Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Διαμαντόπουλου: Υπονομευμένος εξ αρχής όποιος πρόεδρος Κομισιόν οριστεί πίσω από κλειστές πόρτες


Παρέμβαση της πρώην υπουργού και πρώην επιτρόπου Ε.Ε. Αννας Διαμαντοπούλου στην προσωπική της σελίδα στο facebook για τις εξελίξεις σχετικά με την εκλογή νέου Προέδρου ευρωπαϊκής επιτροπής:


Η επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών: «συγγνώμη λάθος» 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα μοναδικό εγχείρημα στην παγκόσμια ιστορία και ποτέ κανείς δεν επιχειρηματολόγησε ότι είναι εύκολη η διακυβέρνησή της.
28 χώρες πρέπει να επιτύχουν ισορροπία δυνάμεων και συμφερόντων σε τρεις κορυφαίους θεσμούς: Στο Συμβούλιο, στο Κοινοβούλιο και στην Επιτροπή.
Αυτό που ξέρουν, όμως, όλοι καλά είναι ότι η διακυβέρνηση της ΕΕ είναι πλέον εξαιρετικά σημαντική για την προοπτική της Ευρώπης αλλά και για τη κάθε χώρα χωριστά.
Φαινόμενα ακυβερνησίας, αδυναμίας, ασυμφωνίας και παράταση των επιλογών για τους τρεις αυτούς βασικούς θεσμούς, θα είχε δραματικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία, όσο και στην ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη πίστη των πολιτών στην Ευρώπη.
Το μήνυμα Μέρκελ και Κάμερον ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα προκύψει ύστερα από μυστικές διεργασίες και πίσω από κλειστές πόρτες, σημαίνει εξαπάτηση των Ευρωπαίων πολιτών κάτι που δεν πρέπει να επιτραπεί.
Οι πολίτες που είδαν τα «debates» των υποψήφιων της Επιτροπής που κλήθηκαν να εκλέξουν για πρώτη φορά όχι μόνο ευρωβουλευτές αλλά και πρόσωπο με ονοματεπώνυμο για την Επιτροπή, θα δεχθούν κατάμουτρα το «συγγνώμη λάθος ή ψέμα».
Αν συμβεί κάτι τέτοιο ο όποιος Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι εξαρχής υπονομευμένος, ενώ η συμμετοχή στις επόμενες Ευρωεκλογές μπορεί να έχει και μονοψήφιο νούμερο.
Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι κομμάτων και κυρίως οι Ευρωβουλευτές οι οποίοι έλαβαν μέρος σ΄ αυτή την εκστρατεία πρέπει να δράσουν.
Αυτό περιμένουμε οι πολίτες τουλάχιστον όσοι πιστεύουμε βαθειά στην ανάγκη πολιτικής ενοποίησης αλλά και δημοκρατικής λειτουργίας της ΕΕ.
Πιστεύω πως οι πέντε πολιτικές οικογένειες, που στήριξαν συγκεκριμένους υποψηφίους, (μεταξύ των οποίων και τον Έλληνα κύριο Τσίπρα ) θα πρέπει να απαιτήσουν από το Συμβούλιο, η πρότασή του, να αναφέρεται σε έναν από αυτούς.
Αν δεν συμβεί αυτό, να αρνηθούν την ψήφιση άλλης πρότασης.
Η συνεννόηση, η ευελιξία, οι συμβιβασμοί, είναι σαφώς αναγκαία στοιχεία του μοντέλου μιας πολυεθνικής διακυβέρνησης.
Αλλά όλα αυτά πρέπει να βρίσκονται εντός ενός δημοκρατικά συμφωνημένου πλαισίου και να σέβονται τον πολίτη.
Αναγκαίοι οι συμβιβασμοί αλλά όταν διακυβεύονται μεγάλα ζητήματα, καλύτερη η σύγκρουση

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.