Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Θ. Παπαγεωργίου: Ένταξη του Ολύμπου και της Πιερίας στις περιοχές πρόσβασης της ελληνικής κρουαζιέρας



Ερώτηση του Βουλευτή Πιερίας Θ. Παπαγεωργίου προς τους υπουργούς Ανάπτυξης Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο για την ένταξη του Ολύμπου και της Πιερίας στις περιοχές πρόσβασης της ελληνικής κρουαζιέρας

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Παπαγεωργίου, η Ελλάδα είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τα κρουαζιερόπλοια εδώ και αρκετά χρόνια. Αναμφίβολα η μακραίωνη ιστορία της χώρας, οι κλιματολογικές συνθήκες, το φυσικό κάλλος των ακτών, η γεωγραφική τοποθεσία και οι μικρές αποστάσεις μεταξύ ελληνικών νησιών την καθιστούν έναν ελκυστικό προορισμό.
Κι αν τα ελληνικά νησιά όπως υποστηρίζεται είναι στην τέταρτη θέση των δημοφιλέστερων προορισμών για πραγματοποίηση κρουαζιέρας μετά τη Χαβτάάάη, την Καραϊβική και την Αλάσκα ως χώρα έχουμε ένα μοναδικό πνευματικό και φυσικό μνημείο το οποίο δεν έχουμε ακόμη αξιοποιήσει ούτε κατ’ όνομα. Είναι ο Όλυμπος.
Ο Όλυμπος και η φυσική του μορφολογία είναι ο τόπος του Ελληνικού Μύθου του Δωδεκάθεου και της Κοσμογονίας και έχει δημιουργήσει «ενδημικές» πνευματικές και πολιτιστικές αξίες που ταυτίζονται και αναγνωρίζονται παράλληλα με την αναγνώρισή του μυθικού βουνού ως παγκόσμιο απόθεμα της βιόσφαιρας της γης.
Η Πιερία είναι η φυσική πύλη εισόδου και άμεσης πρόσβασης στον Όλυμπο. Συνδυάζει πολλές άλλες φυσικές ομορφιές, όπως είναι το βουνό των Μουσών τα Πιέρια, οι σημαντικοί υγροβιότοποι Αιγινίου, Αλυκών Κίτρους και Ν. Πόρων, καθώς και σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους όπως η ιερή πόλη των Μακεδόνων το Δίον, τα Λείβηθρα, το κάστρο του Πλαταμώνα κ.α. Ως αναγνωρισμένος και δημοφιλής τουριστικός προορισμός η Πιερία έχει σύγχρονες υποδομές για την υποδοχή και εξυπηρέτηση επισκεπτών.
Στο πλαίσιο της προώθησης και ανάπτυξης της κρουαζιέρας στην Ελλάδα θεωρώ ότι η Πιερία μπορεί να αποτελέσει έναν ξεχωριστό ελκυστικό προορισμό με βασικό προορισμό τον Όλυμπο που είναι αναγνωρισμένος ως παγκόσμιο μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για να μπορέσει όμως να ενταχθεί στους προορισμούς ή τους τόπους υποδοχής και επίσκεψης των τουριστών κρουαζιέρας, εκτός από την άνετη πρόσβαση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μπορούν και πρέπει να βελ ττιωθούν οι λιμενικές υποδομές του Πλαταμώνα κι άλλων μικρότερων λιμανιών όπως της Γρίτσα, της Παραλία Κατερίνης και του Κίτρους για την υποδοχή των κρουαζιερόπλοιων.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Ποιος ο σχεδιασμός για την ένταξη στους προορισμούς της ελληνικής κρουαζιέρας του Ολύμπου που είναι παγκόσμια γνωστός και αναγνωρισμένος ως μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς;
2. Υπάρχει μελέτη και προγραμματισμός χρηματοδότησης έργων αναβάθμισης των λιμανιών της Πιερίας και ιδιαίτερα του Πλαταμώνα για να αποτελέσει πύλη εισόδου των τουριστών κρουαζιέρας στον Όλυμπο; 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.