμματα και να περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με υφεσιακές πολιτικές. Ότι το πρόβλημα είναι σαφέστατα Ευρωπαϊκό και όχι μόνο Ελληνικό. Ότι χρειάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ευρώπη για τη χρηματοδότηση της ανταγωνιστικότητάς της, όπως ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ή / και τα ευρωπαϊκά ομόλογα. Σήμερα όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να προχωρήσει η ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών.
- Σήμερα, αυτά που υποστήριζε ο Γιώργος Παπανδρέου εδώ και δύο χρόνια, έχουν γίνει κοινός τόπος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά οι αποφάσεις καθυστερούν. Η συντηρητική Ευρώπη καθυστερεί και παλινδρομεί.
4. Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Π.Ν. Ράσμουσσεν είπε την περασμένη Παρασκευή στη Συνδιάσκεψη των Βρυξελλών, αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου: «Γιώργο, είσαι το έμβλημά μας. Σε θαυμάζουμε και σε σεβόμαστε...Όλοι εμείς που προσπαθήσαμε ή προσπαθούμε να ασκήσουμε το ρόλο του Πρωθυπουργού, έχουμε επίγνωση τι θυσίασες, τι έπραξες για να υπηρετήσεις το συμφέρον της χώρας και του λαού σου. Σκέφτομαι τι έκαναν οι αγορές, πρώτα είπαν στο Γιώργο, μαζί με το ζεύγος Μερκοζί: «Πρέπει να περιορίσεις το κοινωνικό κράτος». Και όταν ο Γιώργος προσπάθησε να το κάνει όσο πιο ανώδυνα γινόταν, τους προειδοποίησε λέγοντας: «Αν προχωρήσω περισσότερο σ' αυτή την κατεύθυνση, τότε η Ελλάδα θα πέσει σε μεγάλη ύφεση». Και είχε δίκιο. Όταν η Ελλάδα έπεσε σε ύφεση τότε οι αγορές είπαν: «Τώρα, Γιώργο, πρέπει να κάνεις κάτι για την ανάπτυξη. Αν δεν το κάνεις δε θα αγοράσουμε τα ομόλογά σας». Πρώτα δεν αγόραζαν τα ελληνικά ομόλογα γιατί δεν γινόντουσαν αρκετές περικοπές και μετά δεν αγόραζαν τα ελληνικά ομόλογα επειδή δεν υπήρχε ανάπτυξη...»

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΕΞΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
1. ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Γ. Παπανδρέου, συνέντευξη Τύπου - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βρυξελλών, 11/12/2009:

«Αυτά που κάνουμε εμείς είναι βαθύτερα και θα είναι και μακροχρόνια, προς όφελος της βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας. Γιατί το να κόψεις σήμερα το μισθό ή τη σύνταξη, δεν δημιουργεί βιωσιμότητα στην ελληνική οικονομία. Δεν απαντά στο πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Το τονίζω αυτό. Να φύγουμε απ' αυτή την ιδεοληψία. Υπάρχουν άλλα προβλήματα που έχει η χώρα μας και αυτά είναι που πρέπει να χτυπήσουμε. Το λέω, είναι πιο δύσκολα, πιο σκληρά κατ' εμέ, αλλά πιο δίκαια και πολύ πιο σημαντικά για το μέλλον της χώρας μας.
...Αυτά τα έχω πει, δεν τα λέω σήμερα, δεν τα είπα χθες, τα λέω εδώ και κάποια χρόνια, ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ο μισθωτός, είναι αυτή η τεράστια σπατάλη, που έχει πολλές αιτίες. Είναι ένας δημόσιος τομέας υπέρογκος, πράγματι υπέρογκος, αλλά έχει συγκεκριμένες αιτίες. Και οι βασικές αιτίες είναι η πελατειακή αντίληψη, η διαφθορά και βεβαίως ένας φορολογούμενος, ο οποίος λέει -πολλές φορές δικαίως, αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει, και σε αυτό θα βάλουμε τάξη- «εγώ γιατί να πληρώνω όταν άλλοι φοροδιαφεύγουν»; Ή «εγώ γιατί να πληρώνω, όταν δεν βλέπω τις απαραίτητες υπηρεσίες στην παιδεία, στην υγεία και στη σύνταξη; Όταν δεν έχω σωστή μεταχείριση από το κράτος»; Άρα, λοιπόν, μιλάμε για μεγάλες θεσμικές αλλαγές, αλλά είναι βεβαίως μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής την οποία εμείς έχουμε χαράξει.
...Να περάσουμε αυτή τη δύσκολη στενωπό, χτυπώντας τις ρίζες των προβλημάτων, και όχι να πληρώσει ξανά ένα κομμάτι του Ελληνικού λαού, που πάντα καλείται να πληρώσει αυτές τις κρίσεις και αυτές τις δυσκολίες. Να προστατέψουμε δηλαδή το εισόδημα του μέσου και του φτωχότερου Έλληνα.
...Αν ήμασταν στο χείλος του γκρεμού και η μόνη λύση ήταν να παγώσουμε, θα κόβαμε και στο μισό τους μισθούς. Δεν είμαστε εκεί. Δεν είμαστε εκεί και εγώ δίνω την μάχη ακριβώς για να μη φτάσουμε εκεί. Αυτός είναι ο αγώνας μου.
...Πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι τα αίτια. Ο μισθωτός είναι το πρόβλημα στη χώρα μας; Εκεί είναι το πρόβλημα; Ρωτάω. Εκεί είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας; Ή, είναι η μεγάλη σπατάλη που υπάρχει στο Δημόσιο;»


2. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ

Συζήτηση Γιώργου Α. Παπανδρέου, Jose Luis Zapatero, Valdis Zatlers και Jean - Claude Trichet στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, 28/1/2010


«Πρώτα απ' όλα, θέλω να τονίσω ότι το πρόβλημα που έχουμε, το έχουμε δημιουργήσει εμείς οι ίδιοι και ότι εμείς, οι Έλληνες, πρέπει να διορθώσουμε τα προβλήματα της χώρας μας. Η Ευρωζώνη θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε την κατάλληλη πειθαρχεία για να το πετύχουμε, και θα μας δώσει το κίνητρο για να το κάνουμε.
Την ίδια στιγμή, έχω παρατηρήσει από τις εμπειρίες αυτές των τελευταίων μηνών, ότι γίνεται -όπως ανέφερε ο κύριος Zapatero- μία επίθεση στην Ευρωζώνη από συγκεκριμένα συμφέροντα, πολιτικά ή οικονομικά, και ότι συχνά οι χώρες χρησιμοποιούνται ως ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης. Συνεπώς, αποτελούμε στόχο συγκεκριμένων κινήτρων και φυσικά, υπάρχει κερδοσκοπικό όφελος στις παγκόσμιες αγορές».

Γ. Παπανδρέου, διάγγελμα, 2/2/2010

«Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο ενός ευρύτερου κερδοσκοπικού παιχνιδιού, που στόχο έχει ακόμη και το ίδιο το ευρώ. Δυστυχώς, εξαιτίας των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος, η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης».

