Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων



ΘΕΜΑ: Επιμήκυνση πληρωμής άτοκων δανείων των χοιροτρόφων

Κύριε Υπουργέ,
Η κατάσταση που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στην αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης και την πτώση της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος έχει οδηγήσει σε μεγάλη πίεση στις τιμές διάθεσης παραγωγού. Ταυτόχρονα, λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά και την κρίση ρευστότητας πολλοί προμηθευτές πρώτων υλών έχουν μειώσει και στις περισσότερες περιπτώσεις μηδενίσει τις πιστώσεις οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία πολλές επιχειρήσεις του κλάδου των χοιροτρόφων.
Η κακή συγκυρία που διανύουμε επιδεινώνει την από τετραετία κακή πορεία του κλάδου ξεκινώντας από το 2007 με την πρώτη κρίση των δημητριακών κατόπιν με την εμπλοκή του χοίρου στον ιό Η1Ν1 και τέλος τη σταθεροποίηση των τιμών των δημητριακών καρπών σε νέα υψηλά επίπεδα 35-40% σε σχέση με παλαιότερα.
Δεδομένης της κρίσης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι χοιροτρόφοι της Πιερίας αλλά και χοιροτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας, Αιτωλοακαρνανίας, Θράκης, Δράμας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Κρήτης και Δυτικής Πελοποννήσου κ.α. ζητούν την παράταση της αποπληρωμής του άτοκου δανείου που έλαβαν το 2007 στο πλαίσιο της παράτασης που δόθηκε στους πτηνοτρόφους (ΦΕΚ 3042 30-12-2011) και από την οποία εξαιρέθηκαν, άγνωστο γιατί, οι χοιροτρόφοι.
Ζητούν συγκεκριμένα παράταση κατά έξι χρόνια στην αποπληρωμή του δανείου και περίοδο χάριτος 2 ετών.
Επιπλέον, κύριε υπουργέ, ότι στο τέλος Μαρτίου θα βεβαιωθούν οι οφειλές τους στο Δημόσιο Ταμείο, που θα αποτελέσει κυριολεκτικά καίριο πλήγμα για τον κλάδο.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Προτίθεται το υπουργείο να προχωρήσει στην παράταση αποπληρωμής του άτοκου δανείου και για τους χοιροτρόφους της Ελλάδας, όπως εξάλλου έπραξε με τους πτηνοτρόφους τον Δεκέμβριο του 2011;
-Για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν από τη συγκεκριμένη παράταση;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Κουκοδήμος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.