Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Παραδοσιακά Χριστούγεννα στη Μακεδονία και στην Πιερία μέσα από την κάμερα της ΕΓΝΑΤΙΑ TV


ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ «ΑΦΕΤΗΡΙΑ», ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΤΩΝ.




Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/12/ 2012 ΣΤΙΣ 9.00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/12/2012 ΣΤΗ 1.00 Μ.Μ.


Χριστούγεννα 2012. Είναι τα τρίτα Χριστούγεννα που γιορτάζουν οι Έλληνες εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης αλλά και μιας μεγάλης κοινωνικής σύγχυσης, που είναι απότοκη αυτής της κρίσης.

Ωστόσο, η γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού όχι σ’ ένα παλάτι αλλά σ’ έναν στάβλο, μια χειμωνιάτικη νύχτα του Δεκεμβρίου, στην παγωμένη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, αποτελεί μήνυμα παρηγοριάς αλλά και ελπίδας για εκείνους που περνούν σήμερα δύσκολες στιγμές.

Καλήν εσπέραν άρχοντες

αν είναι ορισμός σας

Χριστού τη θεία γέννηση

να μπω στ’ αρχοντικό σας…

Και φέτος, μαζί με την κάμερα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ και στο πλαίσιο της εκπομπής «ΑΦΕΤΗΡΙΑ», διαλέξαμε να μπούμε στο παλιό πολιτιστικό σπίτι της μορφωτικής ένωσης Καταφυγιωτών, στην Κατερίνη, για να μιλήσουμε για τα Χριστούγεννα, για να ακούσουμε τα κάλαντα και τα άλλα παραδοσιακά μακεδονίτικα τραγούδια. Το παλιό σπίτι της ένωσης έχει τη δική του ιστορία. Είναι το μικρό κτίριο που έχτισαν οι πρόσφυγες του Καταφυγίου Κοζάνης αφότου κατατρεγμένοι ήρθαν στην Κατερίνη.

Γυρίζουμε τον χρόνο 59 χρόνια πριν, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό τους, τα Χριστούγεννα του 1943 και συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους. Όσοι Καταφυγιώτες πρόλαβαν και γλίτωσαν, μικροί, μεγαλύτεροι, ηλικιωμένοι, υπερήλικες, έφυγαν με τα πόδια, ανέβηκαν τα Πιέρια Όρη μέχρι τις κορυφές και από εκεί κατηφόρισαν για την Κατερίνη.

Πενήντα εννιά χρόνια μετά, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012, στις 9.00 το βράδυ, με όχημα την ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, μέσα από την εκπομπή «ΑΦΕΤΗΡΙΑ» και με οδηγό τον Ανδρέα Γαλανό, θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμη δρομολόγιο στον χρόνο και στην ιστορία. Πρόκειται για ένα χριστουγεννιάτικο δρομολόγιο γεμάτο χριστουγεννιάτικα έθιμα, κάλαντα, μακεδονίτικα τραγούδια αλλά και με άγνωστες ενδιαφέρουσες και προπάντων αληθινές ιστορίες.

Συνεπιβάτες σ’ αυτή τη διαδρομή είναι απλοί άνθρωποι, όπως ο Θανάσης Κατσιούλης, η Ασπασία Μαράζη, η Άννα Καρρά, η Κατερίνα Καούρη ή ο Νίκος Ζαΐμης. Κοντά τους και ο Νίκος Πατρής αλλά και ο Βαγγέλης Τσιγκαρόπουλος που μαζί με τον Θανάση Κατσιούλη συνοδεύουν με τα όργανά τους την παραδοσιακή χορωδία των Καταφυγιωτών.

Η εκπομπή αρχίζει από το πάρκο στα Καταφιώτικα Κατερίνης… Είναι η στιγμή που η κάμερα πλησιάζει προς τη Μ.Ε.Κ. ενώ η χορωδία και η ορχήστρα υποδέχονται τους καλεσμένους τους, τον Ηλία Ερμείδη (υπεύθυνο των τηλεοπτικών γυρισμάτων αλλά και του μοντάζ) και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Γαλανό, στην είσοδο της μορφωτικής ένωσης Καταφυγιωτών, για να ψάλουν τα κάλαντα στους συντελεστές της εκπομπής αλλά και στους τηλεθεατές της.

Χριστός γεννάται σήμερον,

εν Βηθλεέμ τη πόλει,

οι ουρανοί αγάλλονται,

χαίρετ’ η φύσις όλη…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.