Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Αθανάσιος Τσαυτάρης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη δεν είναι ανάλγητη




«Δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι ανάλγητη, ότι δεν καταλαβαίνει αυτό που γίνεται», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Βήμα FM".

«Πιστεύω ότι θα δεχθούν τις αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ο κόσμος θα κάνει ένα τελευταίο βήμα, να περάσουμε το κάβο, όπως είπε και ο πρωθυπουργός». Από εκεί και έπειτα, συνέχισε, το στοίχημα «θα είναι σε εμάς αν θα καταφέρουμε περνώντας αυτόν τον κάβο να οδηγήσουμε πλέον στην ανάπτυξη και να σταματήσουμε να πηγαίνουμε με το χέρι ανοιχτό».

Εν τω μεταξύ. ο κ. Τσαυτάρης υπενθύμισε ότι εντός της εβδομάδας θα δοθεί το 50% των κοινοτικών επιδοτήσεων ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ και μετά τις 15 Δεκεμβρίου το υπόλοιπο 50%, άλλο 1,1 δισεκ. ευρώ δηλαδή.



Την αισιοδοξία του ότι, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, θα γίνουν κατανοητές οι αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για να μη θιγούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης.


Παράλληλα ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε και για το 2013 το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους, το οποίο θα είναι ύψους 26 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έως το τέλος του χρόνου πρόκειται να λειτουργήσουν σε πιλοτική βάση τα πρώτα farmers' markets.

Αναλυτικότερα τα βασικά της σημεία συνέντευξης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη, στο Ρ/Φ ΒΗΜΑ FM 99,5 και το Δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη έχουν ως εξής:

Ερώτηση: Είστε αισιόδοξος ότι το ζήτημα της επόμενης δόσης του δανείου προς την χώρα μας θα έχει αίσια κατάληξη, ότι τα μέτρα θα περάσουν από την Βουλή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για την συνοχή της κυβέρνησης; Ποιά είναι η αίσθηση που έχετε συνομιλώντας με συναδέλφους σας υπουργούς αλλά και βουλευτές δεδομένου ότι είστε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και δεν έχετε το βάρος του πολιτικού κόστους;



Απάντηση: Πιστεύω ότι είναι μια τελευταία ευκαιρία να κάνουμε και αυτή την προσπάθεια, να περάσουμε και αυτόν τον κάβο, προσέχοντας στην διαπραγμάτευση να μην θιγούν κοινωνικές ομάδες, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο έσχατο σημείο. Εκεί νομίζω ότι εστιάζεται τις τελευταίες μέρες η διαπραγμάτευση. Νομίζω ότι θα βρεθεί και μια λύση ως προς αυτό διότι δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι ανάλγητη, ότι δεν καταλαβαίνει δηλαδή αυτό που γίνεται. Πιστεύω ότι θα δεχθούν τις αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ο κόσμος θα κάνει ένα τελευταίο βήμα, να περάσουμε τον κάβο, όπως είπε και ο πρωθυπουργός. Από εκεί και έπειτα το στοίχημα θα είναι σε εμάς αν θα καταφέρουμε περνώντας αυτόν τον κάβο να οδηγήσουμε πλέον στην ανάπτυξη και να σταματήσουμε να πηγαίνουμε με το χέρι ανοιχτό. Εξάλλου και η συζήτηση που κάνουμε για την συμβολή της γεωργίας σε αυτήν την προσπάθεια, αυτόν τον σκοπό έχει.



Για τις κοινοτικές επιδοτήσεις



Η γεωργία υπάρχει και ήδη είναι ένας από τους πυλώνες στήριξης του τόπου. Οι γεωργοί μας παρά τις δυσκολίες που έχουν αυτή τη στιγμή, συγκομίζουν τα καλαμπόκια τους, τα βαμβάκια τους, τα τεύτλα τους, πριν από λίγο καιρό μάζεψαν τα σιτάρια τους και πέραν αυτής της συγκομιδής και της αξίας των παραγόμενων προϊόντων τους, την επόμενη εβδομάδα θα φέρουν κοινοτικές επιδοτήσεις ύψους 1,1 δις € στην ελληνική οικονομία και μάλιστα στην Περιφέρεια και μετά τις 15 Δεκεμβρίου θα δοθεί το υπόλοιπο 50% της κοινοτικής ενίσχυσης δηλαδή άλλο 1,1 δις € στην ελληνική οικονομία.


