Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Στον Κούκο αλωνίζουν δίκοκκο σιτάρι στις 29 Ιουνίου



Την Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014, στο χωριό Κούκος (Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, στο ύψος του Κορινού, αλλά προς τα Πιέρια), εκεί που είναι ο ξενώνας KoukosInn (2351083200) ο πρωτοπόρος στην νόμιμη καλλιέργεια δίκοκκου σιταριού κ. Δαμιανός Παχόπουλος (damianos@koukosinn.gr, 6947185166) προβλέπει ότι θα μπορέσει να αλωνίσει (Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος) και να διαθέσει την παραγωγή του σε δίκοκκο σιτάρι.
Ο κ. Δαμιανός Παχόπουλος για να μπορέσει να καλλιεργήσει και να εμπορευθεί νομίμως το δίκοκκο στάρι, όπως είπε στην συνάντηση καλλιεργητών δίκοκκου σιταριού, που έγινε στο Ωραιόκαστρο (21/6/2014, ξενδοχείο Nouvelle) πήρε έγκριση από το Υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας από όπου ήρθε ο πιστοποιημένος σπόρος, πήρε έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Ελλάδας, έγινε κανονική εισαγωγή από πιστοποιημένη επιχείρηση εμπορίας σπόρων, από όπου και αγόρασε ο κ. Δ. Παχόπουλος και δήλωσε την καλλιέργεια στο ΟΣΔΕ, ως δίκοκκο σιτάρι, ενώ δέχθηκε και ελέγχους από το ΚΕΠΠΥΕΛ.

Ανάμεσα σε όσα είπε έγινε απολύτως αντιληπτό ότι μπορεί η τιμή πώλησης του δίκοκκου σιταριού να είναι πολλαπλάσια από το μαλακό ή σκληρό σιτάρι, αλλά στην ουσία το κύριο κόστος είναι στις μετακαλλιεργητικές εργασίες.
Κατά τον αλωνισμό η αλωνιστική μηχανή συλλέγει τα στάχια και τα τρίβει για να μας παραδώσει τους σπόρους ανά δύο μέσα στο φλοιό τους. Αν λοιπόν η παραγωγή που θα πάρουμε από μία βιολογική καλλιέργεια είναι 250 κιλά/στρέμμα (ανάλογη με το κάθε χωράφι και την παραγωγή που δίνει σήμερα σε ένα σιτάρι), μετά την αποφλοίωση και την απομάκρυνση των ξένων υλών του χωραφιού όπως και των σπασμένων σπυριών, θα μας μείνει καθαρό προιόν 137 κιλά (-45% περίπου). Και μάλιστα θα πληρώσουμε 0,50 λεπτά/κιλό για αποφλοίωση, καθαρισμό, αποπέτρωση.
Φυσικά οι γεωργοί που κάνουν συμβατικές καλλιέργειες (όχι βιολογικές) με τα λιπάσματα και τα ραντίσματα, που έχουν αποδόσεις 400-450 κιλά/στρέμμα, θα πετύχουν πολλές οικονομίες λόγω λιγότερων ραντισμάτων και πολύ λιγότερων λιπασμάτων, επειδή το δίκοκκο σιτάρι είναι πολύ «δυνατό», είναι ανταγωνιστικό σε άλλα φυτά και δεν προστίθεται πολύ άζωτο, εξασφαλίζοντας πολύ μικρότερο κόστος.
Σήμερα ο παραγωγός που πουλά ο ίδιος την παραγωγή του ως συσκευασμένο σιτάρι, πλιγούρι ή άλευρο ολικής θα μπορούσε να ελπίζει σε 1,25€/κιλό καθαρισμένο, ή 2,85€/κιλό το αλεύρι αλεσμένο σε πετρόμυλο.
Στην Ελλάδα δεν προκύπτει από την επίσημη βιβλιογραφία πουθενά τα τελευταία 150 χρόνια καλλιέργεια δίκοκκου σιταριού (Triticum dicoccum), ενώ υπάρχει πιστοποιημένο μονόκοκκο σιτάρι (Triticum monococcum ή Καλπουτζάς) με τις ίδιες ιδιότητες. Χρειάζεται πολύ προσοχή στην ανεξέλεγκτη φημολογία και στην σύγχρονη «μυθολογία» για το δίκοκκο σιτάρι.
Στην συνάντηση εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον να δημιουργηθεί κάποιας μορφής σύνδεσμος επικοινωνίας των καλλιεργητών, από όσους παραβρέθηκαν, ίσως και των καταναλωτών, καθώς και κάποιας πιστοποίησης, για να μην «πέφτουν» θύματα παραπληροφόρησης. Πάντως όσοι θέλουν να δουν πραγματικές καλλιέργειες δίκοκκου σιταριού και να προμηθευτούν νόμιμα δίκοκκο σιτάρι, χωρίς «παραμύθια» μπορούν να πάνε στον Κούκο την Κυριακή, 29 Ιουλίου 2014

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.