Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Λαϊκή συσπειρωση Δίου-Ολύμπου:Έφτασε ο κόμπος στο χτένι!!!


Η αποχή και της Λαϊκής Συσπείρωσης Δίου-Ολύμπου από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/5/2016 είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης υποβάθμισης και απαξίωσης του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου από τη δημοτική αρχή. Το Δημοτικό Συμβούλιο από όργανο όπου θα έπρεπε να παράγεται πολιτική μετατράπηκε αρχικά -με τον  «Καλλικράτη»- σε απλό διεκπεραιωτή διαφόρων θεμάτων και  στη συνέχεια σε ένα άνευρο, απολίτικο  μηχανισμό που με συνοπτικές διαδικασίες εγκρίνει  αποφάσεις και εντολές της διοίκησης (χάθηκε το μέτρημα στις απευθείας αναθέσεις!!!).
Η διοίκηση του κ. Δημόπουλου επιλέγει σκόπιμα να γίνονται οι συνεδριάσεις συνήθως το μεσημέρι για να είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθούν  τα Δημοτικά Συμβούλια οι δημότες, στα οποία αποκαλύπτεται η γύμνια των θέσεων και των προτάσεων τους, αλλά και η ταύτισή τους με τις εκάστοτε κυβερνητικές αντιλαϊκές επιλογές. Στο παραπάνω «έργο» συνεπικουρεί και η σκόπιμη μεθόδευση να μη δημοσιεύεται η πρόσκληση της συνεδρίασης στην ιστοσελίδα του Δήμου και να μην αποστέλλεται στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, παρά μόνο την τελευταία στιγμή και αυτό  «για τα μάτια του κόσμου».
Τις περισσότερες φορές δε δίνεται έγκαιρα και ολοκληρωμένος με τις εισηγήσεις ο φάκελος των υπό συζήτηση θεμάτων στους δημοτικούς συμβούλους, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος  χρόνος ενημέρωσης, μελέτης και επεξεργασίας τους. Άλλες φορές λείπουν εισηγήσεις των θεμάτων και σε άλλες περιπτώσεις  «αλλάζονται» την ώρα της συνεδρίασης -ως διορθωμένες εισηγήσεις- με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση και να μη γίνεται κατανοητό το τι εισηγείται η δημοτική αρχή και το τι ψηφίζεται (έχουμε εισηγήσεις σε πολλές εκδόσεις όπως για παράδειγμα η  περσινή απεγνωσμένη προσπάθεια για το ξεπούλημα της υπηρεσίας καθαριότητας και αποκομιδής σε ιδιώτη !!!). Υπήρξαν δε και περιπτώσεις που το θέμα δεν συμβάδιζε με την εισήγηση!!!
Οι ερωτήσεις μας συχνά μένουν αναπάντητες και δεν ήταν λίγες οι φορές που απουσίαζε ο Δήμαρχος από τη συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια του χρόνου ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου και των ερωτήσεων των επικεφαλής ή που αποχωρούσε κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της συνεδρίασης.
Η τακτική που ακολουθείται, κάποιοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας  να κάνουν ότι αγανακτούν, να διακόπτουν, να βιάζονται να τελειώσει η συνεδρίαση, δείχνει περίτρανα ότι  διακατέχονται από αλαζονεία, χωρίς ίχνος πολιτικού πολιτισμού. Οι τεχνητές εκρήξεις και εντάσεις που προκαλούν είναι γιατί  στην ουσία των θεμάτων και των προβληματισμών μας δεν μπορούν να απαντήσουν. Αντίθετα, επιμένουν  να μην καλούν τους υπαλλήλους των υπηρεσιών  του Δήμου να παραβρίσκονται στα Δ.Σ. για να δίνουν τις κατάλληλες απαντήσεις και εξηγήσεις.
Επίσης,  σε κάθε συνεδρίαση υπάρχει  καταιγισμός  με σωρεία εκτάκτων θεμάτων που βαφτίζονται κατεπείγοντα, αποτέλεσμα της λογικής της διοίκησης  «είμαστε πλειοψηφία και αποφασίζουμε ότι θέλουμε ακόμη κι ότι ο γάιδαρος πετάει».  Στη λογική αυτή και στο αίτημα μας για ειδική συνεδρίαση για τα τεκταινόμενα στη ΔΕΑΔΟ Α.Ε., που είναι ένα καζάνι που βράζει, επιδεικτικά κωφεύουν.