Όπως κι εσείς επισημαίνετε, πραγματικά συρρικνώθηκε η γεωργία και κάποιοι τομείς είναι φοβερά ελλειμματικοί όπως για παράδειγμα η κτηνοτροφία και η παραγωγή κρέατος και δευτερευόντως η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτή ήταν μια μεγάλη στρέβλωση στην οικονομία μας και στην παραγωγική διαδικασία και εξ αντανακλάσεως είναι αυτή τη στιγμή και πρώτη μας προτεραιότητα. Εξάλλου στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης στη Βουλή είπα πως αν δεν το διορθώσουμε αυτό, δηλαδή αν δεν κάνουμε τη χώρα μας ξανά αυτάρκη σε ζωοκομικά προϊόντα και εξαγωγική δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.
Είναι πολύ σημαντικό ότι θα εισρεύσουν στα αγροτικά ταμεία σχεδόν 2,5 δις € αν αναλογιστούμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.



Το κοινωνικό έργο του ΥΠΑΑΤ: δωρεάν διανομή τροφίμων 23,3 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπου 750.000 δικαιούχους



Έχει ήδη εγκριθεί το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας που είναι ένα κομμάτι του κοινωνικού έργου που κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα μοιράσουμε τρόφιμα αξίας 23,3 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπου 750.000 δικαιούχους. Θα διανεμηθούν περισσότεροι από 10 τόνοι τροφίμων (ρύζι, μακαρόνια, ελαιόλαδο, γραβιέρα Κρήτης και φέτα).


Η είδηση λοιπόν είναι ότι ήρθε η έγκριση του προγράμματος και για το 2013. Δηλαδή και του χρόνου θα διανεμηθούν τρόφιμα δωρεάν σε άπορους δικαιούχους. Το κονδύλι που εγκρίθηκε για το 2013, ανέρχεται σε περίπου 26 εκατομμύρια ευρώ. Παρά το γεγονός ότι εμείς αγωνιζόμαστε να εξασφαλίσουμε τα κονδύλια και φροντίζουμε για τη διανομή, τους δικαιούχους τους ορίζουν οι κοινωνικοί εταίροι με τους οποίους συνεργαζόμαστε σε όλη την Περιφέρεια, όπως οι ενώσεις πολυτέκνων, η εκκλησία, οι τοπικές ενώσεις ανέργων κ.α. Το μοίρασμα των τροφίμων το αναλαμβάνει η εταιρεία που κερδίζει κάθε διαγωνισμό.


Να τονίσω ότι είναι ελληνικά προϊόντα. Επίσης, ενώ στο παρελθόν όλα αυτά τα αναλάμβανε μια εταιρεία, τώρα «χωρίζουμε» τη χώρα μας σε τρεις περιφέρειες έτσι ώστε και ένας μικρότερος παραγωγός για παράδειγμα τυριού που δεν θα μπορούσε να δώσει φέτα για ολόκληρη την Ελλάδα κι επομένως δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, τώρα ενδεχομένως μαζί με κάποιον άλλο να μπορεί να καλύψει ένα κομμάτι αυτού του τομέα. Άρα θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία περισσότερες παραγωγικές μονάδες.

Ερώτηση: Οι παραγωγοί κερδίζουν κάτι από το υπουργείο ή απλώς προσφέρουν με καλή καρδιά και καλή διάθεση προϊόντα;

Απάντηση: Όχι. Αυτά δεν τα προσφέρει ο παραγωγός. Η εταιρεία αγοράζει από τον παραγωγό για παράδειγμα το ρύζι. Φέτος το διαγωνισμό του ρυζιού τον κέρδισε η εταιρεία AGRINO. Αυτή η εταιρεία λοιπόν, παίρνει από τους παραγωγούς το ρύζι, το συσκευάζει όπως ορίζεται από το διαγωνισμό και θα το διανείμει κουτί- κουτί. Με τον τρόπο αυτό ρύζι αξίας περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ θα πάει στους Έλληνες καταναλωτές, αλλά είναι ρύζι που αγοράστηκε από την εταιρεία από τον Έλληνα παραγωγό. Και το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα προϊόντα.


