Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Παρέμβαση του Γιάννη Αμοιρίδη στην βουλή υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων


Τοποθέτηση του Βουλευτή Γιάννη Αμοιρίδη επί του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα


Τη δέσμευση του υφυπουργού Εργασίας, ότι θα δημιουργηθεί Κέντρο Πιστοποίησης αναπηρικών συντάξεων και στην Κατερίνη, απέσπασε ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε για τα πρακτικά της Βουλής επιστολή διαμαρτυρίας της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Κεντρικής Μακεδονίας

Ο κ. Αμοιρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση του αιτήματος βουλευτών, με το οποίο ζητούσαν τη ρύθμιση των οφειλών προς τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ενώ ζήτησε να συνεχιστεί και να αυξηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΕΚ, ώστε να αποκτήσουν κατοικία, ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα από τα ουσιαστικότερα νομοσχέδια, αρκεί, αρκεί όπως είπε, αυτό το νομοθετικό εργαλείο «να εφαρμοστεί και να αποδειχθεί χρήσιμο στους τοπικούς φορείς και στην κοινωνία και να έχει το αντίστοιχο αποτέλεσμα».
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η ευαισθησία μιας κυβέρνησης φαίνεται από τα νομοθετήματα που προστατεύουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες «και μ’ αυτό το νομοσχέδιο γίνεται παρέμβαση υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, εφόσον γίνει σωστή εφαρμογή του».
Ο κ. Αμοιρίδης, στάθηκε ιδιαίτερα στην εφαρμογή του σχετικού νόμου, επισημαίνοντας πως ο νόμος δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη στόχευση και δεν «αγκαλιάζει» την τοπική κοινωνία. «Δεν φτάνει να υπάρχει χρηματοδότηση, πρέπει να υπάρχει και προώθηση του προϊόντος», είπε χαρακτηριστικά.
Μια από τις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει το νομοσχέδιο και δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτό, είναι  η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συγκροτεί κοινωνικούς συνεταιρισμούς, με ειδικότητες (όπως βρεφονηπιοκόμοι) των οποίων η επαγγελματική αποκατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Θα πρέπει, είπε ο βουλευτής Πιερίας, να παρέχεται η δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων μέσα από μια συνεταιριστική οργάνωση, ώστε με κίνητρα φορολογικά και ασφαλιστικά, να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες της εποχής. «Δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν η στόχευση δεν είναι συγκεκριμένη και δεν αγκαλιάζει αυτήν την προσπάθεια η τοπική κοινωνία, είπε, για να προσθέσει, πως  δεν φτάνει να υπάρχει χρηματοδότηση, πρέπει να υπάρχει και η προώθηση του προϊόντος.
«Πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από αυτό το πρόγραμμα, να ενθαρρύνει κοινωνικούς συνεταιρισμούς και σε κοινωνικές δράσεις όπως είναι τα ΚΑΠΗ, οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ και να τους αναθέτει έργο, αφού δεν έχει δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού. Έτσι, θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της τοπικής κοινωνίας», υποστήριξε ο κ. Αμοιρίδης.

Ο κ. Αμοιρίδης, για μια ακόμη φορά, έθεσε από το βήμα της Βουλής το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι διορίστηκαν από το 1983 έως το 1985. «Όσοι διορίστηκαν μετά το 1986, εάν συμπληρώσουν  είκοσι πέντε χρόνια υπηρεσίας, έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν το 2011 τέσσερα χρόνια ή το 2012 πέντε χρόνια και να βγουν στην σύνταξη. Αντίθετα, όσοι διορίστηκαν μετά το 1983 και μέχρι το 1985 δεν έχουν αυτό το δικαίωμα και πρέπει να πάρουν σύνταξη στα εξήντα πέντε», είπε ο βουλευτής Πιερίας, χαρακτηρίζοντας αυτό το «κενό» ως «παραλογισμό». «Θέλω να δώσω μια δίκαιη απάντηση σε αυτούς τους ανθρώπους, διότι δεν είναι δίκαιο να έχουν δυνατότητα συνταξιοδότησης όσοι διορίστηκαν από το 1986 και μετά, και να μην την έχουν, όσοι διορίστηκαν μια συγκεκριμένη διετία», κατέληξε ο κ. Αμοιρίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.