Γ. Παπανδρέου, 2/2/2010, ομιλία στο συνέδριο του Economist:

«Η Ελλάδα, με δική της ευθύνη, για την ακρίβεια με την ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κερδοσκοπικής επίθεσης, που δεν αφορά μόνο εμάς. Πολλοί στοιχηματίζουν στην χρεοκοπία χωρών, άλλοι στοιχηματίζουν στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, αλλά το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Να στραγγαλίζεται η οικονομία, με εκτίναξη των λεγόμενων spreads σε απολύτως αδικαιολόγητα επίπεδα».

3. ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΙ ΜΕ ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (ομόλογα, transaction tax, carbon tax)


Γ. Παπανδρέου, συνέντευξη Τύπου - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βρυξελλών, 30/10/2009:


«Θεωρώ επίσης, πέραν του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει και μπορεί να παίξει ρόλο στην κλιματική αλλαγή, ότι έχει και μία ευκαιρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει σημαντικά σε ανταγωνιστικότητα διεθνώς. Το πέρασμα σε μια πράσινη τεχνολογία είναι και μία ευκαιρία να ξαναποκτήσει η Ευρώπη έναν πολύ σημαντικό οικονομικό και παραγωγικό ρόλο παγκοσμίως. Ακριβώς αυτός είναι ο στόχος μας και για την Ελλάδα, να μεταβούμε στη λογική της πράσινης τεχνολογίας, ανάπτυξης, εκπαίδευσης, που θα δώσει και νέες δουλειές και νέα ανάπτυξη στη χώρα μας, μια εντολή την οποία πήραμε βεβαίως και ως χώρα, και ως κυβέρνηση από τις πρόσφατες εκλογές.
Βέβαια, οι αλλαγές αυτές, αυτή η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία είναι πολύ δύσκολη και γι΄ αυτό ακριβώς έγινε πολλή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γύρω από τους χρηματοδοτικούς πόρους και τα εργαλεία τα οποία θα μπορεί να έχει κανείς στα χέρια του, για να μπορέσει να κάνει αυτή τη μετάβαση: μια αλλαγή στην τεχνολογία, μια αλλαγή στην παιδεία, στις υποδομές, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στον πράσινο τουρισμό, στις μεταφορές και σε πολλά άλλα.
Άρα λοιπόν, ήταν λογικό να επικεντρωθεί το Συμβούλιο, και να είναι και το αντικείμενο διαφωνιών, για το πώς θα χρηματοδοτήσουμε αυτή τη νέα αναπτυξιακή αντίληψη. Η πρόταση που κατέθεσα εγώ προσωπικά, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, είναι να συνδέσουμε την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Δηλαδή, να βρεθούν νέες επενδύσεις, που θα αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, αλλά θα είναι επενδύσεις, στην προσπάθεια της ανθρωπότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των χωρών μας, να μεταβούν σε μια πράσινη οικονομία, έτσι ώστε να είναι και βιώσιμη, που θα έχει ως αποτέλεσμα να αναπτυχθούν οι οικονομίες μας, για να μπορούμε να έχουμε και αντιμετώπιση της ύφεσης, αλλά και των μεγάλων ελλειμμάτων, που πολλές φορές δημιουργούνται σε πάρα πολλά κράτη, ειδικά λόγω αυτής της ύφεσης που έχουμε σήμερα.
Σε αυτό, έκανα μία συγκεκριμένη πρόταση, χθες, για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, πέραν αυτών των οποίων συζητούσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα και, σήμερα, είχα την υποστήριξη της πρότασης αυτής και από τον Gordon Brown και από τον Αυστριακό Καγκελάριο, τον κ. Feynman, και από την Επιτροπή. Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι ο φόρος επί των συναλλαγών, που στα αγγλικά λέγεται transaction tax, ή αλλιώς, όπως παλαιότερα είχε ονομαστεί Τobin tax, φόρος του Tobin.
Επίσης, καταθέσαμε ιδέες, όπως είχαν διαμορφωθεί και από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, των Πράσινων οικολόγων, διεθνούς χρηματοδότησης, μέσα από τα διεθνή ταμεία αυτής της πράσινης τεχνολογίας, ιδιαίτερα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως βεβαίως και φόρο επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος.
Χαίρομαι, διότι η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή και αποφάσισε το Συμβούλιο να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει όλες τις καινοτόμες μεθόδους χρηματοδότησης».

Γ. Παπανδρέου, συνέντευξη Τύπου - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βρυξελλών, 11/12/2009:

«Εμείς επίσης τονίσαμε και ξανασυζητήθηκε το θέμα των νέων και πιο καινοτόμων τρόπων χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά βεβαίως και της μεταφοράς πλούτου προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως είναι το λεγόμενο transaction tax, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ή τα πράσινα ομόλογα, ή επίσης ο φόρος στο διοξείδιο του άνθρακα, το carbon tax. Επιβεβαιώθηκε ότι η Επιτροπή δουλεύει πάνω σε αυτές τις προτάσεις...»




4. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Η ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Γ. Παπανδρέου, συνέντευξη Τύπου - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 11/12/2009:

«Και βεβαίως, τονίσαμε ότι χρειάζεται επίσης συντονισμένη στρατηγική στην σταδιακή απεμπλοκή των τραπεζών από τις κρατικές ενισχύσεις, στην αναδιάρθρωση των εποπτικών μηχανισμών. Όπως θυμάστε, είναι ένα βασικό στοιχείο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η αδιαφάνεια που υπήρχε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν στο επίκεντρο, στην καρδιά του προβλήματος της κρίσης. Αναλάμβαναν ρίσκο χωρίς λογοδοσία και, μετά βεβαίως, το ρίσκο το μετέφεραν στα κράτη και στους δημόσιους προϋπολογισμούς.
Και βεβαίως, στηρίζουμε ως Ελλάδα την πρωτοβουλία της δημιουργίας νέων εποπτικών οργανισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και διεθνώς για το τραπεζικό σύστημα και γενικότερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
...Είναι απαράδεκτο, οικονομίες χωρών -οποιασδήποτε χώρας, δεν αναφέρθηκε ειδικά στην Ελλάδα- να είναι έρμαια στις αξιολογήσεις διαφόρων οίκων.
...Επίσης, στηρίξαμε, και δεν ήμασταν οι μόνοι, ότι την κρίση δεν μπορεί να την πληρώσει ούτε η φτωχολογιά, ούτε το μέσο εισόδημα, τα μεσαία εισοδήματα, που στο κάτω-κάτω έχουν από ελάχιστη μέχρι καμία ευθύνη. Και δεν μπορεί να έχουμε αυτή την τεράστια ανισότητα, που συνεχίζεται ή και διευρύνεται, από τις επιπτώσεις της κρίσης, με τα bonus, με τους υψηλούς μισθούς, που τονίζουν την κοινωνική και οικονομική αδικία και ανισότητα».

