Τεχνικό Δελτίο Νο 5/ 23 Σεπτεμβρίου 2011
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης εκδίδει το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με βάση τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από το δίκτυο παρακολούθησης ( φερομονικές παγίδες ) που έχει εγκατασταθεί στο νομό και τις επιθεωρήσεις που πραγματοποιούνται σε βαμβακοφυτείες.
BAMBAKI
Α. ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ (Heliothis armigera) & ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ (Pectinophora gossypiella)
- Δεν συνιστώνται γενικά επεμβάσεις.
- Να συνεχισθεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου η παρακολούθηση του πλυθυσμού.
- Να σταματήσουν οι δειγματοληψίες.
Β. ΑΠΟΦΥΛΛΩΣΗ
- Συνιστάται αποφύλλωση όταν το ποσοστό των ανοιγμένων καρυδιών είναι 40-50%.
- Σε αγροκτήματα που παρουσιάζουν οψιμότητα στην ωρίμανση, συνιστάται πρωϊμότερη εφαρμογή.
- Πρωϊμότερη εφαρμογή συνιστάται επίσης και σε κτήματα, όπου σημειώθηκε προσβολή από ρόδινο.
Γ. ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
- Μετά τη συγκομιδή να διενεργηθεί καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας και ενσωμάτωση τους με όργωμα - φρεζάρισμα.
Κατάλληλα αγροχημικά:
- ΑγροχημικόΠράσινο σκουλήκιΡόδινο σκουλήκι
Bacillus thuringiensis++beta-cyfluthrin++chloropyrifos++chloropyrifos - methyl++cyfluthrin++cypermethrin++deltamethrin++diflubenzuron+
esfenvalerate++l-cyhalothrin++spinosad+
t-fluvalinate++zeta-cypermethrin++gossyplure
+
ΠΡΟΣΟΧΗ:
- Τα αγροχημικά πρέπει να είναι εγκεκριμένα για τη βαμβακοκαλλιέργεια και να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας τους.
- Σε περίπτωση ψεκασμών πρέπει να ειδοποιούνται οι μελισσοκόμοι για την απομάκρυνση των κυψελών τους.
- Οι βαμβακοπαραγωγοί/χρήστες είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι, για την τελική απόφαση επιλογής, της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειας τους, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για λοιπούς χειρισμούς, τα οποία συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.