Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

TIMΗΘΗΚΕ H MNHMH ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ


Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δ.Σ.Ε.(παράρτημα Κατερίνης) διοργάνωσε εκδήλωση τιμής στην μνήμη των 40 εκτελεσμένων συμπατριωτών μας, το Φλεβάρη του 1943, από τους ναζιστές Γερμανούς κατακτητές στο Σταθμό Κατερίνης. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες η εκδήλωση έγινε με επιτυχία.

Μίλησε το μέλος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ν. Σαλπιστης ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε… .
 “Τον 20ό αιώνα, ο πλανήτης μας τυλίχθηκε δυο φορές από τις φλόγες παγκόσμιων πολέμων που  ήταν αποτέλεσμα της πάλης για το ξαναμοίρασμα του κόσμου από τους καπιταλιστές. 
Το φασιστικά  κόμματα ανέβηκαν στην εξουσία με την αμέριστη συμπαράσταση και την ενίσχυση των βιομηχάνων, της άρχουσας τάξης. Ήταν η πολιτική απάντηση της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας , όχι μόνο της γερμανικής, στην οικονομική κρίση του καπιταλισμού.
Η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες που υπέστη  την επίθεση της Ιταλίας και αργότερα της Γερμανίας. Μπροστά σ’ αυτή την επίθεση ο ελληνικός λαός   δημιούργησε τη δική του αλληλεγγύη. Δεν έμεινε όμως εκεί.
Πάνω σ’ αυτό το έδαφος «άνθισε» ο αντιστασιακός άνθρωπος, ο εργαζόμενος που δεν αρκούνταν πλέον στη φιλανθρωπία που διαιώνιζε την άσχημη κατάστασή του, αλλά έβαζε το ζήτημα της δημιουργίας μιας άλλης κοινωνίας.
Σ’αυτή τη χρονική στιγμή το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ , μέσα στην πιο σκληρή παρανομία, πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα αντιστασιακό κίνημα ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή της πατρίδας μας από τους Γερμανούς , Βούλγαρους και Ιταλούς.
Δημιούργησαν  το ΕΑΜ και το ένοπλο σκέλος του τον ΕΛΑΣ  , την οργάνωση της αντιστασιακής νεολαίας , την ΕΠΟΝ, μαζί με άλλες μικρές προοδευτικές οργανώσεις. Τα μεγάλα αστικά κόμματα το έσκασαν στην Αίγυπτο μαζί με τον Βασιλιά .
Ακόμη και το βρετανικό υπουργείο εξωτερικών σε έκθεσή του παραδέχεται: «Την ίδια στιγμή που τα συντηρητικά στοιχειά σπαταλούσαν το χρόνο τους στην αδράνεια , το ΕΑΜ τράβηξε μπροστά φτάνοντας στο σημείο στο όποιο μπορεί να ισχυριστεί κανείς  πως είναι  ο κύριος εκπρόσωπος της ελληνικής αντίστασης.»
…..Στις 23 Φλεβαρη του 1943 στο Σιδ. Σταθμό Κατερίνης εκτελέστηκαν 40 κάτοικοι από τα χωριά Άγιος Δημήτριος και Λιβάδι , ως αντίποινα για την καταστροφή του μεταλλείου χρωμίου στον Άγιο Δημήτριο από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, στα πλαίσια γενικότερων επιθέσεων σε μεταλλεία και ορυχεία σ’ όλη την Ελλάδα. Σκοπός των επιθέσεων αυτών ήταν να σταματήσει η λεηλασία του ορυκτού πλούτου της χώρας και να στερηθούν τα κατοχικά στρατεύματα το χρώμιο, που τους ήταν τόσο απαραίτητο για την πολεμική τους βιομηχανία.
….Το βράδυ της 18ης προς 19ης Φλεβαρη του 1943 αντάρτες του ΕΛΑΣ από τα τμήματα Θεσσαλίας ανατίναξαν το μηχανοστάσιο , έβαλαν φωτιά στις αποθήκες , αφού προηγουμένως πήραν τρόφιμα και εκρηκτικές ύλες…… Στις 23 του Φλεβαρη συλλαμβάνεται και ο πρώην Δήμαρχος Κατερίνης Αιμίλιος Ξανθόπουλος , ο όποιος ήταν επιμελητής τροφοδοσίας των εργατών του μεταλλείου, κατηγορούμενος ότι εφοδίαζε τους αντάρτες του ΕΛΑΣ……
«…κι εγώ δεν ξέρω πως μου ήρθε αυτό το κακό», αναρωτήθηκε ο πρώην δήμαρχος Κατερίνης λίγο πριν πεθάνει. Στην κερδοσκοπική απληστία του κεφαλαίου μπορεί να βρει κανείς την πειστική απάντηση στην απορία που είχε  ο αξέχαστος Αιμίλιος Ξανθόπουλος  , λίγο πριν εκτελεστεί μαζί με τους συμπατριώτες του στο Σταθμό της Κατερίνης.…..
Γι αυτό λοιπόν, στην προσπάθεια που γίνεται από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς της άρχουσας τάξης να κρύψουν την σύνδεση που έχει το τερατούργημα του ναζισμού - φασισμού με τον καπιταλισμό (το ίδιο κάνουν και οι δικοί  μας νεοναζιστές) απαντάμε με τα σοφά λόγια του Μπρεχτ:
«Ο καπιταλισμός στις φασιστικές χώρες υπάρχει πια μονάχα σαν φασισμός κι ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, σαν ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός. Πώς, λοιπόν, τώρα να πει κάποιος αντίπαλος του φασισμού την αλήθεια για το φασισμό όταν δε θέλει να πει τίποτα για τον καπιταλισμό, που τον προκαλεί;»
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες
Τιμούμε τη μνήμη των 40 συμπατριωτών μας που έπεσαν από τα ναζιστικά βόλια. Τιμούμε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης . Δίνουμε υπόσχεση αγώνα όχι μόνο ενάντια στο ναζισμό-εθνικισμό αλλά και ενάντια στον καπιταλισμό που τον γεννά¨ .
Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών , ο εθνικός ύμνος και το πένθιμο εμβατήριο.
---------------

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δ.Σ.Ε.(παράρτημα Κατερίνης)
[opb][op5]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.