Γ. Παπανδρέου, συνέντευξη Τύπου - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 29/10/2010:

«Για το G-20, νομίζω ότι ήταν επιτυχία μας το γεγονός ότι ζητήσαμε να προστεθεί εκεί η ανάγκη να υπάρχει έλεγχος στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετά από την κρίση που είχαμε το 2008. Συνεχίζουμε να έχουμε προβληματισμό σε παγκόσμιο επίπεδο για τους κανόνες διαφάνειας, εποπτείας και φορολόγησης των τραπεζών.
Αυτό έχει τεθεί και εγώ ζήτησα να συμπληρωθεί με το να έχει θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να χτυπήσει τους φορολογικούς παραδείσους και τη φοροδιαφυγή μέσω των φορολογικών παραδείσων. Ακριβώς αυτό υιοθετήθηκε και νομίζω ότι είναι ένα θετικό βήμα.
...Εμείς θέσαμε και πάλι εδώ το ζήτημα, ότι ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι και να μην προωθεί πρακτικές για την φοροδιαφυγή και τους φορολογικούς παραδείσους. Από τη μια μεριά, δηλαδή, να δανείζουν σε μια χώρα, και να ζητούν από τη χώρα αυτή να αποπληρώνει τα δάνεια και με τόκο και, από την άλλη μεριά, τα έσοδα τα οποία θα πρέπει να έχει μια χώρα, να φεύγουν και, μάλιστα, να διευκολύνουν οι ίδιες οι τράπεζες στο να φεύγουν αυτά τα χρήματα στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ένα κράτος να έχει τα απαραίτητα έσοδα, για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, ή για να επενδύσει για την ανάπτυξή του ή για το κοινωνικό κράτος».

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ.

Για όσους θέλουν να δουν μια διαφορετική προσέγγιση της κρίσης στην χώρα μας
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Λέτε να έχει δίκαιο ο τύπος που κάνει την ανάλυση ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

«Μπιλίτικος»: ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ


Μουσική, τραγούδι και καταπληκτικές φωτογραφίες της παλιάς εποχής!

Αφιερωμένο στους Λιτοχωρίτες των Συλλόγων Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης και Αμερικής και γενικά της διασποράς


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μετά τις εκλογές, που διεξήχθησαν την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011 εκλέγονται οι εξής:


Για το Δ.Σ.
1.   Κουτσιμανή Φανή
2.   Πουρλιώτης Γιώργος
3.   Γουντσιώτης Δημήτρης
4.   Βελεντσάς Χάρης
5.   Μπακρατσάς Ιωάννης
6.   Καρτσιώτη Ελένη
7.   Παπαγεωργίου Νικόλαος
8.   Λαζίδου Αναστασία
9.   Αποστόλου Ευάγγελος


Για την Ομοσπονδία
1.   Κουτσιμανή Φανή
2.   Βάραγκας Ανδρέας


Για την Εξελεγκτική Επιτροπή  
1.   Κουτσιμανής Γιώργος
2.   Γεωργούσης Θεόδωρος
3.   Κεραζής Δημήτριος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ


ΘΕΜΑ:
«Εξαγωγές Ακτινιδίων εμπορικής περιόδου 2011-2012»



Από το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πιερίας ανακοινώνεται ότι, συνεχίζονται κανονικά οι εξαγωγές ακτινιδίου για την εμπορική περίοδο 2011 – 2012 με κύριο χαρακτηριστικό τη διείσδυση του Ακτινιδίου Πιερίας στην αγορά της Κίνας και σε λίγες ημέρες και σε αυτή των Η.Π.Α..
Πιο συγκεκριμένα μέχρι στιγμής, από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, έχουν πραγματοποιηθεί 30 εξαγωγές ακτινιδίων, συνολικής ποσότητας 587.530 κιλών. Από αυτά 317.196 κιλά έχουν εξαχθεί σε χώρες της Μέσης Ανατολής (Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Λίβανος), 197.328 κιλά στη Ρωσία, 33.792 κιλά στην Κίνα, 20.800 κιλά στη Σερβία και 18.414 κιλά στην Τσεχία.
Το κύριο χαρακτηριστικό των φετινών εξαγωγών είναι χωρίς αμφιβολία οι πρώτες δύο πανελλαδικά εξαγωγές ελληνικού ακτινιδίου στην Κίνα, που πραγματοποιήθηκαν από την Οργάνωση Παραγωγών Ζευς Ακτινίδια ΑΕ, υπό την επίβλεψη του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Πιερίας, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί και προετοιμάζονται άλλες δύο αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός αφού όπως είναι γνωστό οι κινεζικές αρχές εφαρμόζουν ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες και πρότυπα για την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων στην επικράτειά τους.
Η έγκριση της παραπάνω εταιρείας για την εξαγωγή του ακτινιδίου Πιερίας στην Κίνα, δόθηκε ύστερα από την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Γενικής Διοίκησης Επιθεώρησης Ποιότητας, Ελέγχου και Καραντίνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Πιερία, τον Νοέμβριο του 2010, κατά την οποία επιθεωρήθηκαν οι χώροι παραγωγής, τυποποίησης, συσκευασίας και ελέγχου του ακτινιδίου και διαπιστώθηκε η υψηλή ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και η πληρότητα των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων της Κίνας.

Η ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΑ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΤΙΣ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Την Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, η Λιτοχωρίτικη Παρέα της Θεσσαλονίκης θα συναντηθεί και πάλι στη Στέγη του Συλλόγου Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης, Μπιζανίου 45, (Περιοχή Παπαφείου,Αγία Τριάδα), για μουσική, τραγούδι, μεζέ, ακαδημαϊκή συζήτηση, αναλύσεις και βέβαια με πολύ κέφι! Θα μας ευχαριστούσε πολύ να ενημερώσετε τους/τις απανταχού Λιτοχωρίτες/τισες να πλαισιώσουν την
παρέα μας! 

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς


Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης

Ενημέρωση σε γυναίκες του Δίου-Ολύμπου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας


ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 
ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ, ΤΗΝ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.
ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ,

α) ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ, 
β) ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.




Δράση ενημέρωσης και παρακίνησης γυναικών του δήμου Δίου-Ολύμπου για πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα πραγματοποιηθεί στο Λιτόχωρο την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011.
Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί με τη στάθμευση μιας κινητής μονάδας ενημέρωσης α) στην κεντρική πλατεία και β) στο κέντρο υγείας, με σκοπό τη διανομή εντύπωση και την ενημέρωση γυναικών της περιοχής από εθελοντικές ομάδες.
Το όλο πρόγραμμα σχετίζεται με την υλοποίηση έργου του υπουργείου υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης και του ΚΕΕΛΠΝΟ, έργο που αφορά στην «εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία για την πρόληψη του καρκίνου».
ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
Το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο έχει σκοπό να συμβάλει στην ευρύτερη συνειδητοποίηση ότι ο καρκίνος αποτελεί μια χρόνια και συχνά ιάσιμη νόσο καθώς και να συντελέσει καθοριστικά στην αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπισή του.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου έχει υψηλό άμεσο (παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο, χειρουργικές επεμβάσεις, υψηλής ακρίβειας και κόστους διαγνωστικές εξετάσεις, ακριβή φαρμακευτική αγωγή) και έμμεσο (λόγω της μειωμένης παραγωγικότητας και της απώλειας ημερών εργασίας τόσο του πάσχοντα όσο και της οικογένειάς του) οικονομικό κόστος.
Παράλληλα θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κοινωνικό κόστος του καρκίνου διότι πλήττει καίρια την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου για τον οποίο έχουν ενοχοποιηθεί ποικίλες μεταλλάξεις του γενετικού υλικού είναι ατομικοί (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, διατροφή, παχυσαρκία και έλλειψη σωματικής άσκησης).
Άλλοι παράγοντες είναι κοινωνικό-οικονομικοί (έχει τεκμηριωθεί ότι άτομα χαμηλότερου κοινωνικό-οικονομικού επιπέδου έχουν μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας με αποτέλεσμα την ανεπαρκή πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου). Τέλος, υπάρχουν και παράγοντες λοιμογόνοι αλλά και περιβαλλοντικοί (οι ιοί της ηπατίτιδας Β και C, ο ιός HPV και ο HIV, οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες).
ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
Οι κύριοι στόχοι του Εθνικού Σχεδιασμού είναι οι εξής:
1. Η αποτελεσματικότερη πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου (με μείωση της έκθεσης του πληθυσμού στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου και αύξησης των προσυμπτωματικών ελέγχων).
2. Η βελτίωση της αντιμετώπισης του διαγνωσμένου καρκίνου (αφορά τις υπηρεσίες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας)
3. Η καλύτερη δυνατή ανταπόκριση της ελληνικής πολιτείας στη διαχείριση της νόσου και των συνεπειών της (πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση, επανένταξη, βελτίωση της ικανότητας του ιατρικού κόσμου και της δημόσιας διοίκησης). 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ



Να μην πληρώσουμε τέλη κοινόχρηστων χώρων για τα οποία έχουμε …απαλλαγεί!


