Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


Στη δίνη της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα, η σημερινή ημέρα που έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» μας υπενθυμίζει ότι η μάστιγα των ναρκωτικών χαρακτηρίζεται ως μια εξίσου μεγάλη κρίση που υπονομεύει την ίδια τη ζωή, ΄΄φυλακίζει΄΄ τα όνειρα και διακυβεύει το μέλλον της κοινωνίας. 

Το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει τις ρίζες του σε μια άλλης μορφής κρίση, στην κρίση των θεσμών, στην κρίση των αξιών, στην κρίση λόγω έλλειψης προτύπων, ιδανικών και διεξόδων. Το χάσμα των γενεών, οι χαλαροί πλέον δεσμοί μέσα σε μια οικογένεια δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα παιδιά με αποτέλεσμα να συμπαρασύρονται εύκολα από τα μανιώδη κύματα των ναρκωτικών. Κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι η ανεργία, η κοινωνική ανασφάλεια, κ.α. όχι μόνο οξύνουν το πρόβλημα αλλά αποτελούν και τροχοπέδη στην αντιμετώπισή του. Όποιος ακολουθεί τις σειρήνες των ναρκωτικών, βιώσει σκληρές συνέπειες, χάνει τη δουλειά του, την εστία του, απομακρύνεται από κάθε πτυχή της κοινωνικής και προσωπικής του ζωής ενώ προβαίνει σε παραβατική συμπεριφορά και έκνομες πράξεις. 
Οι εκρηκτικές διαστάσεις του προβλήματος που καταγράφονται, μας ωθούν να κινητοποιηθούμε και να αναζητήσουμε αποτελεσματικές δράσεις , προκειμένου να απομακρύνουμε τους νέους από τον εφιάλτη των ναρκωτικών. 
Μόνο η σημερινή ημέρα δεν μπορεί να ξορκίσει το πρόβλημα των ναρκωτικών. Πολιτεία, φορείς, πολίτες οφείλουμε να συστρατευθούμε άμεσα και να πολεμήσουν το ΄΄ θηρίο΄΄ μέσα από την πρόληψη, την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, τη διαρκή επαγρύπνηση και την παραδειγματική τιμωρία των εμπόρων και των διακινητών. Είναι επιτακτική ανάγκη από πλευράς πολιτείας η δημιουργία οργανωμένων μονάδων πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των χρηστών. 
Η πολιτεία έχει χρέος να επιδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και να ενισχύσει το ρόλο και το έργο των Κέντρων Πρόληψης, Αποτοξίνωσης , Θεραπευτικών Κοινοτήτων κ.α που με περισσή ανθρωπιά και αλληλεγγύη απλώνουν το χέρι τους στους χρήστες ουσιών. Παράλληλα, να υποστηρίξει, να συμπαρασταθεί και να εκπαιδεύσει τις οικογένειες των τοξικομανών προκειμένου να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα ΄΄παλέψουν΄΄ μαζί με τα παιδιά τους, προκειμένου να τα σώσουν από τη λαίλαπα των ναρκωτικών. 

Ας ανοίξουμε, λοιπόν, νέους ορίζοντες, νέους δρόμους στα παιδιά μας, επειδή εάν ακολουθήσουν το δρόμο τον ναρκωτικών ίσως να μην υπάρχει επιστροφή. 


Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ 



ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.