Εδώ πρέπει να προσθέσω και αντίστοιχες προσπάθειες που κάνουμε για τα σχολεία. Δίνουμε σε παιδιά που έχουν ανάγκη και δυσκολεύονται ακόμα και να έχουν ένα σάντουιτς από το πρωί από το σπίτι τους, φρούτα ελληνικά και μάλιστα φέτος ο διαγωνισμός ορίζει ότι θα τα δώσουμε με τη μορφή έτοιμης φρουτοσαλάτας μέσα σε φρέσκο ελληνικό χυμό πορτοκαλιού, σε πλαστικό μπωλ. Αυτός ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται και σε λίγο θα γίνει και ο διαγωνισμός για να δώσουμε φέτος για πρώτη φορά γαλακτοκομικά προϊόντα στα σχολεία, δηλαδή γάλα ή γιαούρτι.


Ο στόχος είναι διττός. Και να βοηθήσουμε τις οικογένειες που έχουν ανάγκη, αλλά και να μάθουμε τα παιδιά μας να τρώνε πιο ποιοτικά.

Ερώτηση: Μπορεί να ξαναγίνει η γεωργία της μόδας;

Απάντηση: Και μπορεί και πρέπει. Το έχει αποδείξει η γεωργία και στο παρελθόν που διέθετε πολύ λίγα μέσα, λιγότερη πληροφορική, ελάχιστη τεχνολογία, μπόρεσε πραγματικά να αποτελέσει τη βάση για να αναπτυχθεί ο τόπος και να σωθεί σε προηγούμενες δυσκολίες που έχει περάσει στην ιστορία του ο τόπος μας. Και στο πρόσφατο αλλά και στο απώτερο παρελθόν.


Σήμερα πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να ξαναγίνει και πρέπει να ξαναγίνει, απλά όπως κι εσείς σωστά επισημαίνετε δεν θα γίνει αυτόματα. Δεν θα γίνει, δηλαδή, αν κάποιος γυρίσει πίσω και πει θα κάνω κι εγώ 10 στρέμματα σιτάρι και νομίζουμε ότι θα σωθούμε. Όχι. Θα πρέπει να γυρίσει κι αυτό έχει τρεις διαστάσεις. Η μία διάσταση έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό. Ο ανθρώπινος πόρος είναι ο πιο «συρρικνωμένος» αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια. Κάνουμε δράσεις, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των νέων ανθρώπων να επιστρέψουν στην Περιφέρεια και τις χρηματοδοτούμε.


Από τη μια έχουμε δράση για τους ήδη υπάρχοντες νέους στην Περιφέρεια να μη φύγουν από εκεί και μια δεύτερη δράση που αφορά στους νέους που θα ήθελαν να επιστρέψουν και είναι επιλογή τους να γίνουν κατ’ επάγγελμα αγρότες. Και μια τρίτη δράση αφορά στους νέους που έχουν γίνει επιστήμονες, έχουν πάρει πτυχίο κάνουν μια στροφή επιστροφής στην περιφέρεια, επιχειρηματική δραστηριότητα με πιο επιστημονικό τρόπο αξιοποιώντας τις όποιες τεχνολογίες ή εμπειρίες έχουν από την προηγούμενη επαγγελματική τους ενασχόληση για να τους ενσωματώσουμε σε αυτήν την παραγωγική διαδικασία, στο καινούργιο, αλλά να το κάνουν με όποιο σύγχρονο τρόπο, με ότι μπορεί να τους δώσει η τεχνολογία για να καταλάβουν και να ικανοποιήσουν τις όποιες απαιτήσεις έχει σήμερα το καταναλωτικό κίνημα ή να αξιοποιήσουν με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο τις όποιες δυνατότητες δίνει η ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομικές πηγάζουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Στηρίξαμε περίπου 10.000 νέες επιχειρήσεις. 10.000 νέοι άνθρωποι μπήκαν στα προγράμματα υποστήριξης νέων αγροτών. Αυτός είναι μεγάλος αριθμός και χρειάζεται προσπάθεια κανείς για να το ικανοποιεί και να το φέρει σε πέρας, να το χρηματοδοτήσει, να το παρακολουθήσει, να πιάσουν τόπο τα χρήματα, αν κάποιος δεν τα τοποθέτησε σωστά να πάρουμε πίσω τα χρήματα. Σε ό,τι αφορά στα άλλα οι προσπάθειες μας εκεί, ας πούμε αυτούς που επιστρέφουν στην Περιφέρεια, κάποιοι είναι μεν επιστήμονες σχετικοί με το πεδίο της γεωργίας. Δηλαδή είναι γεωπόνοι ή έχουν τελειώσει τις σχολές φυτικής ή ζωικής παραγωγής, τεχνολογίας τροφίμων κλπ. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν λίγη ενημέρωση γιατί είναι επιστήμονες.