Δ.ΜΙΧΩΛΟΣ: ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ.

Την άρση κάθε διαδικασίας που επιβαρύνει τα τουριστικά ενοικιαζόμενα δωμάτια με γραφειοκρατικά και επαχθή οικονομικά βάρη, ζητά η συνομοσπονδία επιχειρηματιών ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων Ελλάδας με επιστολή που απέστειλε προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Αιτία που στάλθηκε αυτή η επιστολή ήταν το έκτακτο ειδικό τέλος μέσω της ΔΕΗ, φόρο που δεν αρνούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων, ωστόσο επειδή δικαιούνται να απαλλαγούν από πληρωμή κοινόχρηστων χώρων, ζητούν να γίνει αυτό χωρίς όμως να εμπλακούν σε χρονοβόρες διαδικασίες.
Ζητούν, δηλαδή, να μην υποστούν «γραφειοκρατικές και επώδυνες οικονομικά διαδικασίες», κάτι που σημαίνει ότι πρώτα θα απαιτηθεί η καταβολή του συνολικού ποσού που αναγράφεται στον λογαριασμό (μαζί με το ποσό για τους κοινόχρηστους χώρους, που όμως δεν πρέπει να πληρώσουν) και στη συνέχεια θα πρέπει να κατατεθεί προσφυγή στη Δ.Ο.Υ., ώστε να τους επιστραφεί το ποσό που έχουν πληρώσει για τους κοινόχρηστους χώρους ή ενδεχομένως για να συμψηφιστεί αυτό το ποσό με άλλες μελλοντικές οφειλές τους.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ, ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΚΑΙ ΠΟΡΩΝ, Δ.ΜΙΧΩΛΟΣ.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων Παντελεήμονα, Πλαταμώνα και Πόρων (Νότιας Πιερίας), Δημήτρης Μιχωλός, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων και διαμερισμάτων ζητούν: Οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων να απαλλάσσονται άμεσα από την πληρωμή για τους κοινόχρηστους χώρους τους με μόνη την επίδειξη του ειδικού σήματος λειτουργίας του ΕΟΤ στη ΔΕΗ.
Επίσης, για τις επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στο τιμολόγιο επαγγελματικής χρήσης, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων ζητούν να απαλλάσσονται άμεσα από την πληρωμή του επιμέρους φόρου με την κατάθεση αντιγράφου του ειδικού σήματος λειτουργίας (θεωρημένου από την αρμόδια ΠΥΤ) καθώς και με την κατάθεση αντιγράφου του Ε3 (δήλωση φορολογίας εισοδήματος) το οποίο αποδεικνύει το επιτήδευμά τους στην παροχή τουριστικής διαμονής.
Επίσης, όπως τονίζει ο κ. Μιχωλός, «η επιστολή της συνομοσπονδίας μας προς τον υπουργό οικονομικών στάλθηκε προκειμένου να εξηγηθούν οι ιδιαίτεροι λόγοι προώθησης απλοποίησης διαδικασιών για την πληρωμή του ειδικού έκτακτου τέλους, χωρίς όμως να προσμετρηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι, αφού έχουμε απαλλαχθεί από την πληρωμή τους».
Και συμπληρώνει: «Εμείς οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων διερχόμαστε μια πολύ κρίσιμη περίοδο αφού είναι γνωστή η δυσμενής οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων.
Γι αυτό και καλούμε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, να ανταποκριθεί άμεσα στο δίκαιο αίτημά μας, ώστε να μην πληρώσουμε πρώτα φόρο για τους κοινόχρηστους χώρους και μετά να ψαχνόμαστε για το πώς θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω, επειδή υπάρχει τρόπος κατά την πληρωμή να αποδείξουμε τα τ.μ. που δεν πρέπει να μας χρεωθούν».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟ
Ολόκληρη η επιστολή της συνομοσπονδίας επιχειρηματιών ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων Ελλάδας έχει ως εξής:
«Κύριε υπουργέ, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Ν.402/2011 επιβλήθηκε έκτακτο ειδικό τέλος στις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες για εμπορική ή οικιστική χρήση. Με την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου απαλλάχθηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών και των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Ακολούθησε ωστόσο η ερμηνευτική υπουργική απόφαση 1112/13-10-2011 η οποία δίνει εξαίρεση μόνο στα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.
Θεωρώντας έγκυρες τις διατάξεις των νόμων (α) 2160/1993 «ρυθμίσεις για τον τουρισμό και άλλες διατάξεις» και το άρθρο 2 παρ. α’ και β’, καθώς και (β) τον Ν.4021/2011, άρθρο 53, παρ. 5-Α’, διατηρούμε τις σαφείς επιφυλάξεις μας ως προς την ερμηνεία και την εφαρμογή τής ως άνω απόφασης.
Στην πράξη, η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου μας έχει λάβει τον λογαριασμό της ΔΕΗ στον οποίο περιλαμβάνεται το έκτακτο ειδικό τέλος. Η χορήγηση απαλλαγής που προβλέπεται με την ΥΑ 1112/13-10-2011 υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να υποστούν γραφειοκρατικές και επώδυνες οικονομικά διαδικασίες δεδομένου ότι απαιτείται πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια (προσφυγή στη Δ.Ο.Υ.) η καταβολή του συνολικού ποσού που αναγράφεται στον λογαριασμό.
Με βάση τις διατάξεις της ΥΑ, είναι βέβαιο ότι η διαδικασία επιστροφής του ποσού θα είναι χρονοβόρα (απόφαση προϊσταμένου Δ.Ο.Υ., συνδρομή διαφόρων προϋποθέσεων κλπ) και θα δημιουργήσει κωλύματα στην τρέχουσα χειμερινή τουριστική περίοδο.
Επιπλέον, υφιστάμενες επιχειρήσεις του κλάδου μας έχουν αδειοδοτηθεί με κριτήρια προσδιορισμένα από το υπουργείο ανάπτυξης βάσει του Π.Δ. 337/2000 «κατάταξη των ενοικιαζομένων δωματίων και επιπλωμένων τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες με το σύστημα των κλειδιών» το οποίο σε σχέση με τα κριτήρια του Π.Δ. 43 «κατάταξη των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε κατηγορίες με σύστημα αστέρων και τεχνικές προδιαγραφές αυτών» διαφέρει μόνο στον τρόπο αδειοδότησης και στην απουσία πρόβλεψης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για επαγγελματική χρήση.
Επιπρόσθετα, ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων δεν έχουν τον προσδιορισμό «επαγγελματικό τιμολόγιο», ενώ βέβαια κατέχουν άδεια λειτουργίας με το ειδικό σήμα λειτουργίας για τουριστική δραστηριότητα από τον ΕΟΤ. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητά τους προσδιορίζεται και από τις φορολογικές τους δηλώσεις, στις οποίες φαίνεται ο τύπος του ακινήτου που διατίθεται για τουριστική – ξενοδοχειακή χρήση.
Επομένως, η δραστηριότητα μιας τουριστικής ξενοδοχειακής επιχείρησης και κατ’ επέκταση η χρήση του κτιρίου δεν μπορεί να οριστεί μονοσήμαντα από το είδος του τιμολογίου της ΔΕΗ αλλά κυρίως από το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ και την έναρξη επιτηδεύματος από τη Δ.Ο.Υ. Η ξενοδοχειακή δραστηριότητα εξαιρείται από τον νόμο με σαφήνεια χωρίς να συναρτάται ο προσδιοριστικός τίτλος της ΔΕΗ ή όποιου άλλου νόμιμου παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος.
Με βάση τα παραπάνω, σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του Ν.4021/2011 στις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, η ΣΕΕΔΔΕ προτείνει:
α) Οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων να απαλλάσσονται για τους κοινόχρηστους χώρους τους άμεσα από την καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ με την επίδειξη του ειδικού σήματος λειτουργίας του ΕΟΤ στη ΔΕΗ.
β) Για τις επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στο τιμολόγιο επαγγελματικής χρήσης, να απαλλάσσονται άμεσα με την κατάθεση αντιγράφου, θεωρημένου από την αρμόδια ΠΥΤ, του ειδικού σήματος λειτουργίας και αντίγραφο του Ε3 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που αποδεικνύει το επιτήδευμά τους στην παροχή τουριστικής διαμονής.
Έχοντας πλήρη συναίσθηση της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων, σας καλούμε να άρετε κάθε διαδικασία που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις μας με γραφειοκρατικά και επαχθή οικονομικά βάρη.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΡΕΝΤΑΝΟΣ                        ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ»

