Η αληθινή τέχνη είναι απέναντι στους σημερινούς πολιτικούς!
* Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΝΝΟΕΙ, ΚΟΙΝΩΣ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ. Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΘΑΡΕΙ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ, ΝΑ ΠΕΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ!
* Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΟΥ ΓΕΝ.ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Κατά τον Κύπριο στιχουργό, Κυριάκο Χαραλαμπίδη, «ο πολιτικός προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις λέξεις για να κρύψει αυτό που εννοεί, αυτό που θέλει να πει. Μιλάει, ωστόσο έχει άλλα πίσω απ’ αυτό που λέει. Λέει ψέματα, δηλαδή».
Αντίθετα, «ο ποιητής δεν λέει ψέματα, προσπαθεί να αποκαθάρει τις λέξεις από το ψεύδος και να προσδώσει σ’ αυτές το αρχαίον κάλλος, την πρωτογενή τους αξία και ουσία», ανέφερε ο ποιητής σε ομιλία του που έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης στο θεατρικό εργαστήρι τού Ανδρέα Μιχαήλ, «Αυλαία», στην Κατερίνη.
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Ο Κύπριος στιχουργός, ποιήματα του οποίου μελοποίησε κυρίως ο αείμνηστος Μάριος Τόκας και ερμήνευσαν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανόλης Μητσιάς, ο Δημήτρης Μητροπάνος και άλλοι, ήρθε στην Κατερίνη για να μιλήσει, μέσα από το έργο του, για την τραγωδία της Κύπρου. Βρήκε όμως την ευκαιρία να μιλήσει και για άλλα θέματα, όπως αυτό της σχέσης της τέχνης με την πολιτική:
«Παραμένω δάσκαλος στην ποίησή μου, δηλαδή θέλω να κατευθύνω τα πράγματα προς μια κατεύθυνση και να καθοδηγήσω, με τον τρόπο μου, τους άλλους γύρω μου, πάντοτε όμως με όρους τής τέχνης. Δηλαδή η τέχνη να μη γίνεται η τέχνη προγραμματικά, όπως κάνουν οι πολιτικοί που στέκουν σ’ ένα μπαλκόνι και μιλούν αλλά δεν εννοούν αυτά που λένε.
Ο ποιητής (και γενικότερα ο αληθινός καλλιτέχνης) νιώθω ότι βρίσκεται ακριβώς στους αντίποδες της πολιτικής. Και οι πολιτικοί το νιώθουν αυτό πάρα πολύ. Ο φυσικός αντίπαλος της πολιτικής, των κάθε είδους πολιτικών, είναι ο καλλιτέχνης.
Οι πολιτικοί, στο βάθος, δεν χωνεύουν τους καλλιτέχνες αλλά ούτε όμως και οι καλλιτέχνες χωνεύουν, στο βάθος, τους πολιτικούς. Γιατί; Διότι οι πολιτικοί εκλέγονται δια ψήφου. Οι ποιητές είναι «σκεύος εκλογής», είναι από Θεού η εκλογή τους, αφ’ εαυτών εκλέγονται, δηλαδή έχουν μέσα τους τη δύναμη αυτή της εκλογής…
Οι ποιητές είναι κατακυρωμένοι από πριν, δεν χρειάζεται να κάνουν (κομματικούς) συνδυασμούς και δοσοληψίες και «πάρε δώσε» και να εξευτελιστούν ζητώντας μία ψήφο. Την ψήφο (ο ποιητής) την έχει μαζί του από πριν, διότι είναι «σκεύος εκλογής».
Ο πολιτικός προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις λέξεις για να κρύψει αυτό που εννοεί, αυτό που θέλει να πει. Μιλάει, ωστόσο έχει άλλα πίσω απ’ αυτό που λέει. Λέει ψέματα, δηλαδή. Ο ποιητής δεν λέει ψέματα, προσπαθεί να αποκαθάρει τις λέξεις από το ψεύδος και να προσδώσει σ’ αυτές το αρχαίον κάλλος, την πρωτογενή τους αξία και ουσία.
Μ’ όλα αυτά που είπαμε, ποια η σχέση τού πολιτικού με τον ποιητή; Είναι σε αντίθεση, είναι σε αντιδικία αυτές οι δυο ομάδες.
Έτσι λοιπόν, κι εγώ με τον τρόπο μου κρατιέμαι μακριά από κόμματα, οργανώσεις κλπ, διότι όπως λέει και ο (Ινδός συνθέτης, ποιητής, συγγραφέας και Φιλόσοφος) Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, «θα κάνω κακό στη χώρα μου, αν θελήσω να τη λατρέψω ως θεό.
Δηλαδή, η αλήθεια δεν είναι ιδιόκτητο πράγμα και δεν είναι μόνο η αλήθεια η δική μας που υπάρχει, υπάρχει και η αλήθεια τού άλλου, και του άλλου και του άλλου… Ψάχνουμε για την αλήθεια.
Η λέξη «κόμμα», αυτό που λέμε: «είμαι ενταγμένος στο κόμμα», δηλώνει πόσο κομματιάζεται ένας άνθρωπος, γι αυτό λέω ότι πρέπει να βρούμε την ενοποιό αλήθεια που να ανήκει σε όλους…
Ακόμη και οι δικοί μου άνθρωποι αναρωτιούνται, εγώ με ποιους είμαι… Δεν είμαι με κανέναν! Είμαι με την αλήθεια η οποία δεν μπορεί να ανήκει σε ένα μόνο κόμμα ή σε μια οργάνωση μόνο ή σε ένα μόνο έθνος. Η αλήθεια είναι οικουμενικό «πράγμα» και ανήκει σε όλους και καθένας παίρνει το κομμάτι που του αναλογεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Η παρουσία τού Κυριάκου Χαραλαμπίδη στην Πιερία οφείλεται σε πρόσκληση του Κύπριου σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων Πιερίας «Ο Ευαγόρας».
Η όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου παιδείας της Κύπρου, του γενικού προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη και της ομοσπονδίας κυπριακών οργανώσεων Ελλάδας. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Κώστας Σταματάρης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν – ερμηνεύτηκαν ποιήματα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη από μαθήτριες και μαθητές τού θεατρικού εργαστηρίου «Αυλαία» αλλά και από τον ίδιο τον ποιητή, τον οποίο παρουσίασε στο κοινό ο Ανδρέας Μιχαήλ.
Τα ποιήματα απήγγειλαν οι εξής: Τριανταφυλλιά Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνα Πενλίδου, Ιωάννα Πολίτη, Εύη Νικόλ Τσομπανικόλα, Κριστίνα Νοβακιβσκα, Μαρία Δαδάκου, Κωνσταντίνος Ανδρεάδης, Ιωάννης Ιωαννίδης, Βασίλης Αγγελής και Γιώργος Κρομμύδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.