Ο  τρόπος  άσκησης  της  εξουσίας  από  όποια  θέση  και  αν  αυτή  ασκείται  δεν  είναι  ασύνδετος  από  το  περιεχόμενο  της  πολιτικής  βούλησης  και  των  πολιτικών  αποφάσεων  που  αυτή  εμπεριέχει.  Επίσης  δεν  είναι  ασύνδετος  από  το  πως  αντιλαμβάνεται  τη  θέση  του  λαού  μέσα  στην  πολιτική  πραγματικότητα.  Αν   τον  θέλει  απογοητευμένο  και  αδιάφορο  στη  γωνία  και απλό  χειροκροτητή  ή  αν  τον  θέλει  παρόντα  και  μαχητή. 
Πώς αλλιώς εξηγείται ότι σε μία συνεδρίαση και χωρίς να υπάρχει  ο απαιτούμενος χρόνος προετοιμασίας στοιβάζονται τόσα σοβαρά θέματα όπως:
•η μελέτη για τη διεύρυνση του αντικειμένου της ΔΕΥΑ (μετατροπή των υπηρεσιών ύδρευσης –αποχέτευσης των δημοτικών ενοτήτων Λιτοχώρου και Δίου σε επιχείρηση καθώς και η συγχώνευσή τους με τη ΔΕΥΑΑΝΟ  του πρώην Ανατολικού Ολύμπου)
•η έγκριση κανονισμού αποχέτευσης για το Λιτόχωρο
•η έγκριση κανονισμού κοινόχρηστων χώρων σε ολόκληρο το Δήμο
•η έγκριση πεπραγμένων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
•η χρηματοδότηση για ακόμη μια φορά της   ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ο (δημοτική κοινωφελή επιχείρηση)
•η παραλαβή της μελέτης για την ανάπλαση της οδού Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο που έγινε με απευθείας ανάθεση και θα παρουσιάζονταν στους φορείς του τόπου; Βέβαια δε γίνεται καμιά κουβέντα για τη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο Λιτόχωρο με την κατασκευή τουλάχιστον  του περιμετρικού δρόμου παρά δίνονται χρήματα για έργα βιτρίνας και πιθανά πελατειακών σχέσεων.
μαζί με τριάντα (30) ακόμη στην ίδια συνεδρίαση;
Δεν είναι συνειδητή επιλογή να είναι άδειες και στοιβαγμένες στη γωνία οι καρέκλες για το κοινό;
Αρνούμαστε να είμαστε απλοί θεατές στο θέατρο που παίζεται στο Δ.Σ.,  όπου ζωτικά θέματα του Δήμου φέρνονται προς συζήτηση απλώς για να τηρούνται τα προσχήματα κι αποφασίζουν άλλοι για μας χωρίς εμάς.
Δεν ανεχόμαστε νοοτροπίες  «τοπικών αξιωματούχων» που διακατέχονται από αλαζονεία, πιστεύοντας ότι ο Δήμος ή οι Δημοτικές Επιχειρήσεις του είναι το τσιφλίκι τους. Ο ιδρώτας κανενός δημότη, το υστέρημα καμιάς δημότισσας δεν χαρίζεται σε τάχα επείγουσες απευθείας αναθέσεις. Είναι γελασμένοι ότι με την παρουσία μας θα νομιμοποιούμε τις αποφάσεις τους που παίρνουν στις πλάτες και σε βάρος του λαού του Δήμου Δίου-Ολύμπου.
Εμείς για να ψηφίσουμε, θέλουμε να έχουμε γνώση των θεμάτων. Έχουμε άποψη και θέλουμε να τη διατυπώνουμε, ανεξαρτήτως αν είμαστε μειοψηφία, θέλουμε να ακούγεται και να καταγράφεται στο Δ.Σ.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο πολιτικός  λόγος  της  Λαϊκής  Συσπείρωσης  ενοχλεί  γιατί  εμποδίζει,  ελέγχει,  καταγγέλλει υπεύθυνους,   αναδεικνύει  προβλήματα  που  απασχολούν  την  κοινωνία,  θέτει  προβληματισμούς,  προτείνει,  ανοίγει  δρόμους  και  προοπτική,  και  κυρίως  βγάζει  το  λαό  στο  προσκήνιο.
Γνωρίζουμε  όμως  πολύ  καλά ότι  -αργά  ή  γρήγορα-  ο  λαός  θα  γυρίσει  την  πλάτη σε  τέτοιους  τακτικισμούς  και μεθοδεύσεις αλλά και σε  αυτούς  που  εφαρμόζουν  και  υλοποιούν  μια  πολιτική που  στρέφεται  ενάντια  στα  συμφέροντά  του.  
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου
                                                                                                    Κατερίνα     Κουρίτα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.