Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Βενιζέλος: Δεν έχει νόημα να πετύχει η εγχείριση και να πεθάνει ο ασθενής.



Βασικά σημεία ομιλίας Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.

Η επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ είναι επίθεση κατά της πολιτικής σταθερότητας, μέσα στην πιο κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι χτυπώντας το ΠΑΣΟΚ βοηθούν την κυβέρνηση, είναι απλώς ανόητοι.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι χτυπώντας το ΠΑΣΟΚ θα κλονίσουν την κυβερνητική σταθερότητα, είναι πονηροί, αλλά θα αποτύχουν.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χτυπήσουν εμένα, τους θυμίζω ότι ξέρω να σηκώνω βάρη στο όνομα της χώρας και της παράταξης με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Με απόλυτη διαφάνεια και με όπλο την αλήθεια που σαρώνει κάθε συνομωσιολογία, και κάθε χυδαιότητα.

Δεν χειρίστηκα κανένα θέμα με δημαγωγικό και ανεύθυνο τρόπο. Χειρίζομαι όλα τα θέματα με θεσμικό και υπεύθυνο τρόπο, χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Πρότεινα, το περιβόητο υλικό της Ελβετίας να σταλεί αμέσως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αυτό πρέπει να είναι πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας.

· Λυπάμαι ειλικρινά γιατί σε μία στιγμή που η παράταξη έχει ανάγκη συσπείρωσης, κάποιοι που ήταν εδώ και καιρό ουσιαστικά εκτός παράταξης, βιάστηκαν να χαρούν και να διαχωρίσουν τη θέση τους. Κάποιοι με τεράστια προσωπική ευθύνη για την πολιτική διαχείριση της κρίσιμης περιόδου του 2009-2010. Είναι προκλητικό πραγματικά να «ζητούν τα ρέστα» και να διεκδικούν την εκπροσώπηση του δήθεν νέου και άφθαρτου αυτοί που μετείχαν στο πιο σκληρό πυρήνα της κομματικής και κυβερνητικής εξουσίας.

· Το μέλλον της παράταξης εξαρτάται από το μέλλον της χώρας. Και το μέλλον της χώρας εξαρτάται σε κρίσιμο βαθμό από την ύπαρξη, την αντοχή και την πολιτική στάση αυτής της παράταξης.

· Δεν έγινε δεκτή η πρότασή μας να θέσουμε εξαρχής το ζήτημα της παράτασης και του πολιτικού πλαισίου πριν εξειδικεύσουμε τα μέτρα σε δύο φάσεις, ανά διετία. Δεχθήκαμε να στηρίξουμε τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού. Να δηλώσουμε την απόφαση τη χώρας να λάβει μέτρα 11,5 δισ. ευρώ και μετά να ζητήσουμε την παράταση και τα αντίβαρα, κοινωνικά και αναπτυξιακά.

· Τώρα βρισκόμαστε, δυστυχώς, μέσα στις αντιφάσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς συσχετισμού.

· Τώρα, έχουμε φθάσει στο σημείο να πρέπει να συμφωνήσουμε για μέτρα ύψους 14,5 δισ. ευρώ και πιθανώς για ακόμα περισσότερα, μέχρι το τέλος της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

· Όσο μεγαλώνει το πακέτο των μέτρων και όσο τα κονδύλιά του μεταφέρονται σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και φορολογικές επιβαρύνσεις των δηλωμένων εισοδημάτων και όχι των αδήλωτων, κινδυνεύουμε να χάσουμε το στόχο.

· Είμαστε υπεύθυνη δύναμη. Είμαστε ο εγγυητής της σταθερότητας της κυβέρνησης, αλλά πρωτίστως της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας.

· Δεν έχει νόημα να πετύχει η εγχείριση και να πεθάνει ο ασθενής. Δεν έχει νόημα να λάβουμε μέτρα σκληρά και επώδυνα και μετά από τρεις μήνες να κληθούμε να πάρουμε και άλλα, επειδή θα υπάρχει βαθύτερη ύφεση ή υστέρηση εσόδων.
· H θέση μας είναι καθαρή:

· Εάν δεν υπάρχει μία ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους, εάν δεν κλείσει όλο το πακέτο οριστικά ώστε να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτό είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων, εάν δεν έχει διασφαλιστεί η παράταση για δύο χρόνια με ουσιαστικό περιεχόμενο, ώστε τα μέτρα να «απλωθούν» και να είναι πράγματι ηπιότερα, εάν δεν φαίνεται στον κόσμο ότι τηρούνται τα ελάχιστα όρια για τους ανάπηρους, τις συντάξεις του ΟΓΑ, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, την πραγματικά δίκαιη και όχι ισοπεδωτική φορολόγηση των αυτοαπασχολουμένων, τις εργασιακές σχέσεις με αιχμή τις αποζημιώσεις, εάν δηλαδή δεν φαίνεται ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή του βάρους, εάν δεν διασφαλιστεί ρήτρα αντικατάστασης που να λειτουργεί θετικά, ως ανακούφιση και όχι αρνητικά ως απειλή για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες, εάν δεν διασφαλιστεί ότι ανοίγει η συζήτηση για την περαιτέρω μείωση του χρέους με τους τρόπους που είπαμε, εάν δηλαδή δεν διαμορφωθεί το κοινωνικό και το αναπτυξιακό πακέτο ως αντίβαρο στο πακέτο των μέτρων, τότε τα μέτρα δεν μπορούν να έλθουν για ψήφιση στη Βουλή.

Αυτά πρέπει να εμφανιστούν στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, μιας ολοκληρωμένης εθνικής αφήγησης, και να συνδεθούν με ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, για το οποίο ολοκληρωμένες προτάσεις έχει υποβάλει μόνο το ΠΑΣΟΚ εδώ και μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.