Αντιθέτως υπάρχουν και άνθρωποι που δεν είναι καθόλου εξοικειωμένοι με τη γεωργική παραγωγική διαδικασία. Αυτούς τους «πιάνουμε από το χέρι» και ζητάμε και από τους ντόπιους νέους αγρότες στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων που τους κάνουμε, όπως επίσης και από τα Ινστιτούτα μας, τις δικές μας Υπηρεσίες, να βοηθήσουμε κατά περίπτωση και λέμε «ελάτε εδώ εμείς να σας δείξουμε πώς καλλιεργείται το ρύζι ή πώς θα μάθετε να καλλιεργείτε τη ρίγανη κλπ.». Επίσης, δίνουμε εμείς χωράφια για αυτό. Κάποτε μας βοηθούσαν οι Δήμοι, όπως και τώρα ο Δήμος του Εμμανουήλ Παππά στις Σέρρες που είπε «εγώ είμαι διατεθειμένος. Δίνω 10 στρέμματα να μάθουν να καλλιεργούν νέες καλλιέργειες».



Λειτουργία των farmer’s markets έως του τέλος του έτους



Να μου επιτρέψετε μόνο να αναφερθώ στο στόχο μας να βοηθήσουμε το γεωργό και ιδιαίτερα τους νέους , απλοποιώντας την γραφειοκρατική διαδικασία. Μόλις προχθές πέρασε από το Κοινοβούλιο ο κανονισμός -χάρη και στην βοήθεια που μας προσέφεραν οι και οι Έλληνες ευρωβουλευτές προς την κατεύθυνση αυτή - να απλουστευθεί η γραφειοκρατία για τους αγρότες, ώστε να μην χρειάζονται τόσες πολλές και επαναλαμβανόμενες διαδικασίες. Αντί κάποιος να δηλώνει κάθε χρόνο τα ίδια στρέμματα, να δεχθούμε δηλώσεις πολυετούς διάρκειας και μόνο αν υπάρξει αλλαγή στο γεωργικό αντικείμενο ή τα στρέμματα, να γίνει έλεγχος πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Για τα farmer markets προσπαθούμε έως το τέλος του έτους να στήσουμε ένα, δύο ή τρία πιλοτικού χαρακτήρα, ώστε να δούμε τι δυσκολίες θα αντιμετωπίσουμε, να εξετάσουμε ποιές θα είναι οι ανάγκες του ρυθμιστικού πλαισίου, γιατί είναι ένας νέος θεσμός και δεν μπορούμε να πούμε ότι σε ένα πρωί θα στήσουμε 500.Θα μάθουμε πως λειτουργούν, θα δούμε εμπειρίες και στην συνέχεια θα τα κάνουμε δέκα και λίγο αργότερα θα τα κάνουμε 100 ή 1.000. Πάντως, διεθνώς είναι ένας επιτυχημένος θεσμός. Εγώ τον έζησα στην Αμερική. Αποσκοπεί σε δύο πράγματα: Δεν λέμε εδώ στην χώρα μας ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ της τιμής διάθεσης από τον παραγωγό και της τιμής που διατίθεται το προϊόν στον καταναλωτή; Να φέρουμε, λοιπόν, στο ράφι του καταναλωτή, το χωράφι του γεωργού. Δεύτερον φέρνει πολύ κοντά τον καταναλωτή με τον παραγωγό. Γνωρίζονται οι άνθρωποι ξέρουν από ποιόν αγοράζουν προϊόντα.


Θα λειτουργούν κάθε Σάββατο, θα είναι αποκλειστικά για παραγωγούς κάτι που διαφοροποιεί τα πράγματα σε σχέση με τις λαϊκές αγορές, όπου έμποροι πωλούν τα πάντα ακόμη και προϊόντα που δεν έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα. Το farmer market θα λειτουργεί στις παρυφές των αστικών περιοχών, θα συγκεντρώνει παραγωγούς της περιοχής ή ίσως από γειτονικούς και όμορους νομούς. Μάλιστα οι αγορές αυτές, στο εξωτερικό πηγαίνουν σε ένα επόμενο βήμα. Δηλαδή, ο καταναλωτής διαπιστώνοντας ότι μεγάλο μέρος του κόστους αφορά στην συγκομιδή σε συνεννόηση με τον παραγωγό συμμετέχει στην διαδικασία, εσωτερικεύοντας το εργατικό κόστος, μειώνοντας έτσι την τιμή του προϊόντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.