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η δημοσιονομική πειθαρχία και λιτότητα αφ' εαυτές δεν μπορούν να επιλύσουν τα γενικότερα ζητήματα ανάπτυξης που αφορούν την ευρωζώνη.




Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ.

1. Μετά (το ανούσιο θρίλερ και) τις σχετικές επιστολές και υπογραφές του αρχηγού της Ν.Δ., χθες και ο Γιώργος Παπανδρέου απέστειλε επιστολές προς τους θεσμικούς και ευρωπαϊκούς εταίρους της χώρας στις οποίες υπογράμμισε τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για στήριξη στη νέα πολυκομματική κυβέρνηση, στις πολιτικές του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος, όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί, καθώς και την ετοιμότητά μας να προχωρήσουμε άμεσα στη διαπραγμάτευση και τη συνακόλουθη εφαρμογή του νέου προγράμματος για τα έτη 2012-2014 παράλληλα με την υλοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26-27 Οκτωβρίου.
2. Στην επιστολή του προς τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει κρίσιμα σημεία καθώς και τα διδάγματα που αποκόμισε όλη η ΕΕ με βάση την εμπειρία των δυο προηγουμένων ετών.
- Όπως υπογραμμίζει «δεν το κάνω για ιστορικούς λόγους, αλλά για να επισημάνω πιθανές κινδύνους στο εγγύς μέλλον και οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στην επιτυχία μας, στην Ελλάδα, την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά».

3. Η επιστολή συνεχίζει ως εξής:

«Η τεράστια δημοσιονομική κρίση που έφερε την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας ήταν χωρίς προηγούμενο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια την Ευρωζώνη.
- Ποτέ στο παρελθόν κράτος-μέλος της Ευρωζώνης δεν είχε αντιμετωπίσει τόσο σκληρές και φοβικές αντιδράσεις των αγορών, κερδοσκοπικές επιθέσεις, την αναπάντεχη και παράλογη άνοδο του κόστους δανεισμού. Η κατάσταση αυτή μεταφράστηκε σε μια δυσοίωνη πραγματικότητα: η βιώσιμη εξυπηρέτηση του εθνικού χρέους της Ελλάδας κατέστη αδύνατη.
Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια τριπλή αποτυχία:
- Την αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης της χώρας να διαχειριστεί με υπευθυνότητα τον προϋπολογισμό και την οικονομία της.
- Την αποτυχία των θεσμών της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι ένα κράτος μέλος τηρεί τους κανόνες του Μάαστριχτ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρισκόταν υπό δημοσιονομική επιτήρηση.
- Την αποτυχία της Ευρωζώνης και της Ευρώπης συνολικά να προλάβουν τα συστημικά προβλήματα του Ευρώ και ταυτόχρονα να ρυθμίσουν τις αγορές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ιδίως μετά την οικονομική κρίση του 2008.
- Η Ελλάδα αποτέλεσε περίπτωση όπου δοκιμάστηκε η Ευρώπη και η Ευρωζώνη ως προς τη διαχείριση της κρίσης.

Συγκροτήσαμε έναν μηχανισμό υποστήριξης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ακόμη και αν αυτό έμοιαζε ως βραδεία διαδικασία για τα δεδομένα των αγορών, σε στενή συνεργασία με τους θεσμικούς μας εταίρους και με τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
- Από κοινού διαμορφώσαμε ένα σχέδιο διάσωσης και προσαρμογής της Ελληνικής οικονομίας.
- Το πρόγραμμα αυτό πέτυχε στο να αποφευχθεί η καταστροφή μιας χρεοκοπίας ενώ ταυτόχρονα διασφάλισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
- Η κοινή αυτή προσπάθεια και το πρόγραμμα δεν θα είχαν καταστεί δυνατά αν δεν υπήρχε η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων πολιτών και των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων και Κυβερνήσεων απέναντι στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των Κυβερνήσεων που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Τούτο εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως και θα ήθελα να το επαναλάβω για άλλη μια φορά.

Και βεβαίως, το πρόγραμμα αυτό δε θα είχε καμιά πιθανότητα επιτυχίας χωρίς τις πολλές θυσίες που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν οι Έλληνες πολίτες.
- Επιθυμώ να επισημάνω το σημείο αυτό διότι το κύριο βάρος της κρίσης ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι πολίτες.
- Και αυτό έγινε πράξη όχι μόνο εξ ονόματος κάθε κράτους μέλους ξεχωριστά αλλά επίσης και στο όνομα της επιβίωσης και της ισχύος της ένωσής μας και του κοινού μας νομίσματος.
- Η Ελλάδα κατάφερε να περιορίσει εντυπωσιακά το έλλειμμά της, παρά τα αντίθετο θόρυβο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Καμιά άλλη χώρα της Ευρωζώνης δεν έχει καταφέρει παρόμοια μείωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, όπως έχω δηλώσει κατ' επανάληψη, το έλλειμμα και το χρέος ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
- Το βαθύτερο πρόβλημα, όπως δήλωσα, κατά την πρώτη μου ήδη συμμετοχή σε συνάντηση του Συμβουλίου το 2009, ήταν η αναγκαιότητα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
- Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν τη δυνατότητα της Ελλάδας να αναπτύξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ώστε η ελληνική οικονομία να μη βασίζεται σε δάνειες δυνάμεις, αλλά να γίνει ανταγωνιστική, βιώσιμη καθώς και πιο δίκαιη, διαφανής, βασισμένη στους κανόνες κράτους δικαίου όπου όλοι μοιράζονται εξίσου το βάρος ή τους καρπούς της κοινωνίας.
- Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν υλοποιηθεί νωρίτερα, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας.

