Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΑΤΣΙΟΣ: ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΕ ΌΛΥΜΠΕ ΤΙ ΣΟΥΜΕΛΕ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ



Δεν ξέρω με ποιου την πρωτοβουλία διενεργήθηκε η σύσκεψη και η διαβούλευση, για το σχέδιο Π. Δ/τος για τον Εθνικό Δρυμό και τον Όλυμπο.
Και ποιος και με ποια κριτήρια επέλεξε τους συμμετέχοντες ΄΄ διαβουλευτές΄΄ .
Τα όσα όμως ειπώθηκαν κατά τη σύσκεψη από τους συμμετέχοντες ως προτάσεις, όπως αυτά αποδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης είναι το ολιγότερο ντροπή.
Νυν υπέρ πάντων τα αργύρια και οι προμήθειες, και οι παράπλευρες ωφέλειες, όπως συμβαίνει με όλα τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία.
Και είναι επίσης απαράδεχτα τα όσα ειπώθηκαν σε βάρος της δασικής υπηρεσίας, που παρ’ όλα τα αμαρτήματα της σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά μεγαλοσυμφέροντα, είναι η μόνη δημόσια υπηρεσία που προστάτεψε μέχρι σήμερα όλους τους ορεινούς όγκους και ιδιαίτερα τον Όλυμπο. Χωρίς τις έντονες προσπάθειες και αντιστάσεις κάποιων έντιμων οργάνων αυτής τις υπηρεσίας ενδεχομένως να είχε αναγνωριστεί ως ιδιοκτησία και το βοσκοτόπι στο Λιβαδάκι.
Τρανταχτό παράδειγμα, η αναγνώριση ανύπαρκτης ιδιοκτησίας στο Δημοτικό δάσος Αγίων Αποστόλων – Αι’ Λιά και ο απαράδεχτος αποχαρακτηρισμός μιας παράνομα εκχερσωμένης έκτασης εμβαδού τρεις φορές μεγαλύτερου του πραγματικού στην οποία επιτράπηκε η ανέγερση χώρων εστίασης και καταλυμάτων τα οποία βρωμίζουν με λύματα όλη την προστατευμένη με ειδικό διάταγμα του 1928 ευρύτερη περιοχή.
Ο Όλυμπος κύριοι αρμόδιοι και ΄΄ αρμόδιοι΄΄ δεν είναι οποιοδήποτε βουνό.
Είναι το Ιερό σύμβουλο του πολιτισμού μας που χάρη στον αξεπέραστο γέρο Όμηρο, εξαπλώθηκε σε όλη την οικουμένη. Και χρειάζεται αυστηρή προστασία διότι ορισμένα τμήματα του είναι πολύτιμα , γιατί είναι μικρό οικοσυστήματα στα οποία κατάφυγε και διασώθηκε η ελάχιστη πανίδα και ορνιθοπανίδα που αυθονούσε κάποτε στις κορφές και τα λαγκάδια του.
Οι Ιάπωνες το Ιερό βουνό τους το Φούτζε το αγναντεύουν από μακριά και ποτέ δεν διανοήθηκαν να επιτρέψουν την προσέγγισή του ούτε από αρτιμελείς ορειβάτες ούτε απο άτομα με ειδικές ανάγκες.
Στον κεντρικό και νότιο Όλυμπο πρέπει να γίνουν σεβαστά τα υφιστάμενα ήδη όρια της περιοχής Νατούρα, και κάθε δόμηση εκτός σχεδίου πόλης η προϋφισταμένου του 1923 οικισμού να είναι αυστηρώς ελεγχόμενη και μόνο για αγροτουριστικές εγκαταστάσεις και όχι για εργολαβικές επιχειρήσεις πολυτελών επαύλεων.
Ας παραδειγματιστούμε από την ρύπανση των παρολύμπιων παραλιών της Νότιας Πιερίας που μας κόστισαν ακριβά πρόστιμα για την μη έγκαιρη ολοκλήρωση των δυκτίων συλλογής λυμάτων και βιολογικού καθαρισμού. Αντπαρέρχομαι το παράνομο χαράτσι των 26,30 Ευρώ που υπεβλήθη στους κατοίκους του Λιτοχώρου από τους ανεύθυνους Δημάρχους.
Ο γράφων και παλαιότερα είχε κάνει επίσημες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων και τη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού στους πρόποδες του ορεινού όγκου. Όλες οι ιδιοκτησίες και ΄΄ ιδιοκτησίες ΄΄ που βρίσκονται δυτικά του περιβόητου παρολύμπιου δρόμου να ανταλλαγούν με άλλες δημοτικές εκτάσεις στο ξηροκάμπι του Λιτοχώρου. Δεν συζητούμε για τις λεγόμενες Μοναστηριακές που τις εκχώρησε παράνομα το Αθηναϊκό κράτος, το 1968χωρίς η Μονή Αγίου Διονυσίου η η ΄΄ Παραδοσιακή Ολύμπου ΄΄ στην οποία έχουν περιέλθει τα πάγια στοιχεία της Μονής, να έχει προσκομίσει έστω και έναν έγκυρο τίτλο κυριότητας.
Αυτές οι εκτάσεις πρέπει να απαλλοτριωθούν και να πληρωθούν ως δασικές με τα εμβαδά που αναφέρουν οι άκυροι τίτλοι 172/1874 και 178/1875 ήτοι 4000 πήχεις και 5000 πήχεις αντίστοιχα.
Όσοι από του ς ιδιώτες που για συναισθηματικούς λόγους δεν θέλουν να αποχωριστούν την προγονική κληρονομιά ας την κρατήσουν και ας την εκμεταλλευτούν ως αμπελώνες και οπωρώνες όπως και οι πρόγονοι τους.
Όχι να αλλάξουν παρανόμως τη χρήση τους και να πωληθούν στους εργολάβους για να μετατραπούν σε πανάκριβες μεζονέτες.
Η ανάπτυξη της παρολύμπιας περιοχής δεν μπορεί να προκύψει μόνο από τα ντουβάρια. Χρειάζεται να αναπτυχθούν και Αγροκτηνοτροφικές παροικίες για να παράγουμε τα δικά μας γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
Όχι άλλες Ευρωπαϊκές διοξίνες.
Αυτοί οι Ευρωπαίοι τοκογλύφοι που μας έφεραν στη σημερινή κατάντια , αυτοί έπεσαν επάνω μας ως Γλάροι και προσπαθούν να μας καταπιούν ως φυλή όπως σωστά προέβλεψε ο αγράμματος αλλά σοφός Μακρυγιάννης.
Αυτή κύριοι αρμόδιοι και ΄΄ αρμόδιοι ΄΄ είναι η γνώμη και η άποψη ενός ογδοντάχρονου που υπηρέτησε ανιδιοτελώς 40 χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλα τόσα εργάστηκε για την αγροκτηνοτροφική αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας.

Λιτόχωρο 26-9-2011 Νίκος Κουκουτάτσιος


π . Δήμαρχος Λιτοχώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.