Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

O ZAN ΚΛΩΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΗΝ ΑΝΝΥ ΠΟΔΗΜΑΤΑ:Χρειάζεται να συμφωνήσουμε για μια πραγματική πολιτική ανάπτυξης



"Το κλίμα διαρκούς αβεβαιότητας και αμφισβήτησης με την ανακύκλωση σεναρίων χρεοκοπίας με ή χωρίς έξοδο από το ευρώ, δεν δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την έξοδο από την κρίση" τόνισε η Αντιπρόεδρος του ΕΚ, κα Άννυ Ποδηματά, παρεμβαίνοντας σε συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ με τον Πρόεδρο του Eurogroup, κο JeanClaudeJuncker.


Ο κος Junckerαπό την πλευρά του τόνισε ότι "χρειάζεται να συμφωνήσουμε για μια πραγματική πολιτική ανάπτυξης, η οποία να αποφέρει καρπούς, ιδιαίτερα στις χώρες εκείνες οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα λιτότητας".

Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε στην παρέμβασή της ότι "ενώ συζητάμε για την μελλοντική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, δεν έχουμε καταφέρει, δυστυχώς, εδώ και ενάμιση χρόνο να ελέγξουμε την τρέχουσα κρίση και να περιορίσουμε την επέκτασή της" και συνέχισε επισημαίνοντας ότι "παίρνουμε αποφάσεις με καθυστέρηση - όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Eurogroup - τις οποίες αρχίζουμε από την επόμενη μέρα να αμφισβητούμε, δημιουργώντας τις συνθήκες για να στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου". Αναφερόμενη στα νέα συμπληρωματικά, σκληρά μέτρα που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να διασφαλίσει την επίτευξη των στόχων και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ έθεσε το ερώτημα στον κο Juncker κατά πόσο "πέρα από τις εσωτερικές δυσκολίες, το κλίμα διαρκούς αβεβαιότητας και αμφισβήτησης με την ανακύκλωση σεναρίων χρεοκοπίας με ή χωρίς έξοδο από το ευρώ, μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την έξοδο από την κρίση" και αν υπάρχει "φάρμακο" για το πρόβλημα αυτό.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup απαντώντας στην ερώτηση της κας Ποδηματά είπε ότι και ο ίδιος λυπάται για την έλλειψη πειθαρχίας στις αποφάσεις του ECOFIN τονίζοντας ότι "αυτό σίγουρα δεν βοηθάει την αξιοπιστία μας". Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο κος Juncker δήλωσε ότι "περιμένουμε την έκθεση της τρόικα και εφόσον η έκθεση αυτή λέει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε και εφαρμόζει τις σωστές αποφάσεις, τότε η έκτη δόση προφανώς και θα δοθεί. Πρέπει να διατηρήσουμε τους ρυθμούς που απαιτεί η διαδικασία". Για το αν αυτό που έγινε μέχρι τώρα είναι αρκετό για να πετύχουμε έξοδο της Ευρώπης από την κρίση, ο Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε: "Πιστεύω ότι θα έπρεπε να κάνουμε περισσότερα, να συμφωνήσουμε για μια πραγματική πολιτική ανάπτυξης, η οποία να αποφέρει καρπούς, ιδιαίτερα στις χώρες εκείνες οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα λιτότητας. Η σταθεροποίηση είναι αναγκαία, χωρίς όμως μια πραγματική πολιτική ανάπτυξης η οποία να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και να είναι ανάπτυξη χωρίς πληθωρισμό υπέρ της εργασίας, δεν θα πετύχουμε έξοδο από την κρίση."

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.