Επομένως βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια διπλή πρόκληση: τη μείωση του ελλείμματος και ταυτόχρονα μεγάλες αλλαγές στην ελληνική νομοθεσία, τη διοίκηση, τη διακυβέρνηση και τις οικονομικές δομές.
- Αυτές οι δυο προτεραιότητες δεν ήταν πάντα πολιτικά συμβατές καθώς ο πόνος των μεγάλων περικοπών περιόριζε το πολιτικό κεφάλαιο για προσπάθεια πιο βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
- Εντούτοις, η Ελλάδα προχώρησε μπροστά με μια πιο φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, την πιο φιλόδοξη των τελευταίων 35 χρόνων.
- Από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, από την πλήρη διαφάνεια στο δημόσιο τομέα και τις κρατικές δαπάνες ως τη μεταρρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να περιοριστώ μόνο σε λίγα παραδείγματα αλλαγών μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών.

Μια αδυναμία την οποία επεσήμανα εξαρχής, και την οποία μόνο πρόσφατα συνειδητοποίησε η τρόικα, αφορούσε το ζήτημα της υλοποίησης και εφαρμογής.
- Αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Αφορά πολύ περισσότερο στην έλλειψη αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης να φέρει σε πέρας καινοτόμες και ριζοσπαστικές αλλαγές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
- Για αυτόν το λόγο η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε τεχνική βοήθεια από τα κράτη-μέλη και τα Ευρωπαϊκά όργανα.
- Με την πολύτιμη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συντονισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση προχωρούμε τώρα γρήγορα στην ενίσχυση της ικανότητας εφαρμογής των αλλαγών, σε κρίσιμους τομείς όπως για παράδειγμα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες για την ενίσχυση της διαφάνειας και την χρηστή διακυβέρνηση, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και της κατάρτισης, τη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης που δεν είχε καταφέρει να διασφαλίσει ένα αίσθημα κράτους δικαίου, την αναδιοργάνωση των πολιτικών απασχόλησης, τη δημιουργία του κτηματολογίου, την αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων της ΕΕ, ώστε να στηρίξουμε την περιφερειακή ανάπτυξη και τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, την αξιοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας περιουσίας για να εγγυηθούμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιωτικές εγχώριες και ξένες επενδύσεις καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
- Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι ιστορικών διαστάσεων και στο τέλος θα αποτελέσουν την προμετωπίδα μιας νέας και ισχυρότερης Ελλάδας.

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περαιτέρω προϋποθέσεις για την επιτυχία του προγράμματος.

α) Καταρχήν, είναι η ενίσχυση του κράτους δικαίου σε όλη την Ελληνική κοινωνία και στην διοίκηση. Είναι ειδικότερα, η δημιουργία ενός νέου φορολογικού συστήματος, ο εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης, ώστε να βοηθηθεί περισσότερο η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και των διαφόρων συμφερόντων που νιώθουν σήμερα την απώλεια των απαράδεκτων προνομίων τους.
β) Επίσης, προϋπόθεση αποτελεί η αναδιάρθρωση των κοινωνικών υπηρεσιών για τη γρήγορη αντιμετώπιση της ανεργίας, την κατάρτιση των νέων, των γυναικών και των μεταναστών, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυξανόμενης φτώχειας, ώστε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή σε αυτή τη μεταβατική φάση της οικονομίας μας.
γ) Τρίτον, η δημοσιονομική πειθαρχία και λιτότητα αφ' εαυτές δεν μπορούν να επιλύσουν τα γενικότερα ζητήματα ανάπτυξης που αφορούν την ευρωζώνη. Η δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι απαραίτητη για όλα τα κράτη-μέλη. Αλλά η δημοσιονομική λιτότητα από μόνη της δεν θα λύσει τα προβλήματά μας.
- Δεν είμαι υπέρ της άποψης να ρίξουμε χρήμα αδιακρίτως για να λυθεί το πρόβλημα της ανάπτυξης καθώς αυτό είχε τις αντίθετες επιπτώσεις στην περίπτωση της Ελλάδας.
- Δεν τόνωσε την οικονομία μας, αλλά οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης και των εισαγωγών, σε μείωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, διόγκωσε τις δαπάνες, αύξησε τη σπατάλη και τελικά διόγκωσε το χρέος. Έφερε μάλιστα την Ελλάδα σε ύφεση το 2008 και το 2009.

Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται είναι μια συστηματική στρατηγική ανάπτυξης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Μια ανταγωνιστική Ευρώπη σημαίνει επενδύσεις σε ποιότητα. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε απλώς στη βάση των τιμών και των μισθών. Επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια, πανευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, ευρυζωνικά δίκτυα, υποδομές μεταφορών, εκπαίδευση και καινοτομίες ευρείας κλίμακας, θα ενοποιήσουν την αγορά μας, θα προσδώσουν συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στην ήπειρό μας και θα απελευθερώσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το δυναμικό των πολιτών μας και της βιομηχανίας μας. Η επένδυση αυτή θα φέρει επίσης ξανά θέσεις εργασίας καθώς και νέα έσοδα για τους προϋπολογισμούς μας.
- Οι προϋπολογισμοί μας στην ΕΕ θα πρέπει να ενισχυθούν μέσω της υιοθέτησης ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, φόρου εκπομπών αεριών ρύπων και μέσω άλλων μέσων όπως τα ευρωομόλογα για επενδύσεις.
- Τα λεγόμενα Ομόλογα Σταθερότητας που προτείνει η Επιτροπή δε θα σταθεροποιήσουν απλώς την ΕΕ έναντι των αγορών ομολόγων αλλά θα μοχλεύσουν επίσης την ικανότητά μας να προσελκύσουμε ιδιωτικά ή εθνικά κεφάλαια για επένδυση στο Ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα όσο και για επενδύσεις σε προγράμματα υποδομών.
- Παράλληλα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά και τάχιστα την ανάγκη καθιέρωσης δανειοδότη εσχάτης ανάγκης, ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν σε άλλες αναπτυγμένες χώρες οι κεντρικές τράπεζες. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής μας στρατηγικής για να αντιμετωπίσουμε την τωρινή επιδεινούμενη κρίση του ευρώ.

