Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΜΙΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κ. ΑΘ.ΤΣΑΥΤΑΡΗ



κ. Υπουργέ
Σε πρόσφατη συνέντευξή σας μιλήσατε για ενεργοποίηση του θεσμού των «farmer’s  markets», το θεσμό των «ανοιχτών αγορών. Οι  αγορές των αγροτών (farmers’ markets) είναι υπαίθριες ή στεγασμένες αγορές όπου συμμετέχουν αμιγώς γεωργοί, διαθέτοντας απευθείας στους καταναλωτές τα προϊόντα που οι ίδιοι παράγουν - φυτικά ή ζωικά, νωπά και μεταποιημένα.
Έτσι επιτυγχάνεται η άμεση διάθεση των προϊόντων, βελτιώνοντας τις αγοραστικές επιλογές των καταναλωτών και τις επιλογές διάθεσης των  παραγωγών. Τα παραπάνω εξυγιαίνουν την αγορά και μεγιστοποιούν το όφελος και για τις δύο ομάδες, με πληθώρα από οφέλη να συνυπάρχουν, όπως:
οι καλύτερες τιμές για παραγωγούς και καταναλωτές χωρίς ενδιάμεσα κόστη,
η άμεση επαφή παραγωγού-καταναλωτή,
η φρεσκάδα και ταυτότητα των προϊόντων,
η ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών, των καταναλωτών και των τοπικών κοινωνιών της υπαίθρου και της πόλης,
η δυνατότητα υγιεινής διατροφής με τοπικά προϊόντα
η συμβολή στη διατροφική αυτάρκεια των κατοίκων μίας περιοχής ή χώρας
η μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος λόγω της μικρής απόστασης που διανύουν τα τρόφιμα,
η σύνδεση με τον αγροτουρισμό  
Είναι πράγματι ένας πολύ καλός θεσμός που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό όπως Γαλλία, Ολλανδία και ΗΠΑ με μεγάλη επιτυχία αλλά και σε όλο τον κόσμο αποτελώντας βασικό μοχλό ανάπτυξης των αγροτών και κεντρικό άξονα αγροδιατροφικής πολιτικής. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει σε επίπεδο Νομού και μεγάλων πρωτευουσών – τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μόνο με τοπικά προϊόντα. Πραγματικοί αγρότες (μεμονωμένοι παραγωγοί, ομάδες παραγωγών ή και Συνεταιρισμοί) και μόνο στις ποσότητες που παράγουν, να τις διαθέτουν στους καταναλωτές.
Το μοντέλο των Farmers’ Markets μπορεί να περιλαμβάνει από μερικούς μόνο πάγκους μέχρι ολόκληρα οικοδομικά μπλοκ. Δεν μιλάμε για Λαϊκές Αγορές.
Επίσης, στόχος είναι οι αγορές αυτές να έχουν τέτοια οργάνωση και υποδομή ώστε το όποιο κόστος λειτουργίας να είναι ελάχιστο.
Αυτό μπορεί να γίνει  με τη συνεισφορά των δήμων ενώ εξετάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά από τέσσερις νομούς, Ημαθία, Πέλλα, Ηλεία και Ηράκλειο.
Τονίσατε κ. Υπουργέ ότι
Τα κριτήρια επιλογής των τεσσάρων αυτών νομών για το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ότι βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα (επομένως τα μεταφορικά είναι μικρά), διαθέτουν δυναμικές ομάδες παραγωγών με ποιοτικά προϊόντα, και υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα χώρων για να φιλοξενήσουν τις πρώτες εγκαταστάσεις (π.χ. εκτάσεις όπου θα τοποθετηθούν πάγκοι κ.λπ.).
κ. Υπουργέ  
Στις 7 Σεπτεμβρίου επισκεφτήκατε την Πιερία  για το Συνέδριο των  νέων αγροτών και διαπιστώσατε ότι τα παραπάνω κριτήρια ικανοποιεί πλήρως και ο Νομός Πιερίας δηλαδή:
1)Βρίσκεται κοντά σε μεγάλο αστικό κέντρο, τη Θεσσαλονίκη, (επομένως τα μεταφορικά είναι μικρά) και συνδέεται μ’ αυτήν με άριστο οδικό δίκτυο.
2)Διαθέτει δυναμικές ομάδες παραγωγών (βραβεύονται  μάλιστα και στο εξωτερικό) και μεμονωμένους παραγωγούς οι οποίοι παράγουν εξαιρετικά προϊόντα.
3)Υπάρχει διαθεσιμότητα χώρων και ενδεικτικά αναφέρω τον χώρο της εμποροπανήγυρης Κατερίνης (ένας χώρος περίπου 23,5 στρεμμάτων δίπλα στον οικιστικό ιστό της πόλης που ανήκει στον Δήμο Κατερίνης κατάλληλος για την έκθεση όλων των παραγόμενων προϊόντων της  Πιερίας).
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ
1)Γιατί δεν συμπεριλάβατε και το νομό Πιερίας στους πιλοτικούς Νομούς για τις ανοιχτές αγορές;
2)Θα δημιουργήσετε έως το τέλος του έτους το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία  των «ανοιχτών αγορών», «farmers markets» προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών;


                                                                                               Με εκτίμηση  
Μαρία Μίχου                            τ.Βουλευτής  Πιερίας
                             

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.