Ερώτηση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ, Φώτη Κουβέλη, για τη φορολόγηση ελληνικών κεφαλαίων στην Ελβετία
Την προώθηση διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τη φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες ζητά ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών.Στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησης προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Φώτης Κουβέλης αναφέρει τα εξής:
Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου(11/09/11) στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο κ. πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προωθείται η σύναψη συμφωνίας με την κυβέρνηση της Ελβετίας σύμφωνα με την οποία οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία θα φορολογούνται και θα αποδίδονται τα χρήματα αυτά στη χώρα μας.
Παρόμοιες διακρατικές συμφωνίες έχει συνάψει η Ελβετία πρόσφατα και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, η Ελβετία προχώρησε έπειτα από μακρά διαπραγμάτευση σε συμφωνία με κράτη -μέλη της Ε.Ε (με τη Γερμανία στις 10 Αυγούστου και τη Μ. Βρετανία στις 26 Αυγούστου) για την επιβολή φόρου διακράτησης (withholding tax) στις καταθέσεις υπηκόων τους, τον οποίο το ελβετικό Υπουργείο Οικονομικών θα αποδίδει κάθε χρόνο χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς να δίδονται στοιχεία καταθετών στις φοροεισπρακτικές αρχές των ενδιαφερομένων χωρών.
Τα κέρδη από τις καταθέσεις γερμανών και βρετανών πολιτών που βρίσκονται σε τράπεζες της Ελβετίας θα φορολογούνται από 19% ως 34%, ενώ από το 2013 και μετά θα επιβληθεί φόρος παρακράτησης 27% ως 48%, ανάλογα με το είδος του κεφαλαίου που είναι κατατεθειμένο. Οι ελβετικές τράπεζες θα καταβάλλουν προκαταβολικά στη Γερμανία ποσό ύψους 2 δις ελβετικά φράγκα και στη Μ. Βρετανία 500 εκατ. αντιστοίχως. Η συμφωνία εκτιμάται ότι, και στις δύο περιπτώσεις, θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2013.
Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποιο το πλαίσιο μιας πιθανής διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τη φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες, ποιοι οι όροι και το χρονοδιάγραμμα έναρξης ισχύος της και – επιμέρους - ποιος ο συντελεστής φορολόγησης φόρων ή/και καταθέσεων και ποιο το προσδοκώμενο κέρδος για το ελληνικό δημόσιο;
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.