Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής





Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί αναμφίβολα τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του ελληνικού έθνους και μία από τις πιο ματωμένες σελίδες της Ελληνικής ιστορίας. Η 14η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα πένθους, μνήμης για τον Ελληνισμό και τιμής σε αυτούς που βίωσαν το δράμα. Η Μικρασιατική Καταστροφή στιγματίστηκε από την απώλεια ανθρώπων και πατρίδων, σκόρπισε πόνο και θλίψη και δημιούργησε πρόσφυγες.

Ευλαβικά αποτίνουμε φόρο τιμής στους χιλιάδες Έλληνες Μικρασιάτες που έχασαν τη ζωή τους βάναυσα και άδικα, στους χιλιάδες που ξεριζώθηκαν από τα πάτρια εδάφη αλλά μπόρεσαν και όρθωσαν το ανάστημά τους στις νέες εστίες όπου εγκαταστάθηκαν. Με μοναδικά εφόδια την πλούσια κληρονομιά, τα ιδανικά , τις αξίες και τον πνευματικό πολιτισμό που έφεραν μαζί τους, αγωνίστηκαν σκληρά για την επιβίωσή τους και έγραψαν ξανά τη δική τους σημαντική ιστορία συμβάλλοντας δημιουργικά στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Ελλάδας.

Οφείλουμε σε όλες αυτές τις ψυχές, της γενοκτονίας, των διωγμών και του ξεριζωμού να διατηρήσουμε και να διαδώσουμε τον πολιτισμό και την παράδοση που μας κληροδότησαν. Έχουμε ηθικό χρέος να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη και να αξιώσουμε το σεβασμό της παγκόσμιας κοινότητας .

Έχουμε ηθικό χρέος να διαφυλάξουμε την ιστορική γνώση για διδαχή και παραδειγματισμό για να μην υπάρξουν άλλες αλησμόνητες πατρίδες, για να μην υπάρξουν παρόμοιες τραγωδίες.

Η μνήμη είναι ζωτική ανάγκη για ένα λαό για τη συγκρότηση της συλλογικής του ταυτότητας. Η ιστορία θα μας διδάξει το παρελθόν αλλά και το μέλλον, ένα μέλλον που απαιτεί ειρήνη, αλληλεγγύη και συνεργασία όλων των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.