Αντλώντας από την εμπειρία μου των δύο τελευταίων ετών, θα συνηγορήσω επίσης στην ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη.
- Κατά την άποψή μου, αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της ικανότητας εποπτείας των κρατών-μελών, μια ισχυρότερη Ενωσιακή και οικονομική διακυβέρνηση. Οι αντίστοιχες αποφάσεις μας στην κατεύθυνση αυτή ήταν θετικές.
- Δεν αρκεί όμως η εποπτεία των κρατών-μελών. Κινηθήκαμε με βραδύτητα στην προσπάθεια της εποπτεία και αναδιοργάνωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη, οπότε σήμερα οι τράπεζές μας για άλλη μια φορά 'παγώνουν' μετά την κρίση του 2008. Έχουν καταστεί αδύναμες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, βαθαίνοντας περισσότερο την κρίση ανάπτυξης και χρέους.
- Παρά το ότι, στις αποφάσεις μας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συχνά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να βελτιώσουμε τη δημοκρατική εποπτεία των οίκων αξιολόγησης, να τύχουν ρύθμισης τα συμβόλαια CDS, να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία, να αποκαλύψουμε τους φορολογικούς παραδείσους και να υπάρξει διαφάνεια στην περίπτωσή τους, στην πράξη δεν το κατορθώσαμε.
- Έτσι, ενώ εποπτεύουμε τα κράτη-μέλη για την συμπεριφορά τους, αποδειχτήκαμε αδύναμοι σε αυτά τα άλλα μέτωπα. Ωστόσο αυτό επηρέασε άμεσα την επιτυχία του μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων μας. Πρόδηλο παράδειγμα αυτό της φοροδιαφυγής. Στην Ελλάδα φορολογούμε αυτούς που μπορούμε. Ωστόσο, εξαιτίας της ύπαρξης φορολογικών παραδείσων στην Ευρώπη αλλά και ανά τον κόσμο, πολλοί είναι εκείνοι που ξεφεύγουν από τις φορολογικές αρχές με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύτιμα έσοδα τα οποία ανήκουν στον Ελληνικό λαό. Αυτό είναι άδικο αλλά και υπονομεύει την επιτυχία μας.

Όσον αφορά τον τρόπο λήψης των αποφάσεών μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η εμπειρία μου συνίσταται στο ότι απομακρυνθήκαμε σταθερά από την κοινοτική μέθοδο κινούμενοι προς διακυβερνητική μέθοδο.
- Και από τη διακυβερνητική μέθοδο τώρα κινηθήκαμε προς την κατεύθυνση της λήψης αποφάσεων από μια ομάδα εκπροσώπων κάποιων οργάνων και θεσμών της ΕΕ και ολίγων κρατών-μελών.
- Κατανοώ την αναγκαιότητα για ταχύτητα σε μια κατάσταση διαχείρισης κρίσης. Αυτό όμως, δε σήμανε μόνο την έλλειψη διαφάνειας και συμμετοχής στη συλλογική διαδικασία λήψης αποφάσεων αλλά αύξησε και τη σύγχυση και οδήγησε σε αποφάσεις με ελλιπή προετοιμασία. Αποξένωσε περαιτέρω τους λαούς μας, καθώς οι πολίτες νιώθουν ότι έχουν ελάχιστη ή και καθόλου επιρροή.
- Ένα παράδειγμα ήταν η απόφαση της Deauville που οδήγησε στην πρόταση για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα υπό τους κανόνες του νέου μηχανισμού ESM. Παρότι, είμαι επί της αρχής υπέρ της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και σήμερα διαπραγματευόμαστε ακριβώς τη συμμετοχή των ιδιωτών στην επίτευξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο τρόπος με τον οποίον αναπτύχθηκε αυτή η πρόταση προκάλεσε σοκ τις αγορές σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή.
- Θυμίζω ότι τον Οκτώβριο του 2010 η Ελλάδα βρισκόταν σε καλό δρόμο και οι διαφορές επιτοκίων έβαιναν μειούμενες αργά αλλά σταθερά. Με τη συζήτηση για τη συμμετοχή των ιδιωτών, προκαλέσαμε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Οι χώρες που έμοιαζαν πιο ευάλωτες αμέσως θεωρήθηκαν παθητικό για τους ιδιώτες επενδυτές.
- Και έτσι σύντομα οι διαφορές επιτοκίων εκτοξεύθηκαν όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, οι οποίες τελικά οδηγήθηκαν να υιοθετήσουν πρόγραμμα παρόμοιο με το δικό μας.
- Το συμπέρασμά μου είναι πως, παρά το ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες διαχείρισης κρίσης, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη, όχι μικρότερη, συμμετοχή των κρατών-μελών και των οργάνων της ΕΕ, και των πολιτών μας στη νέα Ευρώπη που δημιουργούμε. Αυτό είναι απαραίτητο για να εγγυηθούμε τη βιωσιμότητα και την επιτυχία. Πρόκειται για μια δημοκρατική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε και αφορά εμάς και το μέλλον της Ευρώπης.

Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι η δημόσια συζήτηση και οι αποφάσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δημιούργησαν ένα τρομακτικό κλίμα στην Ελλάδα.
- Η ανασφάλεια, οι φήμες, ο διεθνής τύπος, οι αντικρουόμενες δηλώσεις αξιωματούχων κρατών-μελών, η συζήτηση περί χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ ήταν το αποτέλεσμα αυτού.
- Αυτό επηρέασε άμεσα και την πραγματική οικονομία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, την πίστη και το αίσθημα εμπιστοσύνης, τη θέληση του Ελληνικού λαού να αντέξει τις θυσίες αλλά και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.
- Αυτό επίσης ενίσχυσε την άποψη ότι η Ελλάδα χρειαζόταν ένα νέο πρόγραμμα και διαγραφή του χρέους, αλλά και ταυτοχρόνως οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα.
- Εξαιτίας αυτής της αναστάτωσης και του γεγονότος ότι πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά, και παρά το γεγονός ότι οι όροι του αρχικού προγράμματος στήριξης και προσαρμογής βελτιώθηκαν σημαντικά το Μάρτιο, τον Ιούλιο και τον Οκτώβρη, αγωνιστήκαμε στην Ελλάδα να επανέλθουμε σε ορθή πορεία. Και τώρα βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και οι Έλληνες έκαναν και πάλι μεγάλες θυσίες για να το εξασφαλίσουν.

Αυτός είναι και ο λόγος που πάντα πίστευα και δήλωνα ότι μια κυβέρνηση που με ευρύτερη υποστήριξη πέραν της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της θα ήταν αναγκαία για αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Και αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί είτε με μια κυβέρνηση συνεργασίας είτε με ένα δημοψήφισμα που θα κινητοποιούσε τους πολίτες μας.
- Τον Ιούνιο πρότεινα το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού αλλά οι τότε προσπάθειές μου απέβησαν άκαρπες.
- Στις Κάννες, μετά την πρότασή μου για τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26-27 Οκτωβρίου, κατέστησα σαφέστατο ότι μόνο αυτές οι δυο επιλογές μπορούσαν να εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων μας και ταυτοχρόνως να εγγυηθούν τη συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη.
- Για να επιτευχθεί αυτό, ήταν αναγκαίο είτε ένα δημοψήφισμα, είτε μια κυβέρνηση που θα τη στήριζε ένας ευρύτερος συνασπισμός κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης.
- Μετά από διαπραγματεύσεις, σχηματίστηκε, όπως γνωρίζετε, κυβέρνηση συνεργασίας με τα κόμματα της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, υπό την πρωθυπουργία του κ. Λουκά Παπαδήμου.
- Αν και το ΠΑΣΟΚ διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων, έκρινα αναγκαία τη δημιουργία αυτού του συνασπισμού προκειμένου να διασφαλίσουμε την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος μας τόσο προς τον ελληνικό λαό αλλά και τους Ευρωπαίους πολίτες και τις κυβερνήσεις που επέδειξαν την αλληλεγγύη τους προς εμάς.
- Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης επιτρέπει στη χώρα μας να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για την υλοποίηση της απόφασης της 26-27 Οκτώβριου καθώς και των συναφών πολιτικών που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και πηγάζουν από αυτή. Στηρίζουμε πλήρως τη σημερινή κυβέρνηση στην υλοποίηση αυτών των καθηκόντων της. Πιστεύουμε ότι η άμεση υλοποίηση του πακέτου αυτού εξυπηρετεί τα μέγιστα το συμφέρον του Ελληνικού λαού και της Ευρωζώνης συνολικά.

Τέλος, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η Ελλάδα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες:
- γεωργία, υδατοκαλλιέργειες, τουριστική βιομηχανία, εμπορική ναυτιλία, υπηρεσίες στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού, της παιδείας και υπηρεσίες του χρηματοπιστωτικού τομέα για νέα πεδία όπως πράσινη ενέργεια, ηλιακή, αιολική και γεωθερμική, αλλά και για έργα που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές όπως το «Ήλιος» που στηρίζουν και οι αποφάσεις που λάβαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορεί να πετύχει ανάπτυξη, απασχόληση και μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία.
- Ευρισκόμενη σε μια περιοχή αλλαγών, στο σταυροδρόμι των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής μιας πολλά υποσχόμενης Αραβικής Άνοιξης, η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί σταθερό εταίρο στο πλαίσιο της Ευρωζώνης συμβάλλοντας στις κοινές μας αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, της ειρήνης και της ευημερίας.
- Η επένδυση της Ευρώπης στην Ελλάδα του σήμερα δεν αποτελεί επένδυση στην Ελλάδα του πρόσφατου παρελθόντος αλλά στην Ελλάδα του μέλλοντος και στις ελπίδες όπως και την αποφασιστικότητα του Ελληνικού λαού. Πιστεύω ειλικρινά ότι η επένδυση αυτή αξίζει της εμπιστοσύνης σας και της εμπιστοσύνης των λαών σας».

Συγκεντρωτικός πίνακας υποψηφίων δοκίμων Λιμενοφυλάκων 2011


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΑΤΣΙΟΣ:ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΑ


ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΑ

Πριν ακόμα καταλαγιάσει και ολοκληρωθεί η ΄΄ διαβούλευση ΄΄ για την επέκταση του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ΄΄ χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής ως Εθνικού Πάρκου,΄΄ και παρά τις προθέσεις και τις εισηγήσεις των αρμοδίων για την επέκταση και αυστηρότερη προστασία της Γ Ζώνης ΄΄ ΝΑΤΟΥΡΑ ΄΄ δεκάδες αλυσοπρίονα άρχισαν να κατακρεουργούν εδώ και λίγες Βδομάδες την πανέμορφη χλωρίδα Κουμαριάς Αριάς και πουρναριών στη θέση ΄΄Μουρσί ΄΄ της περιοχής Τοπόλιανη Λτοχώρου. Και όλα αυτά με την άδεια και την επίβλεψη υποτίθεται της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας και τα τοπικά όργανα της.
Έτσι χωρίς κανένα περιορισμό και έλεγχο κάποιοι αδίστακτοι υλοτόμοι επαγγελματίες και μη ημεδαποί και αλλοδαποί εμπορεύονται με τον αισχρότερο τρόπο τη δημόσια βιομάζα πουλώντας τα χλωρά καυσόξυλα 120 ευρώ τον τόνο.
Αυτοί οι ανεύθυνοι και αδίστακτοι έμποροι, αλλά και απλοί άνθρωποι πάσης ηλικίας και φυλής, επιδίδονται στην καταστροφή του δάσους, προσεγγίζοντας το μέσα από περιφραγμένα αγροκτήματα που βρίσκονται σε χρόνια αγρανάπαυση.
Υλοτόμησαν και υλοτομούν ακόμα οπωροφόρα δέντρα και αυτοφυή, που βρίσκονται εντός των περιφραγμένων ιδιοκτησιών των οποίων τους φράκτες με τσιμέντο πασάλλους και πλέγμα τους έχουν ισοπεδώσει υπό τα όματα των οργάνων της δασικής υπηρεσίας που υποτίθεται ότι επιβλέπει την ορθή και δασοπονικά επιβεβλημένη υλοτόμηση. Και διερωτάται κανείς. Ποια αρμόδια δημόσια υπηρεσία προστατεύει την αγροτική περιουσία και τα περιβόλια;
Η Αγροφυλακή; η Χωροφυλακή; Το δασαρχείο; Είναι ένα ερώτημα που χρήζει απάντησης, από τους φλύαρους κατά τα άλλα πολιτικούς και διοικητικούς παράγοντες. Αυτή η προκλητική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, που έπληξε και το εν αγραναπαύσει αγρόκτημα μου στην αναφερόμενη περιοχή παραβιάζει ευθέως τον σχετικό νόμο προστασίας του περιβάλλοντος, και έχει επηρεάσει την οικολογική ισορροπία και την αισθητική αξία της περιοχής, χρήζει της άμεσης παρέμβασης του κ. εισαγγελέα .
Υπάρχει όμως και ένα μέγα ερώτημα. Ποια κοινωνική πολιτική, και λογική, επέβαλε την ανάγκη αυτής της λεηλασίας της δασικής βλάστησης; και πόσες ιδιωτικές ανάγκες θέρμανσης μπορούν να καλυφθούν, και για πόσο χρονικό διάστημα, από τη λεηλασία αυτή; Και ποιος έκρινε και με ποια κριτήρια, ποιοι κάτοικοι του Λιτοχώρου γηγενείς και μη, έχουν δικαίωμα, στη δασική λεία;
Αν όλοι οι κάτοικοι του Λιτοχώρου ασκήσουν το δικαίωμα ξύλευσης για ατομικές τους ανάγκες τότε πόση χλωρίδα θα απομείνει στη ζώνη ΝΑΤΟΥΡΑ για την οποία ΄΄κόβονονται ΄΄ και ΄΄ διαβουλεύονται ΄΄ για την καλύτερη διαχείριση της οι πολιτικοί και διοικητικοί αρμόδιοι;
Δυστυχώς όχι μόνο ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ , εάλω δυστυχώς η ευθύνη και η ΝΤΡΟΠΗ.-


Λιτόχωρο 29 – 11 - 2011 Νίκος Κουκουτάτσιος
π . Δήμαρχος Λιτοχώρου.

3o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΛΙΟΥ


ΘΕΜΑ: «3ο Φεστιβάλ Μελιού»

Η Διεύθυνση Αγροτικής- Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας κάνει γνωστό στους μελισσοκόμους του νομού μας, ότι στις 2-3-4 Δεκεμβρίου 2011 διοργανώνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το << 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας>> στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα.

Η Π.Ε. Πιερίας διαθέτει εκθεσιακό χώρο στον οποίο όσοι επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν για να εκθέσουν τα προϊόντα τους.

Για πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, στο τηλ: 2351351120 κ. Καλιαμπό και στα γραφεία του Μελισσοκομικού Συλλόγου στο τηλ: 23510-31363 κ. Παπαγιαννούλη Κων/νο.